Arsurile solare: cum sa te protejezi si cum se trateaza
Majoritatea dintre noi stim cat de important este Soarele pentru organismul uman si nu numai. In plus, datorita razelor solare, in corpul uman este sintetizata vitamina D3, vitala pentru multe dintre procesele ficatului, rinichilor, pentru fixarea calciului in oase. Dar daca abuzam de asta si stam prea mult la Soare riscam sa suferim arsuri solare. Exista si produse targetate pe zona de protectie solara, dar si acestea trebuie folosite in anumite circumstante ca sa ne protejeze.
Altfel spus, arsurile solare sunt rezultatul expunerii excesive la radiațiile ultraviolete. Specialistii recomanda expunerea la Soare maximum 30 de minute in intervalul 09:00 - 12:00 si 16:00 - 18:00. Insa este bronzul natural sanatos pentru organism? Pentru aceasta intrebare vom afla raspunsul in randurile care urmeaza.
Ce sunt arsurile solare?
Cand se produc arsurile solare?
Care sunt tipurile de piele sunt predispuse la arsuri solare?
Care sunt cele mai comune afectiuni asociate cu arsurile solare?
Care sunt cele mai bune metode de tratament si preventie?
Ce sunt arsurile solare?
Arsurile solare sunt cunoscute in popor si cu denumirea de "cojire/decojire". Ele incep atunci cand pielea incepe sa devina rosie, "fiarta" ca de rac si apar la 5-7 zile dupa ce suprafata de piele a fost supraexpusa la soare. In functie de perioada de supraexpunere, radiatia solara ultravioleta, intervalul in care s-a intamplat supraexpunerea, tipul de piele, exista mai multe tipuri de arsuri solare.
1. Arsuri solare de gradul 1
Sunt cele mai frecvente tipuri de arsuri solare. Ele pot aparea la orice persoana, la orice varsta, in special la tipurile de piele 1 si 2, mai ales daca vorbim de persoane care stau prea mult la soare si nu folosesc produse cu factor de protectie. Acest tip de arsuri se manifesta prin eritem, edem, usturime si durere la miscari bruste ale pielii afectate. In functie de varsta pacientului si de tipul de piele, acestea incep sa se vindece dupa maximum 7 zile.
2. Arsuri solare de gradul 2
In cazul acestor tipuri de arsuri, pe langa stratul afectat de epiderm, sufera modificari si dermul (al doilea strat al pielii). Astfel, pe langa cojile din primul caz apar si basicile, bubele, iar pielea are nevoie de 14-15 zile pentru vindecare completa.
3. Arsuri solare de gradul 3
Acest tip de arsuri solare sunt foarte rare si ele apar doar la persoanele care au alergii la Soare. In acest caz pielea este afectata pana in profunzime ca si cand ar fi crestata cu un obiect ascutit si este nevoie de ingrijire medicala de specialitate din cauza complicatiilor care pot aparea si care, daca nu sunt tratate pot provoca decesul persoanei vizate. Vorbim aici de tot felul de infectii cutanate, dezechilibru electrolitic si chiar soc anafilactic care poate cauza un stop cardiac fatal.
Nu se stie care este cauza, dar in spatele unor arsuri de gradul 3 se ascunde o problema de piele cunoscuta sub numele de eruptie polimorfa LA lumina. La nivel tratabil, doar in Europa 1 din 5 locuitori sufera de aceasta problema, numita in popor "alergie la soare". Vorbim practic de o sensibilitate aparte a pielii la soare care se manifesta prin diferite pete pe piele la maxim 2 zile de la expunerea incipienta. Raportat la sexe, femeile au o predispozitie mai mare spre aceasta problema a epidermei, in special femeile tinere care au pielea deschisa la culoare.
In cazuri extreme, aceasta alergie poate genera o urticarie, iar daca pielea este supraexpusa pot aparea in cazuri foarte rare acele arsuri de gradul 3. Cauza exacta a urticariei este necunoscuta, mai ales modul in care ea escaladeaza. Unii specialisti spun ca urticaria apare in urma eliberarii unei histamine din cauza unei reactii chimice ce apare atunci cand lumina soarelui atinge pielea. Mecanismul este asemanator cu cel al reactiilor autoimune, care apar in momentul in care organismul produce anticorpi pentru a contracara factorul iritat care declanseaza urticaria. Urticaria este, deci, rezultatul unei reactii inflamatorii.
Vezi aici GAMA NOASTRA DE PROTECTIE SOLARA LA PRETURI FOARTE MICI
Cand se produc arsurile solare ?
Desi pare greu de crezut pentru multi dintre noi, din punct de vedere strict medical, nu exista notiunea de "bronz sanatos". Altfel spus, expunerea neprotejata la soare cauzeaza imbatranirea prematura a pielii, mai ales daca nu folosim creme, lotiuni sau uleiuri cu factor de protectie solara.
Daca anterior am discutat despre tipurile de arsuri cauzate de expunerea prelungita la soare si ce probleme pot ele determina de la aparitia arsurilor solare de gradul I (piele rosie, dureroasa) sau de gradul II (piele rosie, dureroasa, cu vezicule), trebuie sa stiti ca o piele care trece periodic prin perioade de arsuri solare si vindecare este mai predispusa la cancer de piele.
Care sunt tipurile de piele predispuse la arsuri solare?
Toti oamenii sunt unici datorita codului genetic, amprentelor digitale, dar cu toate acestea in lume exista doar sase tipuri de piele pe care le gasim la cei aproape 8 miliarde de oameni. Scara a fost identificata in 1975 de catre medicul dermatolog Thomas Fitzpatrick de la Universitatea Harvard. Conform acestuia, exista o cercetare complexa unde sunt detaliate cele 6 tipuri de piele.
Tipul I
- pielea este foarte alba (ivorie), cu tendinta spre pistrui;
- parul este roscat sau blond deschis;
- ochii au nuante deschise de verde, albastru, cenusiu;
Reactia la soare - Acest tip de piele are cel mai mare risc de arsuri solare, pielea nu se bronzeaza niciodata, doar se irita si este foarte sensibila la raze UV si lumina.
Tipul II
- pielea are nuanțe de alb-bej, cu putini pistrui sau deloc;
- ochii sunt deschisi la culoare sau caprui deschis;
- parul este deschis la culoare (blond sau saten).
Reacția la soare - Si la acest tip de piele apar destul de des arsurile solare, epiderma se bronzeaza rar si doar in anumite conditii si exista o sensibilitate crescuta la lumina solara si radiatii UV.
Tipul III
- pielea este de culoare bej, fara pistrui;
- par castaniu;
- ochi caprui;
Reacția la soare - Aceasta piele se poate bronza mai usor, in cazul in care se exagereaza expunerea solara pot aparea arsuri moderate, iar epiderma are o sensibilitate redusa la lumina si raze UV. In plus, bronzul apare gradual si ajunge sa fie de un maro deschis.
Tipul IV
- pielea este maslinie (creola);
- ochii si parul sunt inchise la culoare;
- parul poate fi cret sau carliontat;
Reacția la soare - pielea se bronzeaza usor, rareori apar arsurile solare chiar si cand pielea e supraexpusa si exista o sensibilitate minima lumina si raze UV.
Tipul V
- pielea este închisa la culoare, la fel si ochii si parul;
- acest tip de ten este specific persoanelor mulatre;
Reacția la soare - pielea se bronzeaza usor, foarte rar apar arsurile solare si epiderma nu este sensibila la lumina sau raze UV, este rezistenta la supraexpunere.
Tipul VI
- pielea este foarte inchisa la culoare (are pigmentul cel mai intunecat);
- acest tip de piele este specific persoanelor de pe continentul African;
- ochii sunt negri sau caprui inchis;
- parul este negru.
Reacția la soare - pielea nu se arde niciodata si nu are nicio sensibilitate la soare, lumina sau radiatii UV.
Care sunt cele mai comune afectiuni asociate cu arsurile solare?
Asa cum am mai spus, in functie de tipul de piele, cele mai comune afectiuni in cazul unei arsuri solare sunt legate de urmatoarele simptome:
inrosirea pielii, temperatura crescuta la nivelul pielii inrosite( se poate constata ca zona avariata devine fierbinte la atingere), sensibilitate, usturimi, durere sau mancarimi agresive la nivelul pielii arse de soare, iar in interval de cateva ore incep sa apara umflaturi in zona arsa de soare, si cu timpul se remarca aparitia unor basici care se umplu cu lichid si se sparg si lasa usturimi si iritatii. In cazuri severe apar si dureri de cap, migrene, cefalee, stari de greata, frisoane si stari febrile.
Care sunt cele mai bune metode de tratament si preventie?
In caz ca stii ca ai pielea sensibila, trebuie sa tii cont de urmatoarele lucruri atunci cand vrei sa te expui la Soare.
In primul rand, este impetuos necesar sa eviti expunerea la soare intre orele 12.00-16.00, cand razele soarelui sunt cele mai puternice, mai ales in sezonul estiva. De asemenea, acest risc se mentine la altitudini mari sau latitudini joase (mai aproape de tropice). Reflexia (fenomenul de intoarcere a razelor in mediul din care provin atunci cand intalnesc o suprafata de separatie) datorata apei sau nisipului poate face radiatiile solare mult mai puternice si mai daunatoare pentru piele. Altfel spus te poate arde Soarele mai tare daca stai in apa decat daca stai pe uscat.
Totodata, este importanta cantitatea de apa care se afla in organismul tau. Rehidratarea este esentiala iar creșterea consumului de apă te ajuta sa evita deshidratarea. Ce se intampla de fapt? Datorita vasodilatatiei firesti care apare in urma expunerii la soare, pot aparea stari de cefalee, chiar stari febrile.
Se recomanda consumul a minimum 2L de apa la o temperatura apropiata de cea a corpului, in niciun caz foarte rece, cel putin 20-25 de grade, în primele ore de la producerea arsurii solare. Aceasta solutie este vitala pentru regenerarea celulara. La fel de important este ca in perioada de arsita sa te refugiezi intr-o camera racoroasa. Si consumul de bautura rece, inclusiv bere este un mit. Berea este o bautura fermentata pe baza de drojdie care contine alcool si in perioada de canicula, de arsita este interzis consumul de alcool până la vindecarea arsurii solare deoarece alcoolul aduce cu el un risc marit de deshidratare in organism.
Nici dusurile nu trebuie efectuate cu apa rece ci mai curand cu apa apropiata de temperatura corpului. Iar cand alegem cremele care sa ne ajuta sa ne vindecam de arsuri trebuie sa evitam aplicarea cremelor pe bază de vaselină sau uleiuri pentru ca ele blocheaza porii împiedicând procesul de termoreglare (eliminarea căldurii și a transpirației)
Daca descoperi pe piele ca s-au format vezicule sau bule/basici, nu trebuie sa le indepartezi fortat sau sa le rupi pentru ca sub ele carnea este ,,vie" si ele se formeaza pentru a racori zona inflamata si a proteja pielea de infectii. In cazurile în care, din cauza localizării bulelor, există riscul de agresare, se recomandă aplicarea unui pansament necompresiv, cu rolul de a proteja integritatea leziunilor.
In cazul unor arsuri solare mai complicate, se recomanda Flamozil. Flamozil este un gel hidrocoloidal ce nu contine parabeni si este indicat in tratarea ranilor acute sau cronice, umede sau uscate, deschise sau inchise. Este indicat si in cazul arsurilor solare de gradul II sau III si ajuta la vindecarea dermei si epidermei.
Beneficii Flamozil:
• Creeaza un mediu umed favorabil procesului de vindecare a ranii;
• Inchide rapid rana;
• Reduce formarea cicatricii si determina epitelizarea;
• Racoreste rapid si calmeaza durerea;
• Nu ustura si nu irita;
• Pastreaza nivelul de umezeala optim (pentru ranile umede);
• Hidrateaza ranile uscate;
• Controleaza mediul microbian al ranii;
In concluzie, ca sa evitam arsurile solare se recomanda sa folosim zilnic produse cosmetice cu factor SPF. Astfel se reduce riscul de arsuri solare, precum si riscul de cancer de piele. In zilele in care nu stam la soare, insa ne expunem pe perioade limitate cum ar fi mersul de acasa la birou si inapoi, putem folosi o lotiune cu factor de protectie 30, pe care sa o aplicam cu 30 de minute inainte de a iesi din casa.
Iar atunci cand iesim la plaja, in parc sau stim ca vom calatori mai mult pe afara se recomanda folosirea de creme, lotiuni si uleiuri cu factor de protectie SPF 50. Un produs special pentru preventie in caz de arsuri solare este Rilastil Sun System.
Si cel mai important, nu uitati! Cel mai bun medic este preventia. Evitati sa supra expuneti pielea la soare si evitati sa iesiti in intervalul 10 - 16 din casa.