Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
BCAA: Supliment folosit pentru dezvoltarea musculaturii. Contraindicatii de consum

BCAA: Supliment folosit pentru dezvoltarea musculaturii. Contraindicatii de consum

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 13 aprilie 2023 Ultima actualizare: 18 aprilie 2023

Aminoacizii cu lant ramificat sunt elementele de baza ale proteinelor. Pentru reconstructia corpului si dezvoltarea unor noi tesuturi musculare, o persoana are nevoie neaparat acesti aminoacizi. Lantul ramificat se refera la structura chimica a BCAA, care se gaseste in alimentele bogate in proteine. Spre exemplu ouale, carnea si produsele lactate. 

BCAA au devenit din ce in ce mai populare in randul sportivilor si pasionatilor de fitness ce urmaresc dezvoltarea musculara. Sunt 20 in total, dintre care 11 pot fi fabricate de organism. Cu toate acestea, organismul nu le poate produce pe celelalte noua, ele trebuie sa provina din alimentatia noastra sau din suplimente. Printre cei noua aminoacizi esentiali se enumera: histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilanina, treonina, trptofan si valina. Dintre cele 9, cele mai importante pentru dezvoltarea masei musculare sunt izoleucina, valina si leucina. Toti aminoacizii esentiali se pot procura din mancare si corpul nu va avea de suferit daca persoana nu va lua suplimente. 

Majoritatea aminoacizilor sunt metabolizati sau descomponsi in ficat. BCAA sunt in mare parte metabolizati in tesutul muscular. Acest lucru face ca suplimentele pe baza de BCAA sa fie atractive pentru sportivi si culturisti. Incapacitatea de a metaboliza BCAA cauzeaza mai multe afectiuni grave. Tratamentul implica uneori reducerea aportului de proteine.

Beneficiile BCAA pentru corpul uman

Daca o persoana reuseste sa procure toti aminoacizii esentiali din mancare, sau la nevoie suplimenteaza cu tablete, poate simti numeroase beneficii. Unul dintre beneficii ar fi reducerea oboselii din timpul antrenamentului.  Un studiu raporteaza consumul a 20 de grame de BCAA dizolvate in 500ml de apa si 250ml suc de capsuni cu o ora inainte de antrenament creste timpul pana la epuizare cu pana la 15%. Alt beneficiu ar fi reducerea febrei musculare dupa antrenament. O modalitate prin care se realizeaza acest lucru este prin scaderea nivelulilor sanguine ale enzimelor creatin-kinaza si lactat-dehidrogenaza. Acestea sunt implicate in leziunile musculare. Este dovedit ca se poate imbunatati recuperarea si poate oferi o anumita protectie impotriva leziunilor musculare. 

Suplimentele care contin BCAA ajuta mult si la cresterea masei musculare, activand enzimele responsabile pentru acest lucru. Insa, nu exista in prezent nici un studiu care demonstreaza ca suplimentele ar fi mai benefice decat o dieta echilibrata. Pe langa faptul ca ajuta corpul sa construiasca proteine musculare BCAA-urile ajuta corpul prin reglarea zaharului din sange. Luand zaharul din sange in loc de depozitele de glicogen din ficat, confera energie corpului.

Din ce surse putem procura BCAA?

Cea mai usoara si sigura modalitate de a asigura corpului aminoacizi BCAA este prin suplimentare. Se pot folosi suplimente BCAA, proteine din zer, dar cel mai bun mod este prin mentinerea unei diete imbogatite cu BCAA. Printre alimentele cu cel mai ridicat continut de BCAA se enumera: carne de pasare si de peste, fasole si linte, lapte, tofu si tempeh, branza, oua, quinoua. Doza adecvata de BCAA este de la 6-8g servita langa un aport de carbohidrati inainte de antrenament. Ulterior, se poate consuma si un shake proteic pentru a completa deficienta.

Avem nevoie neaparat de suplimente pe baza de BCAA?

O informatie importanta de retinut este ca daca o persoana consuma alimente care contin proteine, consuma automat si BCAA. Orice sursa completa de proteine de inalta calitate (pui, vita, oua, lactate) va contine toti cei noua aminoacizi esentiali. Forma in care BCAA este obisnuit sa fie observat este ca un supliment separat. De obicei, produsele BCAA vor contine oriunde de la 3 pana la 10 grame BCAA, portiile de 5 grame fiind mai comune. Ele pot contine, de asemenea, alte ingrediente, cum ar fi electroliti, aminoacizi sau creatina. Pentru a profita maxim de BCAA, recomandat este un supliment care contine cateva grame de leucina. 

Majoritatea produselor BCAA indeplinesc aceste criterii, deoarece contin 5 grame de BCAA, cu o proportie de 5 grame din leucina. Ca si in cazul oricarui supliment, trebuie citita cu atentie eticheta cu informatii despre supliment inainte de a cumpara. Pe masura ce apar noi cercetari, unele studii sugereaza ca suplimentarea prin proteina din zer este superioara suplimentarii doar cu BCAA. 

Suplimentarea cu proteina din zer ofera un profil de aminoacizi complet, impreuna cu alti aminoacizi de care organismul are nevoie. Asta nu inseamna ca BCAA-urile ar trebui aruncate complet, totul tine de echilibru. BCAA-urile tind sa fie mai digerabile decat ceilalti aminoacizi sau produse proteice. Spre exemplu cum ar fi proteinele din zer sau EEA-urile. Din acest motiv, administrarea de BCAA inainte de antrenament va oferi cele mai multe beneficii. Alte contra-indicatii medicale ar fi pentru cei care sufera de sensibilitate la stomac sau intoleranta la lactoza.

