Nutritie: Beneficiile pentru consum ale dovleacului, contraindicatii
Dovleacul face parte din familia Cucurbitaceelor, are un gust apetisant si prezinta nenumarate beneficii terapeutice. Dovleacul este un aliment extrem de pretios, de aceea merita integrat in planul alimentar zilnic. Aceasta leguma a devenit extrem de populara in medicina traditionala, dat fiind faptul ca are un efect puternic asupra intregului corp.
In compozitia dovleacului se afla cantitati importante de: amidon; caroten (de 5 ori mai mult decat in morcovi), vitaminele A, B, C, E, K, T, PP, pectina, celuloza, acid nicotinic, oligoelemente, precum: zinc, cupru, iod, fluor, cobalt dar si saruri de calciu, fier, magneziu. Consumul acestei legume poate contribui la reglarea glicemiei, intarirea sistemului imunitar, scaderea riscului de aparitie a bolilor cardiace si a cancerului. In plus, poate ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Cu un continut caloric extrem de scazut (100 g contin doar 26 kcal), dovleacul este o alegere ideala pentru cei care urmaresc o alimentatie echilibrata.
Nu contine grasimi saturate sau colesterol, ci este o sursa importanta de fibre dietetice, antioxidanti, minerale si vitamine, motiv pentru care este recomandat de catre nutritionisti in dietele pentru controlul colesterolului si pierderea in greutate. Dovleacul este de asemenea o sursa importanta de vitamine precum A, C si E, care au proprietati antioxidante puternice.
Proprietatile terapeutice ale dovleacului
Consumul de dovleac ajuta la normalizarea metabolismului, ameliorarea tranzitului intestinal, intarirea inimii si are un efect puternic si in cazurile de depresie. Semintele de dovleac sunt bogate in uleiuri grase, petrol, aminoacizi, vitamine B1, C, steroli vegetali, substante rasinoase, caroten si acizi organici. Acestea sunt eficiente impotriva bolilor cauzate de invaziile helmintice, bolile de piele purulente-inflamatorii. In caz de rani si arsuri, se foloseste o compresa din pulpa de dovleac care ajuta imediat la scaderea inflamatiilor. Frunzele plantei contin vitamina C iar florile contin flavonoide si carotenoide, astfel ca si aceste parti ale dovleacului sunt folosite in scopuri medicinale. Iata si alte beneficii ale dovleacului:
- ajuta la tulburarile metabolice;
- joaca un rol preventiv in ceea ce priveste aparitia bolilor cardiovasculare;
- are un efect calmant;
- intareste imunitatea organismului;
- inhiba cresterea celulelor canceroase.
Semintele de dovleac verzi sunt recunoscute pentru proprietatile lor diuretice, avand un rol depurativ si anti-inflamator. Si pulpa de la dovleac are proprietati diuretice, precum si deconstipante. Aceasta reprezinta un adjuvant excelent in cazul celor care sufera de boli ale stomacului, ale rinichilor, de artrita si de reumatism. Dovleacul este o sursa importanta de fosfor astfel ca joaca un rol esential in formarea si mentinerea sanatatii oaselor si dintilor. Pulpa cruda de dovleac are actiune emolienta iar daca este zdrobita se foloseste ca o cataplasma eficienta, cu rol calmant pentru arsuri.
Alte beneficii pentru sanatate ale dovleacului
Datorita compozitiei sale nutritive, dovleacul merita sa fie consumat in toate etapele vietii, in special in copilarie, deoarece contribuie la sanatatea pielii, oaselor si dintilor dar sustine si sanatatea sistemului nervos si a sistemului digestiv. Asadar, beneficiile dovleacului sunt multiple. Acesta se foloseste in timpul sarcinii si alaptarii iar consumul acestuia este indicat si pentru diabetici deoarece zaharurile sale se resorb incet si nu suprasolicita pancreasul. Consumat regulat al dovleacului indeparteaza multe probleme de sanatate. Iata ce contine dovleacul si de ce merita integrat in alimentatia zilnica:
Este sarac in calorii dar bogat in nutrienti
Contine 90% apa, astfel ca are foarte putine calorii. De asemenea, contine foarte multe fibre, chiar mai multe decat varza kale, mai mult potasiu decat bananele si este foarte bogat in magneziu, mangan si fier. Dovleacul reprezinta si o sursa importanta de vitamina A, vitamina C si vitamina B2. Semintele de dovleac au o puternica actiune antiinflamatorie, reducand astfel simptomele inflamatiilor. Acestea sunt si o gustare perfecta, au un gust delicioas si nu prezinta efecte secundare. Dovlecii contin o cantitate generoasa de betacaroten, un antioxidant care scade in mod semnificativ riscul de aparitie ale cancerului.
