Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Glutamina: Ce este, beneficii pentru organism, contraindicatii de consum

Glutamina: Ce este, beneficii pentru organism, contraindicatii de consum

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 13 aprilie 2023 Ultima actualizare: 13 aprilie 2023

Glutamina este cel mai abundent aminoacid (bloc de proteine) din organism. Organismul poate produce suficienta glutamina pentru nevoile sale obisnuite. Dar in perioadele de stres extrem, organismul poate avea nevoie de mai multa glutamina decat poate produce. Cea mai mare parte a glutaminei este stocata in muschi, urmata de plamani, unde se produce o mare parte din glutamina. Glutamina este importanta pentru eliminarea excesului de amoniac (un produs rezidual comun in organism).

De asemenea, ajuta la functionarea sistemului imunitar si poate fi necesar pentru functionarea normala a creierului si digestie. De obicei, se poate obtine suficienta glutamina fara a lua un supliment, deoarece organismul o produce si poate fi procurata din dieta. Anumite afectiuni medicale, inclusiv rani, interventii chirurgicale, infectii si stres prelungit, pot scadea nivelul de glutamina. In aceste cazuri, luarea unui supliment de glutamina poate fi de ajutor.

La ce se foloseste glutamina?

Vindecarea ranilor si recuperarea dupa boala - Cand corpul este stresat (din cauza ranilor, infectiilor, arsurilor, traumatismelor sau procedurilor chirurgicale), elibereaza hormonul cortizol in sange. Nivelurile ridicate de cortizol pot reduce rezervele de glutamina din organism. Studiile arata ca adaugarea de glutamina la nutritia generala ajuta la reducerea ratei deceselor la traumatisme si la persoanele in stare critica. Unele studii clinice arata ca administrarea de suplimente de glutamina intareste sistemul imunitar si reduce infectiile. Glutamina poate ajuta la prevenirea sau tratarea disfunctiei multiple de organe dupa soc in randul persoanelor din unitatea de terapie intensiva. Suplimentele de glutamina pot ajuta, de asemenea, la recuperarea arsurilor severe.

Imbunatatirea rezistentei la atleti - Sportivii care se antreneaza pentru evenimente de anduranta (cum ar fi maratoanele) pot reduce cantitatea de glutamina din corpul lor. Este obisnuit ca ei sa raceasca dupa o competitie sportiva. Unii experti cred ca asta se poate datora rolului pe care il joaca glutamina in sistemul imunitar. Pentru acest grup select de sportivi, un studiu a aratat ca administrarea de suplimente de glutamina a dus la mai putine infectii. Nu acelasi lucru este valabil, totusi, pentru cei care se antreneaza la o intensitate moderata.

Ameliolarea efectelor tratamentului pentru cancer - Multi oameni cu cancer au un nivel scazut de glutamina. Din acest motiv, unii cercetatori speculeaza ca glutamina poate fi utila atunci cand este adaugata la tratamentul conventional al cancerului. Glutamina suplimentara este adesea administrata pacientilor cu cancer malnutriti care urmeaza chimioterapie sau tratamente cu radiatii. Uneori, este utilizata la persoanele supuse transplantului de maduva osoasa. Glutamina pare sa ajute la reducerea stomatitei (o inflamatie a gurii) cauzata de chimioterapie. Unele studii sugereaza ca administrarea de glutamina pe cale orala poate ajuta la reducerea diareei asociate cu chimioterapia.

De unde procuram glutamina?

Exista o variate bogata de alimente din care putem procura glutamina. Acestea includ proteine vegetale si animale. Printre acestea se enumera carnea de vita, porc, pasare, lapte, iaurt, branza, spanac, patrunjel si varza. De asemenea, glutamina se gaseste sub forma de L-glutamina in suplimentele alimentare. Printre acestea se enumera prafurile, capsulele, tabletele sau lichidele. Prepararea standard pentru L-glutamina este de obicei 500mg in tablete sau capsule.

Efecte asupra cresterii musculare si a performantei la sportivi

Glutamina nu este ca suplimentele de ardere a cofeinei sau a grasimilor, unde poti simti un rezultat imediat dupa consum. Efectele glutaminei la care persoanele se pot astepta sunt o recuperare crescuta dupa antrenament cu scaderea febrei musculare. Efectele nu sunt evidente, dar sunt inca acolo, cum ar fi cresterea rezistentei la boli si scaderea defalcarii musculare. Nu au fost raportate incidente de toxicitate cu suplimentarea cu glutamina. Efectele secundare observate in cazul consumului excesiv au fost constipatia si stomacul deranjat. 

Glutamina a fost mult timp unul dintre suplimentele de baza pentru sportivi. De obicei este folosit impreuna cu proteine din zer, omega 3, creatina si multivitamine. Cu sprijin puternic atat din partea studiilor stiintifice, glutamina este printre cele mai populare suplimente de pe piata. Glutamina joaca un rol important in mentinerea unui sistem imunitar sanatos si in ajutarea recuperarii. 

Antrenamentul de mare intensitate ne poate face mai susceptibili la boli precum raceala comuna sau alte infectii respiratorii. S-a demonstrat ca in timpul exercitiilor prelungite, cum ar fi un maraton, poate epuiza nivelul de glutamina din sange cu pana la 20%. Acesta este locul in care suplimentarea poate ajuta. In ceea ce priveste performanta sportiva, s-a demonstrat ca glutamina ajuta la absorbtia apei si a electrolitilor in intestin.

