Anemie pernicioasa: simptome, cauze, optiuni de tratament
In termeni medicali, anemia reprezinta scaderea cantitatii de hemoglobina din interiorul eritrocitelor, adica niveluri sub 12 g/dl la femei si sub 13 g/dl la barbati. Anemia poate fi o manifestare a unor afectiuni subiacente, ascunse, care necesita investigatii suplimentare pentru stabilirea unui diagnostic corect, care sa permita initierea unui tratament tintit. Anemia poate aparea dupa donarea de sange daca a fost mascata de alte afectiuni precum stres, de lipsa poftei de mancare, deshidratare sau poate fi temporara sau pe termen lung si poate varia de la usoara moderata sau severa, in funcție de valoarea hemoglobinei. Anemia te poate face sa te simti obosit si slabit.
Care este legatura dintre sange si anemie
Anemia are legatura directa cu hemoglobina. Hemoglobina se formeaza in celulele din maduva osoasa (hematopoieza) si este continuta de celulele rosii din sange (eritrocite). Acestea reprezinta cele mai numeroase celule din sange si sunt extrem de specializate, fiind adaptate perfect la functia de a transporta oxigenul si dioxidul de carbon. Celulele rosii au un diametru de aproximativ 7,8 μm si au forma unor discuri biconcave, care le ofera cel mai mare raport suprafata-volum, esential pentru functia pe care o indeplinesc. Numarul normal de celule rosii variaza intre patru milioane si sase milioane pe milimetru cub de sange. Aproximativ 95% din greutatea uscata a celulelor rosii din sange consta in hemoglobina, substanta necesara pentru transportul oxigenului.
Pe masura ce anemia se agraveaza, simptomele pot deveni mai agresive: scaune cu sange, ingalbenirea pielii, marirea splinei si aparitia durerilor asociate cu aceasta. Starile de ameteala pot duce chiar si la lesin in astfel de cazuri, pot aparea durerile in piept, iar dificultatile pe care le intampina sistemul respirator si oxigenarea insuficienta a sangelui asociata acestora pot culmina cu un atac de cord.
Mai exista un tip de anemie, anemie pernicioasa, tip de anemie despre care vom vorbi in aceste randuri. Anemia este o afectiune in care organismul nu are suficiente celule rosii din sange, care furnizeaza oxigen tesuturilor corpului. Exista mai multe tipuri de anemie, iar printre acestea regasim anemia pernicioasa. Aceasta afectiune este caracterizata de o scadere a celulelor rosii din sange, care apare atunci cand intestinele nu pot absorbi in mod corespunzator vitamina B12.
Cauze ale anemiei pernicioase
Organismul are nevoie de vitamina B12 pentru a produce celule rosii din sange. Aceasta vitamina este obtinuta din consumul de alimente, cum ar fi carnea de vita, pasarile de curte, crustaceele, ouale si produsele lactate. O proteina speciala, numita factor intrinsec (IF), face ca vitamina B12 sa fie usor absorbita de intestine. Daca stomacul nu genereaza in mod corespunzator factorul intrinsec, intestinul absoarbe vitamina B12 cu probleme.
O alta cauza ce poate declansa aparitia anemiei pernicioase este de prezenta unei boli autoimune, cum ar fi boala Addison, Crohn, Graves, diabetul zaharat de tip 1, diabetul zaharat de tip 2, sindromul Sjögren sau boala celiaca in care sistemul imunitar ataca proteina factorului intrinsec. Totodata, acest tip de anemie poate fi declansata ca urmare a slabirii mucoasei stomacului (gastrita atrofica).
Cand exista gastrita atrofica, stomacul nu este capabil sa secrete o substanta numita factor intrinsec, care ajuta la absorbtia vitaminei B12. Alte cauze ale deficitului de vitamina B12 pot fi operatiile stomacale sau intestinale, diverse boli intestinale sau consumul unei diete fara produse de origine animala (vegetarieni stricti). Este important sa se controleze dieta, in special pentru cei care sunt vegetarieni, deoarece acestea sunt predispusi la un risc mai mare de aparitie a anemiei. De asemenea, uneori anemia pernicioasa este mostenita. Cele mai frecvente cauze ale anemiei pernicioase includ, simptome precum slabirea mucoasei stomacului (gastrita atrofica). Gastrita Atrofica este o afectiune autoimuna in care sistemul imunitar al organismului ataca proteina creata de organism sau celulele din mucoasa stomacului care o produc.
Rareori, anemia pernicioasa este transmisa de la parinte la copil, numita anemie congenitala pernicioasa. Bebelusii cu acest tip de anemie nu produc suficient factor intrinsec sau nu pot absorbi in mod corespunzator vitamina B12 in intestinul subtire. La adulti, simptomele anemiei pernicioase sunt de obicei observate abia dupa varsta de 30 de ani. Varsta medie de diagnosticare este de 60 de ani.
Factori de risc ale anemiei pernicioase
Persoanele predispuse la aceasta afectiune sunt cele nord-europene (scandinavii). De asemenea, cei care au un istoric familial, precum si anumite boli pot creste, de asemenea, riscul aparitiei anemiei pernicioase:
Boala lui Addison
Boala lui Graves
Hipoparatiroidism
Hipotiroidism
Miastenia gravis
Pierderea functiei ovariene normale inainte de varsta de 40 de ani (disfunctie ovariana primara)
Disfunctie testiculara
Vitiligo
Boala lui Hashimoto
Anemia pernicioasa poate aparea, de asemenea, dupa interventia chirurgicala de bypass gastric.
Simptome ale anemiei pernicioase
Simptomele anemiei pernicioase sunt cele derivate din anemie. In plus, pot exista si alte simptome ale deficientei de vitamina B12 sau a deficitului de acid folic, in functie de cauza. Anemia poate produce sau nu simptome, in functie de severitatea acesteia si de cat timp este nevoie pentru a se instala (si, prin urmare, in functie de modul in care organismul se obisnuieste cu ea). De obicei, provoaca oboseala si, uneori, dificultati de respiratie, iar pacientul poate fi palid. La persoanele cu probleme cardiace, anemia poate provoca insuficienta cardiaca prin intrarea in insuficienta cardiaca sau, daca exista un defect cardiac ischemic anterior, angina pectorala din cauza stresului minor.
Anemiile cu debut foarte lent nu pot produce simptome si pot fi pur si simplu o descoperire intamplatoare atunci cand se efectueaza test de sange. Uneori, anemiile sunt asociate cu scaderea trombocitelor (trombopenie), care pot facilita sangerarea si / sau scaderea celulelor albe din sange (leucopenie), care promoveaza dezvoltarea infectiilor. Semnele si simptomele pot fi subtile la inceput, dar de obicei cresc pe masura ce deficienta se inrautateste. Acestea pot include:
Oboseala
Dificultati de respiratie
Ameteli
Piele palida sau galbuie
Batai neregulate ale inimii
Pierdere in greutate
Amorteala sau furnicaturi in maini si picioare
Slabiciune musculara
Depresie
Dementa
Pierderea memoriei
Miscari instabile
Confuzie mentala
Pierderea apetitului
Dificultati de respiratie, mai ales in timpul exercitiilor fizice
Aciditate
Umflarea si roseata limbii sau gingii care sangereaza
Greata si varsaturi
Tratament pentru anemie pernicioasa
Pentru a trata anemia pernicioasa, exista, in esenta, o nevoie care este de a creste prezenta vitaminei B12 in organism. Pentru a face acest lucru, medicul va prescrie suplimente de vitamine prin injectare sau aport oral periodic. De asemenea, pacientul trebuie sa-si imbunatateasca dieta pentru a se asigura ca alimentele pe care le consuma au niveluri adecvate din vitaminele care ii lipsesc organismului. Aceste masuri sunt, de obicei, eficiente si produc rezultate pozitive pe termen scurt. Scopul tratamentului este, asadar, cresterea nivelului vitaminei B12.
Posibile complicatii
Persoanele cu anemie pernicioasa pot avea polipi gastrici. Ele sunt, de asemenea, mai predispuse in a dezvolta cancer gastric si tumori carcinoide gastrice. De asemenea, posibile efecte adverse ale acestui tip de anemie pot fi fracturi ale piciorului si antebratului. Daca tratamentul este intarziat, problemele creierului si ale sistemului nervos pot continua sau pot fi permanente.
O femeie cu un nivel scazut de vitamina B12 poate avea un rezultat fals pozitiv intr-o citologie vaginala. Acest lucru se datoreaza faptului ca deficitul de vitamina B12 afecteaza modul in care anumite celule (celule epiteliale) se arata in colul uterin.
Majoritatea oamenilor au, de obicei, un prognostic bun, dupa curele de tratament. Este important sa incepeti tratamentul mai devreme, deoarece leziunile neurologice pot fi permanente daca tratamentul nu este inceput in termen de 6 luni de la debutul simptomelor. Daca banuiti ca aveti anemie cu deficit de vitamine, puteti incepe prin a va consulta medicul de familie sau medicul generalist. Cu toate acestea, este indicat sa apelati la un medic care este specializat in tulburari ale sangelui (hematolog).
Bibliografie:
Bunn, H. Franklin (2014-02-20). Longo, Dan L. (ed.). "Vitamin B12 and Pernicious Anemia — The Dawn of Molecular Medicine". New England Journal of Medicine;
John G. Sotos, The Mary Lincoln Mind-Body Sourcebook: Including a Unifying Diagnosis to Explain Her Public Decay, Manifest Insanity, and Slow Death;
Sotos, JG (2015). ""What an Affliction": Mary Todd Lincoln's Fatal Pernicious Anemia". Perspectives in Biology and Medicine;
Kneiszl, R; Hossain, S; Larsson, P (3 January 2022). "In Silico-Based Experiments on Mechanistic Interactions between Several Intestinal Permeation Enhancers with a Lipid Bilayer Model";
Castelli, M. C.; Wong, D. F.; Friedman, K.; Riley, M. G. I. (2011). "Pharmacokinetics of Oral Cyanocobalamin Formulated with Sodium;