Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Testele de ovulatie: Cum sa le folosesti corect, cand se folosesti, la ce trebuie sa fii atenta

Testele de ovulatie: Cum sa le folosesti corect, cand se folosesti, la ce trebuie sa fii atenta

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 6 iulie 2023 Ultima actualizare: 6 iulie 2023

Testele de ovulatie sunt dispozitive medicale create pentru a detecta perioada de ovulatie a unei femei, ovulatia reprezentand eliberarea unui ovul matur din ovare si este momentul cel mai fertil al ciclului menstrual. Aceste teste functioneaza prin detectarea cresterii nivelului hormonului luteinizant (LH) in urina. In general, nivelul acestui hormon creste cu aproximativ 24 pana la 48 de ore inainte de ovulatie. Astfel, cu ajutorul acestor teste, femeile au posibilitatea de a identifica momentul potrivit pentru conceptie.

Testele de ovulatie sunt disponibile sub forma de benzi sau dispozitive digitale, fiind usor de utilizat acasa, implicand colectarea unei monstre de urina sau aplicarea unei benzi de testare in urina. Asemeni testelor de sarcina rezultatele se bazeaza pe aparitia unei linii colorate, a unei a cruciulite sau a doua linii sau afisarea unui simbol pe un ecran digital.

Este important de retinut faptul ca testele de ovulatie nu au o precizie de 100%, insa cu toate acestea pot oferi indicii utile pentru a ghida cuplurile care incearca sa conceapa. In egala masura, este esential ca testele de ovulatie sa fie utilizate si in momentul in care dumneavoastra prezentati semne ca se apropie ovulatia. Cateva dintre aceste semne sunt modificari in mucusul cervical si temperatura bazala a corpului.

Cand sa faceti testul de ovulatie?

Cel mai bun moment pentru a utiliza un test de ovulatie este in functie de durata ciclului menstrual al fiecarei femei. De obicei, este indicat sa incepeti testarea cu doua sau trei zile inainte de data estimata a ovulatiei. Prin acest lucru se permite detectarea cresterii hormonului luteinizant in urina care precede ovulatia. In cazul in care ciclul dumneavoastra menstrual este regulat, puteti calcula aproximativ momentul ovulatiei utilizand aceasta metoda:

Determinati durata ciclului menstrual - Pentru a determina durata ciclului menstrual trebuie sa numarati zilele de la prima zi a ciclului menstrual pana la prima zi a urmatorului ciclu. In general durata unui ciclu mestrual este de 28 de zile, insa depinde de la un organism la altul. Aproximati data ovulatiei - Dupa ce ati determinat durata ciclului menstrual scadeti 14 zile din aceasta. Spre exemplu, daca ciclul dumneavoastra este de 30 de zile, ovulatia ar trebui sa fie in jurul zilei a 16-a.

Incepeti testarea - Este recomandat ca testul de ovulatie sa il utilizati cu aproximativ doua sau trei zile inainte de data estimata a ovulatiei. In cazul in care ciclul dumneavoastra nu este unul regulat puteti utiliza semne suplimentare de ovulatie, cum ar fi mucusul cervical sau temperatura bazala a corpului. In momentul in care urmeaza sa utilizati un test de ovulatie este foarte important ca inaintea efectuarii testului sa urmati instructiunile specifice furnizate de producatorul testului respectiv. Aceste specificatii pot varia in functie de firma si tipul testului de ovulatie.

Cum sa folositi un test de ovulatie?

Pentru a avea parte de rezultate cat mai exacte este important sa folositi testul de ovulatie in mod corect. Pentru a efectua corect testul puteti urma acesti pasi:

Selectati testul de ovulatie - Pe piata exista o varietate de teste de ovulatie inclusiv benzi de testare si dispozitive digitale, astfel alegeti unul care considerati ca vi se potriveste. De asemenea, nu omiteti sa verificati termenul de valabilitate al testului.
Alegeti momentul potrivit pentru testare - Testarea ar trebui sa o faceti cu aproximativ doua sau trei zile inainte de perioada estimata de ovulatie.
Colectati mostre de urina - In functie de ce test ati ales si pe care urmeaza sa il folositi, colectati o mostra de urina intr-un recipient curat si uscat. Exista teste care necesita colectarea directa a urinei pe banda de testare.
Efectuati testul - Depinzand de modelul de test de ovulatie pe care l-ati ales, exista doua modalitati de efectuare a testului:
Cu ajutorul benzilor de testare - Plasati banda de testare in urina sau aplicati o cantitate specifica de urina pe banda de testare in functie de instructiunile producatorului testului respectiv. Asteptati timpul specificat in instructiuni, in general doar cateva minute, pentru a permite absorbtia urinei pentru ca rezultatul sa apara.
Cu ajutorul dispozitivelor digitale - Dispozitivul digital trebuie folosit cu atentie si conform instructiunilor furnizate de catre producatorul acestuia. Testul poate necesita introducerea benzii de testare in dispozitiv sau aplicarea directa a urinei pe o suprafata speciala indicata pe test. Dupa ce ati efectuat acesti pasi, asteptati rezultatul care va fi afisat pe ecranul dispozitivului dumneavoastra.
Interpretarea rezultatului - Indiferent de tipul de test de ovulatie pe care urmeaza sa il folositi, este absolut necesar sa cititi cu atentie instructiunile furnizate de catre producatorul testului, pentru a fi sigura ca veti interpreta rezultatul in mod corect. De cele mai multe ori, un rezultat pozitiv indica faptul ca nivelul hormonului luteinizant a crescut, lucru ce sugereaza ca ovulatie este iminenta sau va avea loc in cel mai scurt timp.
Continuati testarea - Daca testul va indica un rezultat negativ, puteti continua sa efectuati teste de ovulatie in urmatoarele zile conform instructiunilor pana cand obtineti un rezultat pozitiv sau pana cand trece perioada de testare recomandata.
Cel mai important aspect al efectuarii unui test de ovulatie este  citirea si intelegerea instructiunilor furnizate de catre producator.

Tipuri de teste de ovulatie

Pe piata exista o diversitate cand vine vorba de teste de ovulatie. Cateva dintre cele mai intalnite tipuri de teste ovulatie sunt urmatoarele:

Benzi de testare - Sunt benzi de hartie absorbanta pe care trebuie sa aplicati urina. Acestea vor detecta nivelul hormonului luteinizant in urina si vor oferi rezultate prin aparitia unei linii colorate pe banda.

Dispozitive digitale - Tipul acesta de teste este mai avansat deoarece utilizeaza o tehnologie digitala cu scopul de a interpreta rezultatele. Rezultatele sunt afisate pe un ecran digital, si, de asemenea, pot oferi informatii suplimentare cum ar fi zilele fertile testate sau a cresterii hormonale etc.

Teste de ovulatie cu saliva - Aceste teste implica observarea modificarilor din saliva, pentru ca nivelul de estrogen creste inainte de ovulatie.

Care sunt semnele si simptomele bolilor metabolice si cum pot influenta o sarcina

Cresterea sau scaderea in greutate este un simptom care poate aparea in cazul bolilor metabolice. De asemenea poliuria, polidipsia, precum si tulburarile de tranzit intestinal sau transpiratiile simptome ale faptului ca este posibil sa va confruntati cu astfel de boli metabolice. 

Semnele si simptomele bolilor metabolice pot varia in functie de boala specifica. Unele exemple de simptome comune ale bolilor metabolice includ: oboseala, slabiciune musculara, sete excesiva, urinare frecventa, pierdere in greutate nejustificata, dificultati de respiratie, probleme de vedere, leziuni cutanate, dureri articulare si probleme de crestere (la copii). 

Unele boli metabolice pot cauza simptome precum: hiperglicemie (niveluri ridicate de glucoza in sange), hiperlipidemie (niveluri ridicate de grasimi in sange), acidoza (un nivel scazut de pH in sange), hiperuricemie (niveluri ridicate de acid uric in sange) si hipertensiune arteriala. Este important sa se consulte un medic daca aveti oricare dintre aceste simptome sau daca suspectati ca aveti o boala metabolica.

Care sunt cele mai comune boli metabolice?

Bibliografie:

Charles JF. Clinical manifestations and diagnosis of Paget disease of bone. https://www.uptodate.com/contents/search;
Hsu E. Paget's disease of bone: Updates for clinicians. Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity. 2019; 

Ralston SH, et al. Diagnosis and management of Paget's disease of bone in adults: A clinical guideline. Journal of Bone and Mineral Research. 2019; 

Charles JF. Treatment of Paget disease of bone. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Dec. 23, 2020;

Kellerman RD, et al. Paget's disease of bone. In: Conn's Current Therapy 2020. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed Dec. 23, 2020;

Calcitonin injection. Facts & Comparisons eAnswers. https://www.wolterskluwercdi.com/facts-comparisons-online. Accessed Jan. 6, 2021;

Articole similare
Nutritie: Topinambur, sau napul porcesc, cum trebuie consumat Nutritie: Topinambur, sau napul porcesc, cum trebuie consumat

Cu o denumire ciudata si un gust inconfundabil, leguma topinambur sau anghinarea de Ierusalim a fost ignorata foarte multa vreme, desi este o sursa excelenta de vitamine si de minerale, oferind si fibre sau proteine celor care o includ in alimentatia zilnica.

6 septembrie 2024
Edited 6 septembrie 2024
citește articolul
Totul despre durerile musculare: simptome, tratament, preventie Totul despre durerile musculare: simptome, tratament, preventie

Muschii incep sa doara in special cand pacientul incearca o noua activitate fizica. Durerile apar in primele 12 ore dupa antrenament si se pot mentine pentru 48 de ore. Acest tip de durere nu reprezinta un pericol, deoarece dispare gradual si face muschii sa devina mai puternici pe masura ce durerea se estompeaza.

4 iunie 2024
Edited 4 iunie 2024
citește articolul
Ube: Leguma filipineza cu multiple beneficii pentru organism Ube: Leguma filipineza cu multiple beneficii pentru organism

Ube, o leguma filipineza cu un gust deosebit si o culoare unica ar putea sa ne ajute sa avem mereu un sistem imunitar puternic. Ube face parte din familia Dioscoreaceae, este originar din Africa si Asia, din Filipine, este cultivat mai mult in zone tropicale si subtropicale. Sunt peste 600 de specii de ube, doar 15-20 sunt comestibile.

5 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate