Boala Coats, o afectiune rara a ochilor: cauze, simptome si optiuni de tratament
Boala Coats este o patologie idiopatica caracterizata prin telangiectazii retiniene si exudate intraretiniene si / sau subretiniene, care pot declansa detasarea exudativa a retinei, glaucomul neovascular sau orbirea unilaterala daca nu este tratata. In cele mai multe cazuri, aceasta boala este de obicei unilaterala, nu ereditara si nu are asociatii etnice sau geografice. De obicei, afecteaza in principal barbatii tineri in primul deceniu de viata, are un interval de debut de la 3-4 luni de viata la aproximativ 28 ani.
Cand este detectata la adulti, apare si la barbati si este unilateral. Acesti pacienti adulti pot fi asimptomatici, au o acuitate vizuala buna si dezvoltarea patologiei se dezvolta de obicei mai lent, spre deosebire de cazul copiilor. Cea mai frecventa manifestare clinica a acestei patologii este leucocoria (reflexul alb din ochi), dar poate provoca, de asemenea, o scadere severa a acuitatii vizuale si a strabismului. Fiziopatologia bolii ar incepe cu deteriorarea barierei hematoretiniene si slabiciunea peretelui vascular, provocand formarea de telangiectazii si anevrisme, ceea ce provoaca o scurgere progresiva de lichid subretinian, sangerare si depozite lipidice, declansand o detasare exudativa a retinei. Corneea, irisul si umorul vitros sunt de obicei neafectate in stadiile incipiente ale bolii.
Principala complicatie este exudatul sub sau intraretinal, acest lucru apare in majoritatea cazurilor, spre deosebire de aparitia sangerarii retiniene, care este rar de gasit si, daca este observata, ar fi observata pe telangiectazii. Alte complicatii pot include macrochisturi intraretinale, tumori vasoproliferative secundare, glaucom neovascular si colesterol din camera anterioara.
Cauze ale bolii Coats
Boala Coats este o boala a retinei care are loc printr-o dezvoltare anormala a vaselor care alimenteaza retina. Datorita acestei modificari a vaselor de sange, se formeaza un fel de fire mici numite telangiectazii, anevrisme in vasculatura retinei si depozite de exudati galbui care sunt vizibile prin scanarea ochiului. Ca urmare, retina nu se oxigeneaza si, progresiv, daca nu reuseste sa se opreasca in timp, se produce o pierdere semnificativa a capacitatii vizuale, orbire unilaterala si chiar, in cazuri mai extreme, pierderea ochiului in sine. Cauza exacta a bolii nu este cunoscuta, dar se crede ca poate fi legata de o mutatie genetica care afecteaza productia de colagen in ochi. Boala Coats afecteaza de obicei un singur ochi si poate duce la deteriorarea vederii si a altor probleme oculare, cum ar fi dezlipirea de retina si glaucomul.
Simptome pentru boala Coats
Aceasta patologie provoaca simptome mai vizibile atunci cand apare la pacientii foarte tineri. Unele dintre cele mai frecvente sunt: acuitatea vizuala scazuta, perceptia scazuta a luminii, strabismul sau leucocoria (acesta din urma este cel care apare atunci cand lumina alba este reflectata in pupila pacientului daca este iluminata direct).
In schimb, atunci cand boala Coats este diagnosticata la adulti, tulburarea evolueaza incet si pacientii sunt de obicei asimptomatici. Leziunile apar la periferia retinei, iar lozarea lipidelor este, de obicei, mai localizata. Pe masura ce patologia progreseaza, apar simptome precum telangiectazia (sau venele de paianjen), exudarea retinei, chisturile sau anevrismele. Pot aparea afectiuni si mai grave, cum ar fi detasarile retiniene, glaucomul neovascular, cataracta sau chiar pierderea totala a vederii ochiului afectat.
Leziuni ale vaselor de sange din ochi - Aceasta este una dintre caracteristicile distinctive ale bolii Coats, care implica depunerea de cristale de colagen in stratul mediu al sclerei.
Vederea incetosata - Depunerea cristalelor de colagen poate perturba vederea si poate duce la tulburari de vedere. In functie de gradul de afectare, vederea poate fi usor sau grav afectata.
Strabism - Unele persoane care au afectiunea Coats pot dezvolta strabism (ochii care se uita in directii diferite).
Dezlipirea de retina - Boala Coats poate creste riscul de dezlipire de retina, care poate provoca pierderea vederii.
Glaucom - Patologia Coats poate duce la cresterea presiunii intraoculare, ceea ce poate duce la aparitia glaucomului.
Diagnostic
Pentru a diagnostica boala Coats, medicul oftalmolog efectueaza o examinare a partii inferioare a ochiului. De asemenea, se pot face tomografii sau investigatii cu ultrasunete sau angiografie fluoresceina. Prin aceasta din urma, specialistul va identifica venele de paianjen timpurii, anevrismele si efuziile perivasculare, in plus fata de posibilitatea de a masura exudatele.
In timpul diagnosticului, este necesar sa se distinga boala Coats de retinoblastom (un cancer care incepe in retina si afecteaza cel mai frecvent copiii) si anevrismele militare ale lui Leber (modificari vasculare care ar putea provoca edem macular si care afecteaza mai mult adultii). Aceste patologii impartasesc unele simptome, cum ar fi telangiectazia sau leucocemia. Daca boala nu este depistata la timp, va continua sa progreseze. Desi acest progres depinde de mai multi factori si este diferit la fiecare persoana, este obisnuit ca pacientii sa treaca prin urmatoarele etape:
Stadiul 1: In aceasta faza incepe formarea telangiectaziilor retiniene si depunerea exudatilor galbui in vasele de sange. Aceste exudate pot compromite mai mult sau mai putin vederea.
Stadiul 2: Exista deja detasare retiniana, care poate fi moderata sau totala.
Stadiul 3: In plus fata de detasarea retinei, se dezvolta glaucomul neovascular, care poate duce la orbire.
Stadiul 4: Este etapa cea mai avansata a bolii, care are efecte puternice – orbirea.
Tratament pentru boala Coats
Tratamentul poate varia considerabil in functie de varsta pacientului si de gradul de implicare. Scopul majoritatii optiunilor este reabsorbtia exudatilor prin suprimarea venelor de paianjen. Astfel, atunci cand telangiectazia este usoara si nu exista nici o exudare sau amenintare iminenta la vedere, este recomandat ca boala sa fie monitorizata prin controale oftalmologice regulate.
In cazurile in care exista vene de paianjen si exudare lipidica, dar fluidul subretinian nu este prezent (sau in cantitati mici), se poate face un tratament cu laser, la putere scazuta si de lunga durata, pentru a elimina vasele deteriorate. Daca exudarea apare cu lichid subretinian, se recomanda crioterapia sau terapia la rece, cu aceeasi functie ca si laserul. In situatiile mai avansate, se poate interveni chirurgical pentru a repozitiona retina. Cele mai frecvente operatii in aceste situatii sunt cerclajul scleral, fotocoagularea cu laser combinata cu o vitrectomie planara pars si indepartarea membranei vitros.
Metodele de tratament variaza in functie de faza in care se gaseste boala si se concentreaza pe reducerea si eliminarea vaselor telangiectatice prin fotocoagulare cu laser sau crioterapie. Monitorizarea periodica poate fi efectuata la pacientii asimptomatici cu telangiectazii juxtapuse sau periferice. Daca vederea este amenintata sau compromisa, este indicata distrugerea vaselor telangiectatice cu laser sau crioterapie, care necesita de obicei sesiuni repetate de tratament. Daca tratamentul este de succes, va exista o reabsorbtie a exudatilor care poate dura pana la luni, cu toate acestea, prognosticul vizual va depinde de starea maculara.
Cand este nevoie de interventie chirurgicala in Boala Coats si cum alegem anestezia
Anestezia inseamna „pierderea senzatiei”. Anestezia este o metoda terapeutica prin care se obtine pierderea temporara a sensibilitatii dureroase: pacientul nu va percepe (simti) niciun stimul dureros. Medicamentele care produc anestezie se numesc anestezice si actioneaza prin blocarea semnalelor nervoase care sunt transmise prin nervi catre creier. Anestezia se foloseste intr-o gama larga de proceduri chirurgicale, de la chirurgia pe cord deschis, la proceduri minore, cum ar fi extractia unui dinte. Exista 4 tipuri de anestezie: locala, regionala, generala si sedare. Tipul de anestezie este ales in functie de tipul de interventie chirurgicala, starea de sanatate a pacientului, durata operatiei si de preferinta medicului anestezist sau a chirurgului. Cu exceptia anesteziei locale care poate fi efectuata de medici chirurgi, oftalmologi sau dermatologi, anesteziile regionale si generale sunt efectuate de medicul anestezist, un medic specializat si pregatit special in acest sens.
Anestezia generala: In aceasta forma de anestezie, pacientul este adormit complet si isi pierde constienta. Este utilizata in interventiile chirurgicale majore, pentru a asigura relaxarea musculara, amnezie si controlul total al durerii pe toata durata procedurii.
Anestezia locala: Se utilizeaza pentru a adormi o regiune specifica a corpului. Medicamentele anestezice sunt injectate in zona respectiva pentru a bloca senzatiile nervoase, permitand efectuarea procedurilor minore, cum ar fi suturile, extractiile dentare sau alte interventii care afecteaza o zona limitata.
Anestezia regionala: Acest tip de anestezie blocheaza durerea dintr-o zona mai mare a corpului decat anestezia locala, dar pacientul ramane constient. De exemplu, anestezia epidurala este utilizata frecvent in timpul nasterii pentru a ameliora durerea in zona inferioara a corpului.
Atunci cand avem nevoie de o anestezie pentru o interventie trebuie sa tinem cont de varsta persoanelor carora li se administreaza anestezicul. Acest lucru se datoreaza unor diferente fiziologice si de sanatate care pot aparea odata cu inaintarea in varsta. In general, pacientii mai in varsta pot avea un risc crescut de complicatii asociate cu anestezia, dar este important sa se tina cont de fiecare pacient in parte, deoarece fiecare persoana este unica.
BIBLIOGRAFIE:
Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research; Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70;