Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Carbunele activ: Cum se obtine, beneficii organism, contraindicatii

Carbunele activ: Cum se obtine, beneficii organism, contraindicatii

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 9 aprilie 2023 Ultima actualizare: 13 aprilie 2023

Carbunele activ este o pulbere neagra, fina si inodora, folosit din antichitate in diferite afectiuni. In China Antica se folosea pentru proprietatile sale curative digestive. In plus, datorita proprietatilor sale de absorbtie a toxinelor, carbunele activ are o multime de utilizari medicinale si cosmetice. Carbunele medicinal se produce in urma supraincalzirii surselor naturale de carbon, cum ar fi lemnul. Aceasta pulbere neagra se leaga de toxine si nu permite absorbtia acestora in stomac. Corpul nu poate sa absoarba carbunele si, prin urmare, toxinele care se leaga de carbune sunt eliminate. Cum putem folosi carbunele activ si la ce ne ajuta, descopera in acest material.

Ce este carbunele activ si cum se obtine? 

Carbunele activ este o pulbere neagra fina, inodora, folosita adesea in camerele de urgenta pentru a trata supradozele. Proprietatile sale de absorbtie a toxinelor au o gama larga de utilizari medicinale si cosmetice. Fabricarea carbunelui activ il face extrem de absorbant, permitandu-i sa se lege de molecule, ioni sau atomi si sa le elimine din substantele dizolvate. Fabricarea carbunelui activ implica incalzirea la temperaturi foarte ridicate a materialelor bogate in carbon, cum ar fi lemnul, turba, cojile de nuca de cocos sau rumegusul.

Acest proces de „activare” elimina carbunele de molecule absorbite anterior si elibereaza din nou locurile de legatura. Acest proces reduce, de asemenea, dimensiunea porilor din carbune si ii maresc capacitatea de absortie. Altfel spus, o lingurita de carbune activ poate curata de pana la zece ori greutatea sa si poate absorbi substantele toxice din jur.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a aprobat carbunele activ pentru tratamentul de urgenta al supradozelor sau otravirilor cu pesticide, fungicide, otravirea accidentala cu substante de curatat precum detergent, clor, otravirea cu ciuperci toxice, plante toxice precum matraguna, cianura.

Care este rolul carbunelui activ in organism? 

Carbunele medicinal, sau carbunele activ, asa cum am spus anterior, actioneaza prin captarea toxinelor si a substantelor chimice din intestin, prevenind absorbtia lor. Textura poroasa a carbunelui are o sarcina electrica negativa, ceea ce il face sa atraga molecule incarcate pozitiv, cum ar fi toxinele si gazele. Deoarece carbunele activ nu este absorbit de corp, poate transporta in afara corpului, diverse toxine care se leaga de suprafata sa.

Datorita proprietatilor sale de legare a toxinelor, carbunele activ are o varietate de utilizari medicale. Poate fi utilizat pentru a trata supradozele de medicamente eliberate pe baza de reteta, precum si supradozele de medicamente fara prescriptie medicala, cum ar fi aspirina, acetaminofenul si sedativele.

De exemplu, studiile arata ca atunci cand se ia o doza unica de 50-100 de grame de carbune activ la cinci minute de la ingestia medicamentului, poate reduce absorbtia acestuia la adulti cu pana la 74%. Acest efect scade la aproximativ 50% atunci cand carbunele este luat la 30 de minute dupa ingestia medicamentului si la 20% daca este luat la trei ore dupa supradozaj.

Care sunt beneficiile carbunelui activ?

1. Adjuvant in sanatatea rinichilor - Carbunele activ poate ajuta la functionarea rinichilor prin filtrarea toxinelor si medicamentelor nedigerate. Carbunele activ pare a fi deosebit de eficient in indepartarea toxinelor derivate din uree, principalul produs secundar al digestiei proteinelor. Un studiu din 2013 a observat ca sobolanii cu o boala renala cronica indusa au primit 4 grame (g) pe kilogram pe zi dintr-un preparat oral de carbune activ. Cercetatorii au descoperit ca animalele au avut reduceri semnificative ale inflamatiei si daunelor intestinale. Intr-un alt studiu din 2014, sobolanii cu insuficienta renala cronica indusa au fost hraniti cu amestecuri care contineau 20% carbune activat. Ei au experimentat o functie renala imbunatatita si o rata redusa de inflamatie si deteriorare a rinichilor.

2. Adjvant in caz de balonare si reflux gastric - Se crede ca pulberea de carbune activ poate perturba gazele intestinale, prin absorbtia substantelor gazoase care se acumuleaza in intestin in urma proceselor digestive. Se stie ca in procesul de digestie sunt implicate anumite bacterii simbiotice care atunci cand proceseaza anumite alimente elimina gaze in intestin. Lichidele si gazele prinse in intestin pot trece cu usurinta prin milioanele de gauri minuscule ale carbunelui activ, iar acest proces le poate neutraliza.

Intr-un studiu din 2012 efectuat la o universitate din Michigan pe un esantion mic de persoane cu antecedente de balonare si acumulare de gaze in intestin care au luat 448 de miligrame (mg) de carbune activ de trei ori pe zi timp de 2 zile inainte de a fi examinate cu ultrasunete intestinale. Studiul a aratat ca examinatorii au putut sa vada mai bine anumite parti ale unora dintre organe cu ultrasunete dupa tratamentul cu carbune activ. 

Aproximativ 34% dintre participantii carora li s-a administrat carbunele activ pentru a-si reduce gazul au avut, de asemenea, simptome imbunatatite. Intr-un alt studiu din 2017 efectuat in Scotia, persoanele care au luat 45 mg de simeticona si 140 mg de carbune activ de trei ori pe zi timp de 10 zile au raportat toate o reducere semnificativa a durerii abdominale fara efecte secundare.

3. Excelent pentru filtrarea apei - Chiar daca acest beneficiu nu are legatura directa cu organismul uman, totusi trebuie precizat pentru ca se stie ca organismul uman e conceput din peste 70% si calitatea acestui lichid pe care il consumam e direct influentata de starea de sanatate. Astfel spus, carbunele activ ajuta la purificarea apei potabile si la eliminarea metalelor grele sau a altor toxine care pot aparea in apa de consum. In plus, carbunele activ folosit in filtrarea apei elimina si alte substante periculoase precum droguri, medicamente, virusi, bacterii, ciuperci si alte substante chimice gasite in apa.

In mediile comerciale, cum ar fi centrele de gestionare a deseurilor, operatorii folosesc adesea granule de carbune activ pentru o parte a procesului de filtrare. Zeci de produse de filtrare a apei sunt, de asemenea, concepute pentru uz casnic, folosind cartuse de carbon pentru a purifica apa de toxine si impuritati. Un studiu din 2015 din Kansas, SUA, a descoperit ca sistemele de filtrare a apei care foloseau carbon au indepartat pana la 100% din fluor din 32 de probe de apa nefiltrata dupa 6 luni de instalare.

4. Adjuvant in procese de digestie si probleme digestive - Intr-un studiu din 2018 din Londra, cu privire la utilizarea carbunelui activ pentru diaree, cercetatorii au concluzionat ca acesta ar putea fi capabil sa previna absorbtia in organism a bacteriilor si medicamentelor care pot provoca diaree prin captarea lor pe suprafata sa poroasa si texturata. Cercetatorii au subliniat, de asemenea, ca o doza de carbune activ a avut putine efecte secundare, mai ales in comparatie cu medicamentele antidiareice comune.

5. Albirea dintilor si sanatatea bucala - Proprietatile de absorbtie a toxinelor ale carbunelui activ pot fi importante si in zona de igiena si sanatate orala. Datorita proprietatilor sale de absorbtie, pasta de dinti care contine particule de carbune activ absoarbe mai usor resturile alimentare, acizii care se acumuleaza in cavitatea bucala si bacteriile care produc halitoza.

