Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
unde

Audiometria: Ce este, pentru ce se face si cum se desfasoara un test auditiv

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 12 octombrie 2023

Audiometria este un test medical utilizat pentru a evalua functia auditiva a unei persoane si pentru a identifica orice posibile deficiente auditive. Acest test masoara capacitatea unei persoane de a auzi sunete in diferite frecvente si intensitati si poate oferi informatii detaliate despre sensibilitatea auditiva a individului. Audiometria se face pentru a evalua functia auditiva a unei persoane si pentru a identifica orice posibile deficiente auditive. Acest test este folosit in urmatoarele scopuri:

Diagnosticarea deficientelor auditive: Audiometria este utilizata pentru a stabili daca o persoana are o pierdere auditiva si, in caz afirmativ, sa determine tipul si gradul acesteia. Deficientele auditive pot fi de natura conductiva (afecteaza urechea externa sau mijlocie), neurosenzoriala (afecteaza urechea interna sau nervul auditiv) sau mixta (o combinatie de deficiente conductive si neurosenzoriale).

Evaluarea starii auditive a copiilor: Audiometria este esentiala pentru a identifica orice deficiente auditive la copii, inclusiv sugari si copii mici, care nu pot comunica verbal despre problemele lor de auz. Depistarea precoce si tratamentul timpuriu pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltarii limbajului si comunicarii la copii. Monitorizarea progresului deficientelor auditive: Audiometria poate fi utilizata pentru a urmari progresul sau schimbarile in functia auditiva in timp, in cazul persoanelor cu deficiente auditive cunoscute sau cu riscul de a dezvolta astfel de probleme.

Evaluarea impactului deficientelor auditive asupra comunicarii si calitatii vietii: Audiometria poate oferi informatii despre cum afecteaza pierderea auzului capacitatea de comunicare a unei persoane si modul in care aceasta poate influenta calitatea vietii. Planificarea tratamentului si interventiei: Pe baza rezultatelor audiometriei, medicii si audiologii pot stabili tratamente si interventii adecvate pentru a ajuta pacientul sa isi imbunatateasca auzul si sa faca fata mai bine problemelor legate de deficientele auditive.

Incadrarea pentru proteze auditive sau alte dispozitive auditive: Audiometria poate contribui la determinarea necesitatii si tipului de proteza auditiva sau dispozitiv auditiv potrivit pentru o persoana cu deficiente auditive. In general, este un test non-invaziv, nedureros si foarte util pentru evaluarea si gestionarea problemelor legate de auz. Daca aveti suspiciuni cu privire la problemele de auz sau daca doriti sa va evaluati functia auditiva, apelati la un audiolog calificat.

Cum se desfasoara audiometria

Testul audiometric este efectuat de catre un audiolog, care este un specialist in evaluarea si gestionarea problemelor legate de auz. Acesta foloseste un aparat numit audiometru, care livreaza sunete la diferite frecvente si intensitati catre urechea pacientului. Persoana testata trebuie sa raspunda la aceste sunete semnaland cand le aude. Audiometria poate cuprinde urmatoarele tipuri de teste:

Audiometria tonala: Evaluaza sensibilitatea auditiva la diferite frecvente. Audiologul va livra sunete la frecvente specifice, iar pacientul va semnala cand aude fiecare sunet. Rezultatele sunt inregistrate pe un grafic numit audiograma, care arata pragurile auditive ale pacientului.
Audiometria vocala: Evaluaza capacitatea de a intelege si repeta cuvinte vorbite la diferite niveluri de intensitate a sunetului.
Audiometria timpului de intelegere a vorbirii: Masoara timpul necesar pentru a recunoaste si a repeta cuvinte simple prezentate la un nivel confortabil de intensitate.
Testul audiometric poate fi realizat in mai multe moduri, iar procedura specifica poate varia in functie de tipul de audiometrie efectuata si echipamentul disponibil. In general, audiometria poate fi efectuata folosind casti speciale sau casti insertie intr-o cabina fonic izolata.