Glutamina - Dozaj recomandat

Glutamina este un aminoacid care este produs in mod natural in organism si care se gaseste in multe alimente. Nu exista nicio ingrijorare ca este daunatoare in cantitati normale. Adaugarea de glutamina la o dieta obisnuita poate provoca o varietate de schimbari in modul in care organismul absoarbe si proceseaza aminoacizii. 

Cu toate acestea, efectele pe termen lung ale acestor schimbari sunt necunoscute. Se recomanda inceperea cu 5 grame de glutamina pe zi. Desi aceasta poate fi crescuta la aproximativ 10 pana la 15 grame de L-glutamina pe zi. Se recomanda dimineata, dupa antrenament si seara inainte de culcare, fiecare portie fiind de aproximativ 5 grame. Glutamina este un aminoacid important. L-glutamina este forma gasita in alimente, suplimentele si corpul uman. Face parte din proteinele din proteinele organismului este si implicat in functia imunitara si sanatatea intestinala. Aproape orice aliment care contine proteine ​​​​contine putina glutamina, dar cantitatile variaza. 

Alimentele de origine animala sunt surse bune datorita continutului lor de proteine. Glutamina este o sursa de energie pentru celulele intestinale si imunitare. De asemenea, ajuta la mentinerea barierei dintre intestine si restul organismului si ajuta la cresterea adecvata a celulelor intestinale.  Exista putine studii efectuate pentru utilizarea suplimentelor de glutamina pentru cresterea sau forta musculara performanta. Cu toate acestea, ele pot reduce oboseala sau pot reduce durerea musculara in timpul si dupa exercitii fizice. 

Aportul de glutamina gasita in alimente, precum si utilizarea pe termen scurt a suplimentelor, este sigur. Cu toate acestea, suplimentele de glutamina pot afecta modul in care organismul proceseaza aminoacizi acizi. Sunt necesare mai multe studii privind utilizarea lor pe termen lung.

Beneficiile introducerii in alimentatie a produselor care contin Arginina

Arginina este cunoscuta si sub denumirea de L-arginina. Pe langa faptul ca este o componenta a proteinelor, stimuleaza eliberarea de hormoni precum insulina, glucagonul, prolactina si hormonul de crestere. Arginina joaca, de asemenea, un rol critic in mentinerea tensiunii arteriale normale, a functiei inimii si a imunitatii. Aceste functii sunt mediate prin producerea de oxid nitric. Arginina este descompusa in ornitina si creatina. Ornitina este esentiala pentru cresterea si diviziunea celulara, in timp ce creatina este importanta pentru contractia musculara. 

Arginina este obtinuta din alimente si sintetizata in organism. Prin urmare, este denumit un aminoacid semi-esential. La adultii sanatosi, hrana si sinteza in organism sunt suficiente pentru a satisface cerintele necesare pentru acest aminoacid. Aceste cerinte includ repararea tesuturilor, sinteza proteinelor si mentinerea functiei imune. In perioadele de crestere rapida, stres fizic sau rani, aportul de L-arginina poate fi insuficient pentru a satisface nevoile organismului. 

In acest timp, L-arginina luata ca supliment alimentar poate ajuta la mentinerea masei musculare si la imbunatatirea functiei corporale. Suplimentarea cu L-arginina poate imbunatati capacitatea de exercitiu. Aceasta imbunatatire poate fi observata imediat dupa consumul de arginina. In plus, se pot observa imbunatatiri pe termen lung datorita sintezei crescute a proteinelor in muschi. Arginina pare a fi o terapie sigura si eficienta pentru hipertensiune arteriala, diabet de tip 2 si disfunctie erectila. 

Bibliografie:

Labarca G, et al. Bronchoscopic lung volume reduction with endobronchial Zephyr Valves for severe emphysema: A systematic review and meta-analysis. Respiration. 2019; 
Breo Ellipta (prescribing information). GlaxoSmithKline; 2019. https://www.mybreo.com/copd/index.html. Accessed May 28, 2019;
Ferri FF. Chronic obstructive pulmonary disease. In: Ferri's Clinical Advisor 2020. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed March 10, 2020;
Qaseem A, et al. Diagnosis and management of stable chronic obstructive pulmonary disease. A clinical practice guideline update from the American College of Physicians; 

Articole similare
Anatomie: Totul despre tarsiene si rolul lor în corpul uman Anatomie: Totul despre tarsiene si rolul lor în corpul uman

Oasele tarsiene, alaturi de navicular, cuboid si alte 3 oase cuneiforme, numite oasele tarsiene anterioare, formeaza partea mijlocie a piciorului. Oasele tarsiene posterioare sunt astragalul si calcaneul, iar impreuna cu oasele navicular si cuboid formeaza articulatia mediotarsiana sau Chopart.

3 martie 2023
citește articolul
Anatomie: Totul despre muschii cervicali Anatomie: Totul despre muschii cervicali

Muschii cervicali sau muschii gatului sunt impartiti in functie de raporturile pe care le au cu coloana vertebrala, astfel: muschi ai regiunii anterolaterale a gatului, muschi ai regiunii posterioare sau nuchale

3 martie 2023
Edited 19 decembrie 2023
citește articolul
Anatomie: Ce rol are muschiul teres mare, afectiuni asociate cu acesta Anatomie: Ce rol are muschiul teres mare, afectiuni asociate cu acesta

Marele muschi rotund (teres major) face parte din muschii intrinseci ai umarului. Asadar, muschiul teres mare se afla in membrele superioare si formeaza umarul, alaturi de alte structuri musculo-tendinoase invecinate si se ocupa cu aductia si rotatia interna a bratului.

1 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina