Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Secretele vindecatoare ale Oceanului Planetar

Secretele vindecatoare ale Oceanului Planetar

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 27 septembrie 2023 Ultima actualizare: 28 septembrie 2023

Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au fost fascinati de maretia si grandoarea Oceanului Planetar. Nu intamplator avem in mitologia europeana si nu numai intruchiparea unor zei care controleaza adancurile oceanelor si tot ce se afla acolo. Povestile cu Poseidon fascineaza si azi si desi ne aflam in Mileniul III, inca mai avem lucruri nedescoperite cand vine vorba de oceanele de pe Terra. Si, mai mult decat atat, cercetatorii descopera tot mai multe beneficii pentru sanatate pe care le ofera vietuitoarele din ocean: cartilajul de rechin, uleiul de krill, uleiul de cod si alte produse cu multiple avantaje pentru corpul uman. Despre beneficiile uleiului de peste, despre importanta OMEGA 3 pentru organism si despre produsele LYSI care va pot ajuta sa va imbunatatiti sanatatea descoperiti in acest material.

Istoria uleiului de peste in tratamente 

Care sunt beneficiile OMEGA 3 pentru corpul uman?

Diferente intre uleiul de peste si uleiul din ficat de cod?

Curiozitati despre oceanul planetar

Istoria uleiului de peste in diferite tratamente

Primele dovezi despre beneficiile uleiului de peste dateaza de pe vremea vikingilor, iar in nordul Norvegiei s-au gasit dovezi ale folosirii uleiului de peste in scopuri medicinale din perioada 230-895 (d.Hr.). Explicatia e simpla. Pentru a supravietui in conditiile aspre din nord, cu lipsa soarelui pe perioada iernii (deci si a vitaminei D) localnicii au invatat repede ca, luat zilnic, uleiul de peste este un remediu excelent pentru sanatate in general dar si pentru a preveni rahitismul sau afectiunile reumatismale. Primele atestari medicale stiintifice dateaza din 1789, si ele au fost descoperite in Manchester, cand Dr. Darbey a folosit ulei de peste pentru a trata reumatismul.

 

Care sunt beneficiile OMEGA 3 pentru corpul uman?

Se stie deja ca lipidele (grasimile) reprezinta cea mai concentrata forma de energie pentru organism. In functie de structura lor, grasimile pot fi saturate (risc asociat afectiunilor cardiovasculare), nesaturate (mono sau poli, cu beneficii multiple pentru sanatate) si trans (hidrogenate, responsabile de cresterea colesterolului).

Grasimile polinesaturate sunt o categorie de grasimi sanatoase care contin acizi grasi esentiali, ce pot fi preluati doar prin alimentatie. Ele au un rol important in reducerea proceselor inflamatorii, mentinerea functiilor cognitive si reprezinta un suport in functionarea optima a sistemului osteo-articular. Dintre acestea cele mai sanatoase sunt structurile moleculare EPA si DHA, care sunt tipuri de acizi Omega 3

Cand vorbim de Omega 3 din uleiul de peste vorbim practic de EPA (acid eicosapentaenoic) si DHA (acidul docosahexaenoic), ce provin din pesti oceanici si crustacee. EPA (acid eicosapentaenoic) este precursor al anumitor eicosanoizi, clasa de substante ce regleaza procese fiziologice fundamentale, cum ar fi diviziunea si cresterea celulara, secretiile hormonale si activitatea de transport celular transmembranar.

DHA (acidul docosahexaenoic) este un acid gras Omega-3 cu lant lung, ce se regaseste in cantitati mari la nivelul creierului, mai exact in compozitia acelor structuri care sunt implicate in realizarea sinapselor. Creierul este compus in procent de 60% din grasimi, 30% dintre acestea fiind DHA. Asadar, un aport de DHA este important pentru mentinerea structurii normale a membranelor neuronale si functionarea optima a sinapselor.

Studii numeroase au demonstrat calitatile pe care omega 3 le are in mentinerea bunei functionari a sistemului cardiovascular. In primul rand, omega 3 actioneaza prin reducerea nivelului de trigliceride din sange si cresterea colesterolului bun, implicit avand o actiune pozitiva asupra hipertensiunii arteriale.

 

Diferente intre uleiul de peste si uleiul din ficat de cod?

Consumul de ulei din ficat de cod ca si aliment dateaza inca de pe vremea vikingilor dupa cum am afirmat anterior. Apreciat pentru capacitatea sa de a vindeca, energiza si de a intari organismul mai ales in lunile lungi si friguroase de iarna scandinava, uleiul a fost supranumit “aurul oceanului”.

Tot vikingii sunt cei care au inventat prima metoda de extragere a uleiului, perfectionata mult mai tarziu. Ei foloseau ramuri de mesteacan care erau aranjate intr-o tigaie mare cu apa pusa pe foc, iar peste acestea era asezat ficatul de cod (ficatul speciei de cod Gadus Morhua in special). Pe masura ce apa fierbea, aburii gateau ficatul, scurgand astfel uleiul care ulterior era adunat de la suprafata apei.

Pe langa consumul intern, vechii pescari norvegieni foloseau ulei din ficat de cod direct pe muschi si articulatii pentru a inlatura durerile. Astazi, uleiul din ficat de cod este folosit in continuare ca tratament natural pentru artrita si alte afectiuni articulare.

Ce trebuie stiut este faptul ca Vitamina D se gaseste in mod natural in uleiul din ficat de cod, iar consumul acestuia previne aparitia problemelor cauzate de expunerea limitata la soare. In plus, acesta are un continut bogat si de vitamina A, nutrient cu rol antioxidant ce mentine sanatatea ochilor, a creierului, reduce stresul oxidativ si contribuie la dezvoltarea normala a corpului.

Anumite etape de procesare a ficatului de cod (cum ar fi distilarea moleculara) duc insa la pierderea unor cantitati importante de vitamina A si D, tocmai de aceea producatorii sunt nevoiti sa suplimenteze aceste pierderi prin adaugarea vitaminelor mentionate in suplimentele alimentare fabricate. 

Desi acest adaos de vitamine reprezinta o etapa esentiala pentru obtinerea unor suplimente care indeplinesc standardele existente, la fel de importanta este si cantitatea in care acesta se realizeaza. Administrarea suplimentelor pe baza de ulei din ficat de cod care contin o cantitate mai mare de vitamina A in comparatie cu adaosul de vitamina D poate duce la aparitia deficitului de vitamina D si a unor afectiuni precum osteoporoza.

Asadar, atunci cand doresti sa cumperi un astfel de supliment, asigura-te ca produsul respectiv contine cel putin o unitate de vitamina D la zece unitati de vitamina A, iar cantitatea de vitamina A (impreuna cu valorile pe care le obtii din dieta alimentara) nu depaseste doza zilnica recomandata. Iar daca apar simptome precum greata, balonare, crampe e bine sa consulti un medic specialist.

 

Curiozitati despre oceanul planetar 

Potrivit ultimelor teorii, oamenii de știință spun ca povestea Oceanul Planetar s-ar afla ingropat in scoarta terestra care s-a format acum 4 miliarde de ani. La început, tot Oceanul Planetar era mai mare decât ne putem noi imagina pentru că încă nu se formaseră continentele și totul era ascuns de ape. Cu timpul a luat nastere oaza subacvatica si, desi in continuare este un mister disputat, a avut loc o transformare in substantele anorganice care au transformat o mare de apa intr-o supa primordiala care a făcut sa apara primele forme de viata.

Ulterior au fost descoperite tot felul de creaturi protoistorice, iar urma multora dintre ele a ramas fosilizata in strate de roca. Un caz aparte se afla de exemplu la statia de metrou Politehnica, unde poti sa vezi cu ochiul liber fosile din perioada Cretacicului. Vorbim practic de vietuitoare marine de acum 180 de milioane de ani. Stratul de rocă unde s-au fosilizat acele vietuitoare a fost extras din Munții Apuseni.

In prezent, pe planeta Pământ avem într-o proportie de peste 70% apa provenită de la Oceanul Planetar. În urma proceselor din interiorul scoarței terestre și a mișcărilor plăcilor tectonice, s-a ajuns ca forma continentelor să fie cea de astăzi. Desi, in viitor, magma aflată în interiorul scoartei terestre, datorită structurii sale vâscoase ajunge în zonele din adancul Oceanului si modeleaza si azi continentele. In prezent Groapa Marianelor aflată în Oceanul Pacific rămâne cel mai adânc punct al oceanului, la aproape o adâncime de 11.5 km. Oceanului i-a luat miliarde de ani ca sa ajunga la suprafata pe care o are in prezent.

Cum arata Oceanul Planetar azi?

Oamenii de știință au declarat că azi oceanul planetar acoperă trei sferturi din suprafața Pământului, conține 97% din apa Pământului și reprezintă 99% din spațiul vieții de pe planetă. Oceanul Planetar insumeaza aproape 1.500 milioane de km cubi, cu o adancime medie a apelor oceanice de aproape 4 km si o adancime 11.5 km. Daca s-ar nivela intreaga suprafata a planetei, atunci apele ar acoperi Pamantul cu un strat de aproape 0,5 km. Altfel spus, peste trei miliarde de oameni depind de biodiversitatea marină și de coastele marine pentru a trăi. La nivel global, valoarea de piață a resurselor și industriilor marine și de coastă este estimată la 3.000 de miliarde de dolari pe an sau aproximativ 5% din PIB-ul global.

În ocean trăiesc aproape 200.000 de specii identificate, dar cifra reală poate ajunge la milioane. In plus, oceanul absoarbe aproximativ 30% din dioxidul de carbon produs de oameni, și acționează ca un tampon la impactul încălzirii globale. Oceanele sunt cea mai mare sursă de proteine ​​din lume. Peste 2,6 miliarde de oameni depind de sursele de proteine din oceane.

Din secretele vindecatoare ale Oceanului

Până în secolul al XVI-lea, rechinii erau cunoscuți de marinari drept "câini de mare". Etimologia cuvântului "rechin" este incertă, cele mai probabile etimologii afirmă că sensul original al cuvântului era cel al „prădătorului, cel care vânează pe alții” din olandeză schruk, adică "răufăcător, ticălos". O alta teorie vorbeste despre faptul acest cuvant ar proveni din dialectul Yucatec Maya, unde cuvantul shok inseamna simplu peste

Ce este important de retinut este faptul ca rechinii sunt pesti cu schelet cartilaginos si cu un corp hidrodinamic. Exista in Oceanul Planetar peste 300 de specii. Peste 90% dintre specii sunt de apa sarata, dar exista si cateva specii de apa dulce in fluvii precum Gange, Zambezi. In functie de specie, rechinii poseda intre cinci si sapte branhii pe fiecare latura a corpului prin care se efectuează respiratia. Pielea lor este acoperita de denticuli dermali care ii protejează de leziuni sau paraziti si le asigură o mai bună dinamică în mediul acvatic.

Din punct de vedere al dimensiunilor, rechinii prezinta o mare varietate. De la rechinul pigmeu sau Euprotomicrus bispinatus, o specie care traieste în zonele adanci ale marilor si care masoara aproximativ 22 de centimetri in lungime pana la rechinul-balena sau Rhincodon typus, cel mai mare peste cunoscut, care poate sa atinga o lungime de aproape 12 metri si care, precum balenele, se alimentează numai cu plancton. Rechinul-taur, Carcharhinus leucas, este cunoscut pentru capacitatea sa de a inota atat in apa sarata cat si in apele dulci din zonele de delta.

Rechinii au multiple beneficii pentru sanatatea organismului uman. Ultimele descoperiri au aratat ca uleiul de ficat de rechin are multiple beneficii. Produsul Immune max ajuta la stimularea sistemului imunitar si este unul dintre cele mai puternice mijloace de combatere a racelii, a gripei si a oboselii.

Secretele oceanului planetar asteapta si azi sa fie descoperite. De la vietati marine microscopice la diferite specii de pesti, Oceanul Planetar ascunde multe resurse care pot ajuta organismul uman. Krillii sunt animale nevertebrate marine. Aceste crustacee sunt o parte importanta din zooplancton, hrana zilnica a unor animale precum balenele, pisica de mare, rechini, crabi. Denumirea stiintifica pentru krill este euphausiids dat dupa numele ordinul Euphausiacea. Denumirea de „krill” vine din norvegiana care se traduce prin „puiet de pește”.

Krillul se intalneste in toate oceanele de pe Terra. In zona marină din Antarctica există un tip de Krill denumit krillul antarctic ce are denumirea științifică de Euphasia superba. Cantitățile de krilli din Oceanul Antarctic sunt estimate la aproximativ 500 de milioane de tone, din care jumătate este consumată balene, foci, pinguini, calmari, pesti. Krillul se deplasează de pe fundul oceanului pe verticală spre suprafața apei, astfel devenind o pradă ușoară pentru diversele animale terestre.

Pescuitul Krillului se practică în scop comercial în Oceanul Antarctic și apele din jurul Japoniei. În Marea Scoției anual se pescuiesc în jur de 150.000-200.000 de tone de Krilli, aceștia constituind material biologic pentru acvacultură, hrană pentru pesti aflați în captivitate, în acvarii, ca momeală în cazul pescuitului sportiv sau ca materie primă pentru industria farmaceutică. În Japonia și Rusia, krillii se folosesc și la prepararea diverselor mâncăruri specifice marinărești, de asemenea în Japonia ei sunt cunoscuți sub denumirea de okiami.

Pe scurt produsele si extractele din ulei de peste, ulei din ficat de cod si alte preparate si formule sunt extrem de necesare organismului uman. Dar daca adultii inteleg asta mai usor, cum procedam in cazul copiiilor? Din fericire LYSI a gasit solutia si a adus pe piata un produs destinat copiiilor care contine ulei de peste si vitamina D si are gust de fructe ca sa fie mai usor de consumat de catre cei mici.

Ce trebuie sa retii despre Oceanul Planetar?

  • In prezent, continentul inghetat Antartica contine aceeasi cantitate de apa pe care o are Oceanul Atlantic;

  • Primii 14 metri din adancimea tuturor oceanelor are aceeasi cantitate de caldura cat se gaseste in toata atmosfera terestra;

  • In apa, viteza sunetului este de aproape 1,5 km pe secunda. Practic in apa sunetul se propaga de cinci ori mai repede decat in aer, iar in apa sarata sunetul se propaga mai repede decat in apa dulce;

  • Pana in prezent am reusit sa identificam aproape 230.000 de specii de vietuitoare subacvatice. Oamenii de stiinta estimeaza ca ar exista peste 25 de milioane de vietuitoare care traiesc in Oceane. Asta inseamna ca omenirea de abia a reusit sa identifice sub 1% din numarul lor;

  • Oamenii au reusit sa exploreze pana in prezent doar 10% din intreg volumul de apa al Oceanului Planetar;

  • Adancurile Oceanului planetar incep dupa adancimea de 2 km si avem de-a lungul istoriei mai multi oameni care s-au dus in misiuni spatiale si pe luna decat oameni care au avut misiuni la adancimi mai mari de 2 km. Altfel spus, pana in prezent avem mai multe informatii despre Luna si suprafata Lunii decat despre adancurile Oceanului Planetar;

  • Cercetatorii au identificat vietuitoare unicelulare care traiesc pe fundul oceanului in conditii greu de imaginat. Vorbim de zone unde lumina naturala n-a ajuns niciodata, unde nu exista oxigen, iar acolo unde se afla gurile unor vulcani activi apa ajunge in adancuri si la 150 de grade celsius;

