Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Schinduf: Planta care ajuta la controlul nivelului de zahar in sange

Schinduf: Planta care ajuta la controlul nivelului de zahar in sange

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 19 iulie 2023

Schinduf, sau sub denumirea stiintifica Trigonella foenum-grecum, este o planta erbacee anuala ce este membra a familiei leguminoaselor. Aceasta isi are originea in zona mediteraneana, insa in prezent este cultivata peste tot in lume multumita utilizarilor sale culinare si medicinale. Planta schinduf creste pana la o inaltime de aproape 60, chiar 90 cm, avand frunze verzi mici, asemanatoare cu cele ale trifoiului. Florile acestei plante sunt albe sau galbene, care apoi sunt urmate de fructe sub forma de pastai.

Semintele de schinduf sunt adesea utilizate in bucatarie multumita aromei lor caracteristice, aceasta fiind usor dulceaga dar si amara in acelasi timp. Acestea pot fi folosite drept condiment in diverse mancaruri, spre exemplu curry, chutney, paine sau chiar prajituri. In afara de faptul ca aceasta planta este folosita in bucatarie, o alta utilizare a acesteia este datorata proprietatilor sale medicinale. Semintele schindufului sunt considerate benefice pentru sanatatea digestiei, consumarea lor ajutand la reducerea inflamatiei si a disconfortului gastro-intestinal. In egala masura, o alta proprietate a schindufului este cea de a imbunatati controlul zaharului din sange.

Cand este indicat sa utilizati schinduful?

Folosirea plantei medicinale schinduf poate fi recomandata in mai multe cazuri. Cateva dintre cele mai intalnite situatii in care schinduful poate fi considerat util sunt urmatoarele:

Stimularea lactatiei – De multe ori schinduful este utilizat cu scopul de a stimula productia de lapte matern la femeile care alapteaza. Consumul de schinduf poate ajuta la cresterea cantitatii de lapte produsa, lucru datorat proprietatilor plantei din punct de vedere hormonal si nutritional.
Controlul nivelului de zahar din sange - Multumita capacitatii sale de a imbunatati sensibilitatea la insulina si de a modifica nivelul de zahar din sange, schinduful poate fi considerat benefic pentru persoanele care sufera de diabet de tip 2, ori de persoanele care vor sa mentina nivelul de glucoza din sange in limitele normale.
Digestie si sanatate gastrointestinala - In afara de celelalte 2 beneficii ale consumului de schinduf, acesta poate fi de folos asupra sistemului digestiv. Acesta este utilizat cu scopul de a reduce disconfortul si inflamatia gastro-intestinala, dar si pentru a promova digestia sanatoasa.
Sanatatea inimii - Unele cercetari arata faptul ca schinduful are si beneficii cardiovasculare, inclusiv reducerea nivelului de colesterol si a riscului de boli de inima.
Este important de stiut faptul ca schinduful nu este potrivit pentru toata lumea si ca pot exista contraindicatii si interactiuni cu alte medicamente. Inainte de a pune in consum schinduful in scopuri medicale, este indicat sa consultati un medic sau un specialist in plante medicinale. Acestia va vor oferi sfaturi personalizate si va pot ghida pe tot parcursul tratamentului cu schinduf. De asemenea, acestia vor urmari progresul tratamentului, iar in cazul in care acesta nu da roade sau apar efecte adverse, vor anunta imediat.

Cum stimuleaza schinduful lactatia?

In medicina populara, schinduful este adesea folosit multumita proprietatilor sale de a stimula lactatia. Cateva moduri prin care schinduful poate ajuta la stimularea lactatiei sunt urmatoarele:

Efect hormonal - Aceasta planta are in componenta compusi vegetal numiti fitoestrogeni, care sunt substante similare cu estrogenii umani. Estrogenii pot stimula productia de prolactina, hormon care este responsabil de productia de lapte matern. Astfel, consumarea semintelor de schinduf poate ajuta la cresterea nivelului de prolactina, prin urmare o crestere a productiei de lapte.
Continutul de nutrienti - Asemenea altor plante medicinale, schinduful este bogat in substante nutritive, de exemplu proteine, fier si vitamine din complexul B. Substantele acestea au rol in sprijinirea sanatatii generale si functionarea optima a glandelor mamare.
Stimularea fluxului de sange - Consumul de schinduf poate ajuta la stimularea fluxului de sange inspre glandele mamare, lucru ce poate imbunatati aportul de nutrienti si oxigeni catre acele tesuturi. Circulatia buna a sangelui in zona glandelor mamare poate spori productia de lapte matern.
Este absolut necesar sa constientizati faptul ca fiecare femeie este diferita, iar prin acest lucru raspunsul corpului la consumul de schinduf poate varia. De exemplu exista femei care pot observa o crestere semnificativa a productiei de lapte dupa consumul de schinduf, in timp ce poate alte femei vor avea o productie de lapte redusa. In aceeasi masura, inainte de a consuma schinduf este indicat sa consultati un medic sau un consultant in lactatie pentru a va oferi informatii cu legatura la planta pe care o veti folosi.

Cum ajuta schinduful la controlul nivelului de zahar din corp?

In afara de rolul stimulant in lactatie, schinduful mai are si proprietatea de a controla nivelul de zahar din sange in corp in mai multe moduri, printre care se numara si urmatoarele:

Reducerea absorbtiei de glucoza - Schinduful este o planta care contine fibre solubile, spre exemplu galactomananul, ce poate incetini absorbtia de glucoza din intestine. Astfel, se ajunge la o eliberare mai lenta a zaharului in sange si la o mentinere a stabila a nivelului de glucoza. Cresterea sensibilitatii la insulina - Popular, schinduful este asociat cu imbunatatirea sensibilitatii la insulina in organism. Insulina reprezinta hormonul care este responsabil de absorbtia glucozei din sange si de folosirea sa pe post de sursa de energie. Prin imbunatatirea sensibilitatii la insulina, planta poate ajuta la o utilizare mai buna a glucozei si la mentinerea nivelului de zahar din sange in limitele normale.

Reglarea secretiei de insulina - In urma unor constatari, consumul de schinduf a fost asociat cu cresterea secretiei de insulina de catre pancreas. Lucrul acesta poate fi util pentru persoanele ce sufera de diabet de tip 2, pentru ca ajuta la compensarea insuficientei de insulina, dar si la mentinerea nivelului de zahar din sange in limitele normale.
Este esential de mentionat faptul ca schinduful nu ar trebui sa inlocuiasca tratamentul medical recomandat pentru controlul nivelului de zahar din sange. In cazul in care suferiti de diabet, sau o alta afectiune asemanatoare care are drept cauza nivelul crescut sau scazut de zahar din sange, este important sa consultati medicul inainte de a utiliza schinduful sau orice alt supliment alimentar. Medicul va va oferi sfaturi si recomandari in functie de nevoile dumneavoastra si conditia dumneavoastra individuala.

Sagittaria: Planta medicinala pentru ameliorarea inflamatiilor si durerilor articulare

Sageata, sau sub denumirea stiintifica sa, sagittaria sagittifolia, reprezinta o planta ce este considerata in mai multe culturi ca fiind medicinala. Aceasta planta este cunoscuta sub numele de sagittaria, iar rizomii sai sunt utilizati in principal in scopuri medicale. De asemenea, este folosita in  tratamente variate traditionale pentru diverse afectiuni.

Sagittaria sagittifolia are in alcatuirea sa compusi chimici activi, printre care se enumara taninuri, flavonoide si mucilagii. Multumita acestor compusi, planta prezinta proprietati antiinflamatorii, diuretice si astringente. In egala masura, este considerat faptul ca are efecte benefice asupra sistemului digestiv si poate fi folosita in tratarea diareei, a colitelor si a altor afectiuni digestive.

Este necesar de stiut faptul ca utilizarea plantelor medicinale trebuie facuta cu prudenta si sub supravegherea unui specialist in domeniul sanatatii, pentru ca pot exista interactiuni sau contraindicatii cu alte medicamente sau conditii medicale. Inainte de a pune in consum orice planta medicinala,  este indicat sa consultati un medic sau un fitoterapeut pentru a obtine informatii si sfaturi adecvate in functie de nevoile si starea dumneavoastra de sanatate. Bineinteles ca, medicul sau fitoterapeutul va vor ghida pe tot parcursul tratamentului cu planta medicinala.

Cum recunosti Sagittaria?

Bibliografie:

Fifi AC, Axelrod CH, Chakraborty P, et al. Herbs and spices in the treatment of functional gastrointestinal disorders: a review of clinical trials. Nutrients. 2018;
Long V. Aloe vera in dermatology—the plant of immortality. JAMA Dermatology. 2016;
National Institute of Environmental Health Sciences. NTP Speaks About Aloe Vera. https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020;
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022; 

Articole similare
Laringita, cauze, simptome si tratament Laringita, cauze, simptome si tratament

Laringita este o afectiune care se manifesta prin inflamarea si iritarea laringelui si poate fi acuta (pe termen scurt) sau cronica (pe termen lung), cu toate ca, in cele mai multe cazuri, conditia este temporara si nu are consecinte grave. Laringele joaca un rol important in procesele de respiratie, inghitire si vorbire, protejarea acestuia fiind, deci, esentiala.

25 octombrie 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul
Cum scapi de raceala? Solutii de tratament pentru acasa Cum scapi de raceala? Solutii de tratament pentru acasa

Raceala comuna ne poate afecta oricand, dar cele mai multe cazuri apar in perioada octombrie – aprilie, vremea rece fiind un factor favorizant. Raceala este caracterizata de un grup de simptome ale tractului respirator superior, cauzate de mai mult de 200 de tipuri diferite de virusuri.

19 octombrie 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul
Tipurile de colesterol si efectele acestora asupra organismului nostru Tipurile de colesterol si efectele acestora asupra organismului nostru

Colesterolul este un tip de substanta grasa care se gaseste in majoritatea alimentelor de origine animala, insa poate fi produs si de organismul nostru. Acesta are rolul de a mentine integritatea celulara, de a sustine buna functionare a sistemului nervos si imunitar si de a participa la sinteza anumitor hormoni, dar si a bilei. Colesterolul se imparte in doua mari categorii: colesterol „bun”, HDL, si colesterol „rau”, LDL.

31 mai 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina