Util: Cum sa reduceti transpiratia excesiva in mod natural

Fenomenul de transpiratie este necesara deoarece, datorita acestui proces, corpul nostru elimina toxinele si alte impuritati. Cu toate acestea, atunci cand transpiratia este excesiva, devine o problema care poate afecta viata de zi cu zi si poate provoca nesiguranta, stima de sine scazuta, rusine si chiar depresie. Asa-numita hiperhidroza sau excesul de transpiratie incepe sa se manifeste in copilarie si adolescenta si afecteaza atat barbatii, cat si femeile.
Se estimeaza ca are o prevalenta de 2,8 din populatia lumii. Expertii sustin faptul ca exista oameni cu mai multa tendinta de a transpira decat altii, iar acest lucru are de-a face cu o cauza genetica. Productia excesiva de transpiratie, care este agravata in timpul verii, poate fi generalizata, atunci cand provine dintr-o anumita situatie, cum ar fi obezitatea, sarcina, anxietatea, consumul de alcool sau anumite boli, sau localizate (maini, axile), care nu depind de momente specifice.
Corpul trimite ”ordinul” de a transpira pentru a mentine corpul la o temperatura adecvata. Persoanele cu hiperhidroza transpira de pana la sase ori mai mult decat in mod normal, fara activitate fizica. Corpul acestor persoane transpira indiferent de temperatura sau stare de spirit. Excesul de transpiratie apare in palmele mainilor, talpile picioarelor, fata si axile, zone in care exista mai multe glande sudoripare. In plus fata de cauzele genetice, hiperhidroza poate fi generata de o dieta inadecvata, consumul de medicamente (antidepresive, antihipertensive), modificari hormonale, stari de anxietate, boli de inima, probleme tiroidiene sau cancer.
Cum poti combate transpiratia excesiva prin metode naturiste
Desi nu ajuta la eliminarea problemei, daca sunt urmate in fiecare zi, aceste recomandari permit cel putin sa faca fata acestei patologii inconfortabile:
- Evitati alcoolul, cafeaua, ceaiul, tutunul si alimentele picante;
- La locul de munca, incercati sa mentineti un mediu rece si ventilat;
- Purtati haine din materiale calitative;
- Reduceti stresul, tensiunea si anxietatea;
- Este importanta mentinerea unei igiene bune a corpului pentru a preveni mirosul neplacut;
- Hainele sa nu fie prea stramte, astfel incat acestea sa poata permita miscarea corpului;
- Epilarea axilelor;
- Purtati sosete si pantofi care permit ventilarea picioarelor;
- Faceti dus mai mult de o data pe zi;
Alte sfaturi importante:
- Mentineti-va corpul hidratat: Consumati suficienta apa si alte lichide pentru a va mentine corpul hidratat. Atunci cand sunteti deshidratat, corpul produce mai multa transpiratie pentru a elimina excesul de caldura.
- Modifcari in dieta: Evitati alimentele bogate in grasimi si zahar, deoarece acestea pot declansa transpiratia. In schimb, consumati alimente bogate in fibre si carbohidrati complecsi, care ajuta la mentinerea nivelurilor de glucoza din sange.
- Folositi antiperspirante naturale: Cautati antiperspirante care contin ingrediente naturale, cum ar fi bicarbonatul de sodiu sau uleiul de cocos. Acestea ajuta la reducerea mirosului neplacut si la absorbtia excesului de transpiratie.
- Utilizati haine potrivite: Imbracati haine care permit pielii sa respire, cum ar fi hainele din bumbac si lenjerie intima din bumbac sau alte materiale naturale. Evitati hainele stranse si materialele sintetice.
- Reduceti stresul: Stresul poate declansa transpiratia excesiva, deci incercati sa reduceti nivelul de stres prin practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi meditatia sau yoga.
- Aplicati pudra de talc sau amidon de porumb: Acestea ajuta la absorbtia excesului de umiditate si la reducerea transpiratiei. Aplicati-le pe zonele problematice, dupa dus.
- Luati in considerare un consult medical: Daca transpiratia excesiva persista, consultati un medic pentru a discuta despre optiunile de tratament, cum ar fi medicamentele sau terapia cu lumina pulsata intensa.
Remedii homeopate pentru transpiratia excesiva
Exista, de asemenea, remedii la domiciliu pentru a combate transpiratia excesiva. De exemplu, putem face un suc cu doua linguri de miere si doua de otet. Acest amestec trebuie luat de trei ori pe zi pe stomacul gol, cu o jumatate de ora inainte sau dupa fiecare masa. Pentru a elimina mirosul de transpiratie, incercati sa frecati cu otet alb sau cidru de mere in zonele afectate pentru a va usca porii. Puteti adauga, de asemenea, otet sau cateva picaturi de lamaie in apa de baie.
Unul dintre cele mai eficiente remedii pentru transpiratia excesiva este bicarbonatul, un ingredient care, in plus fata de controlul transpiratiei, ajuta la reducerea mirosului pe care il poate genera in zone cum ar fi axile sau picioarele. Faceti o pasta de bicarbonat de sodiu cu apa si aplicati-o in zona in care transpirati cel mai mult, lasati timp de 10 minute si apoi indepartati amestecul. Acest remediu zilnic va va ajuta sa controlati in mod eficient transpiratia. In zone cum ar fi axile, puteti aplica cateva picaturi de lamaie in loc de apa pentru a face o pasta mult mai racoritoare.
Ceaiul de salvie este un alt remediu natural care poate fi eficient. Salvia este o planta bogata in vitamina B si magneziu care calmeaza glandele sudoripare. Consumati doua cesti de ceai pe zi, dar asigurati-va ca nu sunteti insarcinata si, de asemenea, nu trebuie sa il beti daca alaptati. Sucurile de tomate si struguri lupta, totodata, impotriva hiperhidrozei. In plus, zonele afectate de transpiratie se pot freca cu bucati de cartofi. De asemenea, puteti incerca un deodorant natural. Reclamele ne prezinta produse care elimina mirosul, dar care nu impiedica transpiratia. Intr-un castron, amestecati o jumatate de cana de otet cu ulei esential de lavanda sau rozmarin si amestecati si lasati-l sa stea intr-un loc racoros si ferit de lumina directa a soarelui. In fiecare zi trebuie sa agitati recipientul timp de aproximativ 30 secunde si dupa o saptamana, acesta poate fi deja utilizat. Inmuiati o discheta de bumbac in acest preparat si tapotati zonele in care este generata o transpiratie mai mare.
Aloe vera este una dintre plantele medicinale cu proprietati benefice pentru sanatatea noastra, fiind, de asemenea, un mare aliat la nivel cosmetic. De aceea, nu este surprinzator faptul ca pulpa sa este, de asemenea, eficienta pentru a reduce transpiratia excesiva si pentru a combate formarea ciupercilor specifice mediilor umede, in zone cum ar fi axilele. Dupa baie, ar trebui sa aplicati o pasta de aloe vera, pe care trebuie sa o extrageti din frunzele sale, in zona care urmeaza sa fie tratata, efectuati aceasta procedura in fiecare zi, de preferinta noaptea si tinand cont de faptul ca pulpa de aloe vera poate pata imbracamintea inchisa la culoare. Veti vedea cum, odata cu trecerea zilelor, transpiratia este redusa.
Cum actioneaza deodorantele? Cum actioneaza antiperspirantele?
Deodorantele si antiperspirantele actioneaza in mod diferit chiar daca ambele lupta cu aceeasi problema - transpiratia. Dincolo de ingredientele care intra in compozitia acestor produse, si modul in care le folosim trebuie sa fie diferit pentru ca daca le incurcam riscam iritatii in zona axilelor. Deodorantele au fost gandite de specialistii in dermatocosmetica pentru a elimina sau pentru a masca mirosul de transpiratie. De cele mai multe ori, deodorantele sunt concepute pe baza de alcool si pot avea un anumit parfum. Atunci cand sunt aplicate pe pielea de la subrat, ele creeaza un mediu acid, care tine la distanta bacteriile responsabile cu mirosul neplacut de transpiratie.
Acest miros nu este determinat de transpiratia in sine, ci de bacteriile care se dezvolta in mediul cald si umed de pe pielea corpului nostru. Aceste bacterii apar in mod natural pe piele si nu toate sunt daunatoare. Problemele apar cand corpul nostru sufera de anumite boli autoimune si aceste bacterii sufera mutatii sau avem anumite boli ale glandelor endocrine sau dereglari hormonale si aceste bacterii se inmultesc prea repede. Cele mai comune specii de bacterii care traiesc in zona axilelor, zona pubiana si zona degetelor de la picioare sunt: Corynebacterium, Staphylococcus, Propionibacterium si Micrococcus.
BIBLIOGRAFIE:
Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2021). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research;
Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2023). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70;
"Ocimum tenuiflorum (holy basil) - CABI Invasive Species Compendium"."ITIS Standard Report Page: Ocimum tenuiflorum";
Sundaram, R. Shanmuga; Ramanathan, M; Rajesh, R; Satheesh, B; Saravanan, D (2022). "Lc-Ms Quantification of Rosmarinic Acid and Ursolic Acid in Theocimum Sanctumlinn. Leaf Extract (Holy Basil, Tulsi)". Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies;