Algele marine: tipuri de alge, curiozitati despre alge, beneficii
Oceanul Planetar adaposteste peste 10.000 de specii de alge marine. Multe dintre ele contin zeci de minerale si vitamine necesare organismului uman. Utilizate ca medicament sau ca si aliment, aceste elemente vegetale, pot sa amelioreze sau chiar sa vindece numeroase boli: anemie, demineralizare, carente ale unor minerale si vitamine, tulburari de natura nervoasa, tulburari respiratorii, disfunctii ale sistemului imunitar.
O proprietate particulara a algelor marine este aceea ca in structura lor mineralele se gasesc in stare coloidala. O substanta coloidala are structura foarte fina si detine proprietatea de a-si pastra identitatea si de a ramane in suspensie intr-un lichid. Coloizii au dimensiuni foarte mici si de aceea pot fi absorbiti cu usurinta de catre celulele corpului uman. Care sunt speciile de alge benefice pentru noi si cum le putem deosebi descopera in acest articol.
Ce sunt alegele marine? Tipuri de alge marine. Curiozitati despre alge
Ce contin algele brune? Alge verzi, utilizarea algelor verzi. Alge Marea Neagra
Cum recunoastem niste alge comestibile ? Unde gasesc alge marine comestibile?
Beneficii alge marine. Importanta algelor
Beneficii alge rosii. De ce sa consumi alge unicelulare
Spirulina. Cum te ajuta spirulina pentru imunitate
Contraindicatii de consum alge marine
Ce sunt algele marine? Tipuri de alge marine. Curiozitati despre alge
In acest material vom raspunde la intrebari despre algele marine, care sunt acele tipuri de alge marine care sunt comestibile si cateva curiozitati despre alge.
Algele marine se imparta in specii comestibile si non-comestibile, iar cele benefice pentru om sunt verzi, brune si rosii. Dintre acestea sunt cateva specii mai cunoscute la nivel global.
- Agar - o specie de alga bruna din care se obtine un produs organic cu putere de gelifiere foarte mare, folosit la prepararea inghetatei, cremelor, gemurilor, bomboanelor si jeleurilor. Cu un continut de 8% fibre, aceste alge pot fi un bun regulator intestinal, dar calitatea lor principala sta la baza unei recent mediatizate diete asiatice, Kanten, dupa ingerare alga absorbind apa, triplandu-si volumul si generand astfel o stare de satietate. Sunt o sursa bogata in proteine, minerale (de mangan, magneziu, fier, calciu, zinc, potasiu, cupru), vitamine (B9, K, B5, E).
- Aka tsunomata este o alga a carei denumire japoneza (aka = roz) este un simbol pentru viata si iubire pura, fiind asociata si cu frumoasele nuante de roz ale florilor de cires, mult admirate si sarbatorite in Japonia. Cu un continut bogat in fibre, macro-nutrienti, aminoacizi si elemente minerale si mai scazut de iod, algele aka tsunomata sunt un ingredient pe cat de nutritiv, pe atat de aspectuos in orice preparat.
- Algele tip Arame sunt o specie de alge marine brune, foarte mari, din ordinul Laminariales, ordin ai carei reprezentanti sunt denumiti si alge kelp). Cresc pe stanci, la o adancime de 1-2 m sub apa oceanului si au o aroma specifica, placuta. Frunza de alge arame este lata, dupa recoltare fiind taiata in forma de fire subtiri, pentru o mai usoara utilizare. Algele arame sunt o sursa excelenta de proteine, grasimi si vitamine A, B1, B2, calciu, iod, manitol (un indulcitor natural care ii da gustul dulce).Sunt recomandate cardiacilor, fiind de mare ajutor in caz de hipertensiune, iar in apa de fierbere se fac bai de sezut in cazul scurgerilor vaginale datorate problemelor ovariene.
- Kelp este un nume dat algelor brune din speciile genului Laminaria (din ordinul Laminariales), 31 de specii de alge cu dezvoltare abundenta ce contin in mod natural acid glutamic. Acidul Glutamic este cel responsabil pentru umami, al cincelea gust, ce da acel gust specific numit in limbajul popular si “mai ada” sau altfel spus, ce potenteaza in mod natural gustul alimentelor la care este adaugat. Conform unor cercetari recente, alginatul din aceasta alga are rezultate mult mai bune in prevenirea absorbtiei de grasimi decat majoritatea nenumaratelor tratamente de slabire cercetate in laborator, putand fi folosit ca aditiv alimentar pentru a reduce absorbtia de grasimi si, astfel, obezitatea.
