Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Blefarita: Cum apare si cum se poate trata, moduri de preventie

Blefarita: Cum apare si cum se poate trata, moduri de preventie

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 23 iulie 2024 Ultima actualizare: 23 iulie 2024

Pleoapele sunt pliurile pielii care acopera ochii, protejandu-i impotriva impuritatilor sau potentialelor leziuni. Aceste pleoape sunt marginite de gene, formate din foliculi de par curbati, care la randul lor contin glande sebacee. Uneori, glandele respective se pot obstructiona sau irita, ceea ce determina aparitia anumitor afectiuni ale pleoapelor. Una dintre aceste afectiuni este cunoscuta ca inflamatia pleoapelor sau blefarita. Cum apare aceasta boala vom afla din randurile care urmeaza.

Ce este Blefarita?

Blefarita este o inflamatie a pleoapelor in care acestea devin rosii, iritate si mancarime cu scuame asemanatoare matretii care se formeaza pe gene. Este o afectiune oculara frecventa cauzata fie de bacterii, fie de o afectiune a pielii, cum ar fi matreata scalpului sau rozaceea.

de ce apare si cum se poate vindeca psoriazisul

Cauze si factori de risc

Blefarita este de obicei cauzata de bacterii (blefarita stafilococica) sau de matreata scalpului si sprancenelor (blefarita seboreica). Aceste bacterii se gasesc in mod obisnuit pe fata si pe pleoape, dar daca devin excesive sau zona pleoapelor reactioneaza prost la prezenta lor, poate aparea o infectie. Mai rar, alergiile sau o infestare cu acarieni a genelor pot cauza blefarita anterioara.

Blefarita posterioara poate aparea atunci cand glandele pleoapelor produc neregulat ulei (blefarita meibomiana). Acest lucru creeaza un mediu favorabil pentru cresterea bacteriilor. Blefarita posterioara se poate dezvolta si ca urmare a altor afectiuni ale pielii, cum ar fi rozaceea si matreata scalpului.

Simptome Blefarita

Persoanele cu blefarita pot avea o senzatie de arsura sau de arsura in ochi, lacrimare excesiva, mancarime, pleoape rosii si umflate, ochi uscati sau cruste ale pleoapelor. Pentru unii oameni, blefarita provoaca doar iritatii minore si mancarimi. Cu toate acestea, poate duce la simptome mai severe, cum ar fi incetosarea vederii, lipsa sau directionarea gresita a genelor si inflamarea altor tesuturi oculare, in special a corneei. Prin atingerea si frecarea zonei iritate, poate rezulta si o infectie secundara.

Diagnostic Blefarita

Blefarita poate fi diagnosticata printr-un examen oftalmologic cuprinzator. Testarea, cu accent special pe pleoape si pe suprafata frontala a globului ocular, poate include:

  • Istoricul pacientului pentru a determina orice simptome pe care pacientul se confrunta si orice probleme generale de sanatate care ar putea contribui la problema ochilor;
  • Examinarea externa a ochiului, inclusiv structura pleoapelor, textura pielii si aspectul genelor;
  • Evaluarea marginilor pleoapelor, a bazei genelor si a deschiderilor glandei Meibomian folosind lumina puternica si marire;
  • Evaluarea cantitatii si calitatii lacrimilor pentru a verifica eventualele anomalii;


Un medic in optometrie poate determina tipul de blefarita in functie de aspectul marginilor pleoapelor. Diferitele tipuri si simptome sunt dupa cum urmeaza:

  • Pacientii cu blefarita stafilococica prezinta frecvent pleoape usor lipite, margini ale pleoapelor ingrosate si gene lipsa si directionate gresit.
  • Pacientii cu blefarita seboreica au fulgi grasi sau solzi in jurul bazei genelor si o usoara roseata a pleoapelor.
  • Pacientii cu blefarita ulceroasa au cruste dure in jurul genelor. Indepartarea crustelor lasa mici rani care curg si sangereaza. Acesti pacienti pot prezenta, de asemenea, pierderea genelor, deformarea marginilor frontale ale pleoapelor si lacrimare cronica. In cazurile severe, corneea (acoperirea frontala transparenta a globului ocular) devine inflamata.
  • Pacientii cu blefarita Meibomiana au un blocaj al glandelor uleioase din pleoape, calitatea slaba a lacrimilor si roseata mucoasei pleoapelor.

Cum te afecteaza blefarita daca e lasata netratata?

Simptomele blefaritei pot include: arsura, durere sau usturime la nivelul ochilor; gene cruste si mancarimi ale pleoapelor. Poate provoca, de asemenea, chisturi ale pleoapelor (chalazion). Cauza blefaritei nu este cunoscuta in majoritatea cazurilor, dar, desi nu este o infectie, aceasta poate fi cauzata de o reactie la bacteriile care traiesc in mod natural pe pielea pleoapelor.

Este mai frecventa in afectiuni ale pielii, cum ar fi:

  • Dermatita seboreica, care provoaca o eruptie cutanata cu mancarime pe piele si scalp (dermatita seboreica se numeste matreata)
  • Rozaceea care face ca fata sa apara rosie si pete
  • Acneea la adolescenti si adultii tineri, care cauzeaza iritatia si blocarea glandelor din centrul fetei


Blefarita nu este de obicei grava, dar poate produce o multime de simptome si poate face oamenii sa nu poata purta lentile de contact confortabil. Multi oameni cu blefarita au, de asemenea, o afectiune a ochiului uscat, in care ochii nu produc suficiente lacrimi sau se usuca prea repede. Complicatiile grave, cum ar fi pierderea vederii, sunt rare, mai ales daca sunt urmate sfaturile recomandate.

