Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Acidul glicolic: beneficii, mod de utilizare si efecte adverse

Acidul glicolic: beneficii, mod de utilizare si efecte adverse

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 1 septembrie 2020 Ultima actualizare: 7 februarie 2023

Odata cu varsta, pielea isi pierde din elasticitate, din fermitate si incepe procesul de imbatranire. In plus, din cauza radicalilor liberi, a toxinelor din alimente, din atmosfera, pielea incepe sa formeze cute, riduri. La inceput vorbim despre ridurile fine care apar in jurul varstei de 30 de ani, dar sunt situatii cand din cauza factorilor externi pielea poate suferi o reactie precum acneea de varsta adulta, cu care te poti confrunta in special din cauza fluctuatiilor hormonale, dar si a stresului oxidativ, a alimentatiei dezechilibrate. Din fericire, cercetarile din ultimii ani au aratat ca acidul glicolic are capacitatea de a rezolva mai multe probleme ale tenului in acelasi timp. 

Ce este acidul glicolic?

Care sunt beneficiile acidului glicolic?

Cum poti utiliza acidul glicolic?

Care sunt efectele adverse ale acidului glicolic?

Ce este acidul glicolic?

Acidul glicolic este o substanta exfolianta care face parte din grupa alfa hidroxi acizilor, cunoscuti drept acizi AHA. Se gaseste in forma naturala in unele plante precum trestia de zahar, sfecla sau ananas. Practic originile acestui acid se ascund in moleculele organice de zaharuri naturale. Acest acid are una dintre cele mai mici molecule din grupul sau de acizi, ceea ce inseamna este usor absorbit in piele si se metabolizeaza rapid la nivel celular si molecular. 

Acizii de fructe (sau AHA) permit realizarea unor preparate ce aduc o serie de beneficii oricarui tip de ten. Termenul ”AHA” desemneaza acizii alfa hidroxilati (Alpha Hydroxy Acides). Acestia sunt derivati in principal din zaharurile fructelor. Principalii acizi din fructe, in ordinea concentratiei lor sunt: acidul glicolic, acidul lactic, acidul malic, acidul citric si acidul tartric.

Ce este important de retinut este faptul ca acidul glicolic are capacitate deosebita de a patrunde in piele si sunt in mod curent utilizati pentru efectul exfoliant (peeling). Preparatele exfoliante imbunatatesc aspectul general al pielii, redau stralucirea naturala a tenului, estompeaza imperfectiunile de suprafata, amelioreaza petele pigmentare si reduc profunzimea ridurilor.

Ultimele cercetari au aratat ca o rutina de cel putin 6 luni cu acid glicolic favorizeaza netezirea ridurilor fine, diminuarea profunzimii celor adanci si deschiderea culorii zonelor hiperpigmentate. Contrar acidului retinoic care este un agent de peeling puternic si poate provoca arsuri, acizii din fructe sunt in general bine tolerati de piele.

Descopera ultimele informatii despre tratamentele pentru psoriazis

Care sunt beneficiile acidului glicolic?

Dermatologii recomanda acidul glicolic pentru ca acesta este folosit pentru a elibera porii blocati. Practic aceasta substanta are rezultate foarte bune pentru persoanele care vor sa trateze acneea. Ideea este ca AG-ul actioneaza ca un exfoliant puternic ce elimina celulele moarte de piele care blocheaza porii si cauzeaza puncte negre si comedoane si creeaza anumite complicatii cum e acneea. Porii blocati se pot infecta apoi din cauza bacteriilor care se dezvolta in interiorul lor, rezultatul fiind cosurile si pielea inflamata.

Proprietatile sale de exfoliere chimica trateaza pielea lipsita de stralucire, estompeaza petele pigmentare uniformizand culoarea pielii si reduce ridurile fine. Cercetarile au mai aratat ca acidul glicolic poate stimula productia de colagen, ceea ce ofera pielii un aspect mai ferm si o textura uniforma. Colagenul este proteina care ofera elasticitate si ferimitate pielii, iar odata cu inaintarea in varsta nivelul sau scade in mod natural. Acidul glicolic va stimula productia de colagen si iti va preveni "lasarea" pielii.

Acidul glicolic reduce din simptomele keratozei foliculare

Dermatologii americani au demonstrat faptul ca acidul glicolic ajuta persoanele care sufera de keratoza foliculara, o afectiune numita popular “piele de pui”. Aceasta problema dermatologica se manifesta prin mici umflaturi si mancarime pe partea inferioara a bratelor. 

Acidul glicolic ajuta pielea sa isi recapete stralucirea

Imbatranirea prematura sau pielea uscata poate poate genera un aspect neplacut la nivel epitelial. Din fericire, produsele pe baza de acid glicolic sunt mai blande decat exfoliantele clasice deoarece dizolva “adezivul” care leaga celulele moarte de epiderma. In plus, acest acid de tip AHA curata porii in profunzime si ajuta chiar la eliminarea excesul de machiaj, murdarie, praf, grasime si sebum.

Acidul glicolic reduce efectele nocive ale radicalilor liberi precum decolorarea tenului

Acidul glicolic ajuta la reducerea petelor pigmentare, a decolorarii si a melasmei. Pentru a te bucura de acest beneficiu este nevoie de aplicarea unui cocktail format din acid glicolic, acid lactic, acid tartric, acid citric si acid salicilic.

Acidul glicolic trateaza acneea

Ultimele studii au aratat ca acidul glicolic are reactii pozitive in cazul persoanelor care sufera de diferite forme de acnee. Explicatia e simpla. Aceasta substanta patrunde foarte usor in piele datorita structurii moleculare, reduce din raspandirea acneei, stimuleaza formarea celulara, grabeste vindecarea pielii si ajuta la reducerea cicatricilor acneice.

