Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Moringa: Un superaliment bogat in nutrienti esentiali si cu proprietati antioxidante

Moringa: Un superaliment bogat in nutrienti esentiali si cu proprietati antioxidante

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 13 iulie 2023 Ultima actualizare: 14 iulie 2023

Moringa, sau sub denumirea sa stiintifica Moringa oleifera, reprezinta o planta cu frunze verzi ce isi are originea in India, insa in prezent se gaseste in regiuni tropicale si subtropicale pe intreg globul. Aceasta planta mai este cunoscuta si sub alte nume, spre exemplu „ arborele miracolului” sau „ arborele de viata”, lucru datorat valorilor sale nutritive si a proprietatilor medicinale. Aceasta planta este apreciata mai ales pentru continutul sau bogat in nutrienti. Frunzele acesteia reprezinta o sursa importanta de vitamine, minerale si proteine.   In componenta lor se regaseste o cantitate semnificativa de vitamina C, vitamina A, fier, calciu si potasiu. In afara de acestea, in componenta plantei se mai gasesc si antioxidanti si substante cu proprietati antiinflamatorii.

Moringa este utilizata in diverse scopuri. Frunzele acesteia pot fi consumate proaspete sau uscate si folosite in alimentatie sub forma de pulbere, supliment alimentar sau ceai. Semintele de moringa pot fi presate cu scopul de a obtine uleiul de moringa, un ulei ce este bogat in acizi grasi sanatosi. Planta prezinta multiple beneficii potentiale pentru sanatate. Aceasta poate sustine sistemul imunitar, poate contribui la reducerea inflamatiilor, poate imbunatati digestia si poate ajuta la mentinerea nivelului normal de zahar in sange. In egala masura, moringa prezinta un potential antioxidant si poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale.

Cu toate ca moringa are potentiale beneficii pentru sanatate, este indicat sa consultati un medic inainte de a incepe orice forma de tratament sau de consumare a unor suplimente alimentare pe baza de moringa. Acesta va va oferi sfaturi si indicatii cu privire la nevoile si  preferintele dumneavoastra.

Care sunt proprietatile acestei plante?

Moringa, impreuna cu alte plante,  sunt considerate medicinale multumita faptului ca prezinta proprietati benefice pentru sanatate. Unele dintre cele mai importante beneficii pe care aceasta planta le poate oferi sunt urmatoarele:

Valoarea nutritiva ridicata - In componenta frunzelor de moringa se afla o multitudine de vitamine si minerale. Cateva dintre acestea sunt vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamine din complexul B, de exemplu vitamina B6 si acidul folic, calciu, fier, potasiu si proteine.
Puternica actiune antioxidanta - In alcatuirea acestei plante se regasesc antioxidanti,  spre exemplu flavonoidele, polifenolii si vitamina C, care pot contribui la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si la diminuarea riscului de afectiuni cronice,   cum ar fi cancerul sau bolile de inima.
Proprietati antiinflamatorii - O alta proprietate a acestei plante este datorata faptului ca aceasta are in componenta compusi cu un potential antiinflamator, precum izotiocianatele. Acesti compusi pot contribui la reducerea inflamatiilor din corp, si pot fi de folos in ameliorarea simptomelor care sunt asociate cu afectiuni inflamatorii, spre exemplu artrita.
Sustinere sistemul imunitar -  In alcatuirea moringai se regasesc substante nutritive necesare pentru sustinerea sistemului imunitar, printre care se enumera si vitamina C, vitamina A  si zincul. Datorita acestor substante, se poate contribui la intarirea sistemului imunitar si la protejarea organismului impotriva infectiilor si bolilor.
Proprietati antibacteriene si antifungice -  Exista unele cercetari care ar sugera faptul ca moringa ar putea avea efecte antibacteriene si antifungice, lucru ce ar putea ajuta la combaterea infectiilor bacteriene si fungice, inclusiv a bacteriilor rezistente la antibiotice.
Reglarea nivelului de zahar din sange - Moringa poate ajuta in mentinerea unui nivel normal de zahar in sange. Studiile preliminare arata despre moringa ca poate contribui la imbunatatirea sensibilitatii la insulina si la reducerea nivelului de zahar din sange multumita anumitor compusi din alcatuirea plantei.
Beneficii pentru sanatatea creierului - Unele cercetari preliminare spun despre moringa ca ar putea prezenta efecte neuroprotectoare si ar putea ajuta la imbunatatirea functiilor cognitive. Insa, pentru a stabili eficacitatea acestei proprietati mai sunt necesare studii suplimentare.
Este important de mentionat faptul ca multe dintre beneficiile acestea sunt sustinute de cercetari preliminare si studii preclinice. Pentru a intelege pe deplin utilizarile acestei plante in siguranta pentru diverse afectiuni si contexte, este nevoie de efectuarea mai multor studii. Inainte de a pune in consum moringa in scopuri medicinale, este recomandat sa consultati un medic calificat. Acesta va poate indruma pe tot parcursul tratamentului si va poate oferi informatii cu privire la utilizarea acestei plante.

De ce are Moringa proprietati antioxidante?

Multumita continutului bogat in compusi bioactivi, precum vitamina E,  flavonoidele, polifenolii si compusii fenolici , moringa poate actiona pe post de antioxidant. Compusii acestia exercita diferite mecanisme cu scopul de a neutraliza radicalii liberi si pentru a preveni stresul oxidativ in organism. Moringa actioneaza pe post de antioxidant prin urmatoarele mecanisme:

Neutralizarea radicalilor liberi - Radicalii liberi sunt molecule instabile care  pot deteriora celulele si ADN-ul in organism. Moringa are in alcatuire antioxidanti ce pot dona un electron cu scopul de a neutraliza radicalii liberi, prin acest lucru prevenind daunele oxidative.
Protejarea celulelor - Antioxidantii gasiti in moringa contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ. Acestia previn leziunile celulare si pot ajuta in mentinerea sanatatii celulare din diverse tesuturi si organe.
Reducerea inflamatiei - In componenta acestei plante se regasesc compusi care prezinta proprietati antiinflamatorii, cum ar fi izotiocianatele. Din cauza inflamatiilor cronice se poate ajunge la stres oxidativ in organism. Astfel, prin diminuare inflamatiei, moringa poate spori procesul de scadere a nivelului de radicali liberi, si poate ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor oxidative.
Stimularea enzimelor antioxidante -   Aceasta planta poate stimula enzimele antioxidante endogene,  spre exemplu superoxid-dismutaza, sau prescurtat SOD, si glutation-peroxidaza, prescurtat  GPx. Enzimele acestea sunt responsabile de neutralizarea radicalilor liberi si de protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.
Sprijinire sistemul imunitar - Antioxidantii care se gasesc in moringa pot ajuta la intarirea sistemului imunitar prin protejarea celulelor imunitare de daunele oxidative. Pentru a combate infectiile si bolile este nevoie de un sistem imunitar puternic.
Este necesar de mentionat faptul ca antioxidantii din alcatuirea moringai actioneaza intr-un mod sinergic, practic se pot sprijini reciproc cu scopul de a oferi o protectie mai eficienta impotriva stresului oxidativ. Insa, cu toate acestea, dozele si nivelurile exact de antioxidanti pot varia depinzand de tipul si sursa de moringa utilizata.

Ce boli trateaza aloe vera? Se poate folosi aloe vera simultan cu extractul de Moringa?

Primul lucru care ne intereseaza cand vorbim de aloe vera este ce boli trateaza aloe vera. Planta are multiple beneficii si datorita acestui lucru se foloseste pe scara larga in multe industrii. Principala sa actiune pentru care este folosita in prezent este proprietatea sa antioxidanta, calitate oferita prin continutul de minerale si vitamine precum: manganul, cuprul, seleniul, vitaminele A, B4, B9, B12, C si E si cisteina (un aminoacid implicat in activarea globulelor albe si in vindecarea ranilor).

Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi, substante cu rol in dezvoltarea unor patologii, boala arteriala coronariana, Alzheimer, degenerescenta maculara (afectiune de natura oftalmica, caracterizata prin afectarea vederii centrale). Componentele cu efect antioxidant din aloe vera fac din aceasta planta un element cu importante efecte benefice in prevenirea unor afectiuni cardiovasculare (afectiunile responsabile de cele mai multe decese la nivel mondial). Totodata, Aloe vera contine 6 agenti antiseptici: lupeol, acid salicilic, uree, acid cinamic, fenoli si sulf, toti au actiune inhibitoare asupra ciupercilor, bacteriilor si virusurilor. Aplicat local, gelul de aloe vera are actiune calmanta si analgezica. 

Lucruri mai putin cunoscute despre aloe vera

Bibliografie:

Fifi AC, Axelrod CH, Chakraborty P, et al. Herbs and spices in the treatment of functional gastrointestinal disorders: a review of clinical trials. Nutrients. 2018;
Long V. Aloe vera in dermatology—the plant of immortality. JAMA Dermatology. 2016;
National Institute of Environmental Health Sciences. NTP Speaks About Aloe Vera. https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020;
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022; 

Articole similare
Mierea de Manuka - Minunea naturii de la Antipozi Mierea de Manuka - Minunea naturii de la Antipozi

Australia incepe in momentul in care e descoperita de James Cook, omul care pune Tara de la Antipozi in lume si aduce emisfera sudica in atentia Europei. Cea mai mare stanca solitara se gaseste in Australia, iar in cazul in care vorbim si de alte minuni naturale, acest continent fascineaza si azi datorita multitudinii de plante cu efect terapeutic. Arborele de Manuka sau arborele de ceai al Australiei a fost folosit inca de pe vremea lui James Cook, ca si remediu impotriva scorbutului. 

21 mai 2024
Edited 21 mai 2024
citește articolul
Tot ce ai nevoie sa stii despre detoxifiere Tot ce ai nevoie sa stii despre detoxifiere

Sedentarismul, alimentele care sunt hiper-procesate, poluarea atmosferică, stresul și alimentația dezorganizată contribuie la tulburarea sistemelor din organismul uman. Deși ficatul are rol de detoxifiere, abuzul de medicamente, alcool, tutun, pot dezechilibra procesele hepatice. Problemele ficatului pot afecta sistemul limfatic și sistemul digestiv în mod ireversibil dacă nu se intervine din timp.

10 februarie 2020
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
Importanta fierului pentru organismul uman Importanta fierului pentru organismul uman

Fierul ajută la fixarea oxigenului și îl întâlnim cu preponderență în hemoglobină (pigmentul celulelor roșii) și mioglobină. Hemoglobina are rolul de a transporta moleculele de oxigen din plămâni prin tot sistemul sanguin, iar Mioglobina este cea care transporta oxigenul la toți mușchii.

10 februarie 2020
Edited 6 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate