Nutritie: Beneficii pentru consum a dudelor negre
Dudele sunt fructele dulci ale dudului, un pom fructifer care creste in zonele cu clima temperata. Acestea sunt foarte apreciate pentru aroma lor unica, si continutul lor nutritiv bogat. Exista zeci de varietati de dude toate la fel de savuroase si sanatoase.
Acestea se regasesc si in diverse preparate culinare, fiind folosite pentru pregatirea serbetului, a gemurilor, a dulceturilor, a jeleurilor, a tartelor cu fructe, a placintelor, a vinului, ceaiului si a unor lichioruri. Dudele sunt absolut delicioase si reprezinta o sursa bogata de elemente cu o compozitie nutritionala unica, care au un impact semnificativ asupra sanatatii. Printre beneficiile pentru sanatate ale dudelor se numara imbunatatirea digestiei si reducerea nivelului de colesterol dar lista continua cu alte efecte terapeutice importante.
Valoarea nutritionala a dudelor negre
Dudele contin o cantitate mare de nutrienti care joaca un rol esential in ceea ce priveste sustinerea functiilor importante din corp. Acestia sunt: fier, riboflavina, vitamina C, vitamina K, potasiu, fosfor si calciu, precum si o cantitate semnificativa de fibre. Pe langa acesti compusi chimici, se mai afla si compusi organici, printre care fitonutrienti, zeaxantina, resveratrol, antocianine, luteina si alti compusi polifenolici.
Fructele de dude sunt considerate un element de baza in orice mic dejun sanatos, datorita continutului lor ridicat de antioxidant si vitamine, care ofera organismului energia necesara pentru intreaga zi. Acestea sunt veritabile surse de energie naturala, apreciate in special de catre sportivi pentru capacitatea lor de a creste rezistenta la efort si de a contribui la dezvoltarea masei musculare. Cercetarile au aratat ca consumul regulat de dude poate ajuta la tonifierea musculaturii si, in timp, poate chiar conduce la o crestere semnificativa a masei musculare.
Beneficiile pentru sanatate ale dudelor
Dudele reprezinta aliatul perfect intr-o serie larga de afectiuni, de aceea merita sa fie integrate in planul alimentar zilnic. Iata care sunt secretele acestui fruct complex si cum sunt folosite in scop terapeutic:
Ajuta la sanatatea sistemului digestiv
Dudele contin fibre alimentare, in proportie de 10% din necesarul zilnic pe portie. Fibrele faciliteaza imbunatatirea sanatatii digestive, ajuta la obtinerea unui scaun consistent si accelereaza tranzitul intestinal. Acestea sunt extrem de eficiente in tratarea constipatiei, balonarii si crampelor. De asemenea, fibrele regleaza colesterolul si stimuleaza sanatatea inimii daca sunt consumate regulat.
Imbunatesc circulatia inimii
Datorita aportului bogat de fier dudele stimuleaza productia de celule rosii din sange si maresc distributia de oxigen catre tesuturile importante si sistemele de organe din corp. In acest fel, stimuleaza metabolismul si optimizeaza functionalitatea acestor sisteme.
Mentin tensiunea arteriala in parametri optimi
Dudele contin resveratrolul, un flavonoid important ce face parte din categoria antioxidantilor si afecteaza functionarea anumitor mecanisme din vasele de sange. Acest antioxidant impiedica deteriorarea acestora. In plus, mareste productia de oxid nitric, relaxand vasele de sange si reduce formarea de cheaguri si aparitia accidentelor vasculare sau atacurilor de cord. Resveratrolul este prezent in fructele de padure de culoare inchisa, ca dudele.
Joaca un rol de preventie in ceea ce priveste aparitia cancerului
Dudele contin o cantitate mare de vitamina C, A si alti compusi polifenolici si fitonutrienti, ceea ce le confera un foarte bun potential antioxidant. Antioxidantii ajuta corpul sa lupte eficient impotriva radicalilor liberi. Datorita diversilor antioxidanti prezenti in dude acestia au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi rapid, inainte ca acestia sa produca pagube prea mari.
Sustin sanatatea vederii
Dudele contin o carotenoida numita zeaxantina, care reduce in mod semnificativ stresul oxidativ asupra anumitor celule ocular. Aceasta functioneaza similar cu un antioxidant, prevenind unele deteriorari asupra retinei, cum ar fi cele produse de radicalii liberi care duc la degenerare maculara si cataracta.
Sustin sanatatea sistemului imunitar
Vitamina C intareste organismul si il apara de boli iar o singura portie de dude acopera aproape complet necesarul de vitamina C. Pe langa acest compus esential, mai intervin mineralele si vitaminele ceea ce transforma dudele intr-o arma redutabila. Asadar, cateva dude consumate dimineata reprezinta un ajutor de nadejde pentru sistemul imunitar.
Sustin sanatatea tesutului osos
Dudele contin vitamina K, calciu, fier, precum si cantitati mai mici de fosfor si magneziu, ceea ce ajuta la constructia si mentinerea tesutului osos. Consumul de dude ne mentin oasele puternice, accelereaza procesul de vindecare si impiedica evolutia de degradare a oaselor.
Combat imbatranirea prematura
Dudele contin o cantitate importanta de vitamina A si E, pe langa o gama larga de carotenoide, precum luteina, betacaroten, zeaxantina si alfa caroten. Toate aceste elemente actioneaza ca antioxidantii si mentin un aspect tanar al corpului datorita pielii netede si parului stralucitor.
Protejeaza creierul
Datorita compozitiei lor benefice, fructele de dud pot preveni bolile neurodegenerative legate de varsta si imbunatatesc in mod eficient functiile motorii si cognitive. Dudele ajuta la supravietuirea celulara, neurotransmisie si imbunatatirea neuroplasticitatii.
Sunt bune pentru diabet
Consumul de dude este extrem de benefic pentru diabetici, deoarece imbunatatesc nivelul de zahar din organism. Persoanele cu diabet de tip 2 sunt predispusi riscului unei cresteri rapide a zaharului din sange, de aceea nu este prea indicat sa consume carbohidrati. Dudele pot inhiba enzima din intestin care descompune carbohidratii si incetinesc cresterea glicemiei dupa mese.
Datorita continutului bogat in antioxidanti, dudele ajuta la incetinirea procesului de imbatranire, detoxifiaza organismul si faciliteaza regenerarea celulelor din corp. Elementele nutritive, vitaminele, mineralele si enzimele reduc efectul toxic pe care radicalii liberi il au asupra organismului. Toate acestea fac parte din categoria antioxidantilor, prevenind astfel aparitia infectiilor si bolilor. Pe langa faptul ca dudele fac foarte bine la vedere, pot imbunatati si auzul. In plus, fructele de dud joaca rolul unui energizant natural, datorita complexului de vitamine care se afla in compozitia lor.
Unele dude reduc cantitatea zaharului din sange, ceea ce poate fi benefic pentru unii, dar foarte periculos pentru altii, pentru ca pot deveni anemici. Pot sa apara, foarte rar, si alergii la dude, de aceea trebuie consumate in moderatie si urmarita reactia corpului.
Beneficiile dudului alb, ruda dudului negru
Dudele au proprietati antioxidante si ajuta la protejarea inimii. De asemenea, contin antioxidanti fenolici, care protejeaza impotriva radicalilor liberi si a sistemului cardiovascular. Dudul alb este utilizat in medicina traditionala asiatica pentru a reduce colesterolul, anemia si constipatia, putand sa previna, de asemenea, racelile si imbatranirea prematura.
Aceste fructe ofera vitamine si minerale necesare pentru buna functionare a organismului, cum ar fi vitamina C, vitamina B12, vitamina A, vitamina B2, vitamina K, printre altele, in plus fata de minerale, cum ar fi potasiu, magneziu, sodiu, fier, fosfor. Dudele, datorita fibrelor, pot ajuta la pierderea in greutate, luptand impotriva febrei, inflamatiei tesuturilor, durerilor de cap si reumatismului.
Au, totodata, si un efect anticoagulant, prin urmare, consumul dudelor este recomandat pentru tratarea afectiunilor in care exista probleme cu coagularea sangelui. Printre beneficiile sale se numara proprietatile sale laxative, antiseptice, antidiabetice si antihiperlipidemice. Dudele sunt, de asemenea, remarcate pentru continutul lor ridicat de antociani, precum si vitamine, minerale si alti compusi benefici organismului.
Din punct de vedere stiintific, dudul alb contine componente care cresc activitatea celulelor albe din sange, cele care stimuleaza sistemul imunitar. Alcaloizii pirolici continuti in dudul alb stimuleaza activitatea macrofagelor prin promovarea sintezei oxidului nitric.
Dudele contin vitamina E si A, luteina, betacaroten, alfa-caroten, zeaxantina, elemente ce au o actiune impotriva radicalilor liberi, cei responsabili de cauzarea stresului oxidativ. Aceste fructe delicioase sunt un aliat ai imunitatii datorita prezentei vitaminei C, care este cunoscuta pentru protectia oferita in fata bolilor si a agentilor patogeni pe care alti antioxidanti nu ii pot combate. Pe langa aceasta vitamina, dudele contin si altele, precum si minerale, iar acest mix de nutrienti consolideaza apararea organismului, intarind astfel sistemul imunitar.
Tot ce ai nevoie sa stii despre dudul alb