Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Apa alcalina: ce este, beneficii pentru organism, reguli de consum

Apa alcalina: ce este, beneficii pentru organism, reguli de consum

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 26 august 2024 Ultima actualizare: 16 ianuarie 2025

Toti stim faptul ca organismul uman este compus din peste 70- 75% apa. O persoana adulta poate rezista si trei saptamani fara hrana, dar fara apa moare dupa maxim 72 de ore. Prin urmare, apa este extrem de importanta pentru corpul uman si pentru procesele metabolice. Iar expresia - ,,Esti ceea ce bei" nu este departe de adevar daca ne gandim ca modul in care ne hidratam si tipul de apa pe care il consumam influenteaza puternic starea noastra de sanatate. Desi stim ca apa de baut se numeste potabila, iar apa poate fi consumata sub forma plata sau carbogazoasa, mai exista un tip special de apa numita apa alcalina. Se stie ca ph - ul unor substante indica faptul daca acestea sunt baze sau acid. De exemplu pH-ul acidului clorhidric este de -1 daca are o concentratie de peste 30% iar ph-ul sodei caustice este cuprins intre 12 pana la 13. Ca idee, ph-ul pielii variaza intre 5,5 si 7 iar ph-ul sangelui intre 7,35 si 7,5. O apa alcalina adica bazica practic ajuta organismul sa isi echilibreze ph-ul, iar valoarea acesteia e cuprinsa intre 8 si 9. Apa potabila obisnuita are un ph echilibrat de maxim 7. Cum ajuta apa alcalina organismul si care sunt contraindicatiile de consum descopera in acest material.

In esenta, apa alcalina este la fel ca si apa potabila obisnuita, inodora si insipida, dat fiind faptul ca sursele de apa difera prin natura mineralelor componente. Cu toate acestea, in cazul unei ape puternic alcaline, in functie de concentratia fiecarui tip de ioni adaugati in procesul de alcalinizare, ea poate avea un gust usor sarat sau amar (in special atunci cand pH-ul este prea ridicat).

Ce este apa alcalina?

Apa alcalina este un tip de apa minerala care poate proveni din adancul scoartei terestre sau poate fi conceputa acasa sau in conditii de laborator. Aceasta apa, in forma sa naturala, pana sa ajunga la suprafata trece prin diferite straturi de roca care o alcalinizeaza. In functie de traseul sau, apa alcalina poate avea o compozitie diferita si poate fi mai mult sau mai putin ionizata cu ph mai mic de 8 sau mai mare de 9. De ce avem nevoie de apa alcalina? Pentru ca alimentele si bauturile pe care le consumam au fiecare propriul sau pH, care poate fi mai acidic sau mai alcalin. De exemplu, citricele, rosiile, cafeaua si lactatele au un pH acid, in timp ce salata, leguminoasele si nucile au un pH alcalin. Exemple de alimente cu pH neutru includ grasimile de origine naturala, carbohidratii si amidonul. In mod obisnuit, o persoana cu un organism sanatos poate consuma alimente de orice valoare a pH-ului fara a modifica pH-ul sangvin drept consecinta.

Totusi, in cazul unor stari patologice (precum diabetul insulinodependent),  un consum bogat de zaharuri poate determina formarea unor compusi numiti corpi cetonici, ce au proprietatea de a scadea pH-ul, determinand acidoza metabolica. De asemenea, alimentele bogate in zahar, precum si cele cu un pH acid pronuntat pot afecta in timp smaltul dentar in cazul unor persoane. Fenomenul se manifesta, de asemenea, si in lipsa unei igiene dentare adecvate. Iar consumul de apa alcalina regleaza practic nivelul ph-ului si ajuta corpul sa aiba un metabolism echilibrat si o digestie sanatoasa.

Cum sa folosesti apa alcalina in alimentatie? Ce contine apa alcalina

 

Asa cum am spus anterior, apa alcalina are in compozitia sa o serie de minerale esentiale care actioneaza sinergic pentru imbunatatirea aspectului pielii, al tenului dar si pentru reglarea metabolismului. Exista de exemplu apa alcalina in forma naturala cu o multime de minerale esentiale pentru procesele metabolice precum mangan, seleniu, magneziu sau zinc. Manganul si seleniul din compozitie au efecte antioxidante si hidratante, cuprul si zincul au rol antiinflamator, antiseptic si regenerator, iar magneziul stimuleaza puternic activitatea celulara. Prin alaturare, manganul si calciul au actiune cicatrizanta, iar combinatia fierului cu cuprul faciliteaza oxigenarea la nivel celular. 

Beneficiile apei alcaline pentru organism

Dupa cum am spus anterior, apa alcalina in forma sa naturala are o multime de minerale benefice precum organism precum:  Calciu; Fier; Magneziu; Sodiu; Potasiu, Mangan sau Cupru.
Proportiile in care aceste elemente se regasesc in apa alcalina difera in functie de provenienta ei. Pe scurt, printre cele mai importante beneficii ale apei alcaline se numara urmatoarele lucruri:

Prezinta un continut ridicat de saruri minerale si oligoelemente; Provine de la mare adancime; Este renumita pentru proprietatile terapeutice ce le poseda. In plus, mineralele pe care le poate contine apa alcalina in forma sa naturala au urmatoarele beneficii: 

Zincul – ce ajuta la cicatrizarea pielii si impiedica aparitia iritatiilor;
Cuprul – ce este antiseptic;
Siliciul – ce sustine elasticitatea pielii;
Seleniul – ce este antioxidant;
Calciul – ce este astringent;
Magneziul – ce are rol in sustinerea regenerarii pielii;
Potasiul – ce are rol de hidratare;
Strontiul – ce are rol in reducerea iritatiilor de la nivelul pielii;
Fierul – ce ajuta la vindecarea ranilor, dar si la redarea unei straluciri naturale a tenului;
 Manganul – ce trateaza inflamatiile si reduce ridurile fine, mai exact cele de expresie.

Acestea fiind spuse, apa alcalina poate fi folosita si pentru spalare, demachiere nu doar pentru consum. Datorita componentelor sale enumerate anterior, apa alcalina se poate utiliza zilnic in diferite etape ale procesului de ingrijire a tenului. Apa alcalina are un puternic efect hidratant. Si asta nu e tot. Apa alcalina se recomanda pentru consum in diferite alte afectiuni precum: 

Angina pectorala; Hipertensiune arteriala; Recuperare dupa AVC; Tulburari de ritm cardiac; Tumori maligne; Sarcina; Epilepsie; Alcoolism; Tulburari psihice.

 

Reactii adverse ale consumului exagerat de apa alcalina. La ce trebuie sa fim atenti

Nu exista o recomandare universal valabila, in ceea ce priveste consumul zilnic de apa alcalina, mai ales avand in vedere faptul ca unele persoane trebuie sa o consume cu prudenta sau chiar sa o evite. Atunci cand apa alcalina nu prezinta niciun pericol pentru sanatate, ea poate fi consumata in aceeasi cantitate recomandata pentru apa potabila obisnuita (2-3 litri pe zi). Cu toate acestea, pentru a evita eventualele efecte adverse provocate de trecerea brusca de la un tip de apa la altul, se recomanda introducerea treptata a apei alcaline in dieta zilnica.

La fel ca in cazul oricaror altor forme de tratament sau suplimente nutritive, consumul de apa alcalina poate aduce cu sine si unele reactii nedorite, mai ales in cazul unor afectiuni preexistente sau atunci cand pH-ul apei este unul necorespunzator. Asadar, in unele situatii, pot aparea urmatoarele efecte adverse ale consumului de apa alcalina:

scaderea aciditatii gastrice sub nivelul optim, ceea ce poate duce la tulburari gastrointestinale, precum si la eliminarea necorespunzatoare a toxinelor din organism.

Incetineste digestia proteinelor. Reducerea acidului gastric in cazul persoanelor sanatoase, care nu sufera de surplus, nu reprezinta un beneficiu, ci poate cauza probleme.

Stomacul are nevoie de acid pentru a neutraliza bacteriile si alti agenti patogeni nedoriti, astfel incat acestia sa nu treaca in fluxul sangvin. Aciditatea este, de asemenea, esentiala pentru a digera in mod adecvat proteinele. Daca ph-ul acid al sucului gastric scade in urma consumului de apa alcalina, multe microorganisme daunatoare pot ajunge in sange si pot pune in pericol sanatatea noastra.

In plus, nu se recomanda consumul unei ape alcaline cu ph mai mare de 10. O apa alcalina cu ph 11 de exemplu poate sa irite ochii, pielea si mai ales sa puna in pericolul functionarea corecta sistemului digestiv.  Consumata excesiv apa alcalina poate da greata, varsaturi, tremur, spasme musculare si furnicaturi la nivelul fetei, mainilor sau picioarelor.

Concluzii. Ce inseamna o hidratare corecta a organismului 

O hidratare corecta imbunatateste performantele cerebrale - daca vei bea suficienta apa vei avea memorie mai buna, te vei simti mai bine, te vei concentra mai bine, vei reactiona imediat, emotiile vor fi stabilizate, dispare si anxietatea;
Nu mai ai probleme cu sistemul digestiv - scapi si de problemele cu materiile fecale prea tari si prea greu de eliminat, cu balonarea, cu arsurile, mergi la baie fara probleme si nu te trezesti cu hemoroizi. Fibrele solubile sunt procesate mai bine, apa cu minerale, sodiu si magneziu, va ajuta si mai mult digestia;
Ai mai multa energie - creierul este oxigenat mai bune, circulatia sangelui este normala, nu mai esti obosit, te concentrezi mai bine pe ce ai de facut si poti sustine activitati fizice intense;
Slabesti mai usor si iti mentii o greutate optima mereu - se imbunatateste metabolismul, satietatea este normala si nu mai esti tentat sa mananci si intre mese foarte mult, consumi mai putine calorii daca bei suficienta apa. Plus ca ai glicemia in parametri normali, colesterolul la fel, consumi mai putin sodiu si grasimi saturate;
Se reduce durerea articulara - cartilajele incheieturilor, articulatiilor umane au cam 90% apa, deci este nevoie de hidratare buna ca sa le ai bine lubrifiate si sa nu mai ai dureri de articulatii mereu;
Temperatura corporala este reglata mai usor mai ales vara sau iarna - iarna este foarte important sa te hidratezi corect pentru ca apa contribuie la „inmagazinarea” caldurii in corp. Vara corpul se racoreste rapid prin transpiratie, deci hidratarea este si mai importanta ca sa inlocuim apa pierduta;
Previi aparitia pietrelor la rinichi - se dilueaza concentratia de minerale din tractul urinar si se evita astfel dureroasele pietre la rinichi. Plus va vezica urinara nu mai este in pericol, se elimina rapid bacteriile ce ar putea determina infectii ale tractului urinar;
Inima va fi mai sanatoasa - previi dezechilibrele electrolitice, cheagurile de sange, sangele circula mai usor prin vasele de sange, potasiul si sodiu sunt in cantitati normale in corp si inima functioneaza foarte bine;

 

Apa de trandafiri - beneficii generale pentru sanatate. Cat de alcalina e apa de trandafiri?

Apa de trandafiri nu are doar beneficii pentru frumusete, ci si pentru sanatate. Iata cateva dintre aceste beneficii:

Efect calmant si antistres: Aroma delicata a apei de trandafiri are proprietati calmante si poate ajuta la reducerea stresului si a anxietatii. Inhalarea sau utilizarea apei de trandafiri in bai sau in aromaterapie poate induce o stare de relaxare si poate contribui la imbunatatirea starii generale de bine.
Proprietati antiinflamatorii si antibacteriene: Apa de trandafiri contine substante cu proprietati antiinflamatorii si antibacteriene, cum ar fi uleiurile esentiale si compusii flavonoidici. Aceste proprietati pot ajuta la calmarea iritatiilor pielii, a rosetii si a inflamatiilor. De asemenea, apa de trandafiri poate fi folosita ca dezinfectant natural pentru a curata si trata ranile minore.
Efect revigorant si tonic: Folosirea apei de trandafiri in baie sau in spray-uri pentru fata poate oferi un efect revigorant si tonic asupra pielii si a organismului in ansamblu. Poate ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine si la stimularea functiei limfatice, ceea ce contribuie la o senzatie generala de vitalitate.
Proprietati antiseptice si astringente: Apa de trandafiri poate ajuta la curatarea si tonifierea pielii, datorita proprietatilor sale antiseptice si astringente. Poate ajuta la reducerea porilor dilatati si a excesului de sebum, fiind potrivita pentru tenul gras sau mixt.
Alinarea durerilor de cap si a migrenelor: Datorita efectelor sale relaxante si calmante, apa de trandafiri poate fi utila in ameliorarea durerilor de cap si a migrenelor. Aplicarea acesteia pe frunte si pe tample poate ajuta la reducerea tensiunii si a disconfortului asociat cu aceste probleme de sanatate.
Apa de trandafiri nu trebuie considerata un substitut pentru tratamentele medicale si ca este recomandat sa consulti un specialist inainte de a utiliza apa de trandafiri in scopuri medicinale, mai ales daca ai afectiuni de sanatate sau esti alergic la trandafiri sau la alte plante din aceeasi familie.

Bibliografie:

Abaidia, A.-E., Lamblin, J., Delecroix, B., Leduc, C., Mccall, A., Nedelec, M., ... Dupont, G. (2017, March). Recovery from exercise-induced muscle damage: Cold-water immersion versus whole-body cryotherapy. Journal of Sports Physiology and Performance;
Costello, J. T., Baker, P. R., Minett, G. M., Bieuzen, F., Stewart, I. B., & Bleakley, C. (2015, September 18). Whole-body cryotherapy (extreme cold air exposure) for preventing and treating muscle soreness after exercise in adults, 2015;
Filliard, J., Cunha Faria, F. D. A., Bieuzen, F., Berthelot, G., & Volondat, M. (2016). P-12 The effects of the whole body cryotherapy;
Klimenko, T., Ahvenainen, S., & Karvonen, S.-L. (2008, June 1). Whole-body cryotherapy in atopic dermatitis. Archives of Dermatology;
Kwiecien, S. Y., McHugh, M. P., & Howatson, G. (2017, April 10). The efficacy of cooling with phase change material for the treatment;
Medaris Miller, A. (2016, January 25). Should you try whole body cryotherapy? U.S. News & World Report;

Articole similare
Morcovii dragon: Reguli de consum, beneficii pentru organism Morcovii dragon: Reguli de consum, beneficii pentru organism

Morcovii dragon sunt cilindrici, au cam 15-20 cm lungime, au o forma alungita de regula, varful este mai rotunjit. In functie de sol si de conditiile de crestere, de dezvoltare, morcovii dragon pot sa fie mai mici sau mai grosi.

4 iunie 2024
Edited 4 iunie 2024
citește articolul
Nutritie: Beneficiile consumului de castravete amar Momordica. Contraindicatii Nutritie: Beneficiile consumului de castravete amar Momordica. Contraindicatii

Castravetele amar sau Momordica este un aliment minune pentru sanatatea ta, are multa vitamina A si C, numerosi nutrienti esentiali care iti vor ajuta organismul sa functioneze corect si sa se descurce in orice fel de situatie. Originile sale tropicale si legatura stransa cu zucchini, dovleac, castravete il fac sa fie si mai interesant.

2 mai 2024
Edited 7 mai 2024
citește articolul
Nopalul: O leguma care seamana cu un cactus, cum se poate consuma Nopalul: O leguma care seamana cu un cactus, cum se poate consuma

Astazi simbol al Mexicului, nopalul apare si pe steagul national, se consuma zilnic si este privit ca o leguma extrem de versatila in bucatarie. Pe toate strazile din Mexic vei gasi nopal facut la gril, fript, la care se adauga un pic de jalapeño pepper, se pune in salate, este garnitura perfecta pentru preparatul principal dintr-un meniu.

4 aprilie 2023
Edited 5 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.