Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Vitamine si minerale necesare in timpul sarcinii: Cum le alegi, dozajul corect, la ce sa fim atenti

Vitamine si minerale necesare in timpul sarcinii: Cum le alegi, dozajul corect, la ce sa fim atenti

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 14 iunie 2023

Vitaminele si mineralele sunt nutritive esentiale pentru functionarea corespunzatoare a organismului uman. Aceste sunt clasificate ca nutrienti micronutrienti, deoarece corpul are nevoie de toate acestea în cantitati relativ mici. Vitaminele sunt compusi organici esentiali pentru reglarea proceselor metabolice ale corpului. Acestea ajuta la functionarea corecta si normala a sistemului imunitar, la producerea de energie, la dezvoltarea si functionarea celulelor si la protectia impotriva deteriorarii celulelor cauzate de radicalii liberi. Organismul nu produce vitamine astfel acestea trebuie obtinute din surse externe cum ar fi alimentatia sau suplimentele.

Spre deosebire de vitamine, mineralele sunt elemente inorganice necesare pentru functionarea corespunzatoare a organismului. Mineralele au rol in reglarea echilibrului hidric, in functionarea sistemului nervos si muscular, in formarea oaselor si dintilor, in functia enzimatica si in alte procese vitale. Insa, asemeni vitaminelor acestea nu sunt produse de catre organism, ceea ce inseamna ca acestea trebuie obtinute din surse externe.

Ce vitamine sunt necesare in timpul sarcinii?

Pentru a va asigura dezvoltarea sanatoasa a fatului si mentinerea unei diete echilibrate asupra dumneavoastra in timpul sarcinii este important sa aveti o masă bogata in vitamine si minerale. Cateva dintre cele mai importante vitamine necesare in timpul sarcinii sunt urmatoarele:

Acidul folic (vitamina B9) - Pentru dezvoltarea corespunzatoare a creierului si a maduvei spinarii bebelusului este absolut necesar acidul folic in primele saptamani de sarcina. Este indicat sa utilizati suplimente de acid folic si inainte de a ramane gravida, si de asemenea, sa le luati pe toata perioada sarcinii.
Vitamina D – Vitamina D are rol în absorbția calciului și este necesara pentru dezvoltarea oaselor si dintilor sanatosi ai bebelusului. Se poate face rost de vitamina D, fie prin expunerea dumneavoastra la soare, prin consumul de alimente bogate in aceasta vitamin, fie cu ajutorul suplimentelor alimentare care contin vitamina D.
Vitamina C – Vitamina C are rol in absorbția fierului si sustine sistemul imunitar atat al dumneavoastra cat si al viitorului fat. Pentru a consuma vitamina c pe timpul sarcinii trebuie sa includeti in mesele dumneavoastra fructe si legume bogate in aceasta vitamina, spre exemplu citricele, kiwi, capșunele, broccoli sau ardeiul gras.
Vitamina B12 – Aceasta vitamina are rol in formarea globulelor rosii si dezvoltarea sistemului nervos al viitorului bebelua. Cateva dintre urmatoarele alimente sunt surse bune de vitamina B12: carnea de peste, carnea de pui, oua, produse lactate.
Din momentul in care ati aflat de sarcina, este absolut necesar sa mergeti la un consult si sa discutati cu medicul dumneavoastra cu privire la sarcina. Doctorul va va indruma catre o alimentatie bogata în vitaminele de care aveti dumneavoastra nevoie. De asemenea vizita la medic din momentul aflarii sarcinii, este importanta pentru a evita aparitia unor complicatii asupra sarcinii dumneavoastra.

Ce minerale sunt necesare in timpul sarcinii?

In perioada sarcinii, mai multe minerale sunt esentiale, atat pentru dumneavoastra, cat si pentru fatul dumneavoastra. Cateva dintre cele mai importante minerale necesare în timpul sarcinii sunt următoarele:

Fierul - Fierul reprezinta un mineral esentiala pe timpul sarcinii deoarece ajuta la producerea de sange suplimentar necesara. Acest mineral are rolul de a transporta oxigenul catre celulele corpului si ajuta la dezvoltarea creierului si a sistemului nervos a viitorului bebelus. Cateva alimente bogate in fier sunt: carnea rosie, pestele, legumele cu frunze verzi intunecate, fasolele si nucile.

Calciul – Calciul reprezinta un mineral necesara cu rol in dezvoltarea oaselor si dintilor sanatosi ai bebelusului. Calciul contribuie, in egala masura, la funcționarea normala a muschilor si a sistemului nervos. Cele mai bune surse de calciu sunt lactatele, cum ar fi laptele, branza, iaurtul, dar si legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul si kale.

Magneziul – Magneziul reprezinta un mineral care este implicat in mai mult de 300 de reactii enzimatice din corp si este necesar pentru dezvoltarea corespunzatoare a oaselor si a sistemului nervos a viitorului bebelus. Magneziul poate fi gasit in alimente cum ar fi: legumele cu frunze verzi, nuci si seminte, leguminoase si cereale integrale.

Zincul – Zincul reprezinta un mineral importanta cu rol in cresterea si dezvoltarea celulelor, precum si dezvoltarea sistemului imunitar a viitorului bebelus. Cateva surse bune de zinc sunt carnea, pestele, leguminoasele, cereale integrale si produse lactate.

Iodul – Iodul reprezinta un mineral esentiala in productia normala a hormonilor tiroidieni, care sunt niste hormoni deosebit de importanti pentru dezvoltarea corespunzatoare a creierului si a sistemului nervos al fatului. Cateva surse bune de iod sunt produsele din mare, cum ar fi pestele si algele marine, dar si sare iodata poate reprezenta o sursa importanta de iod.

Cuprul – Cuprul reprezinta un mineral important cu rol in crearea tesuturilor conjunctive si la dezvoltarea sistemului cardiovascular al viitorului bebelus. Cuprul este prezent in alimente cum ar fi fructele de mare, ciocolata neagra, cerealele integrale, nucile si semintele. Din momentul in care ati aflat de sarcina, este absolut necesar sa mergeti la un consult si sa discutati cu medicul dumneavoastra cu privire la sarcina. Doctorul va va indruma catre o alimentatie bogata în mineralele de care aveti dumneavoastra nevoie.

De ce este important ca in timpul sarcinii sa aveti o alimentatie bogata in vitamine si minerale?

Pe perioada sarcinii, nevoile nutritionale ale corpului dumneavoastra se vor schimba deoarece trebuie sa sustina dezvoltarea si cresterea sanatoasa a fatului dumneavoastra. Unele dintre cele mai importante motive pentru care este important sa luati vitamine si minerale in timpul sarcinii sunt urmatoarele:

Dezvoltarea sanatoasa a fatului - Vitaminele si mineralele sunt absolut necesare pentru dezvoltarea corespunzatoare a sistemului nervos, a oaselor si a altor organe ale bebelusului in curs de dezvoltare.

Prevenirea malformatiilor congenitale – Unele vitamine, cum ar fi acidul folic, au un rol foarte important in evitarea aparitiilor malformatiilor congenitale ale creierului si ale maduvei spinarii la fat.

Sustinerea sistemului imunitar – In perioada sarcinii, sistemul imunitar al dumneavoastra va suferi cateva modificari pentru a tolera prezenta fatului. Vitaminele si mineralele au rol in mentinerea sistemului dumneavoastra imunitar sanatos, oferind protectie impotriva infectiilor si altor afectiuni care pot sa apara.

Combaterea anemiei - Sarcina poate rezulta printr-o crestere de fier necesar, deoarece se va produce mai mult sange pentru a sustine dezvoltarea fatului.

Articole similare
Boala Lafora: O boala genetica rara care afecteaza sistemul nervos central Boala Lafora: O boala genetica rara care afecteaza sistemul nervos central

Boala Lafora este o forma mostenita, severa de epilepsie mioclonica progresiva. Conditia incepe cel mai frecvent cu crize epileptice in copilaria tarzie sau adolescenta. Alte semne si simptome includ dificultati de mers pe jos, spasme musculare (mioclonie) si dementa. Persoanele afectate se confrunta, de asemenea, cu o deteriorare cognitiva rapida, care incepe in jurul aceleiasi perioade de timp cu convulsiile.

18 septembrie 2024
Edited 18 septembrie 2024
citește articolul
Sindromul Laron: Cauze si optiuni de tratament pentru aceasta boala rara Sindromul Laron: Cauze si optiuni de tratament pentru aceasta boala rara

Sindromul Laron, numit si nanismul Laron sau hipopituitarismul ereditar de tip Laron, este o boala genetica rara care afecteaza in principal cresterea si dezvoltarea fizica. Aceasta afectiune este cauzata de mutatii in gena care codifica receptorul hormonului de crestere (GH). Simptomele sindromului Laron includ statura mica, proportii corporale neobisnuite, probleme dentare, dezvoltare sexuala intarziata si un risc crescut de diabet si alte probleme metabolice.

26 august 2024
Edited 26 august 2024
citește articolul
Boala Chédiak-Higashi: Diagnostic si optiuni de tratament Boala Chédiak-Higashi: Diagnostic si optiuni de tratament

Sindromul Chédiak-Higashi este o tulburare autozomala recesiva cauzata de mutatii care afecteaza o proteina de reglementare a traficului lizozomal. Aceasta proteina joaca un rol crucial in incapacitatea neutrofilelor de a elimina microbii fagociti. Pacientii cu sindrom Chédiak-Higashi au infectii recurente, sangerari usoare, vanatai si manifestari neurologice. Sindromul este, de asemenea, asociat cu albinismul oculocutanat. Diagnosticul se face din analiza sangelui pacientului sau a frotiului maduvei osoase si din testarea genetica.

11 mai 2023
Edited 11 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.