Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Evolutia sarcinii: Ce este placenta abruptio si cum poate afecta evolutia fatului

Evolutia sarcinii: Ce este placenta abruptio si cum poate afecta evolutia fatului

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 30 ianuarie 2025 Ultima actualizare: 30 ianuarie 2025

In mod obisnuit, in timpul sarcinii, placenta este atasata ferm de peretele uterin si ramane acolo pana la nastere. Placenta abruptio, cunoscuta si sub denumirile de abruptio placenta sau placental abruption, reprezinta desprinderea prematura a placentei inainte de nastere. Aceasta afectiune este grava deoarece placenta asigura transferul de nutrienti si oxigen de la mama la fat, iar separarea prematura poate fi periculoasa pentru viata fatului si, uneori, si pentru mama. Consecintele placentei abruptio includ nasterea prematura, greutate mica la nastere (sub 2500 g) si pierderi semnificative de sange pentru mama. In cazuri rare, mai putin de 1 la 1000 de nasteri, o placenta abruptio severa poate duce la decesul fatului. Placenta abruptio afecteaza aproximativ 9 din 1000 de nasteri si apare de obicei in trimestrul al treilea de sarcina, desi poate sa apara oricand dupa saptamana a 20-a. Pana la 15% dintre cazuri nu sunt detectate decat in timpul travaliului sau dupa nastere.

Desprinderea prematura a placentei reprezinta o conditie medicala grava in care placenta se separa de peretele uterin inainte de nastere. Aceasta conditie nu are cauze complet elucidate, dar exista anumiti factori de risc care pot creste probabilitatea aparitiei ei. Unul dintre cei mai semnificativi factori de risc este hipertensiunea arteriala, fie ca este cronica, fie ca este indusa de sarcina (preeclampsie). Istoricul de placenta abruptio in sarcinile anterioare este un indicator important, cu un risc crescut la fiecare sarcina ulterioara. Fumatul este un alt factor de risc notabil, cu un risc crescut de 20% pentru fiecare 10 tigari fumate zilnic de catre o femeie insarcinata. Alti factori includ consumul de cocaina, leziunile fizice ale uterului si complicatii precum ruperea prematura a membranelor sau prezenta unei tumori uterine (leiomiomul uterin). Riscul de placenta abruptio creste odata cu varsta mamei si numarul de faturi in sarcina. O istorie de nasteri prin cezariana poate contribui la cresterea riscului. Este important de mentionat rolul acidului folic, o vitamina din grupul B, in prevenirea acestei conditii. Nivelurile adecvate de acid folic pot reduce riscul de placenta abruptio, fiind esentiale pentru sanatatea vasculara si circulatia sangelui in placenta. Prin urmare, se recomanda ca femeile insarcinate sa consume vitamine prenatale care contin acid folic, pentru a sustine nevoile nutritionale ale mamei si a dezvoltarii fara probleme a fatului.

Simptome asociate cu placenta abruptio

Placenta abruptio implica separarea placentei de peretele uterin inainte de nastere, avand ca posibile consecinte sangerari vaginale si complicatii la nastere. Simptomele placentei abruptio pot varia in intensitate, in functie de gradul de desprindere al placentei. Sangerarea vaginala este cel mai comun semn si poate fi usoara sau abundenta. De asemenea, sensibilitatea sau durerea uterului sunt alte simptome frecvent intalnite. Acestea pot fi insotite de un uter ferm la palpare, simtit ca fiind rigid. In cazurile severe, simptomele pot include semne ale unei nasteri premature, cum ar fi contractiile regulate si durerea sau sensibilitatea in zona lombara sau abdominala inferioara. Aceste manifestari ar trebui tratate ca urgente medicale, deoarece pot pune in pericol atat viata mamei, cat si pe cea a fatului. Este esential ca femeile insarcinate sa fie constiente de aceste semne si sa solicite imediat asistenta medicala daca suspecteaza ca se confrunta cu placenta abruptio. Prin monitorizarea atenta si interventia rapida, multe dintre riscurile asociate cu aceasta afectiune pot fi reduse semnificativ. Placenta joaca un rol esential in dezvoltarea sanatoasa a fatului, avand multiple functii vitale. Primordial, placenta asigura necesarul de oxigen al fatului, furnizandu-i substantele nutritive necesare cresterii armonioase. Pe parcursul sarcinii, placenta preia si functia ovarului, secretand hormonii progesteron si estrogen, esentiali pentru mentinerea sarcinii.

Un alt aspect important este transferul anticorpilor materni catre fat prin intermediul placentei, conferindu-i acestuia protectie imunologica. Placenta contribuie la eliminarea produsilor de metabolism si a dioxidului de carbon din sangele fetal si elibereaza hormoni importanti pentru cresterea bebelusului. Prin transportul placentar, fatul primeste din sangele matern oxigen, vitamine, aminoacizi, glucoza si acizi grasi. Din acest motiv, femeilor insarcinate le este recomandat sa evite fumatul, consumul de alcool si droguri, medicamentele neprescrise de medic, cafeaua si alimentele de origine animala nepreparate termic, pentru a nu compromite functia placentei. In cazurile de dezlipire partiala a placentei, copilul poate avea o dezvoltare afectata, iar cantitatea de lichid amniotic poate fi redusa. Acest lucru poate duce la nasterea unor bebelusi cu greutate mica, din cauza insuficientei de substante nutritive. Mai mult, pot aparea tulburari de crestere, riscuri de deficit intelectual si malformatii. In situatiile grave, viata fatului poate fi pusa in pericol inainte de nastere.

Tratament pentru placenta abruptio

Placenta abruptio este o complicatie obstetricala ce necesita interventie rapida si adaptata la specificul fiecarui caz. Aceasta conditie poate varia ca severitate, iar tratamentul aplicat depinde de cat de avansata este sarcina, de starea de sanatate a mamei si a fatului, precum si de gravitatea desprinderii placentei.In situatii mai putin severe, cand nasterea nu este iminenta, managementul standard include repaus la pat sub supraveghere medicala atenta, monitorizandu-se atat starea mamei, cat si a fatului. Aceasta abordare permite medicilor sa intervina prompt in cazul agravarii simptomelor. Pentru cazurile mai grave, unde riscurile sunt mai mari, tratamentul poate necesita actiuni imediate. Daca este posibil, se poate incerca inducerea nasterii prin administrarea intravenoasa de oxitocina pentru a accelera travaliul. In situatii critice unde desprinderea placentei este completa, cea mai sigura solutie ramane efectuarea unei cezariene de urgenta pentru a proteja viata mamei si a copilului. Desprinderea de placenta este relativ rara, afectand doar intre 0,4% si 1,5% din sarcini. Chiar daca nu exista metode garantate de preventie, anumite masuri pot reduce riscul de aparitie, cum ar fi evitarea consumului de alcool si a substantelor interzise in timpul sarcinii. Este foarte important pentru femeile cu hipertensiune arteriala sa discute deschis cu medicul lor despre aceasta conditie, pentru a gestiona adecvat orice potentiale riscuri.

Bibliografie:

Choi YJ, Choi EK, Han KD, Jung JH, Park J, Lee E, Choe W, Lee SR, Cha MJ, Lim WH, Oh S. Temporal trends of the prevalence and incidence of atrial fibrillation and stroke among Asian patients with hypertrophic cardiomyopathy: A nationwide population-based study. Int J Cardiol. 2018 Dec 15;

Robert R, Porot G, Vernay C, Buffet P, Fichot M, Guenancia C, Pommier T, Mouhat B, Cottin Y, Lorgis L. Incidence, Predictive Factors, and Prognostic Impact of Silent Atrial Fibrillation After Transcatheter Aortic Valve Implantation. Am J Cardiol. 2018 Aug 01;

Tarride JE, Quinn FR, Blackhouse G, Sandhu RK, Burke N, Gladstone DJ, Ivers NM, Dolovich L, Thornton A, Nakamya J, Ramasundarahettige C, Frydrych PA, Henein S, Ng K, Congdon V, Birtwhistle RV, Ward R, Healey JS. Is Screening for Atrial Fibrillation in Canadian Family Practices Cost-Effective in Patients 65 Years and Older? Can J Cardiol. 2018 Nov;

Articole similare
Creierul uman: Ce trebuie sa stii despre el, boli asociate cu acesta Creierul uman: Ce trebuie sa stii despre el, boli asociate cu acesta

Functiile creierului sunt pe cat de admirabile, pe atat de extraordinare. Acestea depind de miliarde de neuroni si de comunicarea interna dintre ei. Creierul genereaza gandire, credinte, amintiri, comportament si dispozitie.

27 martie 2023
citește articolul
Igiena intima: Ce este rafeul scrotal, boli asociate Igiena intima: Ce este rafeul scrotal, boli asociate

Problemele sexuale ale barbatilor, chiar daca mult timp au fost un subiect tabu, sunt la fel de vechi precum specia umana. Nu intamplator exista o multime de tratate medicinale inca din antichitate care vorbesc de aceste probleme si care prezinta diferite tratamente si remedii bazate pe plante si alte tehnici medicale.

27 martie 2023
citește articolul
Astmul sezonier la copii: Cum se poate gestiona, complicatii ale bolii Astmul sezonier la copii: Cum se poate gestiona, complicatii ale bolii

Astmul este cea mai frecventa boala cronica a copiilor iar astmul alergic este cea mai frecventa forma de astm intalnita la copii. Din pacate, mortalitatea provocata de astm in Romania este de 1,3 la 100.000 de locuitori, cu 50% mai mare decat la nivel mondial

1 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.