  • Presiunea in cel mai adanc punct din ocean este de aproximativ 11.000 de tone pe metru patrat. Asa sa explica de ce este atat de greu de explorat adancul Oceanului Planetar pentru ca inca nu avem tehnologie ca sa cream materiale atat de rezistente. Ca sa va imaginati, aceasta presiune e ca atunci cand stai intins pe burta si ai deasupra ta 50 de avioane Boeing 737 unul peste altul;

  • Oceanul Pacific contine peste 25.000 de insule, este mai mult decat toate insulele din celelalte Oceane. Cele mai multe dintre aceste insule se gasesc la sud de ecuator;

    Bibliografie:

    https://omegaquant.com/3-ways-dha-supports-moms-and-babies/

    https://www.healthline.com/nutrition/dha-docosahexaenoic-acid

    Jones PJH, Rideout T. Lipids, sterols, and their metabolites. In: Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 11th ed. Baltimore, MD: Lippincott Williams & Wilkins; 2014.

    Jones PJH, Papamandjaris AA. Lipids: cellular metabolism. In: Erdman JW, Macdonald IA, Zeisel SH, eds. Present Knowledge in Nutrition. 10th ed. Washington, DC: Wiley-Blackwell; 2012:132-48.

    Harris WS. Omega-3 fatty acids. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. London and New York: Informa Healthcare; 2010:577-86.

    Lichtenstein AH, Jones PJH. Lipids: absorption and transport. In: Erdman JW, Macdonald IA, Zeisel SH, eds. Present Knowledge in Nutrition. 10th ed. Washington, DC: Wiley-Blackwell; 2012:118-31.

    Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein, and amino acids (macronutrients). Washington, DC: National Academy Press; 2005.

    SanGiovanni JP, Chew EY. The role of omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in health and disease of the retina. Prog Retin Eye Res 2005;24:87-138.

    Gabbs M, Leng S, Devassy JG, Monirujjaman M, Aukema HM. Advances in our understanding of oxylipins derived from dietary PUFAs. Adv Nutr 2015;6:513-40.

    Simopoulos AP. The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Exp Biol Med 2008;233:674-88.

Articole similare
Arborele de eucalipt: Cum si cand il putem folosi, contraindicatii Arborele de eucalipt: Cum si cand il putem folosi, contraindicatii

Eucaliptul este cunoscut pentru frunzele sale mari si aromatice, care contin ulei esential. Acest ulei esential de eucalipt poate fi utilizat in produsele de ingrijire a sanatatii, precum unguente, inhalatoare si siropuri, datorita proprietatilor sale antimicrobiene, antiinflamatoare si expectorante.

5 septembrie 2024
Edited 5 septembrie 2024
citește articolul
Nutritie: Care sunt beneficiile pentru organism ale consumului de bame Nutritie: Care sunt beneficiile pentru organism ale consumului de bame

Bama este o planta cu fructe comestibile din familia Malvaceelor (din care fac parte si bumbacul, arborele de cacao si hibiscul). Numele stiintific este Abelmoschus esculentus. Este o planta anuala care creste pana la 2 m inaltime. Frunzele au 10–20 cm lungime si sunt late, palmate, avand 5–7 lobi. Florile au un diametru de 4–8 cm, cu 5 petale galbui, adesea cu o pata rosie la baza fiecarei petale. Fructul este o capsula verde si paroasa cu lungimea de 8–20 cm si contine numeroase seminte. Numele de bama provine din arabul bāmyah care sta la originea numelor plantei in Orientul Mijlociu, Balcani, Iran, Grecia, nordul Africii si Rusia. In vest este cunoscuta sub numele de okra, cuvant de origine africana.

10 mai 2024
Edited 10 mai 2024
citește articolul
Lacrimioara: O planta cu multiple beneficii pentru organism Lacrimioara: O planta cu multiple beneficii pentru organism

Lacramioara este o planta medicinala perena delicata, cu florile albe in forma de clopotei. Se mai cunoaste si sub denumirea de cercelusi, clopotele, clopotei, coada-cocosului, curpina de padure, dumbravioara, si iarba lui Sfantul Gheorghe, deoarece infloreste in luna aprilie in apropierea acestei sarbatori.

10 aprilie 2023
Edited 11 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.