Sunt potrivite suplimentele care contin BCAA pentru scaderea in greutate?

Luarea unui supliment de BCAA nu va facilita pierderea in greutate in mod specific. Singura modalitate sanatoasa de a obtine pierderea in greutate este mancatul cu ajutorul mentinerii unui deficit caloric. Insemnand, mancatul a mai putine calorii decat arzi intr-o zi. Ceea ce fac BCAA-urile este sa ajute corpul sa se recupereze mai repede si mai bine dupa antrenamente. Acest lucru este posibil doar prin suplimentarea aportului de aminoacizi, care sunt elementele de baza ale proteinelor. 

Daca se urmareste o dieta bogata si variata, este posibil sa nu fie nevoita suplimentarea cu BCAA. Se pot obtine aminoacizii esentiali doar din alimente. In schimb, intr-o dieta restrictiva, un supliment BCAA poate conferi toti cei 20 de aminoacizi esentiali, cat si neesentiali.

Concluzie
BCAA joaca un rol important in construirea muschilor. Cu toate acestea, muschii au nevoie de toti aminoacizii esentiali pentru cele mai bune rezultate. Suplimentarea cu BCAA poate reduce durerea musculara prin reducerea daunelor in muschii antrenati. BCAA-urile pot modifica nivelurile anumitor substrante chimice din creier. Un bun exemplu ar fi serotonina, care poate fi utila in scaderea oboselii induse de efort. Suplimentele de BCAA pot imbunatati rezultatele asupra sanatatii persoanelor cu boli hepatice. Sprijina, de asemenea, si lupta corpului impotriva cancerului de ficat.

Beneficiile introducerii in alimentatie a produselor care contin Arginina

Arginina este cunoscuta si sub denumirea de L-arginina. Pe langa faptul ca este o componenta a proteinelor, stimuleaza eliberarea de hormoni precum insulina, glucagonul, prolactina si hormonul de crestere. Arginina joaca, de asemenea, un rol critic in mentinerea tensiunii arteriale normale, a functiei inimii si a imunitatii. Aceste functii sunt mediate prin producerea de oxid nitric. Arginina este descompusa in ornitina si creatina. Ornitina este esentiala pentru cresterea si diviziunea celulara, in timp ce creatina este importanta pentru contractia musculara. 

Arginina este obtinuta din alimente si sintetizata in organism. Prin urmare, este denumit un aminoacid semi-esential. La adultii sanatosi, hrana si sinteza in organism sunt suficiente pentru a satisface cerintele necesare pentru acest aminoacid. Aceste cerinte includ repararea tesuturilor, sinteza proteinelor si mentinerea functiei imune. In perioadele de crestere rapida, stres fizic sau rani, aportul de L-arginina poate fi insuficient pentru a satisface nevoile organismului. 

In acest timp, L-arginina luata ca supliment alimentar poate ajuta la mentinerea masei musculare si la imbunatatirea functiei corporale. Suplimentarea cu L-arginina poate imbunatati capacitatea de exercitiu. Aceasta imbunatatire poate fi observata imediat dupa consumul de arginina. In plus, se pot observa imbunatatiri pe termen lung datorita sintezei crescute a proteinelor in muschi. Arginina pare a fi o terapie sigura si eficienta pentru hipertensiune arteriala, diabet de tip 2 si disfunctie erectila. 

Informatii utile despre arginina

Bibliografie:

Labarca G, et al. Bronchoscopic lung volume reduction with endobronchial Zephyr Valves for severe emphysema: A systematic review and meta-analysis. Respiration. 2019; 
Breo Ellipta (prescribing information). GlaxoSmithKline; 2019. https://www.mybreo.com/copd/index.html. Accessed May 28, 2019;
Ferri FF. Chronic obstructive pulmonary disease. In: Ferri's Clinical Advisor 2020. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed March 10, 2020;
Qaseem A, et al. Diagnosis and management of stable chronic obstructive pulmonary disease. A clinical practice guideline update from the American College of Physicians; 

Articole similare
Anatomie: Ce este muschiul erector spinal, ce rol are in organism Anatomie: Ce este muschiul erector spinal, ce rol are in organism

Muschiul erector spinal cuprinde un grup complex de muschi, alaturi de tendoane. Toate acestea sunt acoperite de un tesut conjunctiv special. Acest complex de muschi acopera o mare parte a spatelui, acoperind in principal zonele lombare, toracice si cervicale.

30 iulie 2024
Edited 30 iulie 2024
citește articolul
Anatomie: Ce rol are muschiul teres mare, afectiuni asociate cu acesta Anatomie: Ce rol are muschiul teres mare, afectiuni asociate cu acesta

Marele muschi rotund (teres major) face parte din muschii intrinseci ai umarului. Asadar, muschiul teres mare se afla in membrele superioare si formeaza umarul, alaturi de alte structuri musculo-tendinoase invecinate si se ocupa cu aductia si rotatia interna a bratului.

1 martie 2023
citește articolul
Anatomie: Ce muschi sunt in zona umarului? Anatomie: Ce muschi sunt in zona umarului?

Muschii umarului sunt foarte importanti pentru sustinerea si miscarea acestei articulatii. Exista patru grupuri mari de muschi ai umarului: muschii deltoidieni, muschii mici ai umarului, muschii mari ai umarului si muschii periscapulari.

28 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina