Burnout: Tipuri de epuizare, preventie si tratament
Atunci cand vorbim despre oboseala sau cand vorbim despre o persoana care pare obosita, ne gandim la asta ca la ceva trecator, rareori privim oboseala ca o boala cronica. Din pacate, atunci cand vorbim de elemente perturbatoare si interactiuni pe plan psihic si emotional, sau de acele momente care ne surprind intr-o situatie de stres profesional, de multe ori se poate declansa sindromul de burnout. Cum apare si cum poate fi evitat descopera in materialul urmator.
Ce este sindromul burnout? Burnout simptome. Test burnout
Ce este burnout? Medicamente pentru burnout si suplimente preventie epuizare
Cum se manifesta sindromul burnout? Recuperare burnout. Preventie si Tratament
Ce este sindromul burnout? Burnout simptome. Test burnout
In Romania primesti diagnostic ca suferi de sindromul burnout daca la munca in timpul activitatii tale ai o perioada in care simti ca nu mai faci fata la task-uri si lucrezi intens si peste program. In plus, sindromul Burn-out poate aparea si din cauza unor motive personale si a mediului social in care traiesti. Dorinta de a acoperi un gol, o frustrare, o deceptie cu un volum de munca apare in ultimul timp tot mai des printre persoanele care lucreaza in corporatii. Sentimentul de frustrare in cadrul sindromului burn-out este des intalnit.
Totodata, dintre toate bolile cronice, sindromul burn-out este una din cele mai misterioase boli. Desi nu se cunosc mecanismele de declansare, dintre cauzele cele mai plauzibile, depresia pare a juca un rol cheie, intrucat starea maladiva survine cu o recurenta crescuta la persoanele cu diagnostic de anxietate si de depresie. Dar acest sindrom este asociat si cu o carenta de vitamine, sau un sistem imunitar slabit. Deficitul de minerale, in special de fier, produce in timp anemie feripriva si implicit apare o scadere a capacitatii eritrocitelor de a oxigena coerent sistemul cerebral.
Pe scurt, sindromul Burnout este o afectiune complexa asociata cu epuizarea mentala, fizica si emotionala care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung. Pentru prima data acest termen a fost mentionat de psihologul Herbert Freudenberger in cartea sa «Burnout: The High Cost of High Achievement», scrisa in 1974.
Etapele prin care trece o persoana pana ajunge la epuizare sunt: nevoia puternica de afirmare, neglijarea nevoilor personale, aparitia situatiilor conflictuale fie acasa fie la birou, negarea problemelor, izolarea de familie si de grupul social, schimbarea comportamentului, autodevalorizarea, sentimentul de gol interior, stari depresive, colaps fizic si emotional.
S-a constatat ca mediul ostil nu reprezinta intotdeauna factorul care cauzeaza in mod direct burnout, ci trebuie sa ii fie direct asociata si inabilitatea individului de a face fata unor noi conditii de la locul de munca. Nevrotismul, extraversiunea si constiinciozitatea sunt trasaturi de personalitate care ofera predictibilitate pentru cel putin doua dintre dimensiunile sindromului burnout.
Sindromul de burnout nu se asociaza neaparat cu orele suplimentare de la locul de munca, ci cu stresul cronic acumulat, starea de epuizare, insatisfactia fata de activitatea desfasurata zilnic si sentimentele de inutilitate resimtite.
Din fericire exista Bilomag Forte, un supliment alimentar ce imbunatateste circulatia cerebrala si ajuta la oxigenarea normala a creierului sprijinind buna functionare a intregului sistem circulator. In plus, Bilomag Forte Circulatie protejeaza celula nervoasa, participand la neutralizarea radicalilor liberi. Acest supliment contine extract de Ginkgo Biloba, Ginseng Siberian, magneziu si fier pentru a ajuta sistemul cerebral si totodata sistemul imunitar.
In plus, studiile au aratat ca sindromul burn-out apare si la persoanele care au diagnostic de hipoglicemie, sufera de diferite forme de alergie, sau au fost infectate cu virusul Epstein-Barr sau Herpes virus tip 6, sufera de dereglari hormonale, in special al hormonilor produsi de hipotalamus, glanda pituitara sau glanda suprarenala. Chiar si lipsa unor aminoacizi poate genera sindromul de burn-out. De exemplu, daca din organism lipseste L-Tirozina, organismul este mai predispus la factori de stres, pierde capacitatea de reactie și nu se poate odihni corect.
