Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Aclorhidria sau absenta acidului gastric: De ce apare, complicatii ale acestei tulburari digestive

Aclorhidria sau absenta acidului gastric: De ce apare, complicatii ale acestei tulburari digestive

Postat in: Info sanatate
Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 29 iulie 2024 Ultima actualizare: 29 iulie 2024

Aclorhidria reprezinta absenta sau diminuarea secretiei de acid gastric. Aceasta problema nu apare de obicei izolata, ci este adesea rezultatul unei alte afectiuni sau circumstante, precum infectia cu H. pylori sau hipotiroidismul. Indiferent de cauza sa, aclorhidria poate cauza o serie de simptome gastrointestinale, cum ar fi durerea, constipatia si arsurile la stomac. Se stie ca digestia se face cu ajutorul sucului gastric.

Altfel spus, acizii din compozitia sucului digestiv descompun si transforma alimentele, metabolizeaza substantele nutritive din cadrul produselor alimentare si activeaza enzimele digestive care dizolva proteinele si alti nutrienti, care proceseaza vitaminele si mineralele. Totodata, ph-ul acidului gastric ajuta la distrugerea bacteriilor, virusurilor si parazitilor din diferite preparate procesate sau semi-procesate. Hipoclorhidria este termenul medical pentru un nivel scazut de acid gastric. Persoanele cu hipoclorhidrie pot avea probleme digestive, deficiente nutritionale si infectii gastrointestinale. In plus, lasata netratata aceasta tulburare digestiva poate deveni mortala pentru ca se pot ingera alimente care contin culturi de bacterii precum anumite tipuri de carne sau branzeturi care pot avea consecinte letale. Cum putem evita aclorhidria si la ce trebuie sa fim atenti descopera in acest material.

De ce apare Aclorhidria. Factori care duc la instalarea acestei tulburari digestive

Aclorhidria apare atunci cand acidul clorhidric lipseste din stomac. Aceasta reprezinta o forma mai severa de hipoclorhidrie, care presupune o scadere a nivelului de acizi din stomac. Ambele conditii pot afecta procesul digestiv si pot contribui la deteriorarea sistemului gastrointestinal. Lipsa acidului in stomac impiedica descompunerea adecvata a proteinelor si creste riscul de infectii gastrointestinale. Acidul clorhidric din sucurile gastrice are un rol crucial in digestie si in activarea enzimelor digestive. De asemenea, contribuie la eliminarea bacteriilor si a virusurilor din stomac, protejand impotriva infectiilor.

Nivelurile scazute de acid clorhidric pot afecta grav capacitatea organismului de a digera si absorbi corect nutrientii. In absenta unui tratament adecvat, hipoclorhidria poate cauza leziuni gastrointestinale, infectii si diverse probleme cronice de sanatate. Acidul clorhidric ajuta, de asemenea, la mentinerea unui nivel optim de pH in sucurile gastrice, permitand enzimelor sa descompuna eficient alimentele in substante digerabile. Cauzele si factorii de risc ai aclorhidriei sunt variate si pot influenta dezvoltarea acestei afectiuni. Aclorhidria poate afecta barbatii si femeile de toate varstele, dar apare mai frecvent in randul persoanelor in varsta. Factori care pot contribui la aparitia aclorhidriei:

Anumite medicamente

Utilizarea indelungata a inhibitorilor pompei de protoni, precum omeprazol si lansoprazol poate reduce productia de acid clorhidric si poate conduce la aclorhidrie. Aceste medicamente sunt utilizate pentru tratarea arsurilor la stomac si a bolii de reflux gastroesofagian. De asemenea, antiacidele pot reduce aciditatea gastrica, iar utilizarea excesiva sau necorespunzatoare a acestor medicamente poate interfera cu productia normala de acid.

Utilizarea indelungata si neadecvata a acestor medicamente poate interfera cu functia normala a gastrinei, un hormon implicat in reglarea secretiei de acid. Suprimarea profunda a acidului gastric poate contribui la cresterea populatiei bacteriene din stomac, la infectii enterice, pe langa alte consecinte.Este important sa se utilizeze inhibitorii pompei de protoni doar in afectiunile in care beneficiul depaseste riscul. Aclorhidria poate avea efecte asupra absorbtiei nutrientilor si poate influenta starea de sanatate a sistemului digestiv.

Infectia cu Helicobacter Pylori

Infectia cu bacteria Helicobacter pylori poate cauza ulcere gastrice si duodenale. Aceasta infectie netratata poate reduce cantitatea de acid gastric produsa in stomac. Aceasta bacterie poate duce la gastrita cronica si inflamatie in stomac. In timpul acestei infectii, citokinele proinflamatorii eliberate pot afecta celulele enterocromafine-like din mucoasa gastrica, care controleaza secretia de acid gastric. Aceasta poate duce la scaderea secretiei de acid (aclorhidrie) si, in unele cazuri, la hiperplazie a acestor celule, contribuind la riscul de cancer gastric.

Hipotiroidismul

Nivelurile scazute de hormoni tiroidieni pot afecta productia normala de acid clorhidric. Hipotiroidismul poate incetini metabolismul si poate conduce la o scadere a productiei de acid gastric.

Tulburari autoimune si interventii chirurgicale

Anumite afectiuni autoimune pot influenta negativ secretia de acid gastric. Totodata, operatiile de reducere in greutate, cum ar fi bypass-ul gastric, pot modifica dimensiunea stomacului si pot afecta modul in care alimentele sunt procesate in stomac. Aceste proceduri pot duce la scaderea productiei de acid clorhidric.

Radioterapia si cancerul gastric

Radioterapia care se face in zona stomacului sau prezenta cancerului gastric pot afecta, de asemenea, productia de acid gastric. Factori precum stresul, alimentatia necorespunzatoare, consumul excesiv de zahar, deficitul de zinc, sensibilitatile alimentare sau alergiile pot influenta nivelul de aciditate gastrica.

Anticorpii anti-celule parietale

Acesti anticorpi sunt prezenti in cazul deficientei de vitamina B12, care poate duce la anemie pernicioasa. Exista doua tipuri de anticorpi anti-celule parietale: cei care interfereaza cu legarea vitaminei B12 la factorul intrinsec (necesar pentru absorbtia acesteia) si cei care impiedica atasarea complexului factorul intrinsec. Acesti anticorpi sunt adesea prezenti la pacientii cu anemie pernicioasa si, intr-un procent mai mic, la persoanele cu diabet tip 1.

Varsta este considerata un factor de risc pentru aclorhidrie, deoarece afectiunea apare mai frecvent la adultii in varsta. Dieta si stresul pot avea un impact semnificativ asupra aciditatii gastrice, afectand procesul digestiv. Consumul excesiv de zahar, alimentatia nesanatoasa si alti factori de stil de viata pot contribui la scaderea aciditatii.

 

Simptome si complicatii ale bolii. Cum putem gestiona aceasta tulburare digestiva

Simptomele aclorhidriei pot varia in functie de cauza sa si includ durere in partea superioara a abdomenului, pierdere in greutate, arsuri la stomac, greata, varsaturi, reflux acid, balonare, diaree, constipatie, senzatie de satietate timpurie dupa masa, dificultati la inghitire (disfagie), alimente nedigerate in scaun etc. Nivelul scazut de acid gastric poate declansa o activitate digestiva slaba. Deoarece alimentele si nutrientii nu pot fi descompuse corespunzator, acestea raman in stomac si pot provoca acumularea bacteriilor, ducand la simptome precum gaze si balonare.

Complicatiile aclorhidriei includ riscul crescut de anemie cu deficit de fier, deoarece absortia fierului este afectata in lipsa acidului gastric. Alte substante nutritive esentiale, precum calciul, acidul folic, vitamina C si vitamina D, necesita de asemenea acid gastric pentru absorbtie in tractul digestiv. Deficienta de nutrienti poate duce la diverse probleme de sanatate, inclusiv furnicaturi si amorteala in degete, probleme de memorie si vedere.

Cum se poate trata si preveni aclorhidria. Ce trebuie sa retii

Tratamentul pentru aclorhidrie implica diverse abordari. Daca aclorhidria este rezultatul unei alte afectiuni, tratamentul trebuie sa abordeze aceasta cauza. De exemplu, daca infectia cu H. pylori este responsabila, antibioticele pot fi prescrise pentru a trata infectia. Tratamentul pentru anemie pernicioasa, infectia H. pylori sau alte afectiuni asociate va contribui la imbunatatirea problemelor de aciditate gastrica. Medicii pot recomanda suplimente de vitamine si minerale, deoarece aclorhidria poate duce la deficiente. Enzimele digestive, inclusiv pepsina, pot fi recomandate pentru a sprijini digestia. 

Suplimentele de zinc pot fi necesare pentru persoanele cu deficiente in alimentatie sau cu absorbtie redusa a zincului. Probioticele pot ajuta la imbunatatirea digestiei si la reducerea inflamatiei cauzate de aciditatea scazuta. De asemenea, medicul poate recomanda adoptarea anumitor modificari dietetice. Mestecarea adecvata sprijina procesul de digestie, deoarece pregateste alimentele pentru etapele ulterioare ale procesului digestiv. Alimentele bogate in carbohidrati rafinati si zaharuri pot agrava inflamatiile gastrice si pot reduce aciditatea gastrica. 