Este bun pentru ochi
Vitamina A este absolut esentiala pentru a avea ochi sanatosi, iar o singura portie de dovleac contine aproape 245% din doza zilnica recomandata. Mai multe decat atat, dovleacul contine luteina si zeaxantina, doi antioxidanti care ajuta la prevenirea aparitiei cataractei, ce reprezinta cauza principala de orbire si pot incetini dezvoltarea degenerescentei maculare.
Este eficient pentru inima
Cantitatea de potasiu ce se regaseste in dovleac joaca un rol benefic pentru inima, pentru ca ajuta la reglarea presiunii si sustine sanatatea cardiovasculara generala. Studiile au aratat ca potasiul este foarte eficient pentru sprijinirea persoanelor cu hipertensiune arteriala. Dovleacul contine foarte multi nutrienti antioxidanti, care ofera multiple beneficii si ajuta la intarirea sistemului imunitar. este cel mai bun pentru tensiunea arteriala.Cantitatea mare de potasiu din dovleac, adica 340 mg de potasiu la 100 g de dovleac crud mentine nivelul optim al tensiunii arteriale. Semintele de dovleac au capacitatea de a reduce considerabil riscul de boli cardiovasculare.
Moduri de utilizare ale dovleacului
Dovleacul este folosit in stare cruda si copt dar si sub alte forme, cum ar fi decoct sau ulei. Pulpa de dovleac este folosita in forma naturala iar decocturile sunt preparate din coaja sau pulpa. Din uleiul produs din seminte de dovleac, se prepara un agent hepatoprotector care se poate administra oral sau se poate folosi ca unguent. Semintele de dovleac au efecte curative astfel ca suprima inflamatia, creste densitatea si elasticitatea tesutului osos. Dovleacul este foarte bun pentru tratarea bolilor reumatice, in special artrita si osteoartrita.
Uleiul din seminte de dovleac se foloseste si pentru problemele urinare sau prostata. Acest ulei are intrebuintari benefice si in ceea ce priveste ingrijirea parului, deoarece are un efect sebo-regulator si previne caderea parului. Dovleacul este bogat in acizi grasi, in vitamina E si seleniu astfel ca are toate ingredientele necesare pentru a se folosi ca si masca capilara. Nu se recomanda consumul dovleacului sub nici o forma de catre persoanele care sufera de: colita, de ulcer gastroduodenal, gastrita, diaree. De asemenea, diabeticii nu trebuie sa consume dovleacul preparat termic.
Ce este pepenele de iarna, asemanari si deosebiri cu dovleacul
O varietate interesanta a pepenelui este pepenele de iarna. Desi arata fix ca un pepene verbe, acest pepene de iarna are gust de castravete. Plin de vitamine, minerale, antioxidanti, pepenele de iarna te poate ajuta sa slabesti rapid, sa ai un sistem imunitar excelent si sa ai energie cat pentru o zi plina. Cu o forma alungita si un verde inchis, parca prea inchis, pepenele de iarna are miez... alb si seminte, dar spre deosebire de alte fructe, nu se va consuma niciodata crud. Practic pepenele de iarna este o leguma si nu un fruct si ca sa il poti gati trebuie sa il decojesti si sa ii arunci semintele.
Gatitul este foarte dificil pentru ca il poti strica foarte usor daca nu alegi temperaturile corecte si modalitatea corecta de pregatire. Se va fierbe, se va fierbe la abur, se va praji, se va pune pe un gratar bine incins, se va da chiar si la cuptor, dar nu mai mult de cinci minute.
100 de grame de pepene de iarna vor contine: 13 calorii, mai putin de 1 g de proteine, 3 g carbohidrati, 3 g fier, mai putin de 1 g grasimi, zinc, 6% din doza zilnica necesara, vitamina C, 14% din doza zilnica recomandata, riboflavine, 8% din doza zilnica recomandata, sodiu 111 mg, potasiu 6 mg, calciu 19 mg, magneziu 10 mg.
BIBLIOGRAFIE:
Keratosis pilaris. American Osteopathic College of Dermatology. http://www.aocd.org/skin/dermatologic_diseases/keratosis_pilaris.html. Accessed Oct. 2, 2020;
Keratosis pilaris. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/cornification-disorders/keratosis;
Receptor Protein Positively Regulates the Expression of Genes Involved in the Biosynthesis of Klebsiella oxytoca Tilivalline Cytotoxin.Rodríguez-Valverde D, León-Montes N, Soria-Bustos J, Martínez-Cruz J, González-Ugalde R, Rivera-Gutiérrez S, González-Y-Merchand JA, Rosales-Reyes R, García-Morales L, Hirakawa H, Fox JG, Girón JA, De la Cruz MA, Ares MA.Front Microbiol. 2021 Sep 30;
Integrating CRISPR-Enabled Trackable Genome Engineering and Transcriptomic Analysis of Global Regulators for Antibiotic Resistance Selection and Identification in Escherichia coli.Chen C, Choudhury A, Zhang S, Garst AD, Song X, Liu X, Chen T, Gill RT, Wang Z.mSystems. 2020 Apr 21;