Alergia la praf si acarieni: Cum o recunosti, cat este de periculoasa, metode de tratament
Alergia la praf este una dintre cele mai frecvente alergii, fiind cauzata de reactia sistemului imunitar la particulele de praf sau acarienii care traiesc in praf. Acest tip de alergie poate fi destul de deranjant, dar de obicei nu este o problema grava de sanatate. Simptomele comune ale alergiei la praf includ stranut, secretii nazale, mancarime si umflaturi la nivelul ochilor, tuse si senzatie de sufocare. In cazurile mai severe, poate aparea astm, o afectiune respiratorie care poate fi periculoasa.
Cauzele alergiei la praf sunt multiple, dar in general aceasta este cauzata de expunerea la acarieni care traiesc in praf. Acesti acarieni sunt organisme mici care traiesc in pat, covoare, perne si alte textile, hranindu-se cu pielea moarta a oamenilor si animalelor. Tratamentul pentru alergia la praf implica, de obicei, gestionarea simptomelor si reducerea expunerii la praf. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea unui purificator de aer, aspirarea regulata a covoarelor si a altor suprafete din casa, spalarea lenjeriei de pat la temperaturi ridicate si evitarea supraaglomerarii camerei.
Cum apare alergia la praf?
Oamenii predispusi sa devina alergici produc anticorpi din clasa IgE (imunoglobulina e) impotriva unei game largi de proteine prezente in mediul inconjurator, in special in interiorul cladirilor si locuintelor. Astazi, in tarile dezvoltate, majoritatea oamenilor pot petrece pana la 95% din timpul lor in interior si foarte putin timp in aer liber. Este evident ca aceasta schimbare in stilul de viata a implicat schimbari in frecventa multor boli cronice, cu incidenta speciala in bolile respiratorii alergice.
In plus, majoritatea locuintelor din tarile industrializate, datorita sistemelor de izolare imbunatatite, mentin temperaturi uniforme si calde si, in general, contin mai mult mobilier decat acum 50 de ani, iar aceste aspecte contribuie la sporirea riscului de a dezvolta alergie la praf. Atunci cand petrecm perioade lungi in aceste medii inchise, respiram aer bogat in substante potential alergenice, ceea ce faciliteaza aparitia alergiilor la praf.
Praful din casa este principala sursa de alergeni in interiorul locuintelor si este un ecosistem complex compus dintr-un amestec de materie anorganica si organica, inclusiv fragmente microscopice de piele umana, fibre, spori fungici, bacterii, virusi, bacterii si alte substante chimice, polenuri, insecte, derivate dermice de origine animala, reziduuri alimentare, plante de casa si acarieni. Materialul anorganic continut in pulbere nu produce sensibilizare alergica, in timp ce componenta organica existenta poate actiona ca un iritant sau alergen. Orice proteina din pulbere se poate comporta ca un alergen daca este capabila sa fie suspendata in aer, inhalata si sa ajunga la caile respiratorii pentru a induce un raspuns alergic mediat de IgE. Este important de stiut ca predispozitia la boli alergice respiratorii depinde de si de fondul genetic si de expunerea la anumite substante care se comporta ca alergeni.
Sensibilizarea la alergenii prezenti in interiorul locuintelor este mai importanta pentru dezvoltarea astmului decat sensibilizarea la alergenii din exterior. Desi este posibil sa fiti alergic la una sau mai multe substante organice prezente in praf, acarienii de casa sunt principala sursa de alergeni din praful de casa, deoarece produc alergeni puternici, care sunt capabili sa sensibilizeze si sa induca simptome respiratorii la persoanele sensibilizate.
Principalii factori de mediu care influenteaza prezenta acarienilor sunt temperatura (intre 25 si 35 °C) si umiditatea relativa (intre 50 si 75 %). Canapelele si in special saltelele si pernele constituie un excelent microhabitat pentru acarieni, deoarece acestea pastreaza un anumit grad de umiditate si le ofera acarienilor cei trei factori de care au nevoie pentru dezvoltarea lor optima: caldura, umiditate si hrana (fragmente microscopice de piele umana).
Simptome
Simptomele alergiei la acarieni sunt, in cele mai multe cazuri, de tip respirator: rinita si astm. Acarienii sunt locuitori naturali ai mediului nostru domestic, iar prezenta lor nu inseamna lipsa curateniei casei. Cu toate acestea, se recomanda ca pacientii alergici la acarieni sa incerce sa pastreze un mediu cat mai curat in locuinta si in mediile in care isi desfasoara activitatea.
Simptomele alergiei la praf includꓽ
Ochi rosii
Stranut
Mancarime la nivelul ochilor, precum si secretii ale acestora
Congestie nazala
Mancarime la nivelul gatului, ba chiar si in interiorul cavitatii bucale
Tuse
Diagnostic
Medicul alergolog va efectua teste ale pielii prin introducerea unor cantitati mici de extracte alergene pentru a observa reactia pielii. Atunci cand sensibilitatea la un alergen este prezenta, zona respectiva a pielii devine rosie, aparand mancarime si o usoara umflatura. Testele de sange pot fi, de asemenea, efectuate pentru anticorpi specifici.
Tratament pentru alergia la praf
Primul pas in tratarea alergiilor la praf este incercarea de a elimina acarienii acasa. In plus, medicamentele, cum ar fi antihistaminicele, pot fi prescrise atat pe cale orala, cat si sub forma de spray nazal. Corticosteroizii pot reduce inflamatia si decongestionantele faciliteaza respiratia pe nas, prin reducerea inflamatiei in nari. Acesta din urma nu poate fi prescris in caz de hipertensiune arteriala sau prostata marita, astfel incat este de obicei recomandata irigarea nazala cu apa sarata pentru a elimina mucusul.
O alta abordare este imunoterapia care consta intr-o "formare" a sistemului imunitar pentru a-l desensibiliza la alergen. Pacinetul va fi expus la doze foarte mici de alergen o data sau de doua ori pe saptamana, timp de pana la sase luni, desi specialistii recomanda ca durata tratamentului sa se extinda pe parcursul mai multor luni. Imunoterapia este singurul tratament capabil sa modifice cursul natural al bolilor alergice, fiind considerata o metoda revolutionara de tratament.
Sfaturi pentru minimizarea simptomelor
Alergia la praf poate fi o problema dificila pentru multi oameni, dar exista cateva masuri pe care le puteti lua pentru a reduce simptomele:
Curatati si aspirati frecvent casa.
Utilizati un aspirator cu filtru HEPA (High Efficiency Particulate Air) pentru a reduce cantitatea de praf si acarieni din aer.
Schimbati lenjeria de pat cel putin o data pe saptamana si spalati-o la temperaturi inalte, pentru a distruge acarienii.
Evitati perne si pilote cu puf, deoarece acestea pot retine mai mult praf si acarieni.
Folositi un dezumidificator pentru a reduce umiditatea din casa, deoarece acarienii prefera un mediu umed.
Evitati sa agitati covoarele sau sa bateti covoarele, deoarece acest lucru poate elibera praf si acarieni in aer.
Evitati sa dormiti sau sa stati in camere cu perdele groase sau cu tapet, deoarece acestea pot retine mai mult praf.
Utilizati o masca atunci faceti treburi care pot elibera praf, cum ar fi curatarea casei. Daca simptomele sunt severe, discutati cu medicul despre posibilitatea de a lua medicamente antihistaminice sau de a primi tratament cu imunoterapie pentru a ajuta la reducerea reactiilor alergice.
Ce sunt antihistaminicele? Cum te pot ajuta daca ai o reactie alergica agresiva la praf
Antihistaminicile sunt indicate ca terapie simptomatica a alergiilor acute sau cronice, manifestate prin procese exudative: rinite, conjunctivite, urticarie, prurit, angioedem, dermatoze alergice si pruriginoase, dermografism, boala serului, edem Quincke, febra fanului, alergii postmedicamentoase . Ele se disting in doua categorii: clasice (generatia I, „de noapte”) si moderne (generatia II, „de zi”), care difera, in special, prin capacitatea substantelor de a traversa bariera hematoencefalica si prin selectivitatea lor fata de receptori.
Practic aceste produse inhiba histamina. Histamina este o substanta chimica extrem de importanta care actioneaza in interiorul organismului uman si este indispensabila pentru buna functionare a multora dintre organele si sistemele acestuia. Ea detine functia de neurotransmitator si de reglator al aciditatiii stomacului, influentand permeabilitatea vaselor sangvine, contractia muschilor si functia cerebrala. Cea mai mare concentratie de histamina se gaseste in piele, plamani, stomac si cantitati mai mici in creier si inima.
Informatii utile despre antihistaminice
Bibliografie:
Monczor F, Fernandez N. Current Knowledge and Perspectives on Histamine H1 and H2 Receptor Pharmacology: Functional Selectivity, Receptor Crosstalk, and Repositioning of Classic Histaminergic Ligands. Mol Pharmacol. 2016 Nov;
Schaefer TS, Zito PM. StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Nov 15, 2020. Antiemetic Histamine H1 Receptor Blockers.
Curto-Barredo L, Giménez-Arnau AM. Treatment of chronic spontaneous urticaria with an inadequate response to H1-antihistamine. G Ital Dermatol Venereol. 2019 Aug;
Kuna L, Jakab J, Smolic R, Raguz-Lucic N, Vcev A, Smolic M. Peptic Ulcer Disease: A Brief Review of Conventional Therapy and Herbal Treatment Options. J Clin Med. 2019 Feb 03;
Pirahanchi Y, Sharma S. StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Aug 31, 2020. Physiology, Bradykinin.