Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Atunci cand mergi in vizita la bunici

Atunci cand mergi in vizita la bunici

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 16 octombrie 2019 Ultima actualizare: 26 septembrie 2023

Cred ca majoritatea dintre noi, intr-un moment al existentei noastre, am avut parte de povesti cu bunici. Bunici pe care ii vizitam in copilarie, bunici cu care ne jucam in livada, bunici alaturi de care descopeream viata la tara, Majoritatrea dintre noi stiu ca bunicii sunt extraordinari povestitori.  De la povesti inventate la experientele proprii, bunicii par niste naratori inascuti. Pot vorbi despre istorie si locuri pe unde-au umblat, despre copilarie si despre viata din vremea lor.

Persoanele varstnice au o influenta importanta asupra educatiei celor mici. Potrivit unui studiu publicat de catre cercetatorii de la Universitatea din Liege din Belgia, acestia au descoperit ca in cazul copiilor care au crescut alaturi de bunici, acestia au dezvoltat mai multe abilitati cognitive, fata de restul care nu s-au putut bucura de o experienta asemanatoare. In plus, cercetatorii au cerut la 1151 de copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 7 si 16, sa vorbeasca despre varstnici. Cei care au descris contactul cu bunicii ca fiind „bun” sau „foarte bun” au avut sentimente mai favorabile fata de varstnici decat cei care au descris mai putin pozitiv contactul lor cu bunicii. Dar daca vrem sa ii pastram mai mult printre noi si daca vrem sa avem grija de zambetele lor, trebuie sa ne ducem si noi spre ei cu diverse lucruri de care stim cu siguranta ca au nevoie.

Sistemul digestiv - o provocare la varsta a treia

Odata cu inaintarea in varsta, organismul uman nu mai asimileaza si nu mai proceseaza la fel ca in tinerete mineralele si vitaminele. Prin urmare, datorita metabolismului latent, corpul la batranete are nevoie de mai multa atentie, mai ales daca vorbim de aparatul digestiv si nu numai. Ca idee, de multe ori Vitamina B12 este trecuta cu vederea, dar este esentiala pentru reimprospatarea sangelui, gasindu-se in proteine. Majoritatea persoanelor tinere nu au probleme in acest sens, dar cu varsta este mai greu pentru organism sa o proceseze corect proteinele.

Ca idee, sanatatea gastro-intestinala este esentiala pentru buna functionare a sistemului imunitar, iar produsele care ajuta la reglarea tranzitului si la mentinerea peristaltismului intestinal normal, si care sustin digestia sunt recomandate pentru persoanele varstnice. Un astfel de produs este ActivAloe Forte. 

Acesta calmeaza arsurile stomacale si reduce balonarea, regleaza tranzitul intestinal, mentine un pH normal la nivelul stomacului si ajuta la atenuarea senzatiei de oboseala cronica.

Calciul - esential pentru persoanele varstnice

Calciul este esential pentru oase sanatoase si se gaseste in produsele lactate si alte alimente. In general, oamenii au un deficit din acest punct de vedere, de aceea sunt recomandate suplimentele. In general, un adult ar trebui sa aiba parte zilnic de 1.000 de miligrame, chiar 1.200 in cazul femeilor de peste 50 de ani si 1.3000 miligrame in cazul barbatilor de peste 70. In plus, calciul are nevoie de vitamina D pentru a se asimila in organism. Vitamina D este esentiala pentru absorbtia calciului, dar este destul de greu de obtinut, mai ales in sezonul rece cand expunerea la Soare este diminuata. In zilele de iarna se recomanda ca doza zilnica necesara pentru adulti sa fie de 600 unitati, chiar 800 dupa 70 de ani.

Sanatatea articulatiilor este cheia pentru mobilitatea si fericirea bunicilor tai

Odata cu inaintarea in varsta, incidenta bolilor articulare creste exponential.  Printre cele mai intalnite afectiuni ale articulatiilor se numara: osteoartrita, artrita reumatoida, bursita, guta sau entorsele. Durerile de articulatii sunt extrem de frecvente, dupa cum arata statisticile si o mare parte din adulti recunosc ca au avut o durere la nivelul articulatiilor in ultimele 30 de zile, mai ales in cazul persoanelor trecute de 45 de ani.

Dintre toate durerile articulare, durerea de genunchi este una dintre cele mai intalnite neplaceri de la nivelul articulatiilor mari din corp, urmata de durerile de sold si durerile de umar. Pe masura ce inaintam in varsta, articulatiile dureroase sunt tot mai frecvente. Iar in cazul bunicilor, probabil va amintiti si voi de zilele cand afara era vreme mohorata, sau era mai frig si bunicii vostri nu mai puteau sa zambeasca, sa se joace cu voi din cauza durerilor articulare.

Din fericire, exista pe piata produsul Celadrin. Celadrin™ Extract Forte este un preparat revolutionar, brevetat, 100% vegetal, imbogatit cu vitamina C. Contine o formula unica de acizi grasi nesaturati din uleiuri cetilate, care sunt stiintific prelucrati si rearanjati intr-o matrice special conceputa pentru un efect optim asupra mobilitatii si confortului articular. Extractele vegetale care intra in compozitia sa sunt obtinute din: ulei de nucsoara, ulei din nuca de cocos, ulei de masline, ulei din sambure de palmier, ulei de palmier si alte uleiuri vegetale nesaturate.

Celadrin™ Extract Forte genereaza efecte mai rapide, se absoarbe eficient din tractul digestiv si patrunde usor in celulele tesuturilor-tinta din articulatii. Un tesut-tinta este, de exemplu, articulatia umflata a genunchiului sau a soldului, un ligament lezat sau un muschi afectat. Functioneaza pe baza unui principiu unic si complet diferit fata de preparatele cu continut de sulfat de glucozamina si condroitina, iar efectul sau poate fi vizibil in decurs de cateva zile sau saptamani de la inceperea administrarii.

Ce este artrita septica si de ce persoanele varstnice sunt mai expuse la ea

Artrita septica este o infectie a unei articulatii care apare atunci cand bacteriile sau alte microorganisme patogene patrund in articulatie si declanseaza o reactie inflamatorie puternica. Aceasta infectie poate afecta orice articulatie a corpului, dar cel mai frecvent afecteaza articulatiile mari, precum genunchii si soldurile. Artrita septica poate aparea in urma raspandirii bacteriilor prin sange catre articulatie, prin penetrarea directa a bacteriilor in articulatie prin leziuni sau in urma unei interventii chirurgicale sau a unei injectii articulare. Persoanele cu sistem imunitar slabit, precum cei cu diabet, infectii cronice, artrita reumatoida sau alte afectiuni care afecteaza imunitatea sunt mai predispuse la dezvoltarea artritei septice. Exista mai multe modalitati prin care aceste microorganisme pot ajunge in articulatie, inclusiv:

Infectie in sange (bacteriemie): Bacteriile pot ajunge in articulatie prin intermediul fluxului sanguin. Acest lucru poate aparea in cazul infectiilor din alte parti ale corpului, cum ar fi infectiile tractului urinar, infectiile cutanate sau infectiile dentare. Bacteriile se pot raspandi in articulatii mai ales in cazul persoanelor cu un sistem imunitar slabit. Ranire sau traumatism: Ranile sau leziunile articulatiilor pot crea o cale de intrare pentru bacterii.

De exemplu, o fractura deschisa sau o taietura in apropierea unei articulatii poate permite bacteriilor sa patrunda in interior. Infectii adiacente: Infectiile din apropierea unei articulatii, cum ar fi abcesele sau osteomielita (infectia oaselor), pot se extinde in articulatie. Interventii chirurgicale sau injectii articulare: Procedurile chirurgicale la nivelul articulatiilor sau injectiile directe in articulatie pot reprezenta o cale de introducere a bacteriilor in articulatie.

Bibliografie:

https://www.mayo.edu/research/clinical-trials/cls-20546032

Wolff K, et al. Eczema/Dermatitis. In: Fitzpatrick's Color Atlas and Synopsis of Clinical Dermatology. 8th ed. New York, N.Y.: McGraw-Hill Education; 2017; https://www.accessmedicine.mhmedical.com. Accessed March 22, 2019;
Adams DR, et al. Acute palmoplantar eczema (dyshidrotic eczema). http://www.uptodate.com/contents/search. Accessed March 22, 2019;
Hand and foot dermatitis. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/dermatitis/hand-and-foot-dermatitis. Accessed March 22;

Baccei SJ, et al. Imaging techniques for evaluation of the painful joint. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Nov. 20, 2021.
Bone scan. American Society of Clinical Oncology. https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/diagnosing-cancer/tests-and-procedures/bone-scan. Accessed Nov. 20, 2021.
Jameson J, et al., eds. Approach to articular and musculoskeletal disorders. In: Harrison's Principles of Internal Medicine. 20th ed. McGraw Hill; 2018. https://accessmedicine.mhmedical.com. Accessed Nov. 24, 2021.

 

Articole similare
Nutritie: Beneficiile pentru consum ale dovleacului, contraindicatii Nutritie: Beneficiile pentru consum ale dovleacului, contraindicatii

Dovleacul este un aliment extrem de pretios, de aceea merita integrat in planul alimentar zilnic. Aceasta leguma a devenit extrem de populara in medicina traditionala, dat fiind faptul ca are un efect puternic asupra intregului corp.

7 aprilie 2023
Edited 7 aprilie 2023
citește articolul
Arborele de eucalipt: Cum si cand il putem folosi, contraindicatii Arborele de eucalipt: Cum si cand il putem folosi, contraindicatii

Eucaliptul este cunoscut pentru frunzele sale mari si aromatice, care contin ulei esential. Acest ulei esential de eucalipt poate fi utilizat in produsele de ingrijire a sanatatii, precum unguente, inhalatoare si siropuri, datorita proprietatilor sale antimicrobiene, antiinflamatoare si expectorante.

7 aprilie 2023
Edited 7 aprilie 2023
citește articolul
Nutritie: Beneficii pentru consum a dudelor negre Nutritie: Beneficii pentru consum a dudelor negre

Dudele sunt fructele dulci ale dudului, un pom fructifer care creste in zonele cu clima temperata. Acestea sunt foarte apreciate pentru aroma lor unica, si continutul lor nutritiv bogat. Exista zeci de varietati de dude toate la fel de savuroase si sanatoase.

7 aprilie 2023
Edited 7 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...