Tratament Blefarita

Tratamentul depinde de tipul de blefarita. Cheia pentru tratarea majoritatii tipurilor de blefarita este mentinerea pleoapelor curate si fara cruste. Aplicarea de comprese calde poate slabi crustele. Apoi spalati usor pleoapele cu un amestec de apa si sampon pentru bebelusi sau cu un produs de curatare a pleoapelor fara prescriptie medicala. In cazurile care implica infectie bacteriana, poate fi prescris un antibiotic.

Persoanele cu blefarita ar putea gasi urmatoarele utile:

  • Daca glandele din pleoape sunt blocate, masati pleoapele pentru a curata uleiul acumulat in glandele pleoapelor;
  • Utilizati solutii de lacrimi artificiale sau unguente lubrifiante, daca sunt prescrise;
  • Utilizati sampon anti-matreata pe scalp;
  • Limitati sau opriti utilizarea machiajului pentru ochi in timpul tratamentului, deoarece ingreuneaza igiena pleoapelor;
  • Intrerupeti temporar purtarea lentilelor de contact in timpul tratamentului;

Blefarita este de obicei o afectiune pe termen lung (cronica), ceea ce inseamna ca, odata ce se dezvolta, poate provoca episoade repetate. Nu exista un remediu pentru blefarita, dar stabilirea unei rutine zilnice de curatare a pleoapelor poate ajuta la controlul simptomelor si orice uscaciune poate fi tratata cu lacrimi artificiale. Curatarea capacelor trebuie deseori continuata la nesfarsit pentru a preveni reaparitia.

Cazurile mai severe de blefarita pot necesita tratament cu unguent antibiotic aplicat pe pleoape sau, picaturi antibiotice pentru ochi si, in cateva cazuri, picaturi pentru ochi steroizi. Unii pacienti beneficiaza de antibiotice pe cale orala, in special atunci cand blefarita este asociata cu o afectiune a pielii, cum ar fi rozaceea. Aceste antibiotice sunt de obicei necesare timp de cel putin patru pana la sase saptamani si poate fi necesar sa fie continuate timp de mai multe luni.

Unele cazuri de blefarita pot necesita planuri de tratament mai complexe. Blefarita rareori dispare complet. Chiar si cu un tratament de succes, blefarita poate reapare. Indicatii de autoingrijire pentru o inmuiere calda a pleoapelor:

  • Spalati bine mainile.
  • Amestecati apa calda si o cantitate mica de sampon neiritant (pentru copii) sau o solutie pentru exfoliant pentru capace preparata in comert, recomandata de un medic optometrie.
  • Folosind o carpa curata (una diferita pentru fiecare ochi), frecati solutia inainte si inapoi peste gene si pe marginea pleoapei inchise.
  • Clatiti cu apa curata.
  • Repetati cu celalalt ochi.

Bibliografie:

Shtein RM. Blepharitis. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Jan. 25, 2020;

Preferred Practice Pattern Guidelines. Blepharitis. American Academy of Ophthalmology. 2018;

AskMayoExpert. Blepharitis. Mayo Clinic; 2019. Blepharitis. National Eye Institute;

Ferri FF. Blepharitis. In: Ferri's Clinical Advisor 2020. Elsevier, 2020;

Articole similare
Cataracta: De ce apare aceasta boala a ochilor, metode de tratament Cataracta: De ce apare aceasta boala a ochilor, metode de tratament

Cataracta este o afectiune oftalmologica frecventa, ce determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea transparentei cristalinului. Aceasta boala este generata de o serie de factori precum varsta inaintata, imbatranirea care pot duce la cataracta senila.

28 noiembrie 2024
Edited 28 noiembrie 2024
citește articolul
Blefaroplastia: Refacerea zonei sensibile a ochilor, ce trebuie sa stim despre aceasta interventie Blefaroplastia: Refacerea zonei sensibile a ochilor, ce trebuie sa stim despre aceasta interventie

Blefaroplastia este o procedura chirurgicala care are ca scop imbunatatirea aspectului pleoapelor, atat superioare, cat si inferioare. Este, de asemenea, cunoscuta sub numele de chirurgia pleoapelor. In timpul blefaroplastiei, chirurgul plastician indeparteaza excesul de piele, grasime si muschi din pleoape, creand un aspect mai tonifiat si intinerit. Chirurgia poate fi efectuata sub anestezie locala sau generala, in functie de nevoile si preferintele individuale ale pacientului.

5 septembrie 2024
Edited 5 septembrie 2024
citește articolul
Pungile de sub ochi - ce sunt, de ce apar, remedii Pungile de sub ochi - ce sunt, de ce apar, remedii

Pe masura ce imbatranesti, structurile tesuturilor si muschii care sustin pleoapele slabesc. Pielea e mai putin elastica, iar grasimea care este in mod normal limitata la zona din jurul ochiului se poate deplasa in zona de sub ochi si se formeaza acele - pungi sub ochi.

28 mai 2024
Edited 28 mai 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.