Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Anestezia: Ce este, cand trebuie sa apelam la ea si cum se face dozajul

Anestezia: Ce este, cand trebuie sa apelam la ea si cum se face dozajul

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 3 noiembrie 2023 Ultima actualizare: 6 noiembrie 2023

Anestezia inseamna „pierderea senzatiei”. Anestezia este o metoda terapeutica prin care se obtine pierderea temporara a sensibilitatii dureroase: pacientul nu va percepe (simti) niciun stimul dureros. Medicamentele care produc anestezie se numesc anestezice si actioneaza prin blocarea semnalelor nervoase care sunt transmise prin nervi catre creier.  Anestezia se foloseste intr-o gama larga de proceduri chirurgicale, de la chirurgia pe cord deschis, la proceduri minore, cum ar fi extractia unui dinte. Exista 4 tipuri de anestezie: locala, regionala, generala si sedare. Tipul de anestezie este ales in functie de tipul de interventie chirurgicala, starea de sanatate a pacientului, durata operatiei si de preferinta medicului anestezist sau a chirurgului. Cu exceptia anesteziei locale care poate fi efectuata de medici chirurgi, oftalmologi sau dermatologi, anesteziile regionale si generale sunt efectuate de medicul anestezist, un medic specializat si pregatit special in acest sens. Cand sa apelezi la anestezie si ce trebuie sa stii despre ea descopera in urmatorul material.

Cand avem nevoie de anestezie

Interventii chirurgicale: Anestezia este esentiala pentru a permite efectuarea interventiilor chirurgicale majore sau minore, precum operatii de inima, interventii ortopedice, operatii abdominale, interventii neurochirurgicale etc.

Proceduri medicale invazive: Anestezia este folosita in timpul unor proceduri medicale invazive, cum ar fi proceduri endoscopice, cateterizare cardiaca, biopsii etc., pentru a reduce disconfortul sau durerea.

Anestezie dentara: Este utilizata in stomatologie pentru a ameliora durerea si disconfortul asociate cu extractiile dentare, obturatiile sau alte proceduri dentare.

Nastere: Anestezia epidurala este uneori folosita in timpul travaliului si nasterii pentru a controla durerea in zona inferioara a corpului.

Anestezie locala pentru proceduri minore: Anestezia locala poate fi folosita pentru proceduri mai putin invazive, cum ar fi suturile, excizia unor leziuni mici sau alte interventii care afecteaza o zona limitata a corpului.

Anestezie in cazul procedurilor  care au nevoie de diagnostic: Unele proceduri diagnostice invazive, cum ar fi biopsiile sau procedurile de imagistica ghidate, pot necesita anestezie pentru a asigura confortul pacientului si a facilita efectuarea cu succes a procedurii.

Tipuri de anestezie

Anestezia generala: In aceasta forma de anestezie, pacientul este adormit complet si isi pierde constienta. Este utilizata in interventiile chirurgicale majore, pentru a asigura relaxarea musculara, amnezie si controlul total al durerii pe toata durata procedurii.

Anestezia locala: Se utilizeaza pentru a adormi o regiune specifica a corpului. Medicamentele anestezice sunt injectate in zona respectiva pentru a bloca senzatiile nervoase, permitand efectuarea procedurilor minore, cum ar fi suturile, extractiile dentare sau alte interventii care afecteaza o zona limitata.

Anestezia regionala: Acest tip de anestezie blocheaza durerea dintr-o zona mai mare a corpului decat anestezia locala, dar pacientul ramane constient. De exemplu, anestezia epidurala este utilizata frecvent in timpul nasterii pentru a ameliora durerea in zona inferioara a corpului.

Atunci cand avem nevoie de o anestezie pentru o interventie trebuie sa tinem cont de varsta persoanelor carora li se administreaza anestezicul. Acest lucru se datoreaza unor diferente fiziologice si de sanatate care pot aparea odata cu inaintarea in varsta. In general, pacientii mai in varsta pot avea un risc crescut de complicatii asociate cu anestezia, dar este important sa se tina cont de fiecare pacient in parte, deoarece fiecare persoana este unica. Factorii legati de varsta care pot influenta administrarea anesteziei includ:

Sanatatea generala

Cu cat o persoana imbatraneste, cu atat poate fi mai probabil sa dezvolte afectiuni medicale cronice sau comorbiditati, cum ar fi probleme cardiace, hipertensiune arteriala, diabet sau boli pulmonare. Aceste conditii medicale preexistente pot afecta modul in care organismul gestioneaza anestezia si poate creste riscul de complicatii.

