Anorexia: ce este, manifestari, diagnostic, tratament

Anorexia este o tulburare psihologica, este o boala ce afecteaza psihicul si echilibrul atat al persoanei care sufera direct dar impacteaza si mediul social in care aceasta locuieste, lucreaza, interactioneaza cu familia, cu persoanele din anturaj. Unii experti cred ca anumite schimbari ale functiilor creierului sau nivelul hormonilor pot juca un rol in aparitia anorexiei, insa inca nu este clar daca acestea duc la aparitia anorexiei sau daca apar ulterior, ca urmare a malnutritiei si a privarii creierului de substantele nutritive de care are nevoie pentru ca scoarta cerebrala si creierul uman nu pot face depozite de substante precum minerale, vitamine si aminoacizi. In plus, riscul de anorexie creste in cazul persoanelor care provin din familii cu un istoric de tulburari de alimentatie, depresie sau consum de droguri. De ce apare fenomenul de anorexie si cum se manifesta vom descoperi in materialul urmator.
Ce este anorexia? Anorexia simptome. Simptome anorexie
Cum identifici o persoana cu anorexie? Ce inseamna persoana anorexica
Cum apare o criza de anorexie nervoasa?
Cand apare anorexia nervoasa?
Anorexia definitie. Tratament anorexie. Tratament anorexie copii
Ce este anorexia? Anorexia simptome. Simptome anorexie
Multi se intreaba ce este anorexia si daca poti identifica o persoana care sufera de anorexie simptome inainte de a fi prea tarziu. Anorexia este o tulburare de alimentatie, care consta in scaderea voluntara a aportului alimentar putandu-se ajunge in cazuri extreme, pana la incetarea alimentarii. Persoanele care sufera de anxietate au o teama patologica de kilogramele in plus, devin obsedate de imaginea corpului lor si incep sa reduca din cantitatea de alimente pe care o consuma. Multe persoane afectate de anorexie tind sa practice sport in mod excesiv, iar unele dintre acestea folosesc laxative ori varsa dupa masa.
Anorexia afecteaza atat femeile cat si barbatii si poate aparea la orice varsta. Cei mai vulnerabili sunt adolescentii, datorita schimbarilor hormonale si de infatisare. Debutul bolii poate avea loc la orice varsta, insa varful incidentei debutului afectiunii este cuprins intre 14 si 18 ani.
Anorexia cauzeaza comportamente de tipul infometarii sau exercitiului fizic intens pentru a restrictiona greutatea corporala la o valoare cat mai mica. Cei afectati de anorexie refuza sa-si mentina sau sa mareasca greutatea corporala minima normala pentru varsta si inaltimea lor. Preocuparea lor este sa nu ia in greutate si ignora gravitatea problemelor de sanatate cauzate de o greutate subnormala. Ei apeleaza adeseori la medicamente pentru slabit, diuretice, laxative sau isi provoaca voma dupa ce mananca.
Anorexia nu este atat despre mancare, cat despre probleme emotionale, fiind un mecanism de coping in fata unor evenimente stresante. Persoana afectata identifica greutatea scazuta ca pe un indicator al succesului, fericirii si valorii sale. Incearca sa-si controleze dieta ca o alternativa la controlul emotiilor sau al altor factori din viata sa.
Bolnavii de anorexie au o perceptie eronata asupra propriului corp, acestia inchipuindu-si ca au mai multa grasime decat in realitate. Tulburarea se va instala, definitiv, dupa ani sau luni de studiere intensiva a formei si a marimii corpului de catre pacienti.
Cum identifici o persoana cu anorexie? Ce inseamna persoana anorexica
Semnele si simptomele anorexiei sunt greu de observat in faza incipienta, mai ales pentru ca o persoana cu anorexie adesea isi ascunde obiceiurile alimentare si problemele fizice legate de greutate. In cazul suspiciunii ca cineva drag sufera de anorexie, exista cateva semnale de alarma care pot arata ca o persoana anorexica se afla langa tine:
- Dieta bazata doar pe anumite alimente „sanatoase”, de obicei, cele sarace in grasimi si calorii
- Dieta stricta si obiceiuri cum ar fi scuipatul alimentelor dupa mestecare
- Cantarirea si masurarea dimensiunilor corporale foarte frecvent
- O preocupare constanta pentru studierea propriului corp in oglinda pentru identificarea „defectelor”
- Se autodenumeste ca fiind „gras/a”
- Evita sa manance in public
- Mascheaza silueta anorexica cu mai multe straturi de haine
citeste despre tipurile de piele
Cum apare o criza de anorexie nervoasa?
Anorexia adesea debuteaza cu inceperea unei diete de slabire, in scopul de a pierde cateva kilograme, dar aceasta dieta este depasita cand persoana devine obsedata de dieta si isi limiteaza aportul de alimente mai mult decat este sanatos.
Altfel spus, o criza de anorexie nervoasa nu se vede imediat. Cu timpul, persoana isi restrictioneaza cantitatea si tipurile de alimente. Restrictia de alimente nu se limiteaza de obicei numai la dieta, ci si la nevoia de a controla ceva in viata - aceste persoane dobandind un sentiment al puterii cand isi controleaza setea si foamea. Anorexicii devin retrasi social si isi pierd interesul pentru lumea din jur.
Anorexia nervoasa este o problema de ordin psihic din categoria tulburarilor de alimentare. Anorexia nervoasa se caracterizeaza printr-o reducere anormala a greutatii corpului insotita de deformarea imaginii propriului corp, cu teama prevalenta, persistenta, de ingrasare.
Elementele esentiale ale anorexiei nervoase sunt :
- restrictie a consumului de alimente necesare mentinerii unui minimum de greutate corporala normala
- frica de a lua in greutate
- deteriorare importanta in perceperea conformatiei sau dimensiunilor corpului
Un caz tipic de posibil debut al anorexiei nervoase implica un adolescent sau tanar adult cu greutate normala sau putin supraponderal : incepe o dieta insotita de exercitii fizice > scade in greutate > este incurajat si laudat, pentru performanta sa si aspectul fizic obtinut, de catre cei din anturaj (parinti, prieteni apropiati). Recompensa primita este mare si semnificativa si duce la continuarea dietei restrictive si a exercitiilor fizice excesive, fara a fi necesare.
tu ce stii despre punctele negre?
Cand apare anorexia nervoasa? Cum alegi anorexia tratament?
Intuitiv, putem suspecta o asociere intre anorexie si imaginea corporala nerealista promovata in media si pe siteurile de socializare. De la supermodelele din reviste, la influenceri si modele fitness de pe Instagram, pare ca standardele corporale, mai ales cele feminine, sunt din ce in ce mai exigente. Totusi, desi stim ca acestea au un impact asupra tinerilor si le afecteaza stima de sine, increderea si asteptarile de la propriul corp, este putin probabil sa fie direct corelate cu diagnosticul de anorexie – mai ales ca acesta ramane totusi unul rar, afectand ~1% din populatie.
Cand apare anorexia nervoasa sau cand se pne diagnosticul de anorexie nervoasa la copil sau adolescent se stabileste de catre medicul de psihiatrie pediatrica. Din pacate, tulburarea se poate dezvolta timp indelungat fara ca cei din jur sa realizeze severitatea problemei, persoana afectata fiind auto-motivata sa isi ascunda gandurile sau comportamentul pentru a continua sa slabeasca. Altfel spus, la intrebarea cum alegi anorexia tratament doar un medic psihoterapeut poate raspunde.
afla de ce trebuie sa fii atent la alunite
Anorexia definitie. Tratament anorexie. Tratament anorexie copii
Anorexia definitie se contureaza atunci cand o persoana isi doreste scaderea voluntara a aportului alimentar sau chiar incetarea alimentarii. Anorexia este o tulburare de alimentatie cu implicatii fizice si emotionale a persoanelor ce se tem, intr-un mod patologic, de kilogramele in plus si, drept urmare, se infometeaza. Astfel, din dorinta de a nu se ingrasa persoanele anorexice devin obsedate de imaginea corpului lor.
Specialistii sustin ca anorexia poate afecta orice persoana. Este adevarat ca cele mai predispuse sunt femeile adulte, insa se intalnesc si cazuri de anorexie la copii si preadolescenti. Se pare ca aceasta afectiune poate lovi indiferent de natura socioeconomica sau de etnie. In Statele Unite ale Americii, medicii au raportat cazuri de anorexie si la copii de 6 ani, iar dupa varsta de 12 ani deja este un subiect comun de discutie.
Printre complicatiile la care poate duce anorexia se numara bolile cardiovasculare, aritmia, hipotensiunea, pierderea sarurilor minerale din sange (in special in cazul celor care folosesc laxative si medicamente), anemia, probleme gastrointestinale (in special constipatia), probleme renale, endocrine si complicatii ale sistemului osos.
Un tratament anorexie nervoasa la varsta mica se realizeaza prin indepartarea tuturor factorilor ce au intervenit in modificarea comportamentului copilului fata de alimentatia sa. Se vor stabili noi relatii si atitudini din partea celor ce se ocupa de copil, incercand corectarea tuturor greselilor de ingrijire si din alimentatie, precum si diferentele de ordin afectiv ce au contribuit la declansarea acestor stari conflictuale.
Pentru un tratament anorexie copii se vor respecta cu strictete pauzele intre pranzuri, se va pune accent pe unele deprinderi inaintea meselor, cum ar fi, de exemplu, spalarea mainilor, se va mentine o atmosfera de calm si intelegere, de dragoste retinuta si de autoritate blanda, de unitate de vedere si atitudine din partea familiei. In formele de anorexie severa, cand starile conflictuale sunt grave, determinate mai ales de componenta nevrotica a mamei, ca o prima masura se impune separarea copilului de mama, dupa cum in conditiile unor frustari afective este necesara prezenta permanenta a afectiunii acesteia.
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anorexia-nervosa/symptoms-causes/syc-20353591
https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/anorexia/overview/
REFERINTE:
- Sim LA (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. Jan. 31, 2018.
- Anorexia nervosa. In: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders DSM-5. 5th ed. Arlington, Va.: American Psychiatric Association; 2013. http://dsm.psychiatryonline.org. Accessed Nov. 13, 2017.
- Hales RE, et al. Anorexia nervosa. In: The American Psychiatric Publishing Textbook of Psychiatry. 6th ed. Washington, D.C.: American Psychiatric Publishing; 2014. http://psychiatryonline.org. Accessed Nov. 13, 2017.
- Klein D, et al. Anorexia nervosa in adults: Clinical features, course of illness, assessment, and diagnosis. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Nov. 13, 2017.
- Mehler P. Anorexia nervosa in adults and adolescents: Medical complications and their management. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Nov. 13, 2017.
- Mehler P. Anorexia nervosa in adults: Evaluation for medical complications and criteria for hospitalization to manage these complications. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Nov. 13, 2017.
- Pike K. Anorexia nervosa in adults: Cognitive behavioral therapy (CBT). https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Nov. 13, 2017.
- Walsh BT. Anorexia nervosa in adults: Pharmacotherapy. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Nov. 13, 2017.
- Anorexia nervosa. Merck Manual Professional Version. http://www.merckmanuals.com/professional/psychiatric-disorders/eating-disorders/anorexia-nervosa. Accessed Nov. 13, 2017.
- Harrington BC, et al. Initial evaluation, diagnosis, and treatment of anorexia nervosa and bulimia nervosa. American Family Physician. 2015;91:46.
- Brockmeyer T, et al. Advances in the treatment of anorexia nervosa: A review of established and emerging interventions. Psychological Medicine. In press. Accessed Nov. 13, 2017.
- Davis H, et al. Pharmacotherapy of eating disorders. Current Opinion in Psychiatry. 2017;30:452.