Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ceai de Urzica: Beneficii pentru organism, contraindicatii
Postat in: Dieta si sport

Ceai de Urzica: Beneficii pentru organism, contraindicatii

Urzica este o planta cu frunze ascutite si flori albe pana la galbui, aceasta avand o multime de intrebuintari, frunzele fiind consumate si in diverse preparate. Urzica este folosita cel mai frecvent in tratarea diabetului si osteoartritei, ea fiind folosita si pentru a trata infectiile tractului urinar, pietrele la rinichi, prostata marita, precum si febra fanului sau alte afectiuni. Inca din antichitate urzica a fost apreciata foarte mult pentru beneficiile pe care le are asupra sanatatii, aceasta fiind mereu parte din tratamentele naturiste.

Ceaiul de urzica, reguli de consum

Ceaiul de urzica este un mod cum poate fi consumata aceasta planta, dar ea mai are si alte moduri prin care poate fi consumata. Urzica este asadar extrem de utila sanatatii, aceasta fiind bogata intr-o multime de minerale, dar si de vitamine. Beneficiile acestei plante sunt multiple, ea fiind un ingredient frecvent folosit in mancare. Urzica mai poarta si denumirea de “foc vindecator” pentru ca inteapa si da senzatia de arsura atunci cand intra in contact cu pielea, ea fiind in acelasi timp si benefica pentru sanatate.

Urzicile sunt in primul rand o sursa excelenta de fier, acestea avand in componenta lor si minerale, dar si proteine, consumul urzicilor fiind recomandat oricui. Aceasta planta este una bogata in siliciu, fier, dar si potasiu sau magneziu. Ea contine un numar mare de aminoacizi, fiind bogata in numeroase vitamine precum vitamina C, K, dar si B2. Un alt motiv pentru a consuma urzica este ca aceasta este indicata in detoxifiere, dar si in regenerarea organismului.

Urzicile mai fac parte si din categoria plantelor care consumate primavara ajuta organismul sa-si revina dupa o iarna in care a fost lipsit de nutrienti. O cura de detoxifiere cu urzici este asadar una recomandata pentru persoanele care doresc sa se bucure de efectul pozitiv pe care aceasta planta il va avea asupra starii lor de sanatate.

Care sunt beneficiile urzicilor?

Urzicile trateaza anemia datorita continutului mare de fier, dar si de magneziu pe care il au in componenta lor. Acestea sunt o terapie excelenta, dar si ieftina in acelasi timp pentru anemie. Persoanele care sufera de aceasta problema pot consuma urzici sub forma de ceai timp de o luna de zile, astfel incat sa ajunga sa se simta mult mai bine. Planta mai are si unele proprietati antianemice, dar si hemostatice. Consumul de urzici este unul benefic asadar pentru sistemul imunitar, de aceea ar trebui avut in vedere.

Urzicile mai pot scadea glicemia si pot ameliora bolile de inima, iar printre afectiunile pe care le pot ameliora acestea se numara si diabetul. Urzicile pot scadea glicemia, dar si preveni diabetul. Medicii le recomanda chiar bolnavilor de diabet sa aiba in vedere beneficiile oferite de urzica proaspata. Alergiile, dar si bolile de inima sunt alte afectiuni care pot fi ameliorate de consumul regulat de urzici, de aceea este recomandat ca orice persoana sa aiba in vedere acest aliment. Ceaiul sau tinctura de urzica pot tine sub control tensiunea arteriala si tahicardiile.

Persoanele care sufera de guta sau de artrita mai pot consuma pasta sau ceai de urzica. Acest lucru se datoreaza faptului ca urzicile au o actiune antiinflamatoare. Medicii recomanda asadar consumul de urzici din acest punct de vedere. Frunzele de urzica fierte si amestecate sub forma de pasta pot reduce semnificativ durerile. Ele fiind aplicate pe zonele dureroase. De asemenea, compresele cu ceai din urzici ajuta si ele foarte mult in ceea ce priveste cicatrizarea ranilor.

Ceaiul de urzica este considerat a fi si un foarte bun tonic, el fiind recomandat atat femeilor, cat si barbatilor. Ceaiul de urzici creste concentratia de testosteron in mod natural, iar acest lucru duce si la o crestere a vitalitatii, in special in cazul barbatilor. Ceaiul mai stimuleaza si lactatia mamelor, acesta fiind recomandat in cazul recuperarii acestora de dupa nastere. Chiar si femeile tinere aflate la inceputul menstruatiei pot avea in vedere acest ceai, el fiind indicat si pentru femeile in varsta aflate la menopauza. Urzicile sunt si foarte bune pentru par, acestea fiind recomandate ca tratament impotriva matretii, dar si a caderii parului. Poti prepara un tratament pentru par punand aproximativ 1,5 kg de frunze de urzici intr-o oala de 5 litri cu apa rece. Fierbe aceasta oala, iar cu acest amestec iti poti spala parul de trei ori pe saptamana.

Cum se pot consuma urzicile?

Urzicile se pot consuma in diverse preparate sau in ceaiuri. Ele mai pot fi consumate si sub forma de suc de urzica, acesta fiind preparat foarte simplu. Urzicile se spala bine si se zdrobesc intr-un blender sau intr-un mojar cu pistil, consumandu-se cate doua linguri pe zi. Daca se doreste sa se prepare un ceai de urzica, atunci frunzele se fierb timp de 5 minute, in 300 de ml de apa, frunzele fiind lasate doar cateva minute la infuzat. Imediat dupa, ceaiul se strecoara si se bea ca atare, fiind indulcit de o lingurita de miere.

Exista si contraindicatii la folosirea urzicilor?

Daca se consuma in cantitati mai mari, urzicile duc la marirea coagulabilitatii sangelui. De asemenea, acestea sunt contraindicate persoanelor cu hipertensiune arteriala, precum si cu ateroscleroza sau polipi. Varstnicii trebuie sa aiba si ei grija si sa tina cont de faptul ca urzicile pot agrava tromboflebita. Mai puteti tine cont si de faptul ca urzicile au o actiune puternica diuretica, iar consumul prelungit de urzici poate cauza chiar si un dezechilibru electrolitic. Persoanele care consuma in mod repetat planta de urzica trebuie sa aiba grija ca in dieta lor de zi cu zi sa introduca si suficient potasiu. In acest fel, sa se bucure de toate beneficiile urzicii si sa aiba parte de o cantitate suficienta de potasiu.

O multime de cercetari au aratat si faptul ca urzica mai determina si contractiile uterului, deci femeile care sunt gravide ar trebui sa se fereasca de consumul de urzica. Urzica este asadar un remediu pe care orice persoana ar trebui sa-l aiba in vedere, aceasta fiind o solutie indicata pentru persoanele care doresc ca sa se bucure de toate efectele benefice pe care aceasta planta le pune la dispozitia lor.

Cum sa folosesti corect ceaiul de urzica pentru copii

Urzicile sunt folosite si in procesul de detoxifiere al organismului si in curatarea sangelui. In cazul in care ne confruntam cu problema caderii parului, un tratament des folosit este urzica. Uleiul din urzica se poate gasi in compozitia sampoanelor, a balsamurilor de par sau a mastilor speciale pentru podoaba capilara. Planta de urzica este recomandata pentru stimularea cresterii parului si a masarii scalpului cu sucul obtinut din aceasta. Putem obtine beneficiile chiar in interiorul caminului nostru, prin zdrobirea frunzelor proaspete de urzica. Lichidul ce-l vom obtine se poate aplica pe scalp, urmand mai apoi o sesiune de cateva minute de masaj.

Tratamentul poate fi repetat de pana la 3 ori pe saptamana pentru a obtine rezultatele mult visate. Pe de alta parte, multe persoane se confrunta cu problema parului gras. Asadar, ceaiul de urzica poate avea efecte benefice in inlaturarea excesului de sebum. In acest caz, se va folosi infuzia de urzica. Ceaiul de urzica poate fi utilizat pe par natural si pe par vopsit, indiferent de culoare. Insa, in cazul in care parul este vopsit in stil ombre, cu nuante de blond, este recomandata folosirea unei cantitati mai mici de urzica pentru a se evita schimbarea nuantelor. Acestea fiind spuse, indiferent de cauza noastra, uleiul de urzica este foarte folosit in tratarea diverselor probleme legate de caderea parului. Planta de urzica reda sanatatea si frumusetea podoabei noastre capilare, indiferent de metoda de administrare.

14 februarie 2023
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.