Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Acidul elagic: beneficii pentru sanatate si cum se poate folosi

Acidul elagic: beneficii pentru sanatate si cum se poate folosi

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 11 iulie 2022 Ultima actualizare: 11 ianuarie 2023

Acidul Elagic este un compus fenolic care inhiba multiplicarea celulelor canceroase si totodata previne aparitia si dezvoltarea celulelor canceroase la persoanele cu predispozitie pentru cancer. 

Un studiu de 9 ani efectuat de catre Dr. Daniel Nixon la Institutul Holliger din Universitatea Carolinei de Sud pe un grup de 500 de pacienti a dus la concluzia ca Acidul Elagic intr-o anumita concentratie inhiba si opreste diviziunea celulara canceroasa si apoptoza (moartea programata a celulei canceroase) in 72 de ore.

Acidul Elagic promoveaza detoxifierea carcinogena prin stimularea diferitelor izoforme ale enzimei glutation-S-transferaza in hepatoma (cancer la ficat) (Barch si Rundhaugen, 1992). Un alt mecanism prin care acidul elagic poate inhiba initierea tumorii este prin distrugerea metabolitilor carcinogeni.

Ce este acidul elagic?

Cand te gandesti la acizi, ceea ce probabil iti vine in minte este fie un produs hidratant/plumping la acid hialuronic, fie un produs exfoliant la beta hidroxiacizi (BHA) si alfa hidroxiacizi (AHA). Acidul elagic - din punct de vedere tehnic un polifenol - nu este niciunul dintre acestea; in schimb, este un ingredient incarcat cu antioxidanti care va protejeaza si lumineaza pielea.

„Acidul elagic se gaseste in fructe, precum si in unele legume si nuci. Sursele obisnuite includ capsuni, zmeura, merisoare si rodii”, spune dr. Michele Farber, un dermatolog certificat la Schweiger Dermatology Group din NYC.

de ce catina este ingredientul de care are nevoie fiecare ten

Beneficiile acidului elagic pentru ingrijirea pielii

Desigur, cea mai mare pretentie a acidului elagic la faima sunt proprietatile sale antioxidante. Totusi, nu este orice antioxidant vechi - este deosebit de puternic. „Acest efect antioxidant ajuta la neutralizarea radicalilor liberi pentru a proteja pielea de daune daunatoare cauzate de radiatiile UV”, explica dr. Farber.

Pentru a intelege mai bine ce inseamna asta, este important sa aveti o idee aproximativa despre radicalii liberi, in primul rand. Pe scurt, un radical liber este un atom de oxigen nepereche care cauta cu disperare un alt atom pentru a se reechilibra. (Devine neimperecheat prin poluare si soare.) Cand un radical liber adera la un atom de pe piele, provoaca o reactie in lant de daune care are ca rezultat pete solare, linii fine si distrugerea colagenului. Antioxidantii servesc drept scut prin neutralizarea haosului atomului neimperecheat, astfel incat sa nu faca ravagii.

Pe langa puterile sale antioxidante, acidul elagic poate fi folosit pentru a ajuta la luminarea pielii si la imbunatatirea pigmentarii. De fapt, este considerata o alternativa mai blanda, aprobata de sarcina, la hidrochinona. „[Mai mult], acidul elagic poate interfera cu enzimele care dauneaza colagenului, ceea ce inseamna reducerea incretirii si imbunatatirea pigmentului”, spune dr. Farber. „In timp ce se fac mai multe cercetari asupra acidului elagic pentru a elucida toate utilizarile si efectele secundare potentiale, acesta are cu siguranta multe beneficii pozitive pentru piele si este probabil un antioxidant mai puternic.”

cum ajuta acidul glicolic pielea si tenul

Ce tipuri de piele beneficiaza cel mai mult de acidul elagic?

Toata lumea beneficiaza de protectie impotriva radicalilor liberi, ceea ce inseamna ca acidul elagic este un ingredient excelent pentru toata lumea. Acestea fiind spuse, dr. Farber observa ca acidul elagic este deosebit de demn de regimul tau daca scopul tau final este de a reduce imbatranirea prematura si/sau de a aborda problemele pigmentare. Retineti ca acidul elagic nu este menit ca un inlocuitor pentru alti acizi si ar trebui sa fie considerat suplimentar.

Fiecare acid are un efect diferit asupra pielii, deci sunt bune impreuna. De exemplu, alfa si beta hidroxiacizii sunt exfolianti minunati si ajuta foarte mult la textura si pigmentul pielii, dar nu au acelasi efect antioxidant”, spune dr. Farber.

Produse care contin acid elagic

Daca sunteti interesat sa incercati singur acidul elagic, aveti cateva optiuni excelente. Este ingredientul erou din Then I Met You Giving Essence. Pe langa acidul elagic, contine si aronia neagra, acid poliglutamic (o alternativa mai bogata la acidul hialuronic in ceea ce priveste umiditatea) si galactomyces care dubleaza puterea hidratanta si antioxidanta a produsului. Veti gasi, de asemenea, acid elagic in SkinCeuticals Advanced Pigment Corrector, care vizeaza in mod special decolorarea pielii pentru a imbunatati nuanta generala a pielii.

