Ginkgo Biloba: proprietati, beneficii si contraindicatii
Cu toate ca este una dintre cele mai vechi specii de arbori din lume si este folosita de secole in medicina traditionala chineza si japoneza, ginko biloba si-a castigat cu adevarat titlul de planta terapeutica mult mai tarziu, cand cercetatorii i-au autentificat proprietatile si beneficiile.
Despre ginkgo biloba
Ginko biloba este un arbore originar din China ce poate trai pana la 1000 de ani, cultivat pentru calitatile sale terapeutice si ornamentale. Fructele nu sunt comestibile si au un miros puternic si neplacut, beneficiile medicinale provenind doar din frunzele sale, in forma de evantai, si din invelisul samburelui care contin o gama larga de principii active cu rol in vindecarea mai multor afectiuni. O proprietate remarcabila a frunzelor de ginko biloba este cantitatea impresionanta de antioxidanti din compozitie cu rol in anihilarea radicalilor liberi responsabili cu imbolnavirea si degradarea organismului.
Beneficii ginkgo biloba
Beneficiile ginkgo biloba in domeniul sanatatii sunt recunoscute in intreaga lume, aceasta fiind inclusa in compozitia mai multor medicamente si suplimente alimentare. Ginkgo biloba are efect expectorant, sedativ, antifungic, antispasmodic, antioxidant, antiinflamator, antibiotic, vasodilatator si vermifug. Suplimentele pe baza de ginko biloba sunt folosite in ameliorarea problemelor legate de memorie, imbunatatind semnificativ capacitatea de concentrare si atentia. Totodata, au un efect benefic in problemele legate de circulatie, regleaza colesterolul si dilateaza vasele de sange, astfel contribuind la oxigenarea mai buna a organismului, implicit a creierului. Aceste proprietati incadreaza ginko biloba in tratamentul depresiei cronice, al maladiei Alzhaimer, al aterosclerozei, al tromboflebitei, al arteritei si al sindomului mainilor si picioarelor reci. De asemenea, ginko biloba este eficienta in preventia bolilor cardiovasculare si a accidentelor vasculare cerebrale si este un bun adjuvant in tratamentul psoriazisului, al vitiligo, al afectiunilor ORL si al tulburarilor oculare, ameliorand simptomele menopauzei si menstruatiei. Pe de alta parte, ginko biloba eficientizeaza metabolismul si aduce beneficii aparatului reproducator masculin prin stimularea potentei si a fertilitatii, fiind considerat de chinezi un veritabil afrodisiac.
Contraindicatii ginkgo biloba
Depasirea dozei zilnice recomandate de medic sau prescrisa in prospectele suplimentelor alimentare poate cauza disconfort gastro-intestinal, dureri de cap, ameteli, probleme respiratorii, reactii alergice cutanate si slabiciune la nivelul sistemului muscular. De asemenea, se recomanda precautie in administrarea ginko biloba pacientilor aflati sub tratament antidepresiv si pacientilor diagnosticati cu diabet, epilepsie sau tulburari de coagulare a sangelui. Femeilor insarcinate le este contraindicata administrarea suplimentelor alimentare pe baza de ginko biloba, studiile in acest sens fiind, deocamdata, neconcludente.