Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ceai de Urzica: Beneficii pentru organism, contraindicatii

Ceai de Urzica: Beneficii pentru organism, contraindicatii

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 30 iulie 2024 Ultima actualizare: 9 decembrie 2024

Urzica este o planta cu frunze ascutite si flori albe pana la galbui, aceasta avand o multime de intrebuintari, frunzele fiind consumate si in diverse preparate. Urzica este folosita cel mai frecvent in tratarea diabetului si osteoartritei, ea fiind folosita si pentru a trata infectiile tractului urinar, pietrele la rinichi, prostata marita, precum si febra fanului sau alte afectiuni. Inca din antichitate urzica a fost apreciata foarte mult pentru beneficiile pe care le are asupra sanatatii, aceasta fiind mereu parte din tratamentele naturiste.

Ceaiul de urzica este un mod cum poate fi consumata aceasta planta, dar ea mai are si alte moduri prin care poate fi consumata. Urzica este asadar extrem de utila sanatatii, aceasta fiind bogata intr-o multime de minerale, dar si de vitamine. Beneficiile acestei plante sunt multiple, ea fiind un ingredient frecvent folosit in mancare. Urzica mai poarta si denumirea de “foc vindecator” pentru ca inteapa si da senzatia de arsura atunci cand intra in contact cu pielea, ea fiind in acelasi timp si benefica pentru sanatate.

Urzicile sunt in primul rand o sursa excelenta de fier, acestea avand in componenta lor si minerale, dar si proteine, consumul urzicilor fiind recomandat oricui. Aceasta planta este una bogata in siliciu, fier, dar si potasiu sau magneziu. Ea contine un numar mare de aminoacizi, fiind bogata in numeroase vitamine precum vitamina C, K, dar si B2. Un alt motiv pentru a consuma urzica este ca aceasta este indicata in detoxifiere, dar si in regenerarea organismului. Urzicile mai fac parte si din categoria plantelor care consumate primavara ajuta organismul sa-si revina dupa o iarna in care a fost lipsit de nutrienti. O cura de detoxifiere cu urzici este asadar una recomandata pentru persoanele care doresc sa se bucure de efectul pozitiv pe care aceasta planta il va avea asupra starii lor de sanatate.

 

Care sunt beneficiile urzicilor?

Urzicile trateaza anemia datorita continutului mare de fier, dar si de magneziu pe care il au in componenta lor. Acestea sunt o terapie excelenta, dar si ieftina in acelasi timp pentru anemie. Persoanele care sufera de aceasta problema pot consuma urzici sub forma de ceai timp de o luna de zile, astfel incat sa ajunga sa se simta mult mai bine. Planta mai are si unele proprietati antianemice, dar si hemostatice. Consumul de urzici este unul benefic asadar pentru sistemul imunitar, de aceea ar trebui avut in vedere. Urzicile mai pot scadea glicemia si pot ameliora bolile de inima, iar printre afectiunile pe care le pot ameliora acestea se numara si diabetul. Urzicile pot scadea glicemia, dar si preveni diabetul. Medicii le recomanda chiar bolnavilor de diabet sa aiba in vedere beneficiile oferite de urzica proaspata. Alergiile, dar si bolile de inima sunt alte afectiuni care pot fi ameliorate de consumul regulat de urzici, de aceea este recomandat ca orice persoana sa aiba in vedere acest aliment. Ceaiul sau tinctura de urzica pot tine sub control tensiunea arteriala si tahicardiile.

Persoanele care sufera de guta sau de artrita mai pot consuma pasta sau ceai de urzica. Acest lucru se datoreaza faptului ca urzicile au o actiune antiinflamatoare. Medicii recomanda asadar consumul de urzici din acest punct de vedere. Frunzele de urzica fierte si amestecate sub forma de pasta pot reduce semnificativ durerile. Ele fiind aplicate pe zonele dureroase. De asemenea, compresele cu ceai din urzici ajuta si ele foarte mult in ceea ce priveste cicatrizarea ranilor. Ceaiul de urzica este considerat a fi si un foarte bun tonic, el fiind recomandat atat femeilor, cat si barbatilor. Ceaiul de urzici creste concentratia de testosteron in mod natural, iar acest lucru duce si la o crestere a vitalitatii, in special in cazul barbatilor. Ceaiul mai stimuleaza si lactatia mamelor, acesta fiind recomandat in cazul recuperarii acestora de dupa nastere. Chiar si femeile tinere aflate la inceputul menstruatiei pot avea in vedere acest ceai, el fiind indicat si pentru femeile in varsta aflate la menopauza. Urzicile sunt si foarte bune pentru par, acestea fiind recomandate ca tratament impotriva matretii, dar si a caderii parului. Poti prepara un tratament pentru par punand aproximativ 1,5 kg de frunze de urzici intr-o oala de 5 litri cu apa rece. Fierbe aceasta oala, iar cu acest amestec iti poti spala parul de trei ori pe saptamana.

Cum se pot consuma urzicile?

Urzicile se pot consuma in diverse preparate sau in ceaiuri. Ele mai pot fi consumate si sub forma de suc de urzica, acesta fiind preparat foarte simplu. Urzicile se spala bine si se zdrobesc intr-un blender sau intr-un mojar cu pistil, consumandu-se cate doua linguri pe zi. Daca se doreste sa se prepare un ceai de urzica, atunci frunzele se fierb timp de 5 minute, in 300 de ml de apa, frunzele fiind lasate doar cateva minute la infuzat. Imediat dupa, ceaiul se strecoara si se bea ca atare, fiind indulcit de o lingurita de miere.

 

Exista si contraindicatii la folosirea urzicilor?

Daca se consuma in cantitati mai mari, urzicile duc la marirea coagulabilitatii sangelui. De asemenea, acestea sunt contraindicate persoanelor cu hipertensiune arteriala, precum si cu ateroscleroza sau polipi. Varstnicii trebuie sa aiba si ei grija si sa tina cont de faptul ca urzicile pot agrava tromboflebita. Mai puteti tine cont si de faptul ca urzicile au o actiune puternica diuretica, iar consumul prelungit de urzici poate cauza chiar si un dezechilibru electrolitic. Persoanele care consuma in mod repetat planta de urzica trebuie sa aiba grija ca in dieta lor de zi cu zi sa introduca si suficient potasiu. In acest fel, sa se bucure de toate beneficiile urzicii si sa aiba parte de o cantitate suficienta de potasiu.

O multime de cercetari au aratat si faptul ca urzica mai determina si contractiile uterului, deci femeile care sunt gravide ar trebui sa se fereasca de consumul de urzica. Urzica este asadar un remediu pe care orice persoana ar trebui sa-l aiba in vedere, aceasta fiind o solutie indicata pentru persoanele care doresc ca sa se bucure de toate efectele benefice pe care aceasta planta le pune la dispozitia lor.

Cum sa folosesti corect ceaiul de urzica pentru copii

Urzicile sunt folosite si in procesul de detoxifiere al organismului si in curatarea sangelui. In cazul in care ne confruntam cu problema caderii parului, un tratament des folosit este urzica. Uleiul din urzica se poate gasi in compozitia sampoanelor, a balsamurilor de par sau a mastilor speciale pentru podoaba capilara. Planta de urzica este recomandata pentru stimularea cresterii parului si a masarii scalpului cu sucul obtinut din aceasta. Putem obtine beneficiile chiar in interiorul caminului nostru, prin zdrobirea frunzelor proaspete de urzica. Lichidul ce-l vom obtine se poate aplica pe scalp, urmand mai apoi o sesiune de cateva minute de masaj.

Tratamentul poate fi repetat de pana la 3 ori pe saptamana pentru a obtine rezultatele mult visate. Pe de alta parte, multe persoane se confrunta cu problema parului gras. Asadar, ceaiul de urzica poate avea efecte benefice in inlaturarea excesului de sebum. In acest caz, se va folosi infuzia de urzica. Ceaiul de urzica poate fi utilizat pe par natural si pe par vopsit, indiferent de culoare. Insa, in cazul in care parul este vopsit in stil ombre, cu nuante de blond, este recomandata folosirea unei cantitati mai mici de urzica pentru a se evita schimbarea nuantelor. Acestea fiind spuse, indiferent de cauza noastra, uleiul de urzica este foarte folosit in tratarea diverselor probleme legate de caderea parului. Planta de urzica reda sanatatea si frumusetea podoabei noastre capilare, indiferent de metoda de administrare.

Ce este Gotu Kola si ce similitudini are cu urzica

Gotu Kola, este o planta erbacee perena din familia Apiaceae, care este cunoscuta sub numele sau stiintific de Centella asiatica. Aceasta isi are originea in zonele tropicale din Asia si este recunoscuta si sub numele de „ iarba de lei” sau „ iarba tigrului”. Gotu Kola este utilizata de secole in medicina traditionala asiatica, mai ales in medicina ayurvedica si in medicina chineza. Frunzele si tulpinile acestei plante au in componenta compusi activi, spre exemplu triterpenoidele si asiaticozidele, care prezinta proprietati medicinale. Planta aceasta este de multe ori folosita pentru o varietate de afectiuni si scopuri terapeutice. Cateva dintre cele mai intalnite utilizari ale acestei plante sunt urmatoarele:

  • Sistem nervos - Se spune despre Gotu Kola ca prezinta efecte calmante si ca ar putea contribui la diminuarea stresului si anxietatii. In aceeasi masura, se crede ca aceasta planta ar putea imbunatati memoria si concentrarea.
  • Sistem circulator - De multe ori Gotu Kola este folosita cu scopul de a imbunatati circulatia sangelui si pentru a intari vasele de sange. Se spune despre aceasta ca poate ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange si ca poate fi folositoare in tratamentul venelor varicoase si a ulcerelor venoase.
  • Piele si rani - Gotu Kola este utilizata in mod traditional cu scopul de a trata ranile, cicatricile si alte probleme ale pielii. Se crede despre aceasta planta ca poate contribui la stimularea productiei de colagen si la vindecarea tesuturilor.
  • Antioxidant - In componenta acestei plante se regasesc numerosi antioxidanti care pot ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si a deteriorarii cauzate de catre radicalii liberi. Gotu Kola este folosita si in tratarea altor afectiuni, spre exemplu artrita, astmul, inflamatiile si problemele digestive.

 

Bibliografie:

Abdel-Rahim IR, Using of endophytic Saccharomycopsis fibuligera and thyme oil for management of gray mold rot of guava;

Alamgeer, Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth;

Ali G, Chemical composition, α-glucosidase inhibitory and anticancer activity of essential oil of Thymus vulgaris leaves;

Alshaikh NA, Susceptibility of fluconazole-resistant Candida albicans to thyme essential oil;

Boruga O, Thymus vulgaris essential oil: chemical composition and antimicrobial activity;

Damtie D, Toxicity and oviposition deterrent activities of thyme essential oils against Anopheles arabiensis;

Deletre E, Repellent, irritant and toxic effects of 20 plant extracts on adults of the malaria vector Anopheles gambiae;

El-Darier SM, An in vitro study on antimicrobial and anticancer potentiality of thyme and clove oils;

Articole similare
Hemograma: ce este, ce boli se pot depista cu ajutorul acestei investigatii Hemograma: ce este, ce boli se pot depista cu ajutorul acestei investigatii

Sangele este un tesut viu format atat din elemente lichide, cat si solide. Acesta circula prin venele, arterele si capilarele vertebratelor si joaca un rol principal pentru supravietuire: transportul oxigenului si nutrientilor in toate partile corpului. De asemenea, colecteaza dioxidul de carbon si substantele reziduale, astfel incat acestea sa poata fi excretate in strainatate. Oamenii au intre 4,5 si 6 litri de sange circulant in organism.

27 august 2024
Edited 27 august 2024
citește articolul
Norovirus: Simptome, complicatii ale infectiei, preventie si tratament Norovirus: Simptome, complicatii ale infectiei, preventie si tratament

Norovirusul este un virus extrem de contagios care poate cauza gastroenterita acuta, o boala caracterizata prin inflamatia tractului digestiv, dureri abdominale, greata, varsaturi si diaree. Norovirusul poate fi periculos, deoarece poate duce la deshidratare severa, in special la copii mici, persoanele in varsta si persoanele cu sistemul imunitar slabit.

27 aprilie 2023
Edited 27 aprilie 2023
citește articolul
Nutritie: Ce inseamna un regim hipocaloric, contraindicatii Nutritie: Ce inseamna un regim hipocaloric, contraindicatii

Este un truc pe care il putem aplica in mod fundamental la legume, fara a uita de nuci, fructe si anumite tipuri de peste. Cele mai multe legume pot fi consumate crude si acest lucru are mai multe avantaje: mai multe substante nutritive si obtinerea satietatii mai repede. In plus, economisim timpul destinat prepararii.

25 aprilie 2023
Edited 25 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.