Daca vrei sa afli de exemplu ingredientul secret dintr-un sampon anti-incaruntire afla ca reteta are la baza un extract obtinut din algele marine din specia Cystoseira compressa, care contribuie la regenerarea caracteristicilor naturale ale parului.
Curiozitati despre alge marine
- Alga marina, in ceea ce priveste compozitia ei micro moleculara are multe similitudini cu compozitia sangelui uman. Asta o face usor de asimilat in organism.
- Algele nu au radacini. Toate substantele necesare cresterii lor sunt absorbite prin frunze, direct din apa.
- Algele se inmultesc in mod deliberat in compartimentele navelor spatiale pentru a crea un mediu biologic activ.
- Chiar daca apa de mare pare la prima vedere curata si transparenta, plantele acvatice microscopice ocupa 99% din compozitia ei.
- In China antica, algele rosii au fost folosite pentru prevenirea si tratarea cancerului.
- Unele alge marine au proprietati luminescente si pot straluci in intuneric.
- Cea mai mare alga din lume este laminaria. Lungimea sa poate ajunge la saizeci de metri si se intalneste in Marea Sargaselor (Este o regiune cu o forma alungita, inconjurata de curenti oceanici. Are aproximativ 1.100 km latime si 3.200 km lungime si este situata aproximativ intre 70 si 40 grade longitudine vest si intre 25 si 35 grade latitudine nord. Este numita asa dupa algele marine care au particularitatea de a pluti si care se acumuleaza la suprafata in aceasta zona si uneori marea pare un camp verde in mijlocul apelor)
Ce contin algele brune? Alge verzi, utilizarea algelor verzi. Alge Marea Neagra
Ce contin alegele brune si cum ajuta ele organismul sau care este utilizarea algelor verzi vei descoperi in acest capitol. Tot aici vei afla mai multe insight-uri despre acele alge din Marea Neagra. Exista peste 10.000 de tipuri de diferite alge marine pe planeta noastra, insa nu toate sunt comestibile. Cele destinate consumului uman sunt cele rosii, brune, verzi si verde-albastrui.
Cercetarile efectuate au demonstrat ca alga marina bruna ajuta la reducerea nivelului de glucoza din sange, fiind astfel benefica in cazul persoanelor cu diabet zaharat. In plus, aceasta poate promova sanatatea digestiva si cardiovasculara si poate ajuta la scaderea in greutate, deoarece este asemanatoare fibrelor dietetice.
De asemenea, alga marina bruna beneficiaza de efecte antiinflamatorii pentru a ameliora umflaturile si durerea de la nivelul organismului. In plus, acest tip de alga prezinta beneficii antibacteriene, antireumatice, anti-hipotiroidism, antioxidante si anticoagulante.
Alga marina bruna este o sursa bogata de vitamina B1, B2, B6, B12, C, fier, calciu, magneziu, crom, zinc, seleniu, iod, mucilagii, uleiuri, celuloza si substante tonice amare.
Algele verzi sunt o sursa buna de fibre solubile si acizi grasi omega-3, care ambele benefice pentru sanatatea inimii. In plus, mai multe studii pe animale raporteaza ca polizaharidelesulfatate (SSF) gasite in alge marine verzi pot avea capacitatea de a reduce tensiunea arteriala si de a preveni coagularea sangelui. Ele pot ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului de colesterol rau si colesterol total.
Algele verzi au fost studiate in detaliu pentru a se vedea care este actiunea lor asupra sistemului cardiovascular. Un studiu din 2013 a aratat ca ingestia constanta de alge verzi reduce nivelul de inflamatie din organism si modifica profilul lipidic, precum si stresul oxidativ. Desi par cuvinte complicate, efectul pe termen lung pare a fi reducerea aterosclerozei si a riscului de infarct miocardic.
In Marea Neagra au fost identificate pana in prezent 3 specii de alge, toate verzi:
- Ulva lactuca de culoare verde galbui, iar celulele care il alcatuiesc au forma aproape rotunda. Se intalneste de-a lungul tarmului la adancimi ce variaza intre 0 m si 1 m.
- Ulva rigida cu o culoare mai verde decat la celelalte specii din genul Ulva. Celulele sunt asezate in palisade si au dimensiuni de aproximativ 50μ lungime si 8-12μ latime.
- Phyllophora nervosa care creste intr-o zona din apropierea gurilor Dunarii numita Campul lui Zernov. Este o alga rara, amenintata de eutrofizarea apei din Marea Neagra. In zonele unde creste aceasta alga se recomanda interzicerea pescuitului si declararea ca zone protejate pentru Phyllophora nervosa si fauna asociata ei.
Cum recunoastem niste alge comestibile? Unde gasesc alge marine comestibile?
Daca vrei sa descoperi cum sa recunosti speciile de alge comestibile sau unde se pot gasi alge marine comestibile vei descoperi in acest capitol. Algele sunt unele dintre cele mai vechi forme de viata de pe Pamant, fiind consumate de secole drept alimente si medicamente. De exemplu, exista dovezi ca aztecii consumau spirulina in secolul al XIV-lea. Spirulina si chlorella sunt cele mai comestibile si cele mai utilizate in suplimente.
Pe langa spirulina care a primit un capitol special, cele mai consumate specii de alge comestibile sunt:
Chlorella - alga unicelulara de apa dulce care contine pigmenti fotosintetici in cloroplastul sau. Aceasta alga contine mai mult fier, zinc, vitamina B2, magneziu, grasimi, calorii si acizi grasi omega-3 decat spirulina. De asemenea, chlorella contine toti cei 9 aminoacizi esentiali pe care organismul nu ii poate produce de unul singur.
Irish moss este o alga rosie, ramificata, este abundenta pe coasta Oceanului Atlantic din Europa, Marea Britanie si America de Nord. In mare parte, aceasta alga rosie este compusa dintr-o substanta de textura jeleului cunoscuta sub numele de caragenan. Caragenanul poate fi un inlocuitor vegan pentru gelatina, precum si un emulgator general. Acest compus se gaseste in multe lucruri, cum ar fi inghetata sau formulele de lapte praf pentru sugari.
Irish moss si alte alge marine au o multime de beneficii importante pentru sanatate. De exemplu, algele marine sunt bogate in iod, un element esential pentru tiroida. Cu ajutorul iodului, glanda tiroida poate sa produca hormonii care controleaza metabolismul, nervii si dezvoltarea sanatoasa a oaselor. In plus, acest tip de alga este extrem de benefica pentru sanatatea inimii, reglarea nivelului glicemiei si reducerea riscului de cancer.
Kombu este consumat de secole intregi si din motive intemeiate. Aceasta alga marina maro este o sursa buna de sanatate si longevitate, datorita abundentei in vitamine, antioxidanti, minerale si grasimi sanatoase. In majoritatea cazurilor, kombu se gaseste sub forma proaspata sau uscata, insa poate fi utilizata si sub forma de pudra (pulbere).
Beneficii alge marine. Importanta algelor
Atunci cand vrem sa apelam la tratamente cat mai naturiste ne intereseaza de exemplu sa stim beneficii alge marine pentru ca doar asa putem intelege importanta algelor.
Algele marine se recomanda pentru: adenite, afectiuni cutanate, afectiuni pulmonare, alergii, algii (dureri), arterioscleroza, anemie, astenii fizice si intelectuale, celulita, constipatie, hipertensiune arteriala, imbatranire, laringita, limfatism, obezitate, predispozitie generala la maladii, prevenire si tratament al afectiunilor cardiace, reumatism, rinofaringite, sechele de fracturi si contuzii, tulburari circulatorii, tulburari glandulare.
afla ce boli trateaza ceaiul de sunatoare
Beneficii alge rosii. De ce sa consumi alge unicelulare
Algele rosii se gasesc cu preponderenta pe Coasta europeana si cea nord-americana a Atlanticului. Algele rosii au un continut bogat de polizaharide, proteine, minerale, vitamine (vitamina A si vitamina B1), avand efect expectorant, emolient, antiinflamator, fiind recomanda ca adjuvant in afectiuni digestive, afectiuni respiratorii.