Rolul acidului elagic in stresul oxidativ

Alaturi de acidul ascorbic si α-tocoferol, Acidul Elagic este considerata una dintre moleculele antioxidante majore. Structura chimica a AE, care contine doua lactone si patru grupari hidroxil, permite eliminarea unei game largi de ROS. Desi la pH fiziologic si in solutie apoasa AE poate dezactiva radicalii peroxil, radicalii hidroxil, dioxidul de azot si peroxinitrit, au fost calculate capacitati de captare mai bune pentru ROS in comparatie cu speciile reactive de azot.

AE este considerat un protector neobisnuit impotriva stresului oxidativ, datorita capacitatii sale prezise de a se regenera si de a nu fi redus dupa metabolism, permitand acestui compus polifenolic sa ofere protectie continua chiar si la concentratii scazute.

Metalele ionice precum cuprul, fierul, nichelul si cadmiul sunt o sursa potentiala de stres oxidativ, iar AE este capabila sa cheleze aceste metale oferind un mecanism suplimentar de protectie impotriva acestei afectiuni [16, 240, 241]. Importanta acestor mecanisme a fost demonstrata de Ahmed si colab., unde consumul de AE (500 μmol/kg greutate corporala) de catre femelele de sobolan Wistar, le-a protejat impotriva stresului oxidativ indus de cadmiu in ficat si rinichi.

Stresul oxidativ poate deteriora ADN-ul, iar productia de 8-oxo-2-deoxiguanozina este un marker tipic al acestui proces. Acest lucru poate duce la mutatii si, in consecinta, la cancer si alte afectiuni de sanatate. S-a demonstrat ca EA scade semnificativ cantitatea de 8-oxo-2-deoxiguanozina produsa dupa deteriorarea oxidativa a ADN-ului, ceea ce se coreleaza bine cu capacitatea AE de a lega ADN-ul, dovedind probabil un mecanism de protectie impotriva radicalilor liberi. Mai mult, deteriorarea oxidativa asupra ADN-ului indusa de dopamina/Cu2+ a fost atenuata de EA, chiar si atunci cand s-au folosit doze de pana la 1 μM, ajungand la 50% din inhibarea descompunerii ADN.

AE nu numai ca poate elimina agentii prooxidanti, dar si AE creste expresia/activitatea enzimelor antioxidante (superoxid dismutaza, glutation peroxidaza, glutation reductaza si catalaza) la soarecii purtatori de limfom Dalton tratati cu acest compus fenolic. O reglare similara a enzimelor antioxidante si o reglare a factorului de transcriptie sensibil la redox Nrf2 a fost observata in fibroblastul dermic uman, dupa stresul oxidativ indus de lumina UV-B si tratamentul cu AE.

Sursa: https://theklog.co/

Bibliografie:

1.  Mämmelä, P.; Savolainen, H.; Lindroos, L.; Kangas, J.; Vartiainen, T. (2000). "Analysis of oak tannins by liquid chromatography-electrospray ionisation mass spectrometry". Journal of Chromatography A. 891 (1): 75–83. 

2. Nakai, S. (2000). "Myriophyllum spicatum-released allelopathic polyphenols inhibiting growth of blue-green algae Microcystis aeruginosa". Water Research. 34 (11): 3026–3032.

3. Lee, Y.-S.; Kang, Y.-H.; Jung, J.-Y.; Lee, S.; Ohuchi, K.; Shin, K.-H.; Kang, I.-J.; Park, J.-H.; Shin, H.-K.; Lim, S.-S. (2008). "Protein glycation inhibitors from the fruiting body of Phellinus linteus". Biological and Pharmaceutical Bulletin. 31 (10): 1968–1972. 

4. Vattem, D. A.; Shetty, K. (2005). "Biological Function of Ellagic Acid: A Review". Journal of Food Biochemistry. 29 (3): 234–266. 

5. Infante, R.; Contador, L.; Rubio, P.; Aros, D.; Peña Neira, Á. (2011). "Postharvest sensory and phenolic characterization of 'Elegant Lady' and 'Carson' peaches" (PDF). Chilean Journal of Agricultural Research. 71 (3): 445–451. 

6. Usta, C.; Özdemir, S.; Schiariti, M.; Puddu, P. E. (November 2013). "The pharmacological use of ellagic acid-rich pomegranate fruit". International Journal of Food Sciences and Nutrition. 64 (7): 907–913. 

7. Landete, J.M. (2011). "Ellagitannins, ellagic acid and their derived metabolites: A review about source, metabolism, functions and health". Food Research International. 44 (5): 1150–1160.

8. García-Villalba, Rocío; Espín, Juan Carlos; Tomás-Barberán, Francisco A. (2016). "Chromatographic and spectroscopic characterization of urolithins for their determination in biological samples after the intake of foods containing ellagitannins and ellagic acid". Journal of Chromatography A. 1428: 162–175.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina