Apa de mare: Beneficii oferite de apa sarata, cum sa o folosim corect
Pe masura ce omul a inceput sa descopere tot ce se afla in jurul sau toate elementele naturale din mediu au devenit si eventuale tratamente sau parte din tratamentele pentru diverse afectiuni. Cele mai simple tratamente erau si cele bazate pe apa din mare cu o salinitate crescuta. Sarea din apa de mare este responsabila de toate beneficiile sale, pe care le vei descoperi pe rand in randurile ce urmeaza.
Tine minte ca apa sarata din mare nu este acelasi lucru cu apa cu sare pe care o mai prepari si chiar o bei uneori. Concentratia de sare poate fi foarte mare in apa sarata de mare, deci va fi mereu utilizata doar la exteriorul corpului si sub atenta supraveghere a unui specialist, de preferat, asta daca nu esti cumva la mare si intri in apa mai mereu.
Apa sarata din mare este poate cel mai la indemana remediu pentru o multime de afectiuni si in special pentru afectiunile cutanate. In urma cu mii de ani Hipocrate se spune ca ar fi descoperit proprietatile vindecatoare ale apei sarate din mare, ea vindeca ranile, prevenea infectiile, ameliora durerile. Medicii au ajuns sa trimita pacientii la mare, ca sa faca bai in apa sarata din mare pentru tratamente de vindecare, curatare, intinerire.
Cu o concentratie optima de sare, apa sarata din mare este foarte buna pentru piele. Are proprietati antivirale, antibacteriene puternice, ranile se vindeca mai repede pentru ca in aceasta apa avem cantitati mari de sodiu si iod. Plus ca in apa sarata din mare gasim si calciu, potasiu si magneziu. Magneziul ajuta pielea sa ramana hidratata, arata mai bine, este mai puternica. Nu mai ai celulita atat de vizibila, vasele limfatice si drenajul functioneaza mult mai bine.
Apa sarata de mare, excelenta pentru piele, dar si pentru sistemul respirator
O vei gasi in multe produse cosmetice moderne pentru ingrijirea pielii, asta pentru ca va curata pielea foarte bine si o va mentine catifelata si usor de ingrijit, sanatoasa. Are si proprietati cicatrizante puternice, zincul din apa sarata de mare regleaza secretia de uleiuri de la nivelul pieşii si vindeca mai rapid orice leziuni cutanate, cromul reduce uscaciunea scalpului, previne infectiile pielii, sulful inmoaie bine pielea, scapi rapid de orice fel de probleme de la nivelul pielii. Iodul imbunatateste metabolismul pielii, tesuturile cutanate si celulele sunt mult mai bine oxigenate. Apa sarata de mare devine un toner excelent pentru toate tipurile de piele, poti sa folosesti apa sarata de mare si in mastile pentru fata, pentru hidratare perfecta.
Baile in apa sarata de mare te scapa de toxine, se relaxeaza musculatura, pielea devine mai catifelata datorita magneziului, cicatrizant si exfoliant bland pentru pielea tanara si pentru cea imbatranita. Poate trata si acneea, iar combinatia de apa sarata de mare si soare duce la cresterea productiei interne de vitamina D, foarte buna pentru elasticitatea pielii. Se vindeca mai usor dermatitele, scapi de senzatiile de prurit, de psoriazis, artrita psoriazica, tesuturile primesc mereu nutrientii de care au nevoie in asa fel incat pielea sa arate cat se poate de bine. Pielea este mai ferma si mai elastica, se diminueaza stratul adipos subcutanat, se intareste musculatura.
In cazul eczemelor se reduce inflamatia si senzatia de mancarime, dermatitele seboreice nu mai reprezinta o problema daca folosesti constanta apa de mare sarata, excesul de sebum dispare. Si sistemul respirator va functiona normal daca avem grija sa mergem la mare sau sa folosim apa sarata din mare. Scapam de sinuzite, de astm, de alte probleme respiratorii, se reduce inflamatia locala, iritatiile de la nivelul sistemului respirator. Alergiile respiratorii sunt combatute eficient daca se va utiliza si apa sarata de mare, se reduce inflamatia determinata de diferiti alergeni, mucoasa nazala isi pastreaza functionarea normala si sanatatea.
Alte beneficii mai putin cunoscute ale apei de mare sarate
Sistemul nervos nu mai este atat de iritat daca se utilizeaza apa sarata din mare, se reduce stresul. Inotul in apa sarata din mare reduce si tensiunea arteriala, te ajuta sa dormi mai bine si mai usor. Sistemul imunitar este mai puternic, creste numarul de celule rosii cu pana la 20% daca profiti de mare si de apa sarata din mare. Numarul celulelor albe creste si mai mult, nu mai ai simptome atat de puternice cand te confrunti cu anemia, scade si glicemia. Durerile dispar ca prin minune sau se amelioreaza daca sunt mai puternice, mai ales dupa operatii, apa de mare sarata are proprietati puternic antiinflamatoare.
Glanda tiroida este ajuta sa functioneze normal, aerul de la mare iti ofera si o sursa naturala de iod daca te afli in preajma apei sarate de mare. La nivelul sistemului digestiv, apa sarata de mare diluata poate „curata” colonul, detoxifiaza, rezolva problemele cu ficatul si cu rinichii, accelereaza procesul de regenerare celulara-se elimina mai rapid si apa acumulata in exces in abdomen din cauza unor anumite afectiuni. Apa de mare sarata stimuleaza circulatia sanguina, sunt tratate si afectiunile ginecologice, femeile se reechilibreaza hormonal, infertilitatea este tratata ceva mai usor. Reumatismul articular se amelioreaza, la fel si simptomele artritelor si altor boli ale sistemului osos, articulatiile afectate se vor vindeca mult mai rapid. Apa sarata de mare intareste oasele si tesuturile principale din organism.
Concluzii
Acestea ar fi principalele beneficii ale apei sarate din mare. Este bine sa mergem la mare ori de cate ori avem ocazia, sa ne bucuram de soare si de bai, sa cautam apa de mare sarata si in centrele ce ofera ingrijire, dar si produsele care o folosesc. Inainte de utilizarea acasa a oricaror proceduri si produse cu apa sarata din mare este bine sa consulti medicul si sa te asiguri ca nu iti vei face mai mult rau decat bine. Apa sarata de mare nu se consuma, nu o vei inghiti, pentru ca este foarte sarata si iti poate provoca probleme majore de sanatate.
Apeleaza la ea doar pentru beneficiile sale pentru piele si cele adiacente, foloseste-o la imbaieri si la tratamente pentru piele, par, insa evita sa faci orice altceva cu ea. Cu ajutorul apei sarate de mare vei avea nu doar o piele care arata foarte bine, te vei simti mai bine si iti vei recepata energia odata ce te imbaiezi in ea si stii cum sa o folosesti in avantajul tau.
Moringa: Un superaliment bogat in nutrienti esentiali si cu proprietati antioxidante
Moringa, sau sub denumirea sa stiintifica Moringa oleifera, reprezinta o planta cu frunze verzi ce isi are originea in India, insa in prezent se gaseste in regiuni tropicale si subtropicale pe intreg globul. Aceasta planta mai este cunoscuta si sub alte nume, spre exemplu „ arborele miracolului” sau „ arborele de viata”, lucru datorat valorilor sale nutritive si a proprietatilor medicinale. Aceasta planta este apreciata mai ales pentru continutul sau bogat in nutrienti. Frunzele acesteia reprezinta o sursa importanta de vitamine, minerale si proteine. In componenta lor se regaseste o cantitate semnificativa de vitamina C, vitamina A, fier, calciu si potasiu. In afara de acestea, in componenta plantei se mai gasesc si antioxidanti si substante cu proprietati antiinflamatorii.
Moringa este utilizata in diverse scopuri. Frunzele acesteia pot fi consumate proaspete sau uscate si folosite in alimentatie sub forma de pulbere, supliment alimentar sau ceai. Semintele de moringa pot fi presate cu scopul de a obtine uleiul de moringa, un ulei ce este bogat in acizi grasi sanatosi. Planta prezinta multiple beneficii potentiale pentru sanatate. Aceasta poate sustine sistemul imunitar, poate contribui la reducerea inflamatiilor, poate imbunatati digestia si poate ajuta la mentinerea nivelului normal de zahar in sange. In egala masura, moringa prezinta un potential antioxidant si poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale.
Bibliografie:
Fifi AC, Axelrod CH, Chakraborty P, et al. Herbs and spices in the treatment of functional gastrointestinal disorders: a review of clinical trials. Nutrients. 2018;
Long V. Aloe vera in dermatology—the plant of immortality. JAMA Dermatology. 2016;
National Institute of Environmental Health Sciences. NTP Speaks About Aloe Vera. https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020;
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022;