Intr-o analiza din 2019 efectuata la un centru medical din Milano, cercetatorii au concluzionat ca folosirea cu recurenta a carbunelui activ pentru igiena orala imbunatateste considerabil structura maltului dentar si ajuta in albirea dintilor. 

6. Stimulent pentru ingrijirea pielii si ingredient activ in mastile pentru ten - Cercetatorii francezi au raportat faptul ca o doza de carbune activ poate ajuta la atragerea microparticulelor, cum ar fi murdaria, praful, substantele chimice, toxinele si bacteriile, la suprafata pielii, ceea ce face indepartarea lor mai usoara. Este un ingredient important in mastile de fata, mai ales pentru persoanele care au un ten gras sau mixt si vor sa il curete mai usor de sebuum in exces si impuritati.

7. Deodorant - Se stie deja ca diversele deodorante cu particule de carbune activ sunt disponibile pe scara larga. Carbunele poate absorbi mirosurile si gazele daunatoare, facandu-l ideal ca deodorant pentru axila si pentru igiena corpului. In plus, carbunele activ poate absorbi excesul de umiditate si poate controla nivelul de umiditate la un nivel mirocelular fiind un aliat important pentru persoanele care sufera de transpiratie excesiva (hiperhidroza).

Cum se administreaza corect carbunele activ?

Carbunele activ medicinal actioneaza in mod exclusiv fizic, respectiv este eliminat in stare similara celei in care a fost ingerat. Astfel, efectele secundare sunt foarte putine, insa trebuie retinut ca o administrare in exces poate provoca eventuale constipatii sau chiar varsaturi. De asemenea, nu poate fi exclusa neutralizarea medicamentelor si a contraceptivelor orale. Astfel, se recomanda administrarea carbunelui activ prin respectarea unui interval de timp fata de celelalte medicamente si numai in urma consultarii medicului sau a farmacistului.

Totodata, este foarte importanta hidratarea care insoteste administrarea carbunelui activ, deoarece numai o cantitate de lichid suficienta poate asigura o actiune pe masura si o dezintegrare optima a carbunelui. Si nu in ultimul rand, cititi cu atentie etichetele produselor cosmetice pe baza de carbune activ. Pe aceste etichete trebuie sa se regaseasca termenul charcoal. Doar asa puteti fi siguri ca produsele respective contin carbune activ si nu un colorant de culoare neagra. Pentru siguranta comandati produse care contin carbune activ doar din farmacii.

Bibliografie:

1. Chiew AL, Gluud C, Brok J, Buckley NA. Interventions for paracetamol (acetaminophen) overdose. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Feb 23;
2. Park S, Lee HJ, Shin J, You KM, Lee SJ, Jung E. Clinical Effects of Activated Charcoal Unavailability on Treatment Outcomes for Oral Drug Poisoned Patients. Emerg Med Int. 2018;
3. Thomsen M, Vitetta L. Adjunctive Treatments for the Prevention of Chemotherapy- and Radiotherapy-Induced Mucositis. Integr Cancer Ther. 2018 Dec;
4. Juurlink DN. Activated charcoal for acute overdose: a reappraisal. Br J Clin Pharmacol. 2016 Mar;
5. Hoegberg LCG, Shepherd G, Wood DM, Johnson J, Hoffman RS, Caravati EM, Chan WL, Smith SW, Olson KR, Gosselin S. Systematic review on the use of activated charcoal for gastrointestinal decontamination following acute oral overdose. Clin Toxicol (Phila). 2021 Dec;
6. Takia L, Kc S, Randhawa M, Angurana SK, Nallasamy K, Bansal A, Jayashree M. Clinical Features, Intensive Care Needs, and Outcome of Carbamazepine Poisoning in Children. Indian J Pediatr. 2022 Mar 12; 
7. Hatanaka K, Kamijo Y, Kitamoto T, Hanazawa T, Yoshizawa T, Ochiai H, Haga Y. Effectiveness of multiple-dose activated charcoal in lamotrigine poisoning: a case series. Clin Toxicol (Phila). 2022 Mar;
8. Störmann S, Hoppe J, Steinert D, Angstwurm MW. A Case of Self-salvation in a Determined Chloroquine Suicide Attempt. J Crit Care Med (Targu Mures). 2022 Jan; 
9. Maes KR, Depuydt P, Vermassen J, De Paepe P, Buylaert W, Lyphout C. Foxglove poisoning: diagnostic and therapeutic differences with medicinal digitalis glycosides overdose. Acta Clin Belg. 2022 Feb;
10. Ajjampur K, Subramaniam A. The importance of early use of beta blockers and gastric decontamination in caffeine overdose: A case report. Aust Crit Care. 2021 Jul;
11. Espinoza B, Zingale D, Rubal-Peace G. Prevalence of medically unsupervised activated charcoal use a cause for concern in celiac disease? J Am Pharm Assoc (2003). 2022 Mar-Apr;
12. Chacko B, Peter JV. Antidotes in Poisoning. Indian J Crit Care Med. 2019 Dec;
13. Chiew AL, Buckley NA. Acetaminophen Poisoning. Crit Care Clin. 2021 Jul;
14. Chomchai S, Mekavuthikul P, Phuditshinnapatra J, Chomchai C. Sensitivity of dose-estimations for acute acetaminophen overdose in predicting hepatotoxicity risk using the Rumack-Matthew Nomogram. 
15. Isoardi KZ, Henry C, Harris K, Isbister GK. Activated Charcoal and Bicarbonate for Aspirin Toxicity: a Retrospective Series. J Med Toxicol. 2022 Jan;
16. Delaney TM, Helvey JT, Shiffermiller JF. A Case of Salicylate Toxicity Presenting with Acute Focal Neurologic Deficit in a 61-Year-Old Woman with a History of Stroke. Am J Case Rep. 2020 Feb 15;
17. Ferranti S, Grande E, Gaggiano C, Grosso S. Antiepileptic drugs: Role in paediatric poisoning. J Paediatr Child Health. 2018 May;

Articole similare
Anevrismul cerebral: Cauze, simptome, preventie Anevrismul cerebral: Cauze, simptome, preventie

Anevrismul cerebral reprezinta o dilatatie anormala la nivelul arterelor cerebrale. Tesutul poate fi rupt sau nerupt, iar in primul caz este nevoie de o interventie chirurgicala majora de urgenta. Lasata netratat aceasta problema medicala poate avea consecinte ireversibile asupra bolnavului cat si poate afecta major stilul de viata al acestuia.

8 august 2024
Edited 8 august 2024
citește articolul
Stresul: Efectele negative asupra creierului, metode tratament Stresul: Efectele negative asupra creierului, metode tratament

Stresul, oboseala cronica, anxietatea si depresia au efecte negative nu doar asupra creierului, ci si asupra intregului organism, stand la baza declasarii multor probleme de sanatate. Dar atunci cand efectele lui se resimt la nivelul creierului, totul degenereaza pentru ca un creier bolnav nu va putea gestiona corect celelalte operatiuni care asigura supravietuirea. 

26 iulie 2024
Edited 26 iulie 2024
citește articolul
Leucemia: cauze, simptome, cum se poate tine sub control Leucemia: cauze, simptome, cum se poate tine sub control

Leucemia reprezinta o boală oncologica a sangelui si a elementelor figurate ale acestuia, care se manifesta sub forma proliferarii necontrolate de celule sangvine anormale si nefunctionale. Leucemia este cancerul tesuturilor care formeaza sangele in organism, inclusiv maduva osoasa si sistemul limfatic. Exista mai multe tipuri de leucemie

13 noiembrie 2022
Edited 1 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.