Poate te-ai intrebat vreodata de ce sa consumi alge unicelulare sau care sunt acele beneficii oferite de catre algele rosii. Algele rosii si nu numai, precum majoritatea speciilor de alge unicelulare mai sunt cunoscute drept „concentrate de apa de mare” datorita continutului lor ridicat de nutrienti. Unele alge sunt o sursa excelenta de proteine, avand 50-70% proteine, comparativ cu 25% proteine din carnea cruda.
Contin mai multi aminoacizi esentiali decat orice tip de carne, sunt o sursa excelenta de betacaroten, vitamine (A, B, C, D, E, F, K, PP), clorofila, mucilagii si substante antibiotice, metaloizi si minerale (iod, magneziu, fier, potasiu, calciu, aluminiu, mangan, fosfor, sulf, cupru, nichel, aur, zinc, cobalt, strontiu, titan, vanadiu, staniu, rubidiu, siliciu).
Spirulina. Cum te ajuta spirulina pentru imunitate
Despre spirulina cu siguranta ca ai auzit pana acum. Dar cum te ajuta spirulina la imunitate vei afla din aceste randuri. Spirulina, un tip de alga verde-albastruie, este o sursa inestimabila de nutrienti, cu efecte benefice atat asupra corpului, cat si a mintii, fiind consumata inca de pe vremea aztecilor.
Pe langa vitamine, minerale, carotenoizi si antioxidanti, spirulina este bogata in aminoacizi, fiind comparabila cu oul, singurul aliment ce asigura aportul tuturor aminoacizilor esentiali. Astfel, spirulina poate fi considerata cea mai complexa si mai hranitoare planta.
Beneficiile spirulinei au fost indeaproape studiate, rezultatele fiind incurajatoare pentru ameliorarea mai multor afectiuni medicale.
Spirulina are proprietati antioxidante si antiinflamatoare – spirulina combate actiunea radicalilor liberi si protejeaza impotriva proceselor inflamatorii, ce pot fi cauza mai multor afectiuni, inclusiv a cancerului.
Mai multe studii, atat pe animale, cat si pe oameni, au demonstrat beneficiile spirulinei care, prin proprietatea antioxidanta, poate impiedica oxidarea LDL-colesterolului in particule mult mai nocive pentru sanatate.
Febra musculara, aparuta in urma efortului fizic intens, este determinata tot de stresul oxidativ, iar spirulina s-a dovedit de ajutor si in acest caz, putand imbunatati rezistenta si forta musculara.
Spirulina poate sa scada nivelul LDL-colesterolului si a trigliceridelor – bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces la nivel mondial, iar unul dintre principalii factori de risc in aceste cazuri este colesterolul crescut. Rezultatele mai multor cercetari arata ca spirulina are capacitatea de a scadea nivelul LDL-colesterolului si a trigliceridelor si se pare ca, in anumite cazuri, poate chiar sa creasca valoarea colesterolului „bun”, HDL.
Spirulina amelioreaza simptomele din rinita alergica – rinita alergica se caracterizeaza prin inflamarea mucoasei nazale si este declansata de diversi alergeni, precum polen, praf sau par de animale. Spirulina este o alternativa naturala la tratamentul specific antialergic, reducand manifestarile de tipul stranutului, rinoreei, congestiei nazale si pruritului.
Si daca tot am vorbit despre alge marine si beneficiile lor, cateva curiozitati despre Oceanul Planetar.
La inceput, tot Oceanul Planetar era mai mare decat ne putem noi imagina pentru ca inca nu se formasera continentele si totul era ascuns de ape. Cu timpul a luat nastere oaza subacvatica si, desi in continuare este un mister disputat, a avut loc o transformare in substantele anorganice care au transformat o mare de apa intr-o supa primordiala care a facut sa apara primele forme de viata.
Azi oceanul planetar acopera trei sferturi din suprafata Pamantului, contine 97% din apa Pamantului si reprezinta 99% din spatiul vietii de pe planeta.
Oceanul Planetar insumeaza aproape 1.500 milioane de km cubi, cu o adancime medie a apelor oceanice de aproape 4 km si o adancime 11.5 km. Daca s-ar nivela intreaga suprafata a planetei, atunci apele ar acoperi Pamantul cu un strat de aproape 0,5 km. Altfel spus, peste trei miliarde de oameni depind de biodiversitatea marina si de coastele marine pentru a trai. La nivel global, valoarea de piata a resurselor si industriilor marine si de coasta este estimata la 3.000 de miliarde de dolari pe an sau aproximativ 5% din PIB-ul global.
In ocean traiesc aproape 200.000 de specii identificate, dar cifra reala poate ajunge la milioane. In plus, oceanul absoarbe aproximativ 30% din dioxidul de carbon produs de oameni, si actioneaza ca un tampon la impactul incalzirii globale. Oceanele sunt cea mai mare sursa de proteine din lume. Peste 2,6 miliarde de oameni depind de sursele de proteine din oceane.
afla mai multe despre ingredientele secrete ale oceanului planetar
Ce trebuie sa retii despre Oceanul Planetar?
In prezent, continentul inghetat Antartica contine aceeasi cantitate de apa pe care o are Oceanul Atlantic;
Primii 14 metri din adancimea tuturor oceanelor are aceeasi cantitate de caldura cat se gaseste in toata atmosfera terestra;
In apa, viteza sunetului este de aproape 1,5 km pe secunda. Practic in apa sunetul se propaga de cinci ori mai repede decat in aer, iar in apa sarata sunetul se propaga mai repede decat in apa dulce;
Pana in prezent am reusit sa identificam aproape 230.000 de specii de vietuitoare subacvatice. Oamenii de stiinta estimeaza ca ar exista peste 25 de milioane de vietuitoare care traiesc in Oceane. Asta inseamna ca omenirea de abia a reusit sa identifice sub 1% din numarul lor;
Oamenii au reusit sa exploreze pana in prezent doar 10% din intreg volumul de apa al Oceanului Planetar;
Adancurile Oceanului planetar incep dupa adancimea de 2 km si avem de-a lungul istoriei mai multi oameni care s-au dus in misiuni spatiale si pe luna decat oameni care au avut misiuni la adancimi mai mari de 2 km. Altfel spus, pana in prezent avem mai multe informatii despre Luna si suprafata Lunii decat despre adancurile Oceanului Planetar;
Cercetatorii au identificat vietuitoare unicelulare care traiesc pe fundul oceanului in conditii greu de imaginat. Vorbim de zone unde lumina naturala n-a ajuns niciodata, unde nu exista oxigen, iar acolo unde se afla gurile unor vulcani activi apa ajunge in adancuri si la 150 de grade celsius;
Presiunea in cel mai adanc punct din ocean este de aproximativ 11.000 de tone pe metru patrat. Asa sa explica de ce este atat de greu de explorat adancul Oceanului Planetar pentru ca inca nu avem tehnologie ca sa cream materiale atat de rezistente. Ca sa va imaginati, aceasta presiune e ca atunci cand stai intins pe burta si ai deasupra ta 50 de avioane Boeing 737 unul peste altul;
Oceanul Pacific contine peste 25.000 de insule, este mai mult decat toate insulele din celelalte Oceane. Cele mai multe dintre aceste insule se gasesc la sud de ecuator;
Contraindicatii de consum alge marine
Problema cu algele marine comestibile nu o constituie alga in sine ci riscul ca locurile de unde acestea sunt recoltate si prelucrate sa fie contaminate. Altfel spus, produsele din alge albastre verzi care nu contin substante nocive care sa le contamineze (cum ar fi metalele toxice, bacteriile daunatoare ori microcistina) sunt sigure pentru majoritatea oamenilor si nu au efecte adverse.
Insa daca produsele din alge albastre-versi sunt contaminate, ele cel mai probabil nu sunt sigure, mai ales in cazul administrarii la copii. Expertii ne reamintesc ca micutii sunt mai sensibili decat adultii la produsele din alge albastre-verzi contaminate.
Anumiti pacienti trebuie sa fie extrem de precauti daca vor sa ia produse din alge albastre-verzi. Nu se cunosc suficiente informatii despre folosirea suplimentelor din alge albastre-verzi la femeile insarcinate si la cele care alapteaza.
In cazul pacientilor cu boli autoimune (scleroza multipla, lupus, artrita reumatoida si altele), algele albastre-verzi ar putea determina sistemul imunitar sa devina si mai activ, iar din aceasta cauza, pot sa se agraveze simptomele acestor afectiuni.
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-spirulina
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3576896/