Acidul glicolic are efect anti-aging

Acidul glicolic este un ingredient-cheie in multe tratamente de peeling cu rol anti-aging. Acesta stimuleaza productia de colagen si elastina care ofera un aspect ferm si sanatos pielii. Pentru un rezultat de durata se recomanda folosirea tratamentelor de acid glicolic in colaborare cu diferite produse cu factor de protectie SPF, mai ales in sezonul estival. 

Acidul glicolic previne aparitia parului nedorit in anumite zone ale corpului

Exista studii recente care au aratat ca poti sa scapi de parul de subrat sau din zona bikinilor, sau poti sa incetinesti ritmul de aparitie a firelor de par nedorite sau chiar eliminarea lor in timp daca folosesti solutii pe baza de acid glicolic. Majoritatea solutiilor de acest fel pentru acest scop contin o concentratie 3%. Nu se recomanda folosirea de produse cu o concentratie mai mare de 5% pentru pielea din zona intima sau alte zone sensibile ale corpului.

Citeste si despre beneficiile acidului hialuronic pentru ten

Pe scurt, iata beneficiile acidului glicolic:

  • anti-aging, antirid;
  • diminueaza profunzimea ridurilor, netezeste pielea;
  • keratolitic, exfoliant chimic;
  • stimuleaza biosinteza glicozaminoglicanelor;
  • regenerator, promoveaza reinnoirea celulara si sinteza colagenului;
  • sporește elasticitatea cutanata;
  • estompeaza petele pigmentare si imperfectiunile pielii;
  • favorizeaza mentinerea unui nivel optim de hidratare cutanata;

Cum poti utiliza acidul glicolic?

Dermatologii spun ca acidul glicolic are cel mai bun randament pentru piele dimineata si trebuie aplicat pe tenul curat, proaspat spalat. Ulterior, pentru fixarea acestui acid se recomanda folosirea unui ser cu antioxidanti si a unei creme cu factor de protectie solara daca stim ca urmeaza sa iesim afara si sa ne expunem la radicalii liberi din atmosfera si la radiatiile UV. 

Acidul glicolic este un ingredient puternic, prin urmare nu se recomanda amestecul acestuia cu alti compusi cu efect exfoliant precum retinol sau alt tip de acizi AHA in ziua in care folosesti acidul glicolic. Exista riscul sa-ti exfoliezi excesiv tenul si sa provoci uscarea pielii si sa apara iritatii. 

Unul dintre avantajele acestui tip de acid este acela ca este tolerat chiar si de pielea excesiv de sensibila, dar pentru a preveni orice reactie alergica, poti testa intai pe o portiune mica de piele cu concentratie mai mica, o solutie diluata ca sa vezi reactiile de la nivelul tegumentului.

Ca idee, majoritatea produselor din comert care contin acid glicolic au o concentratie de maximum 10% pentru produsele destinate pentru fata, maini, brate, sau maxim 5% pentru solutiile destinate pentru alte tratamente pentru pielea sensibila, in timp ce tratamentele efectuate de medicii dermatologi pentru peeling chimic pot ajunge si pana la o concetratie de acid glicolic de 50%. Este important sa nu folosim produse cu o concentratie mai mare de 50% si in niciun caz sa nu aplicam pe piele acid glicolic neduliat. Mai mult decat atat, solutiile cu concentratie mai mare se folosesc doar ca tratament in cazuri extreme. Pentru rutina zilnica se recomanda folosirea progresiva de solutii cat mai diluate.

Citeste si despre uleiul de cocos si importanta lui in ingrijirea pielii

Pe scurt ce trebuie sa stii despre folosirea acidului glicolic:

  • este potrivit pentru orice tip de ten, indeosebi pentru tenul uscat si normal;
  • piele imbatranita, matura, ten tern;
  • comedoane inchise (puncte albe);
  • ten neuniform, congestionat, problematic;
  • riduri fine si accentuate;
  • pete pigmentare;
  • cicatrici post-acneice;
  • par tern, lipsit de stralucire;

Inainte de a folosi solutii pe baza de acid glicolic trebuie sa stii urmatoarele lucruri. Niciodata sa nu aplici acidul glicolic nediluat si testeaza progresiv diferite tipuri de concentratie, incepe de la produse cu 1-2% si cresti exponential pana la 10% dar asta pe o perioada de cel putin cateva saptamani, daca vorbim de pielea fetei, brate si solutii cu o concentratie de maxim 5% pentru zone cu piele sensibila. In plus, verifica pH solutiei pe care o folosesti sa nu fie mai mica de 3.5 pentru ca altfel devine foarte acida si poate irita pielea.

Care sunt efectele adverse ale acidului glicolic?

Dupa cum am spus pana acum, e important sa testam solutiile de acid glicolic inainte de a le folosi si trebuie sa incepem cu concentratii mici si ulterior sa crestem progresiv. Daca nu ai grija si folosesti un produs cosmetic cu o concentratie mult prea mare de acid glicolic exista sanse mari ca pielea ta sa se usuce agresiv, sa se irite si pot aparea chiar cicatrici ca de arsura chimica.

De asemenea, daca iei vitamina A sau medicatie pentru acnee, pielea poate deveni mult prea sensibila si exista riscul de iritatii. Mai mult, daca folosesti produse cosmetice pe baza de Retinol, adapalen sau alte substante cu efect exfoliant ar trebui sa eviti acidul glicolic. Ai grija inainte sa folosesti produse pe baza de acid glicolic si apeleaza la un dermatolog sau specialist inainte de a incepe orice tratament. 

Daca ai neclaritati si ai nevoie de ajutor in probleme legate de pielea ta sau diferite afectiuni nu ezita sa intrebi Farmacistul Spring.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...