Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Cand si de ce se recomanda consumul de vinete

Nutritie: Cand si de ce se recomanda consumul de vinete

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 28 februarie 2023

Vinetele se regasesc in varietati diferite, cele mai des intalnite au coaja mov, insa altele au coaja neagra, verde sau alba. Acestea sunt deseori folosite in bucataria asiatica, mediteraneana si din Orientul Mijlociu. Vinetele apartin familiei solaanelor si sunt inrudite cu rosiile si cartofii. Acestea au un gust foarte bun atunci cand sunt prajite la gratar, coapte sau gratinate. Vinetele au pulpa spongioasa care absoarbe cu usurinta doiverse arome si uleiuri in timpul gatirii. Miezul are nenumarate beneficii pentru sanatate, insa si coaja de vinete este o sursa bogata de antioxidanti si alti nutrienti benefici.

Vinetele sunt legume bogate in nutrienti si antioxidanti si au putine calorii. Acestea au un nivel scazut pe graficul indicelui glicemic si foarte putin sodiu, adica 7 mg intr-o vineta. In vinete exista unele fitochimice unice, acele substante chimice naturale care joaca un rol extrem de important pentru sanatate. Atunci cand sunt gatite la abur, fierte sau coapte vinetele isi pastreaza majoritatea antioxidantilor. Asadar, trebuie evitata prajirea, deoarece absorb mult ulei, ceea ce va creste cantitatea de calorii si grasimi din mancare.

Vinetele contin in proportie de 90% apa iar 100 g de vinete gatite contin doar 35 de calorii Acestea au si un continut scazut de carbohidrati, de aceea sunt indicate pentru cei care vor sa slabeasca. O cana de cuburi de vinete fierte contine 8,6 g de carbohidrati iar 25% din continutul de carbohidrati sunt fibre. Fibrele ajuta la incetinirea procesului de digestie si ofera un plus de energie. 100 de grame de vinete fierte la abur sau la gratar contine 2,5 grame de fibre.

Vinetele contin o cantitate mica de proteine ​​cu putin sub un gram intr-o cana de vinete fierte de 100 g. De asemenea, mai contin si vitamine A, C si E, precum si vitamine din grupa B. Cea mai bogata vitamina din vinete este vitamina K, fiecare portie de 100 g continand aproape 3 mcg de vitamina K. Alaturi de vitamine, gasim si minerale precum: magneziu, potasiu, fier, calciu, mangan si cupru si un nivel ridicat de antioxidanti.

Beneficii pentru sanatate ale vinetelor

Au grija de sanatatea inimii
Aceste legume pot fi gatite cu coaja deoarece aceasta contine foarte multi antioxidanti benefici pentru inima. Compusii care se regasesc in coaja ajuta la protejarea sanatatii cardiovasculare. In plus, prajirea vinetelor creste considerabil nivelul de antioxidanti ceea ce le face a fi un aliment functional pentru o inima sanatoasa. Cercetarile arata ca vinetele au coaja plina de compusi cardioprotectori care au un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale, ajutand astfel la controlul hipertensiunii. Vinetele contin si nutrienti care ajuta la scaderea nivelului de colesterol, astfel ca merita adaugate intr-o dieta cardiaca pentru ca reduce si riscul de boli de inima.

Este indicata pentru diabetici
Deoarece vinetele sunt un aliment cu continut scazut de carbohidrati si bogat in fibre, este un aliment bun de consumat daca aveti diabet. Cu toate acestea, exista o serie de alte motive pentru care vinetele sunt bune pentru diabet. In primul rand, vinetele este o leguma fara amidon si cu un indice glicemic scazut – doi factori importanti pentru alimentele prietenoase pentru diabetici. Oamenii de stiinta au descoperit ca consumul de alimente bogate in polifenoli, cum ar fi vinetele, poate ajuta la scaderea zaharului din sange. Pigmentii intunecati din pielea vinetelor pot ajuta la cresterea secretiei de insulina si la inhibarea absorbtiei zaharului din sange.  Un studiu deja mentionat in acest articol a constatat ca antioxidantii din vinete pot ajuta la scaderea nivelului de glucoza din sange.

Faciliteaza o digestie buna
Continutul ridicat de fibre de vinete ofera o buna sanatate digestiva. O portie de vinete gatite contine 10% din necesarul zilnic de fibre. Dat fiind faptul ca au si un continut ridicat de apa ajuta la hidratarea corpului. In plus, fibrele mentin miscarile intestinale regulate si previn aparitia scaunelor dure.

Ajuta la slabit
Vinetele sunt bune pentru a pierde in greutate, deoarece au un continut scazut de calorii si sunt bogate in fibre, astfel ca mentin senzatia de satietate pentru mai mult timp. O cana de vinete au doar 35 de calorii, astfel ca multe diete de slabire recomanda folosirea vinetelor in locul altor ingrediente care au mai multe calorii.

Ajuta la functionarea ficatului
In special coaja de vinete este bogata in antioxidanti si ajuta la mentinerea unui ficat sanatos. Asadar, consumul de vinete cu coaja reduce inflamatiile si imbunatatesc evident functia ficatului.

Au proprietati anticancerigene
Antioxidantii din coaja joaca un rol de preventie in ceea ce priveste aparitia cancerului. Acestia ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si pastreaza sanatatea organismului. In plus, extractele din coaja de vinete au un potential puternic de a anihila celulele canceroase. Un compus anticancer numit solasodina este prezent in vinete. Acesta previne raspandirea tumorilor cancerului pulmonar si a altor tipuri.

Vinetele in gastronomie
Vinetele sunt legume versatile care pot fi consumate sub diverse forme: in tocane, curry, ciorbe, sosuri sau alte feluri de mancare. Dupa ce sunt feliate, acestea trebuie presarate cu sare si lasate pentru 20 minute pentru a se inmuia putin apoi pot fi prajite pe gratar, coapte sau sotate.

Sunt multe moduri diferite de a gati vinetele, dar iata cateva metode comune:

Prajirea vinetelor: Acesta este un mod popular de a gati vinetele. Taiati vinetele in felii sau cuburi, presarati-le cu sare si lasati-le sa se scurga timp de aproximativ 30 de minute pentru a elimina amaraciunea. Apoi, prajiti vinetele intr-o tigaie cu ulei pana cand devin aurii si moi.
Coacerea vinetelor: Incercati sa coaceti vinetele in cuptor. Taiati vinetele in felii si presarati-le cu sare, apoi asezati-le pe o tava de copt. Coaceti vinetele in cuptor la 200 grade Celsius timp de aproximativ 20-30 de minute sau pana cand sunt moi si aurii.
Vinetele umplute: Aceasta este o alta optiune delicioasa de gatit vinetele. Taiati vinetele in jumatati si scoateti miezul cu o lingura. Amestecati miezul de vinete cu branza feta, rosii, busuioc si alte ingrediente preferate si umpleti jumatatile de vinete cu amestecul. Coaceti vinetele umplute in cuptor la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 20-25 de minute sau pana cand sunt aurii si moi.
Salata de vinete: Taiati vinetele in cuburi mici si amestecati-le cu rosii, ceapa rosie, patrunjel, ulei de masline, sare si piper pentru a face o salata delicioasa si sanatoasa.
Posibile efecte secundare ale consumului excesiv de vinete
Atunci cand sunt consumate in cantitati rezonabile nu exista nici un fel de efecte adverse. Totusi, trebuie luate unele masuri de precautie, deoarece o cantitate mare de vinete contine mult oxalat. Aceasta substanta poate creste riscul de aparitie a pietrelor la rinichi si a inflamatiei articulatiilor la unele persoane.

Cum se poate tine sub control glicemia si cum ajuta consumul de vinete

Diabetul zaharat de tip 1 poate fi tratat cu ajutorul injectiilor cu insulina punctand ca, daca nu este descoperit din timp sau este ignorat, poate induce coma diabetica, compatibila cu decesul. De asemenea, aceasta boala implica abordarea unui stil de viata echilibrat, tratamentul diabetului zaharat de tip 2 bazandu-se, in proportie de 90%, pe regim si suplimente alimentare si doar 10% pe medicamente. Dieta diabetica este stricta, insa contribuie la prevenirea complicatiilor ulterioare.

Tratamentele medicamentoase pentru diabetul zaharat de tip 2 trebuie prescrise de medic si, in majoritatea cazurilor, constau in medicamente hipoglicemiante, cu rol de a scadea glicemia, si inhibitori de glucozidaza, cu rol in scaderea puterii de absorbtie intestinala. In functie de bolile asociate, de exemplu obezitate sau afectiuni cardiovasculare, si pentru prevenirea instalarii sindromului X-metabolic, un sindrom care poate induce moartea subita, se pot administra medicamente pentru tinerea sub control a tensiunii arteriale si a colesterolului.

Inainte de testarea glicemiei, asigura-te ca ai la indemana lucruri de care ai nevoie ca tot procesul sa fie cat mai corect si coerent si rezultatul sa nu fie perturbat. Apoi, spala-te pe maini cu apa calda si sapun si usuca-le bine cu un prosop. Apa calda ajuta la o mai buna circulatie a sangelui iar sapunul ajuta la indepartarea oricaror urme de mancare de pe maini care ar putea influenta rezultatul testului. De asemenea, evita sa folosesti servetele umede pentru curatarea mainilor, pentru ca acestea pot modifica rezultatul obtinut cu ajutorul glucometrului. Inteapa degetul folosind dispozitivul de intepare si lanteta pentru a obtine o picatura de sange si aplica picatura pe test, conform instructiunilor. Maseaza usor degetul de cateva ori pentru a ajuta la formarea picaturii de sange.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca inteparea sa se faca in degetul mijlociu sau in cel inelar si sa se evite degetul mic, deoarece acesta are pielea mai subtire si mai sensibila, deci procedeul poate fi mai dureros. In doar 5 secunde obtii rezultatul si nu-ti ramane de facut decat sa arunci in conditii corespunzatoare obiectele ascutite si sa notezi intr-un carnetel valoarea inregistrata si momentul zilei cand a fost efectuat testul.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.