 

Cum se desfasoara, in mod obisnuit, un test audiometric

Pacientul este invitat sa intre intr-o cabina fonic izolata sau o camera speciala, pentru a minimiza zgomotele din mediu care pot afecta testul auditiv. Audiologul explica pacientului procedura testului audiometric si ii detaliaza cum sa raspunda la sunetele prezentate. In testul audiometric tonal, pacientul poarta casti speciale sau casti insertie, iar audiologul livreaza sunete la diferite frecvente (tonuri) la fiecare ureche. Uneori, se pot folosi vibratii pentru a testa functia auditiva.

Pacientul trebuie sa raspunda semnaland cand aude fiecare sunet. Audiologul incepe cu un sunet de intensitate scazuta si creste gradual intensitatea pana cand pacientul semnaleaza ca aude sunetul. Acesta reprezinta pragul auditiv pentru fiecare frecventa testata. Rezultatele testului audiometric sunt inregistrate pe un grafic numit audiograma, care arata pragurile auditive ale pacientului la diferite frecvente.

Pentru a evalua capacitatea de a intelege si repeta cuvinte vorbite, audiologul poate efectua un test de audiometrie vocala. Pacientul trebuie sa repete cuvinte simple prezentate la diferite niveluri de intensitate a sunetului. In unele cazuri, se pot efectua si alte tipuri de teste audiometrice pentru a obtine informatii suplimentare despre functia auditiva a pacientului.

Audiometria la copii

Este extrem de important sa se efectueze testele audiometrice la copii, deoarece deficientele auditive pot afecta dezvoltarea limbajului, invatarea si interactiunea sociala a copiilor. Testele audiometrice la copii pot fi mai complexe decat cele la adulti, deoarece copiii pot avea dificultati in a comunica verbal si in a raspunde la instructiuni standard. In functie de varsta copilului si abilitatile sale de comunicare, audiologul poate utiliza tehnici speciale pentru a evalua functia auditiva a copilului. Aspecte importante legate de audiometria la copii:

Screening auditiv la nou-nascuti: In multe tari, audiometria este inclusa in programul de screening neonatal pentru a depista precoce eventualele deficiente auditive la sugari.
Audiometrie comportamentala: La copiii mici, care nu pot comunica verbal, se poate folosi audiometria comportamentala. Aceasta implica observarea reactiilor copilului la sunete (ex. intoarcerea capului, raspunsuri motorii) atunci cand audiologul livreaza sunete la diferite frecvente si intensitati.

Audiometrie cu jocuri sau imagini: Pentru copiii mai mari sau prescolari, audiologul poate folosi jocuri sau imagini pentru a-i determina sa raspunda la sunete prezentate prin casti sau casti insertie. Audiometrie vocala: La copiii care pot comunica verbal, se poate efectua audiometria vocala, care implica capacitatea de a intelege si repeta cuvinte vorbite la diferite niveluri de intensitate a sunetului.

Testarea capacitatii de localizare a sunetului: Pentru a evalua abilitatea copilului de a localiza sursele de sunet, audiologul poate folosi testarea localizarii sonore.
Este indicat sa efectuati testele audiometrice copiilor, mai ales daca aveti suspiciuni cu privire la problemele de auz sau daca observati comportamente neobisnuite legate de auz la copilul dvs. Depistarea precoce a deficientelor auditive poate permite interventii timpurii si sustinere adecvata pentru dezvoltarea limbajului si comunicarii copilului.

Audiometria este un instrument important pentru diagnosticarea deficientelor auditive, determinarea tipului si gradului de pierdere a auzului si stabilirea tratamentului adecvat. Aceasta poate fi folosita pentru a evalua atat adultii, cat si copiii, si este utilizata in cadrul unor examinari de rutina, evaluari medicale, programe scolare sau in cazul in care exista suspiciuni privind problemele de auz.

 

Suplimente care te ajuta sa mentii sanatatea sistemului auditiv

Ginsensul siberian este unul dintre arbustii minune ale planetei. Ce trebuie retinut legat de aceasta planta este faptul ca are o paleta larga de beneficii pentru organismul uman. In plus, studiile au aratat ca extractul de ginseng siberian are capacitatea sa identifice problemele din corpul uman si sa intervina acolo unde sunt carente. Planta creste in mod natural in zona Asiei de Est, in tari precum China, Japonia și Rusia.

Extractul de Ginseng siberian reda vigoarea organismului, combate oboseala, imbunatateste memoria. Ginsengul siberian creste capacitatea fizica si intelectuala, inlatura starea de oboseala, creste capacitatea de concentrare si reactie. In plus, produsul actioneaza ca biostimulator in sinteza de anticorpi, limfocite T si macrofage. Stimuleaza fagocitoza, mareste rezistenta organismului in fata infectiilor virale sau bacteriene.

Ginkgo Biloba este unul dintre cei mai „batrani” arbori de pe Pamant, o specie unica si singulara in lume. in prezent el creste natural doar intr-o regiune restransa din sud-estul Chinei. Arborele face parte din familia Ginkgoaceae si este singurul supravietuitor al acestei familii, care a crescut pe Pamant inca de acum 270 de milioane de ani. Din acest motiv, arborele de Ginkgo Biloba este considerat o adevarata „fosila vie”.

Arborele poate ajunge pana la 30-40 de metri si mai este cunoscut si sub numele de „arborele pagodelor” sau „arborele templier japonez”, pentru ca in Japonia extractele din aceasta planta erau folosite doar de catre imparati. Este un arbore deosebit de rezistent, putand sa ajunga chiar si pana la 1000 de ani. In plus, calugarii budisti din sudul Chinei au cultivat arborele inca din anul 1100, iar de acolo s-a raspandit in Japonia, Coreea si, la inceputul secolului al XVIII-lea, in Europa. Prima mentiune cu privire la beneficiile sale a fost identificata in timpul dinastiei Han (206 i.Hr si 220 d.Hr.). In prezent, s-a stabilit ca extractul de Ginkgo Biloba combate depresia datorita antioxidantilor continuti si a efectului lor neuroprotector.

Bibliografie:

Fifi AC, Axelrod CH, Chakraborty P, et al. Herbs and spices in the treatment of functional gastrointestinal disorders: a review of clinical trials. Nutrients. 2018;
Long V. Aloe vera in dermatology—the plant of immortality. JAMA Dermatology. 2016;
National Institute of Environmental Health Sciences. NTP Speaks About Aloe Vera. https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020;
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022; 

Articole similare
Glanda suprarenala: Rolul acesteia, afectiuni asociate Glanda suprarenala: Rolul acesteia, afectiuni asociate

Suprarenala este o glanda mica care produce hormoni ce ajuta la controlul ritmului cardiac, a tensiunii arteriale si a altor functii importante ale corpului

26 martie 2023
citește articolul
Sistemul respirator: Ce sunt faringele, afectiunile asociate cu acestea Sistemul respirator: Ce sunt faringele, afectiunile asociate cu acestea

Bucofaringoscopia reprezinta poate cea mai des utilizata metoda de examinare, caz in care se foloseste o spatula linguala, care se introduce in gura pacientului, pe partea laterala, astfel incat sa nu se acopere fasciculul luminos folosit de catre medic.

25 martie 2023
citește articolul
Sistemul digestiv: Ce rol are esofagul, afectiuni asociate Sistemul digestiv: Ce rol are esofagul, afectiuni asociate

Esofagul este tubul gol care conecteaza gatul (faringele) la stomac. Peretii esofagului imping alimentele in stomac prin valuri ritmice de contractii musculare, numite peristaltism.

25 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...