La unii pacienti s-a observat ca sindromul burn-out survine pe fondul unei scaderi cronice a tensiunii arteriale, acesti pacienti fiind de obicei hipotensivi. La alti pacienti s-au constatat semne de burn-out din cauza unor boli autoimune care cauzeaza inflamarea anumitor cai neuronale din sistemul nervos central. In plus, insomniile pot deregla organismul si cresc frecventa episoadelor de anxietate si depresie.
Pentru tratarea insomniei exista anumite adjuvante. Produsul Sleep DUO de exemplu contine ginseng coreean, cunoscut pentru proprietatile sale sedative, anticonvulsivante, analgezice si antipsihotice. In consecinta, Ginsengul mareste eficienta fizica si mentala, precum si capacitatea de adaptare a organismului in conditii de stres si de suprasolicitare.
Totodata, gasim in acest produs serotonina pentru relaxarea sistemului nervos si pentru controlul starii generale e bine. In plus, cantitatea de magneziu prezenta in acest produs este responsabil si de secretia de melatonina, fapt care asigura un somn de calitate. Mai gasim in Sleep Duo extract de ghimbir. Efectul ghimbirului este similar cu cel al anxioliticelor usoare, iar ghimbirul are rolul de a mari si rata de absorbtie in oganism a tuturor ingredientelor. Complexul de Vitamine B din Sleep Duo ajuta la ameliorarea sentimentelor de panica si anxietate, prevenind agorafobia (teama patologica, obsesiva si nemotivata de spatiile largi, de locurile deschise, etc).
Cum stii ca esti amenintat de burnout? Exista pe internet si nu numai sau in cabinetele speciale de psiho-terapie teste burnout care te pot ajuta sa ai o imagine mai clara asupra pericolelor care planeaza asupra echilibrului tau psihic. Un exemplu de test burnout aici
Ce este burnout. Medicamente pentru burnout si suplimente preventie epuizare
Dupa cum am spus anterior, daca vrei sa afli ce este burnout sau cum descoperi metode de recuperare burnout este suficient sa citesti aceste randuri. Sindromul Burnout sau mai este scris drept burn out mai este cunoscut drept sindromul epuizarii profesionale si este definit drept o stare de epuizare, atat fizica, cat si psihica, care apare in special la persoanele a caror profesie implica o responsabilitate deosebita si interactiuni frecvente cu oamenii. Sindromul apare tot mai frecvent in epoca moderna si conduce la scaderea performantelor la locul de munca, afecteaza relatiile cu cei din jur si calitatea vietii individului. In prezent, se considera ca sindromul Burnout nu se restrange la anumite categorii profesionale, ci poate afecta orice persoana expusa la un stres de lunga durata. In prezent specialistii din zona neuro si din sfera psihoterapeutica au identificat mai multe subtipuri de declansari si crize de tip burnout.
Burnout frenetic - are loc atunci cand oamenii canalizeaza atata energie in munca lor, adesea ca urmare a anxietatii, incat recompensele de pe urma acesteia le par disproportionate fata de efortul pe care il investesc in respectiva activitate. Pe scurt, Burnout-ul apare atunci cand o persoana lucreaza la intensitate maxima pana la punctul de epuizare pentru ca nu mai simt nicio bucurie fara sa obtina rezultate peste rezultate.
Burnout necontrolat - apare atunci cand o persoana se simte prinsa intr-un mediu de munca monoton si care nu-l stimuleaza, indeplinind un rol care nu ofera satisfactie la locul de munca in afara de un venit mic si constant la final de luna. Aceasta contribuie la scaderea generala a starii de spirit si a unei presiuni psihice imense.
Burnout de uzura - apare atunci cand oamenii renunta la jobul pe care il aveau si isi dau demisia dupa ce au trecut printr-o perioada in care mediul lor de munca a fost constant o sursa de stres intens sau care produce recompense neglijabile sau insatisfacatoare.
Cand vorbim de medicamente pentru burnout si suplimente de burnout in primul rand avem in minte complex de vitamina B, minerale precum Magneziu, Fier, Zinc. In caz de burnout fizic ne gandim si la aminoacizi si alte substante precum Arginina, Fosfoserina, Glutamina, Asparagina. Un astfel de produs este TONICO FORTE.
Cum se manifesta sindromul burnout. Recuperare burnout. Preventie si Tratament
Sindromul burnout reprezinta o stare de epuizare fizica, psihica si emotionala produsa de stresul prelungit, in general la locul de munca, fiind o consecinta a dezechilibrului dintre cerinte, resurse si gradul de satisfactie profesionala.
In prezent se considera ca sindromul burnout nu se restrange la anumite categorii profesionale ci poate afecta orice persoana expusa la un stres de lunga durata. Apare la angajatii din orice domeniu, insa este cel mai raspandit in domeniul medical, mai ales la inceputul carierei si chiar la studentii la medicina. Totodata, in ultimii ani sindromul a fost identificat si la oameni din asigurari, oameni din domeniul bancar, persoane care lucreaza in corporatii pe outsorcing, oameni din indrustria de marcomm, profesori, asistenti sociali, terapeuti, avocati, jurnalisti.
Sindromul burnout poate creste riscul de depresie. Exista simptome comune celor doua afectiuni si este foarte importanta distinctia intre ele. Burnout-ul este cauzat de o activitate stresanta prelungita, pe cand depresia are o etiopatogenie complexa. Gandurile negative din depresie nu se rezuma la domeniul profesional ci invadeaza fiecare aspect al vietii, pot aparea idei suicidare sau fenomene psihotice.
Ambele par sa fie rezultatul neadaptarii la stresul prelungit. In sindromul oboselii cronice sunt afectate mecanismele raspunsului la stres, in special functionarea axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale. Stresul duce la cresterea cortizolului si a activitatii axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale, dar in cazul stresului cronic apare un mecanism adaptativ prin care valorile cortizolului tind sa fie mai scazute decat in mod normal si apare hipofunctia axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale.
Preventia si tratamentul sindromului de burnout se face utilizand programe speciale de asistare ale angajatilor, traininguri de gestionare ale stresului si interventii punctuale care se adreseaza situatiilor specifice fiecarui caz in parte. Masurile de preventie utilizate cu succes in cazul sindromului de burnout sunt reprezentate de catre:
- Setarea limitelor si a obiectivelor realiste, evitarea suprasolicitarii acasa si a stresului profesional;
- Prioritizarea activitatilor importante;
- Alocarea de timp suficient pentru odihna si practicarea activitatilor relaxante in mod regulat;
- Adoptarea unui regim alimentar sanatos;
- Angajarea intr un proces terapeutic specific; foarte importanta in tratarea sindromului de burnout este terapia cognitiv comportamentala care diminueaza simptomele pacientilor prin schimbarea modului de gandire si de abordare al situatiilor in prezenta factorilor de stres cronici.
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anorexia-nervosa/symptoms-causes/syc-20353591
https://www.helpguide.org/articles/stress/burnout-prevention-and-recovery.html
REFERINTE:
- Depression: What is burnout? Informed Health Online. https://www.informedhealth.org/what-is-burnout.html. Accessed May 13, 2021.
- West CP, et al. Interventions to prevent and reduce physician burnout: A systematic review and meta-analysis. The Lancet. 2016;
- Bianchi R, et al. Is it time to consider the "burnout syndrome" a distinct illness? Frontiers in Public Health. 2015;
- Bianchi R, et al. Burnout and depression: Causal attributions and construct overlap. Journal of Health Psychology. 2018;
- 5 things you should know about stress. National Institute of Mental Health. https://www.nimh.nih.gov/health/publications/stress/.
- Kryger MH, et al., eds. Sleep, occupational stress, and burnout. In: Principles and Practice of Sleep Medicine. 6th ed. Elsevier Saunders;
- Bystritsky A. Complementary and alternative treatments for anxiety symptoms and disorders: Physical, cognitive, and spiritual interventions.
- Gilmartin H, et al. Brief mindfulness practices for healthcare providers: A systematic literature review. American Journal of Medicine. 2017;
- Swenson S, Shanafelt T. Mayo Clinic Strategies to Reduce Burnout: 12 Actions to Create the Ideal Workplace. Oxford University Press;
- Bianchi R, et al. Is burnout primarily linked to work-situated factors? A relative weight analytic study. Frontiers in Psychology. 2021;