Functia renala si hepatica

Functia rinichilor si ficatului poate scadea odata cu varsta, ceea ce poate influenta metabolizarea si eliminarea anumitor medicamente utilizate in anestezie. Este important sa se ajusteze doza de anestezic pentru a evita acumularea excesiva a medicamentelor in organism. Pe masura ce o persoana imbatraneste, rezerva functionala a organismului poate scadea, ceea ce inseamna ca capacitatea de a face fata stresului sau complicatiilor postoperatorii poate fi mai mica. Acest aspect poate necesita o monitorizare si o atentie sporita in timpul perioadei postoperatorii.

Reactii la medicamente

Raspunsul la medicamente poate varia in functie de varsta. Anumite medicamente utilizate in anestezie pot avea efecte diferite sau pot necesita doze diferite la pacientii mai in varsta. Din cauza acestor consideratii, anestezistii vor efectua o evaluare preoperatorie detaliata, care include istoricul medical al pacientului, examen fizic si eventuale teste suplimentare pentru a identifica orice factori de risc si pentru a personaliza planul de anestezie in functie de varsta si starea de sanatate a fiecarui pacient in parte. In felul acesta, se asigura ca anestezia este administrata intr-un mod sigur si eficient pentru fiecare pacient, indiferent de varsta.

 

Cine face anestezia si cum se alege tipul de anestezie de catre medicul specialist

Anestezia este efectuata de catre medici specializati in anestezie, numiti anestezisti. Acesti medici au absolvit o facultate de medicina si au urmat apoi o rezidenta in anestezie, care poate dura de obicei intre 3 si 5 ani, in functie de tara si de programul de formare. In timpul rezidentei, anestezistii invata despre diverse tehnici de anestezie, farmacologie, monitorizare a pacientului si gestionarea situatiilor de urgenta legate de anestezie. Acestia isi dezvolta abilitati esentiale pentru administrarea sigura si eficienta a anesteziei intr-o varietate de situatii medicale, inclusiv in timpul interventiilor chirurgicale si procedurilor medicale.

De asemenea, anestezistii sunt responsabili de gestionarea duratei anesteziei si de monitorizarea functiilor vitale ale pacientului pe parcursul intregii proceduri. Ei lucreaza in stransa colaborare cu chirurgii si echipa medicala pentru a asigura confortul si siguranta pacientului pe toata durata interventiei medicale.  Este important sa mentionam ca anestezistii nu fac doar anestezie generala, ci sunt specializati si in administrarea altor tipuri de anestezie, cum ar fi anestezia regionala si anestezia locala. In plus, anestezistii pot fi implicati si in gestionarea durerii cronice, in managementul pacientilor critici in unitatile de terapie intensiva si in alte domenii medicale in care anestezia si controlul durerii joaca un rol crucial.

Este important ca anestezia sa fie administrata de catre profesionisti medicali bine pregatiti si autorizati, intr-un mediu medical adecvat si cu echipamentul corespunzator, pentru a asigura siguranta si bunastarea pacientului pe parcursul interventiei medicale. Alegerea tipului de anestezie depinde de mai multi factori, inclusiv:

Tipul si complexitatea procedurii

Un chirurg si echipa medicala vor lua in considerare natura interventiei chirurgicale sau a procedurii si vor decide care tip de anestezie este cel mai potrivit pentru a asigura confortul si siguranta pacientului.

Starea de sanatate a pacientului

Anumite afectiuni medicale pot influenta alegerea anesteziei. De exemplu, anestezia generala poate fi contraindicata in cazul unor afectiuni cardiace sau respiratorii severe.

Varsta si istoricul medical

Varsta si starea generala de sanatate a pacientului pot juca, de asemenea, un rol important in alegerea tipului de anestezie. In plus, inainte de a efectua o interventie chirurgicala sau o procedura medicala care necesita anestezie, medicul anestezist va discuta cu pacientul si ii va explica optiunile disponibile, riscurile si beneficiile fiecarui tip de anestezie, astfel incat sa poata lua impreuna o decizie informata si sigura.

 

Ce tipuri de anestezic se folosesc in cadrul interventiilor chirurgicale efectuate de roboti

Chirurgia robotica este o forma avansata de chirurgie minim invaziva, in care un robot asistat de computer este folosit pentru a efectua interventii chirurgicale. Robotul chirurgical este controlat de catre chirurg, care manevreaza instrumentele dintr-o consola speciala. Aceasta permite chirurgului sa efectueze miscari precise si detaliate cu ajutorul unor brate robotice.

Un robot chirurgical este un dispozitiv tehnologic avansat utilizat pentru a efectua interventii chirurgicale, asistat sau controlat de catre chirurgi umani. Acest tip de robot este conceput pentru a imbunatati precizia, dexteritatea si controlul in timpul procedurilor chirurgicale, cu scopul de a maximiza rezultatele pozitive pentru pacienti si de a minimiza efectele secundare nedorite. Caracteristicile cheie ale unui robot chirurgical includ:

Brate si instrumente robotizate: Robotul chirurgical are brate articulate care pot efectua miscari precise si fine. Instrumentele chirurgicale sunt atasate la aceste brate si pot efectua operatii complexe sub controlul chirurgului.

Consola de comanda: Chirurgul controleaza miscarile robotului prin intermediul unei console de comanda. De obicei, chirurgul se aseaza la o consola si foloseste mainile pentru a manevra instrumentele prin intermediul unor dispozitive de control.

Imagini 3D de inalta definitie: Robotul chirurgical ofera chirurgului o vizualizare tridimensionala de inalta definitie a zonei de interventie. Aceasta ii permite medicului sa vada in timp real structurile anatomice in detaliu si sa navigheze cu precizie in corpul pacientului.

Sistem de control avansat: Robotul chirurgical este echipat cu algoritmi si software avansate, care traduc miscarile chirurgului in miscari precise ale instrumentelor.

Sisteme de siguranta: Robotii chirurgicali sunt proiectati cu caracteristici de siguranta, cum ar fi sistemele de oprire de urgenta, pentru a minimiza riscul de accidente sau leziuni in timpul interventiei chirurgicale.

Robotii chirurgicali sunt folositi intr-o varietate de specialitati medicale, inclusiv chirurgia cardiaca, chirurgia urologica, chirurgia ginecologica, chirurgia toracica, chirurgia colorectala si altele. Acestia pot efectua proceduri complexe, cum ar fi indepartarea tumorilor, reconstructii, reparatii si multe altele. Este important sa retinem ca robotul chirurgical nu inlocuieste chirurgul uman, ci ii ofera acestuia un set de instrumente avansate pentru a imbunatati capacitatea de a efectua interventii chirurgicale complexe si pentru a obtine rezultate mai bune pentru pacienti. Decizia de a utiliza un robot chirurgical intr-o interventie chirurgicala este luata de catre echipa medicala, avand in vedere particularitatile fiecarui caz in parte.

BIBLIOGRAFIE:

Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research; Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70;

Articole similare
Simptomele si prevenirea bolilor de prostata Simptomele si prevenirea bolilor de prostata

Prostata este o glanda care se gaseste in fata rectului, sub vezica urinara, inconjurand uretra, cu ajutorul sau eliminandu-se urina si sperma. Functia principala a prostatei este de a secreta un fluid care, impreuna cu spermatozoizii si lichidul seminal, este eliminat in timpul actului sexual, prin canalul urinar, sub forma spermei. Secretiile prostatei contribuie la formarea a aproximativ 25-30% din cantitatea de sperma ejaculata. Din pacate, t

22 februarie 2018
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
Acordarea primului ajutor in cazul reactiilor alergice Acordarea primului ajutor in cazul reactiilor alergice

Reactiile alergice sunt raspunsul organismului atunci cand este agresat din exterior de diferite substante pe care acesta nu le tolereaza. Aceste substante se numesc alergeni si includ polenul, praful, mucegaiul, parul de animale, intepaturile de insecte, anumite ingrediente alimentare, anumite substante chimice si lista poate continua. In mod normal acestea nu sunt daunatoare organismului, insa sistemul imunitar al anumitor persoane poate reacti

20 februarie 2018
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul
Top 5 plante care domolesc pofta de mancare Top 5 plante care domolesc pofta de mancare

De cele mai multe ori, o dieta nu functioneaza pentru ca nu putem sa rezistam poftei de mancare. De aceea este important sa introducem in meniul zilnic plante care scad apetitul si stimuleaza digestia. Iata, in continuare, top 5 plante care domolesc pofta de mancare!

30 ianuarie 2018
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina