Chiparosul: Cum recunosti acest arbore, ce proprietati are pentru organism
Chiparosul reprezinta o planta conifera, recunoscuta sub numele sau stiintific Cupressus sempervirens. Aceasta planta isi are originea in regiunile mediteraneene si este foarte apreciata pentru frumusetea si forma sa conica. Chiparosul este un arbore peren, care are frunze mici si aciculare care sunt dispuse in mod opus pe ramuri. Acesta poate atinge o inaltime impresionanta, de pana la 25, chiar 30 metri. Aceasta specie chiparos este utilizata destul de des in peisagistica si in amenajarea gradinilor, multumita aspectului sau elegant si rezistent. In general frunzele sunt de o culoare verde inchisa, insa pot diferi in functie de varietatea cultivata.
Chiparosul reprezinta un arbore robust si adaptabil, ce are posibilitatea de a creste in diferite tipuri de sol si poate tolera conditii de climat cald, dar si de climat uscat. De cele mai multe ori este plantat in alinii, cu scopul de a forma garduri vii sau garduri de protectie. In aceeasi masura, o alta utilizare a acesteia este pentru a crea efecte de umbrire si intimitate in gradini. In afara de folosirea acestuia in peisagistica, chiparosul mai are si alte utilizari. Un exemplu relevant este dat de catre lemnul sau care este durabil si utilizat in constructii, pentru fabricarea mobilei si a altor produse. De asemenea, uleiul esential extras din chiparos este folosit in industria parfumurilor si in aromaterapie.
Este necesar de mentionat faptul ca, desi planta este de obicei considerata a fi sigura, semintele de chiparos pot fi toxice pentru consumul uman si animal, iar unele persoane pot prezenta reactii alergice la contactul cu frunzele acestuia. Astfel, este indicat sa obtineti informatii suplimentare si sa consultati specialisti inainte de a pune in consum orice parte a plantei in scopuri alimentare sau medicinale.
Care sunt proprietatile medicinale ale acestei plante?
Aceasta planta s-a facut cunoscuta si pentru proprietatile sale medicinale si terapeutice. Uleiul esential obtinut din chiparos este folosit in aromaterapie si chiar in unele tratamente medicinale. Cateva dintre proprietatile chiparosului sunt urmatoarele:
Expectorant si antitusiv - Uleiul esential obtinut din chiparos prezinta proprietati expectorante si antitusive, lucru ce contribuie la ameliorarea simptomelor asociate cu tusea si congestia respiratorie. Acesta poate fi folosit in inhalarea aburilor sau in amestecuri de ulei cu scopul de a calma caile respiratorii, lucru facut prin usurarea lor.
Decongestionant - Uleiul de chiparos are actiune decongestionanta si poate fi folosit in tratamentul rinitei alergice sau a congestiei nazale. Acesta poate fi adaugat in uleiuri de masaj sau in solutii de inhalare cu scopul de a contribui la deschiderea cailor respiratorii si la reducerea congestiei.
Astringent si hemostatic - Chiparosul prezinta proprietati astringente si hemostatice, acest lucru dand de inteles ca ar putea contribui la contractarea tesuturilor si la oprirea sangerarilor. Datorita acestui fapt, uleiul esential de chiparos poate fi utilizat pentru a trata ranile minore, taieturile sau sangerarile gingivale.
Antiinflamator - Asemeni multor altor plante medicinale, uleiul de chiparos prezinta proprietati antiinflamatorii, prin acest lucru putand fi folosit topic cu scopul de a calma inflamatiile pielii sau ale tesuturilor. Acest ulei poate fi inclus in lotiuni sau creme pentru a ameliora disconfortul creat din cauza iritatiilor sau a inflamatiilor cutanate.
Relaxant si antistres - Aroma acestei plante este de multe ori asociata cu o atmosfera calmanta si relaxanta. Uleiul esential de chiparos poate fi utilizat in aromaterapie cu scopul de a reduce stresul, anxietatea si tensiunea nervoasa. Prin utilizarea acestuia in aromaterapie, s-a demonstrat ca are efecte relaxante si echilibrante asupra sistemului nervos.
Este important de stiut faptul ca folosirea uleiului esential de chiparos trebuie efectuata cu prudenta si sub supravegherea unui specialist in aromaterapie sau a unui terapeut calificat. Inainte de a incepe tratamentul pe baza de plante, este indicat sa discutati acest aspect cu un medic sau un specialist in domeniu. Acesta va poate indruma pe tot parcursul tratamentului, dar va poate oferi si informatii si sfaturi in functie de nevoile si preferintele dumneavoastra.
Care sunt efectele acestei plante asupra sanatatii mintale?
Chiparosul nu este asociat in mod direct cu efecte anume asupra sanatatii mintale, adica nu exista dovezi stiintifice care sa sustina folosirea sa in tratarea afectiunilor mentale. Insa, cu toate acestea, utilizarea ulei esential de chiparos in aromaterapie poate avea anumite beneficii asupra starii de spirit si a echilibrului emotional. Aromaterapia cu ulei de chiparos poate ajuta la formarea unei atmosfere relaxante, calmante si reconfortante, lucru ce poate ajuta la diminuarea stresului, inhibarea anxietatii si reducerea tensiunii mentale. Mirosul placut al acestui ulei poate induce o stare de relaxare, contribuind astfel la reducerea simptomelor asociate cu anxietatea si depresia.
Totusi, este necesar sa se inteleaga faptul ca efectele aromaterapiei si a influentei mirosul asupra sanatatii mentale pot fi diferite de la om la om. Reactiile si raspunsurile la aceste mirosuri sunt in totalitate subiective, astfel putem fi influentati doar de factori personali, experiente anterioare si preferinte individuale. In cazul in care va ingrijoreaza sanatatea dumneavoastra mentala este indicat sa consultati un specialist in domeniu, de exemplu un psiholog sau un psihiatru, cu scopul de a primi evaluarea si ingrijirea corespunzatoare nevoilor dumneavoastra. Acestia pot oferi tratamente si interventii bazate pe dovezi stiintifice cu scopul de a aborda afectiunile mentale intr-un mod eficient si sigur.
Cand este indicat sa folositi chiparosul?
Utilizarile acestei plante pot fi diferite in functie de scopul pe care vi-l doriti si de forma in care este folosita, ori ca planta in sine, ori sub forma de ulei esential. Cateva cazuri in care este recomandat sa se utilizeze aceasta planta sunt urmatoarele:
In amenajarea peisagistica - De multe ori chiparosul este folosit in amenajarea caselor si a spatiilor exterioare. Acest lucru se datoreaza formei sale conice si a rezistentei sale, lucru ce il face perfect pentru crearea gardurilor vii sau a perdelelor de protectie in gradina.
In tratarea afectiunilor respiratorii - Uleiul esential de chiparos este deseori utilizat in aromaterapie sau in amestecuri de ulei cu scopul de a ameliora simptomele asociate racelii, tusei, congestiei nazale sau rinitei alergice. Prin inhalarea aburilor sau masajul usor cu ulei de chiparos pe piept se pot diminua cu usurinta simptomele.
Pentru relaxare si echilibrare emotionala - Aromaterapia cu ulei esential de chiparos poate fi folosita cu scopul de a crea o atmosfera relaxanta si calmanta. Astfel, cu ajutorul acestui ulei se poate reduce stresul si anxietatea.
Platanul, ce beneficii are pentru organism, similitudini cu arborele chiparos
Platanul reprezinta un arbore care are frunze cazatoare, ce este cunoscut si sub numele de platan comun (Platanus orientalis) sau platan de miazazi (Platanus occidentalis). Acest arbore face parte din familia Plantanaceae si isi are originea in regiunile temperate ale Europei si Americii de Nord. Platanul are o coroana larga si deschisa, cu ramuri mari si un trunchi masiv, ce poate ajunge la dimensiuni impresionante. Frunzele acestui arbore sunt mari, sub forma de palma si cu margini netede sau usor lobate. Platanul este un arbore cu cresterea rapida si poate atinge inaltimi considerabile.
Fructele acestui arbore sunt numite achenii si sunt grupate in mici sfere lemnoase, care, in general, apar in timpul toamnei si persista pe ramuri pana in primavara urmatoare. Platanul este apreciat pentru umbra sa densa si aspectul sau impunator. De cele mai multe ori este plantat in parcuri, gradini si alei, lucru datorat frumusetii sale ornamentale. In aceeasi masura, lemnul acestui arbore este valoros si este folosit in industria mobilei, constructiilor si a altor aplicatii. Platanul este un arbore rezistent si adaptabil, si poate creste in diferite tipuri de soluri si poate tolera conditii de mediu diverse.
Bibliografie:
1. Blandino A, Dravillas K, Cantero D, Pandiella SS, Webb C. Utilisation of whole wheat flour for the production of extracellular pectinases by some fungal strains. Process Biochemistry. 2001;
2. Dinu D, Nechifor MT, Stoian G, Costache M, Dinischiotu A. Enzymes with new biochemical properties in the pectinolytic complex produced by Aspergillus niger MIUG 16. Journal of Biotechnology. 2007;
3. Hannan A, Bajwa R, Latif Z. Status of Aspergillus niger strains for pectinases production potential. Pakistan Journal of Phytopathology. 2009;
4. Maciel MHC, Herculano PN, Porto TS, Teixeira MFS, Moreira KA, Souza-Mota CM. Production and partial characterization of pectinases from forage palm by Aspergillus niger URM4645. African Journal of Biotechnology. 2011;
5. Teixeira MFS, Lima Filho JL, Duran N. Carbon sources effect on pectinase production from Aspergillus japonicus 586. Brazilian Journal of Microbiology. 2000;