Leucemia: cauze, simptome, cum se poate tine sub control
Leucemia reprezinta o boală oncologica a sangelui si a elementelor figurate ale acestuia, care se manifesta sub forma proliferarii necontrolate de celule sangvine anormale si nefunctionale. Leucemia este cancerul tesuturilor care formeaza sangele in organism, inclusiv maduva osoasa si sistemul limfatic. Exista mai multe tipuri de leucemie. Unele forme de leucemie sunt mai frecvente la copii, iar altele apar mai ales la adulți.
Aceasta afectiune implica, de obicei, celule albe din sange, care sunt considerate ”luptatori” puternici contra infectiilor. In cazul unui organism sanatos, acestea cresc si se divid intr-un mod organizat, pe masura ce organismul are nevoie de ele.
Care sunt cauzele care favorizeaza aparitia bolii?
Leucemia apare datorita unei mutatii ADN la nivelul unei celule stem precursoare din maduva osoasa hematogena care determina formarea de celule albe (limfocite, granulocite, monocite, eozinofile, bazofile), eritrocite sau trombocite anormale. Factorii de risc ai afectiunii sunt reprezentati in mod frecvent de catre:
- Expunerea la doze mari de radiatii si substante toxice (benzen);
- Fumat;
- Istoricul familial de boala;
- Mutatii genetice cromozomiale (mutatia cromozomului Philadelphia implicata in aparitia leucemiei mieloide cronice).
Dupa natura evolutiei lor, leucemiile pot fi acute (caracteristica este proliferarea rapida a celulelor imature, cu deteriorarea accelerata a starii generale a pacientului), sau cronica (evolutie mai lenta care poate fi asimptomatica in stadiu incipient si determina cresterea numarului de forme mature ale elementelor figurate anormale). In functie de liniile celulare afectate, leucemiile pot fi clasificate dupa cum urmeaza:
- Leucemie limfocitara acuta LAL si cronica LLC: afecteaza limfocitele si tesutul limfatic;
- Leucemie mieloida acuta si cronica: afecteaza precursorul globulelor albe, celuleor rosii si al trombocitelor;
- Alte tipuri de cancer hematologic: leucemia cu celule păroase, sindroame mielodisplazice, afectiuni mieloproliferative.
Cum se clasifica leucemia?
Primul tip de clasificare se concentreaza pe rata de progresie a leucemiei si pe modul in care face organismul sa declanseze anumite simptome:
In leucemia acuta, celulele sanguine anormale sunt celule sanguine imature (explozii). Ele nu isi pot indeplini functiile normale si se inmultesc rapid, prin urmare, boala se agraveaza rapid. Leucemia acută necesita tratament prompt si agresiv.
In Leucemie cronica sunt mai multe tipuri de manifestari ale bolii. In unele cazuri se produc prea multe celule, iar in altele prea puține. Leucemia cronică implica mai multe celule sanguine mature. Aceste celule sanguine se reproduc si se acumuleaza foarte lent si pot functiona normal pentru o perioada de timp. Unele forme de leucemie cronică, la început, nu produc simptome precoce, astfel incat acestea pot trece neobservate sau nu sunt diagnosticate de ani de zile.
Acest tip de leucemie afecteaza celulele limfoide (limfocite) care formeaza tesut limfoid sau limfatic. Tesutul limfatic formeaza sistemul imunitar.
Leucemia mieloida afecteaza celulele albe, rosii si trombocitele. Alte tipuri rare de leucemie includ leucemia cu celule paroase, sindroamele mielodisplazice si tulburarile mieloproliferative.
Simptome ale leucemiei
Simptomele variaza in functie de tipul de leucemie cu care va confruntati. Acestea sunt cele mai frecvente:
Leucemie mieloida acuta: Oboseala, pierderea poftei de mancare, scadere a greutatii, febra si transpiratii nocturne.
Leucemie mieloida cronica: Slabiciune, transpiratie abundenta fara motiv aparent si, ca si in cazul anterior, febra si pierderea apetitului, scaderea greutatii.
Leucemie limfocitara acuta: Ameteli, slabiciune si oboseala, dificultati de respiratie, infectii recurente, vanatai ce apar cu usurinta, febra si sangerari frecvente sau severe la nivelul nasului si gingiilor.
In cele mai multe cazuri de leucemie, o cauza identificabila nu poate fi stabilita. Cu toate acestea, exista o serie de factori de risc precum antecedente de tratament pentru alte tipuri de cancer: Administrarea de chimioterapie sau radioterapie poate duce la alterarea sau deteriorarea celulelor, ceea ce poate conduce la aparitia leucemiei.
Tulburari genetice: Boli cum ar fi sindromul Down cresc sansele de a avea leucemie.
Expunerea la agenti toxici: Contactul cu anumiti agenti toxici, indiferent daca sunt din mediu sau asociati cu obiceiuri precum fumatul, creste riscul de leucemie.
Istoric familial: In cazuri minoritare, un istoric familial de leucemie poate fi un factor de risc.
Oamenii de stiinta nu inteleg cauzele exacte ale leucemiei. Se pare ca se dezvolta dintr-o combinatie de factori genetici si de mediu. In general, leucemia se crede ca apare atunci cand unele celule sanguine dobandesc modificari (mutatii) in materialul genetic sau in ADN. ADN-ul unei celule contine instructiuni care ii spun ce sa faca. De obicei, ADN-ul spune celulei sa creasca intr-un anumit ritm si sa moara la un anumit moment. In leucemie, mutatiile spun celulelor sanguine sa continue sa creasca si sa se divida.
Cand se intampla acest lucru, productia de celule sanguine scapa de sub control. De-a lungul timpului, aceste celule anormale pot disloca celulele sanguine sanatoase din maduva osoasa, reducand numarul de trombocite, celule albe din sange si celule rosii sanatoase din sange, provocand semne si simptome specifice leucemiei.
Tratament recomandat pentru leucemie
Tratamentul pentru leucemie depinde de mai multi factori. Medicul determina optiunile de tratament pentru leucemie in functie de varsta si starea generala de sanatate, tipul de leucemie pe care il aveti si daca s-a raspandit si in alte parti ale corpului, inclusiv in sistemul nervos central. Tratamentele comune utilizate pentru combaterea leucemiei sunt:
Chimioterapia este principala forma de tratament pentru leucemie. In acest tratament se folosesc substante chimice pentru a ucide celulele leucemice.
In functie de tipul pe care il aveti, puteti primi un singur medicament sau o combinatie de mai multe. Acestea pot veni sub forma de pilule sau pot fi injectate direct intr-o vena.
Tratamentele se concentreaza asupra anomaliilor specifice din celulele canceroase. Prin blocarea acestor anomalii, tratamentele cu medicamente pot provoca moartea celulelor canceroase. Celulele leucemice vor fi testate pentru a vedea care terapie tintita ar putea fi de ajutor pentru tine.
Radioterapia utilizeaza raze X sau alte fascicule de energie inalta pentru a deteriora celulele leucemice si pentru a opri cresterea lor. In timpul radioterapiei, va asezati pe o masa in timp ce un aparat de mari dimensiuni se misca in jurul dumneavoastra si directioneaza radiatiile catre anumite puncte din organism. Este posibil sa primiti radiatii intr-o anumita zona a corpului in care exista o acumulare de celule leucemice sau puteti primi radiatii in tot corpul. Radioterapia poate fi utilizata pentru pregatirea unui transplant de maduva osoasa.
Un transplant de maduva osoasa, numit si transplant de celule stem, ajuta la restabilirea celulelor stem sanatoase prin inlocuirea maduvei osoase bolnave cu celule stem fara leucemie, care vor regenera maduva osoasa sanatoasa.
La persoanele care au leucemie, maduva osoasa genereaza prea multe celule albe anormale, care nu functioneaza corect. Tratamentul pentru leucemie poate fi complex, in functie de tipul de leucemie si de alti factori. Dar exista strategii si resurse care pot ajuta la succesul tratamentului.
Tipuri de tuse si ce boli ascund ele?Bibliografie:
- Kliegman RM, et al. The leukemias. In: Nelson Textbook of Pediatrics. 21st ed. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed Oct. 16, 2020.
- Niederhuber JE, et al., eds. Abeloff's Clinical Oncology. 6th ed. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed Oct. 16, 2020.
- Leukemia. American Society of Hematology. https://www.hematology.org/education/patients/blood-cancers/leukemia. Accessed Oct. 16, 2020.