Alezele pentru copii: Cand sa le folosim, de ce avem nevoie de ele, cum le alegem
Alezele, sau cearsafurile absorbante, sunt protectii care se plaseaza pe o suprafata cu scopul de o proteja de pete si murdarie. Acesta sunt create pentru a absorbi lichide si pentru a oferi o bariera intre persoana si suprafata pe care se afla, fie aceasta un pat, fie un loc special amenajat pentru schimbarea scutecelor. bCand vine vorba de aleze, exista o diversitate pe piata, printre care se regasesc si cele pentru copii, inclusiv bebelusi, in timpul schimbarii scutecului. De obicei, alezele pentru copii sunt confectionate din materiale absorbante, spre exemplu: stratul superior din bumbac sau un material asemanator, iar partea inferioara este impermeabila cu rol in evitarea patrunderii lichidelor pe suprafata de schimb.
Ce tipuri de aleze pentru copii exista?
Aleze absorbante de unica folosinta – Modelul acesta de aleza este creat pentru a fi folosit o singura data, iar apoi sa fie aruncat. Sunt confortabile si igienice,atat pentru cei mici, cat si pentru adulti, fiind perfecte pentru familiile cu bebelusi aflate in calatorii sau cand schimbarea frecventa este necesara.
Alezele reutilizabile – Acest tip de cearsaf absorbant poate fi spalat si refolosit. Spre deosebire de cele de unica folosinta sunt mai durabile si reprezinta o optiune mai ecologica si mai economica. Sunt confectionate din materiale cum ar fi bumbacul, bambusul sau microfibra, cu scopul de a avea o capacitate mai mare de absorbtie si pentru a fi fine la atingere.
Alezele cu strat impermeabil – Aceste cearsafuri au un strat inferior care previne patrunderea lichidelor pe suprafata de schimb a copilului. Bineinteles ca, sunt folositoare si pentru situatiile in care riscul de scurgeri de urina sau alte lichide este existent.
Aleze absorbante cu margini elastice – Alezele de acest tip prezinta margini elastice care asigura o potrivire mai buna si previn miscarea in timpul schimbarii scutecului. Sunt indicate in cazul in care bebelusul dumneavoastra este mai activ sau agitat in timpul schimbarii scutecului, deoarece impiedica miscarea cearsafului. Aleze cu diferite modele si culori atragatoare pentru copii – Unele cearsafuri absorbante pentru copii sunt existente pe piata intr-o diversitate de modele, culori si imprimeuri care ii pot atrage pe copii. Acest lucru ii poate da o stare buna si, de asemenea, sa il linisteasca pe cel mic in timpul schimbarii scutecului. Bineinteles ca, asemeni oricarui produs existent pe piata, acestea au un scop si prezinta anumite avantaje. Utilitatea alezelor se face remarcata prin urmatoarele, si nu numai:
Protejeaza suprafata de schimb a copilului – De obicei, aceasta suprafata este un pat, astfel cearsafurile absorbante pentru copi au rolul de a forma o bariera intre copil si lenjeria de pat sau saltea. Prin crearea acestei barieri, patul este protejat de posibile scurgeri de urina, fecale sau alte lichide. In acest mod, patarea sau murdarirea patului este improbabila, aparand avantajul ca lenjeria nu ar trebui schimbata sau salteaua curatata in urma unei posibile scurgeri.
Mentin igiena si curatenia – Folosirea alezelor ajuta la mentinerea unui mediu curat si igienic pentru copil. Acestea aborb lichidele, astfel prevenindu-se raspandirea acestora pe suprafetele din jur. De asemenea, prin proprietatea lor de absorbtie, copilul nu mai intra in contact direct cu lichidele sau fecalele eliminate.
Asigura confort copilului – De cele mai multe ori, alezele sunt fabricate dintr-un material moale la atingere, dandu-i copilului un surplus de confort in timpul schimbarii scutecului sau in timpul somnului. Cu ajutorul lor nu mai apare senzatia de umiditate si ajuta la mentinerea pielii uscate si sanatoase.
Usureaza schimbarea scutecului – Datorita faptului ca acestea absorb posibilele scurgeri, va ofera dumneavoastra un plus de incredere cand schimbati scutecul copilului.
Pot fi folosite si in alte situatii – Pe langa momentul schimbarii copilului, cearsafurile absorbante mai pot fi folosite in carut si in patul copilului, cu scopul de a preveni eventualele scurgeri.
Este important ca in momentul achizitionarii alezelor sa alegeti tipul potrivit, astfel sa fie de calitate, sigure si non-iritante pentru copil, deoarece acestia au pielea foarte sensibila. Utilizarea si curatarea lor trebuie sa o faceti in conformitate cu instructiunile producatorului pentru a mentine igiena si eficienta acestora.
Cum sa alegeti modelul ideal de aleza pentru copilul dumneavoastra?
Varsta si nevoile copilului – Cel mai important aspect in alegerea alezelor este varsta, iar proportional cu aceasta vin si nevoile copilului. De exemplu, pentru un nou nascut sau pentru un bebelus mic sunt recomandate cearceafurile absorbante de unica folosita pentru mentinerea unei igiene adecvate, deoarece riscul de aparitie al infectiilor la bebelusi este ridicat. Sau in cazul in care copilul este mai mare, el poate sa aiba parte de scurgeri mai mari, iar din acest motiv sunt recomandate alezele reutilizabile. Capacitatea de absorbtie – Inainte de a cumpara un cearsaf, verificati nivelul de absortie. In cazul in care copilul dumneavoastra are tendinta de a avea urinari abundente este indicat sa folositi aleze cu o capacitate de absorbtie mai ridicata.
Confort si siguranta – Un alt aspect important este materialul din care este fabricat cearsaful absorbant. Verificati ca acesta sa fie un material moale si confortabil la atingere, si de asemenea sa nu contina substante toxice sau iritante pentru pielea sensibila a unui copil. In egala masura, pentru a va asigura ca nu exista riscul de patare sau murdarire a suprafetei de schimb, alegeti o marime proportionala cu dimensiunile si varsta copilului.
Reutilizabile sau de unica folosinta – Alezele de unica folosinta sunt convenabile si mai igienice, fiind aruncate imediat dupa utilizare. Cele reutilizabile, in schimb, sunt mai durabile si pot reprezenta o varianta economica si ecologica. Recenzii si recomandari – In afara de partea tehnica, capacitate de absorbtie, material si asa mai departe, este indicat sa cereti recenzii si sfaturi si din partea altor parinti pentru a obtine o perspectiva asupra calitatii diferitelor alezele.
Simptome pentru rubeola la copii
Poate dura 14 pana la 21 zile pentru ca un copil sa dezvolte simptome de rubeola dupa ce a intrat in contact cu boala. Este important sa stiti ca un copil este mai contagios atunci cand eruptia incepe sa iasa. Cu toate acestea, copilul poate fi contagios in termen de sapte zile de la eruptie si cinci pana la sapte zile dupa aparitia eruptiei cutanate. Prin urmare, copiii pot transmite infectia altora chiar inainte de a sti ca au boala. Urmatoarele sunt cele mai frecvente simptome ale rubeolei. Cu toate acestea, fiecare copil poate experimenta simptome diferite.
Rubeola poate incepe cu o perioada de febra scazuta, disconfort general, simptome respiratorii superioare si diaree. Acest lucru poate dura de la una la cinci zile. Eruptia incepe pe fata si apoi se intinde pana la trunchi, brate si picioare, imbunatatindu-se, de obicei, pe masura ce eruptia se extinde la brate si picioare. Ganglionii limfatici din gat pot fi, de asemenea, mariti.
Simptomele incep intre 14 si 21 zile dupa infectie. Rubeola se caracterizeaza prin aparitia unor eruptii mici pe piele de o culoare roz, care apar pe fata si progreseaza spre extremitati, devenind mai numeroase in trunchi. Aceste eruptii cutanate nu provoaca mancarime sau disconfort si, de obicei, dispar in cateva zile. Impreuna cu petele rosiatice, simptomele rubeolei sunt destul de asemanatoare cu cele ale unui sindrom de gripa, cu disconfort general, febra usoara, roseata a ochilor, durere in gat (faringita) si inflamatie dureroasa a ganglionilor, in special a gatului, in jurul maimutei si in regiunea posterioara a urechilor.
Informatii mai putin cunoscute despre rubeola
Bibliografie:
Chaves SS, Lopez AS, Watson TL, Civen R, Watson B, Mascola L, Seward JF. Varicella in Infants after Implementation of the US Varicella Vaccination Programexternal 2011 Dec;
Civen R, Lopez AS, Zhang J, Garcia-Herrera J, Schmid DS, Chaves SS, Mascola L. Varicella Outbreak Epidemiology in an Active Surveillance Site, 1995-2005 external, 2008. Mar 1;
Lebo EJ, Kruszon-Moran DM, Marin M, Bellini WJ, Schmid S, Bialek SR, Wallace GS, McLean HQ. Seroprevalence of Measles, Mumps, Rubella and Varicella Antibodies in the United States Population, 2009-2010external icon. Open Forum Infect Dis. 2015 Feb 20;