Alimentele grase si prajite pot fi dificil de digerat si pot accentua simptomele de aciditate scazuta. Lasati cel putin 3 ore intre masa si momentul culcarii pentru a permite digestiei sa se desfasoare in mod corespunzator. Unele suplimente naturale, cum ar fi ghimbirul, pot fi utile in reducerea inflamatiilor si ameliorarea simptomelor de aciditate scazuta. Alimentele amare, ceaiurile sau ierburile amarui ar putea stimula secretia de acid gastric si de enzime digestive. In cazul unor cazuri specifice, interventia chirurgicala poate fi considerata. Tratamentul trebuie sa fie adaptat cauzei subiacente si nevoilor individuale ale pacientului.

Legatura cauzala dintre Aclorhidrie si nivelul ridicat de bacterii E. Coli din intestin. Ce este Escheria Coli

Echerichia coli (E. coli) este o bacterie prezenta de obicei in intestinul oamenilor si animalelor sanatoase, facand parte din flora bacteriana. Cele mai multe tulpini sunt inofensive, dar unele pot provoca intoxicatii alimentare grave prin consumul de alimente. Intr-o minoritate, poate fi transmisa si prin contact direct cu purtatorii sau persoanele infectate.

In cele mai multe cazuri, infectia dispare spontan, dar in cele mai sensibile grupuri de populatie (copii sub 5 ani, persoane peste 65 de ani si imunocompromisii) boala poate provoca sindrom hemolitic-uremic, provocand leziuni renale cronice grave. Cele mai multe infectii cauzate de E.coli apar la domiciliu, in principal, sunt asociate cu consumul de carne cruda sau insuficient gatita, lapte crud si derivati facuti cu acesta, fructe si legume crude si seminte germinate. Tipurile de E. coli care pot provoca simptome neplacute au drept modalitate de raspandire apa, alimente contaminate, precum si contactul cu animale sau oameni.

Pentru a evita acest risc, se recomanda bunele practici de igiena si manipulare in prepararea alimentelor, precum si gatirea lor bine, deoarece E.coli este distrusa prin tratament termic. De asemenea, este foarte important sa nu rupeti lantul rece in transportul si conservarea alimentelor de la cumparare la domiciliu.

Bibliografie:

"About Botulism". Centers for Disease Control and Prevention. Archived from the original on 27 April 2020;

"Facts About Botulism". Emergency Preparedness and Response. Centers for Disease Control and Prevention, 2021;

"Botulism". The Lecturio Medical Concept Library. Archived from the original on 9 July 2021. Retrieved 5 July 2021;

Articole similare
Cimbrul de gradina: Cum se foloseste, beneficii pentru organism Cimbrul de gradina: Cum se foloseste, beneficii pentru organism

S-a dovedit ca actiunea flavonoidelor derivate din luteolol din cimbrul de gradina imbunatateste actiunea spasmolitica a fenolilor, care actioneaza in principal in trahee, datorita unei inhibari a fosfodiesterazei. De fapt, aceste flavonoide ar fi principalele cauze ale activitatii extractelor lichide de cimbru, al caror continut de timol si carvacrol este de obicei foarte scazut. 

29 iulie 2024
Edited 29 iulie 2024
citește articolul
Halitoza: Cum apare boala, preventie si tratament Halitoza: Cum apare boala, preventie si tratament

Dincolo de cauzele pe care le stim cu totii, exista si multe cauze rare ale halitozei. Dintre acestea amintim: cetoacidoza, cand nivelul de insulina de la persoana cu diabet este foarte scazut, se folosesc depozitele de grasime in loc de zahar, ocluzia intestinala, bronsiectazia, infectii severe ale plamanilor ca urmare a inhalarii de voma, saliva, mancare, diverse lichide.

1 iulie 2024
Edited 1 iulie 2024
citește articolul
Anticorpii monoclonali: Ce sunt, importanta lor, cum se pot identifica Anticorpii monoclonali: Ce sunt, importanta lor, cum se pot identifica

Anticorpii monoclonali sunt un instrument puternic pentru diagnosticul de laborator si inca unul  din ce in ce mai utilizat in tratamentul diferitelor boli. Anticorpii monoclonali au fost descoperiti in prima jumatate a anilor 1970, de catre Milstein si Köhler la laboratorul de biologie moleculara din Cambridge (Marea Britanie).

26 iunie 2024
Edited 26 iunie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina