Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Andrographis paniculata: o planta asiatica cu efecte imunostimulatoare. Cum o recunosti

Andrographis paniculata: o planta asiatica cu efecte imunostimulatoare. Cum o recunosti

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 10 mai 2024 Ultima actualizare: 13 mai 2024

Andrographis paniculata este o planta erbacee anuala din familia Acanthaceae, originara din India si Sri Lanka. Toate partile plantei au un gust extrem de amar. Aceasta creste in locuri umede si umbroase, atingand o inaltime de 30-110 cm. Frunzele au forma unei lance si masoara aproximativ 8 cm in lungime si 2,5 cm in latime. Florile sunt mici, iar fructul este o capsula de aproximativ 2 cm lungime si cativa milimetri latime, continand mai multe seminte galben-maronii.

Compozitie chimica a plantei andrographis paniculata

Andrographis paniculata este o planta care contine o compozitie chimica complexa. Principala substanta activa este lactona diterpena numita andrografolid. Pe langa aceasta, frunzele plantei mai contin si alte lactone diterpene, precum andrografizid, didehidroandrografolid, precum si diverse flavonoide, cum ar fi oroxilin si wogonin. De asemenea, compozitia include mai multe tipuri de andrografidine, notate cu literele A, B, C, D, E si F. Aceasta complexitate chimica confera plantei diverse proprietati si potentiale beneficii pentru sanatate.

Beneficii ale plantei

Reduce simptomele de raceala

Andrographis paniculata este recunoscuta pentru abilitatea sa de a reduce simptomele racelii si perioada de recuperare. Utilizata traditional pentru ameliorarea simptomelor racelii, cum ar fi durerile in gat si tusea, planta contine compusi activi precum andrografolide, care au proprietati imunomodulatoare. 

Acesti compusi ajuta la reducerea inflamatiei asociate cu racelile si infectiile virale, limitand, de asemenea, prezenta bacteriilor si a altor agenti patogeni. Studii clinice au sustinut efectele benefice ale acestei plante, aratand ca, dupa primele 48 de ore de administrare, pacientii au resimtit ameliorarea tusei, a durerii in gat si a febrei, precum si reducerea congestiei cailor respiratorii superioare.

Reduce inflamatia

Andrographis paniculata are proprietati antiinflamatorii puternice datorita continutului sau de andrografolide. Cercetarile au demonstrat ca aceasta planta poate reduce semnificativ inflamatia cauzata de afectiuni precum raceala sau gripa. Pe langa utilizarea sa pentru ameliorarea simptomelor respiratorii, andrographis a fost folosit pentru tratarea altor probleme de sanatate, cum ar fi colita ulcerativa, artrita reumatoida, reglarea nivelului de colesterol si glicemie, combaterea infestarilor cu viermi intestinali si tratarea ranilor cutanate infectate. Prin capacitatea sa de a reduce inflamatia, aceasta planta ofera beneficii intr-o gama variata de afectiuni.

 

Sporeste activitatea sistemului imunitar

Una dintre cele mai comune utilizari traditionale ale andrographis este cea pentru intarirea si sustinerea sistemului imunitar. Efectele sale imunomodulatoare se datoreaza capacitatii andrografolidelor de a influenta raspunsul atat al sistemului imunitar innascut, cat si al celui dobandit, prin stimularea productiei de anticorpi specifici si activarea macrofagelor. Aceste macrofage sunt celule NK caracteristice sistemului imunitar innascut, iar andrografolidelor li se atribuie capacitatea de a ajusta si adapta raspunsurile imunitare la infectiile bacteriene si virale.

Tulpina si frunzele acestei plante pot sprijini functionarea optima a sistemului imunitar, stimulandu-l. Din acest motiv, Andrographis este o specie de plante care poate fi utila in ameliorarea simptomelor de gripa si raceala, insa, de asemenea, poate impedica ca virusuruile gripala sa se lege de celulele organismului.

Efect antiviral si antibacterian

Andrographis prezinta calitati antimicrobiene si antivirale ce combat infectiile. Conform cercetarilor, andrografolidele detin proprietati antivirale si au capacitatea de a bloca replicarea virusului sau a bacteriilor, declansand eliminarea virusului din celula infectata si inhiband productia de particule virale mature, reducand astfel riscul infectarii altor celule sanatoase.

Efect antioxidant

Andrographis contine antioxidanti ce protejeaza organismul de stresul oxidativ. Cercetarile au demonstrat ca Andrographis paniculata amplifica in mod semnificativ activitatea enzimelor antioxidante de aparare. De asemenea, s-a constatat ca planta are capacitatea de a neutraliza radicalii liberi, contribuind astfel la mentinerea echilibrului si la protejarea celulelor impotriva deteriorarii oxidative.

 

Cum se administreaza andrographis paniculata

Andrographis este disponibila sub diverse forme precum ceai, capsule, tinctura si extract. De regula, planta este administrata sub forma de capsule care contin aproximativ 10 mg de andrografolid per 300 mg de extract. O doza tipica este de 400 mg de extract, de pana la trei ori pe zi. Pentru a stabili doza este recomandat sa cereti sfatul medicului specialist.

Capsule

  • Ameliorarea gravitatii si a duratei simptomelor in cazul racelilor comune, sinuzitei, bronsitei, faringitei, pneumoniei, tusei spasmodice si otitei.
  • Reducerea febrei, tusei si a durerilor in gat.
  • Actioneaza ca tonic in perioadele de recuperare dupa infectii respiratorii.
  • Alinarea simptomelor neplacute in infectiile tractului urinar.
  • Combaterea episoadelor de diaree.

Suplimentele ce contin aceasta planta, in general, au in alcatuire un extract standardizat cu cel putin 10% andrografolide din frunze de Andrographis paniculata. Doza pentru adulti este de o capsula luata de doua ori pe zi, in timpul meselor, sau conform indicatiilor medicului specialist. Este important sa nu se utilizeze produsul pe o perioada mai lunga de 14 zile consecutive

Tinctura

Tinctura de Andrographis (Andrographis paniculata) este un supliment alimentar de calitate superioara, continand extract alcoolic din planta Andrographis paniculata. Ingredientele includ planta Andrographis paniculata, alcool etilic organic si apa distilata, avand un raport puternic de concentrare a plantelor.

Pentru adulti, doza recomandata este de 1 - 2,5 ml de tinctura de trei ori pe zi. Fiecare doza zilnica contine 7,5 ml de extract de radacina de Andrographis paniculata, cu un continut de alcool de 60%. Produsul are un continut net de 500 ml si trebuie depozitat la temperatura camerei, intr-un loc uscat si in afara indemana copiilor mici. Se recomanda sa se respecte indicatiile specialistului si instructiunile de folosire de pe ambalaj. Acest produs nu este indicat femeilor insarcinate si celor care alapteaza.

Contraindicatii de administrare

Aceasta planta poate interactiona cu medicamentele anticoagulante, crescand riscul de sangerare pentru cei care le folosesc. Nu este recomandata persoanelor cu tulburari de coagulare. De asemenea, Andrographis poate influenta medicamentele pentru controlul tensiunii arteriale, avand potentialul de a intensifica efectele hipotensive. Cereti sfatul medicului inainte de a lua acest supliment daca aveti afectiuni autoimune, deoarece poate agrava aceste conditii prin stimularea activitatii imune. Evitati utilizarea suplimentelor pe baza de plante in timpul sarcinii si alaptarii, exceptie facand situatii in care medicul ginecolog recomanda administrarea acestora.

Posibilele reactii adverse pot cuprinde eruptii cutanate si simptome gastrointestinale, cum ar fi diareea. Alte efecte secundare posibile sunt durerile de cap, oboseala, ametelile si modificari ale gustului. In cazuri rare, atat tinctura, cat si capsulele pot provoca reactii alergice. Nivelul de toxicitate al preparatelor pe baza de Andrographis este in general legat de doza. Prin urmare, se va respecta intotdeauna dozajul si modalitatea de administrare recomandate de producator si de medic.

 

Ce este Sceletium si ce asemanari are cu planta Andrographis

Sceletium, o planta suculenta care isi are originea in Africa de Sud, este cunoscuta si sub denumirea de Kanna, iar numele sau stiintific este „Sceletium tortuosum”. Pe parcursul timpului, aceasta a fost utilizata de catre populatiile indigene din regiune, pentru proprietatile sale medicinale si pentru efectele sale psihotrope.

Aceasta planta are in alcatuire o diversitate de substante active, spre exemplu alcaloizii si compusii mesembrinati, care sunt responsabili de efectele sale. Sceletium a fost folosit in mod traditional pe post de afrodisiac,  cu scopul de a stimula apetitul si energia, dar si pentru a diminua anxietatea, stresul si depresia. In egala masura, planta a mai fost utilizata si in practicile tribale pentru a creste rezistenta si pentru a contribui la adaptarea la conditiile de mediu dificile.

In prezent, sceletium este comercializat pe post de supliment alimentar sau in forma de extract, capsule sau pulbere. Acesta este promovat pe post de remediu natural pentru diminuarea anxietatii, imbunatatirea dispozitiei si cresterea energiei mentale. Cu toate acestea, este necesar de stiut faptul ca cercetarile stiintifice cu vedere la folosirea sa sunt inca limitate si nu exista suficiente dovezi pentru a sustine in mod concludent eficacitatea sau siguranta utilizarii acestuia.

Inainte de a pune in consum orice supliment alimentar sau planta medicinala, inclusiv sceletium, este recomandat sa discutati cu un profesionist medical. Acest lucru se practica deoarece planta poate intra in contact cu alte medicamente pe care le  puteti consuma sau cu alte afectiuni medicale pe care le prezentati, iar in urma acestora aparand efecte adverse.

Bibliografie:

Abdel-Rahim IR, Using of endophytic Saccharomycopsis fibuligera and thyme oil for management of gray mold rot of guava;

Alamgeer, Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth;

Ali G, Chemical composition, α-glucosidase inhibitory and anticancer activity of essential oil of Thymus vulgaris leaves;

Alshaikh NA, Susceptibility of fluconazole-resistant Candida albicans to thyme essential oil;

Boruga O, Thymus vulgaris essential oil: chemical composition and antimicrobial activity;

Damtie D, Toxicity and oviposition deterrent activities of thyme essential oils against Anopheles arabiensis;

Deletre E, Repellent, irritant and toxic effects of 20 plant extracts on adults of the malaria vector Anopheles gambiae;

El-Darier SM, An in vitro study on antimicrobial and anticancer potentiality of thyme and clove oils;

Articole similare
Plante medicinale: Frunzele de Feciorica, beneficii pentru rinichi si aparatul urinar Plante medicinale: Frunzele de Feciorica, beneficii pentru rinichi si aparatul urinar

Feciorica are o lunga istorie de utilizare in medicina traditionala ca diuretic si pentru tratamentul afectiunilor tractului urinar. Mai mult decat atat, este utilizata ca remediu pe baza de plante pentru pietre la rinichi si la vezica biliara.

5 septembrie 2024
Edited 5 septembrie 2024
citește articolul
Frunzele de frasin: Beneficii pentru articulatii si adjuvant in regenerarea ficatului Frunzele de frasin: Beneficii pentru articulatii si adjuvant in regenerarea ficatului

Frasinul este o specie de arbore din familia Oleaceae, care creste in Europa si Asia. In medicina traditionala, frunzele, semintele si scoarta frasinului au fost utilizate pentru tratarea unor afectiuni, cum ar fi durerile de cap, tulburarile digestive si durerile reumatice. Totodata, scoarta de frasin este folosita pentru a trata afectiuni ale pielii si inflamatii.

10 aprilie 2023
Edited 2 septembrie 2024
citește articolul
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii

Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala. 

21 martie 2023
Edited 8 august 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.