Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Durerile articulare: Cauze, simptome, preventie si tratament

Durerile articulare: Cauze, simptome, preventie si tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 21 noiembrie 2024 Ultima actualizare: 21 noiembrie 2024

Durerile de articulatii reprezinta o afectiune denumita in termeni medicali artralgie si este insotita de disconfort, uneori chiar incapacitate in desfasurarea activitatilor zilnice uzuale. Articulatiile au rolul de a face legatura intre oase si, implicit de a sustine flexibilitatea si mobilitatea corpului. In unele cazuri aceste dureri au legatura cu artroza. Ce este artroza si ce se intampla daca nu este tratata la timp vom afla din urmatorul material.

Ce trebuie sa stii despre durerile articulare?

Ce este artroza?

Care sunt cauzele aparitiei artrozei?

Care sunt simptomele artrozei?

Cum sa te tratezi dupa ce ai aflat diagnosticul de artroza?

Ce trebuie sa stii despre durerile articulare?

Durerile articulare care apar in special la persoanele in varsta au la baza o cauza medicala. In categoria afectiunilor care afecteaza articulatiile intra osteoartrita, artrita psoriazica, artrita reumatoida, lupusul, guta, boala Lyme, fibromialgia si hipotiroidismul. De asemenea, anumite boli cu transmitere sexuala, cum este chlamydia si gonoreea, se pot manifesta prin astfel de dureri. Persoanele meteosensibile pot resimti durere la nivelul articulatiilor de fiecare data cand se schimba vremea. De asemenea, obezitatea, dar si sedentarismul pot sta la baza declansarii artralgiei. Tratamentul indicat pentru durerile articulare poate fi extern, prin aplicarea gelurilor cu actiune antiinflamatoare, insa cel mai bun remediu vine din interior si consta in suplimente alimentare pe baza de colagen, o componenta esentiala a articulatiilor si cartilagiilor. 

Totodata, durerile de articulatii pot fi semn de artroza si pot aparea si ca urmare a unei accidentari, a unei lovituri puternice la nivelul acestora, caz frecvent intalnit in randul copiilor si adolescentilor. De asemenea, suprasolicitarea articulatiilor in cazul sportivilor de performanta poate conduce la aparitia durerilor. In aceste cazuri, se recomanda ameliorarea durerii prin odihna si repaos la pat, aplicarea compreselor reci cu gheata si administrarea antiinflamatoarelor. Durerile articulare pot fi acute si cronice si multe dintre ele pot fi simptomele unui tip de artroza. Cele acute sunt, de obicei, cauzate de lovituri sau infectii existente in organism, iar cele cronice sunt cauzate de o boala cronica si nu se pot vindeca, ci doar ameliora. Cum stim ca durerile articulare pot anunta inceputul unei forme de artroza? Vom afla din acest articol.

Ce este artroza?

Artroza mai este denumita si osteoartrita, fiind cea mai frecvent intalnita forma de artrita. Boala este cauzata de uzura cartilajului articular, acel tesut care acopera capetele oaselor si care ajuta la miscarea articulatiilor. In forma avansata, cartilajul poate sa dispara complet, ajungandu-se la frictiunea oaselor si remodelarea tesutului osos.

Altfel spus, artroza are legatura directa cu sanatatea cartilajului. Cartilajul este un tesut conjunctiv, rigid si elastic in acelasi timp, foarte bogat in apa si destul de sarac in celule. Este un tesut conjunctiv specializat care datorita consitententei sale nu sufera deformari tisulare permanente in momentul actiunii unui stress mecanic. Una din functiile tesutului cartilaginos este sustinerea tesuturilor moi, absorbind socurile si reducand frecarea intra-articulara. Tesutul cartilaginos este de asemenea esential pentru dezvoltarea oaselor lungi inainte si dupa nastere.

In corpul uman exista trei tipuriv de cartilaje: cartilaj hialin, cartilaj elastic si cartilaj fibros. Toate aceste tipuri de cartilaj sunt avasculare (nu prezinta vase de sange). In plus, cartilajele sunt acoperite de o membrana de tesut conjunctiv dens numita PERICONDRU. Acesta formeaza o interfata intre cartilaj si tesutul sustinut de acesta. Pericondrul contine vase sanguine cu rolul de a asigura nutritia tesutului cartilaginos si nervi, vase limfatice. Cartilajele articulare nu prezinta pericondru, nutritia acestora facandu-se strict prin difuziune de aceea si reparatia sa in caz de leziuni, este dificila, asa cum am mentionat putin mai sus.


Si cartilajul hialin are anumite particularitati. In primul rand, Continutul de fibre elastice si colagen este variabil in functie de nevoile legate de flexibilitate si rezistenta. In plus, odata cu imbatranirea, cartilajul pierde putin din cantitatea de apa si din elasticitate, isi pierde din grosime, devenind mai fragil. Distrugerea sa progresiva la nivelul articulatiilor duce la aparita artrozei.

Practic, artroza apare in urma degradarii treptate a cartilajului articulatiilor. Cartilajul este un tesut hialin, viu, fara vase de sange si fara nervi, alunecos, cu grosimea de 2-3 mm, care permite micarea lina a articulatiilor, prin atenuarea fortelor de frecare si amortizarea socurilor. In cazul in care cartilajul se distruge, osul se va freca direct pe os.

Artroza poate sa afecteze orice articulatie, dar este mai frecventa la articulatiile care sunt mai expuse solicitarilor, asa cum sunt articulatiile mari – ale soldului (coxartroza) sau ale genunchilor (gonartroza). Artroza mai este intalnita la nivelul articulatiilor mainii si al regiunii cervicale. Deteriorarea articulatiilor determina durere care creste in general la efort si se reduce in reapaus. Simptomele se agraveaza frecvent pana la finalul zilei. Desi se considera ca artroza este o afectiune de uzura, care apare odata cu inaintarea in varsta, in realitate boala se poate produce la orice varsta, chiar daca debuteaza mai frecvent dupa 50 de ani. Este mai frecventa in randul femeilor.

Specialistii medicali au stabilit pana in prezent ca exista 6 tipuri de artroza care se pot diagonisca: artroza cervicala, artroza fatetelor articulare, coxartroza, artroza lombara, artroza de genunchi si acromioclaviculara. 

Artroza cervicala afecteaza vertebrele cervicale. Artroza cervicala este adesea legata de varsta si declansata de stres si uzura. Este asociata cu probleme cronice ale gatului. Simplomele artrozei cervicale includ:brigiditate si durere la nivelul gatului, spasme musculare, dureri de cap de tip tensiune si rigiditate musculara,

Artroza fatetelor articulare ataca fatetele osoase care sunt de fapt articulatii intre vertebre, care se intind de-a lungul sirei spinarii. Cauzele artritei fatetelor sunt uzura, anxietate de-a lungul anilor, si stres. Pozitia gresita poate contribui de asemenea la acest tip de artroza, deoarece pune accentul pe aceste articulatii. Acest tip de artroza este mai des intalnita printre persoanele varstnice si poate provoca dureri de spate, in special in pozitie verticala. Localizarea durerii poate ajuta la determinarea fatetelor afectate.

Coxartroza sau artroza soldurilor apare atunci cand articulatia soldului care este o articulatie cu bila manifesta uzura, de aceea se regaseste mai des la persoanele in varsta si la sportivi, insa se poate intalni si la persoanele care sufera de obezitate.

Care sunt cauzele aparitiei artrozei?

Structura cartilajului articular este una particulara fata de alte tesuturi din organism: 95% din cartilaj este reprezentat de o matrice de fibre de colagen si proteine speciale (proteoglicani si alte tipuri de proteine) si apa si doar 5% celule – condrocite.  Condrocitele sunt celule cu durata lunga de viata – asemanator celulelor nervoase si celulelor musculare care, datorita lipsei vaselor sangvine din structura cartilajului se hranesc prin imbibitie, absorbind nutrentii, electrolitii si hidratandu-se prin lichidul din spatiul intraarticular. Sanatatea si buna functionare a cartilajului articular depinde de pastrarea unei bune hraniri a condrocitelor.

Mecanismul care conduce la aparitia artrozei nu este cunoscut cu exactitate de cele mai mute ori, dar poate sa inceapa prin o deterioare de tesut datorita unei  suprasolicitari, un efort la care este supusa articulatia, prin o leziune mecanica (de exemplu o torsiune de menisc) insotite de transmiterea unor mediatori ai inflamatiei din sinoviala la nivelul cartilajului, sau datorita unui defect al metabolismului cartilajului.

Deteriorarea cartilajului stimuleaza condrocitele sa repare defectul produs prin producerea in plus de proteoglicani si colagen, dar si prin stimularea unor enzime care intervin in degradarea cartilajului si producerea de citokine inflamatorii. Surplusul de substante care mediaza inflamatia stimuleaza ciclul inflamator prin care va fi stimulata in continuare producerea de condrocite si celule sinoviale, care vor ajunge sa distruga cartilajul. Odata distrus cartilajul, tesutul osos devine expus si se sclerozeaza.

Care sunt simptomele artrozei?

De obicei, artroza apare lent. La inceputul bolii, articulatiile pot suferi dupa o munca sau un exercitiu fizic. Ulterior, durerea articulara poate deveni persistenta. Desi artroza poate aparea la orice articulatie, cele mai afectate sunt articulatiile mainilor, genunchilor, soldului si coloanei vertebrale, fie la nivelul gatului, fie la nivelul spatelui inferior. Diferitele caracteristici ale bolii pot depinde de articulatiile specifice afectate:

  • Maini - Artroza mainilor pare sa aiba anumite caracteristici ereditare. Daca mama sau bunicul au sau au avut artroza la maini, sunteti dispus unui risc mare de a dezvolta si dvs. artroza la incheieturile mainilor. Femeile au sanse mai mari decat barbatii de a avea artroza la maini. Pentru majoritatea femeilor, aceasta se dezvolta dupa menopauza.
  • Genunchi - Articulatiile cele mai frecvent afectate de artroza, sunt cele ale genunchilor. Simptomele includ rigiditate, umflare si durere, care ingreuneaza mersul persoanei in cauza. Artroza de genunchi poate duce la dizabilitate.
  • Solduri - Ca si in cazul artrozei la genunchi, simptomele artrozei de sold sunt similare. Dar uneori durerea este simtita in zona inghinala, coapsei interioare, feselor sau chiar a genunchilor. Artroza soldului poate limita deplasarea si indoirea, facand astfel activitatile zilnice, cum ar fi imbracarea sau incaltarea, o adevarata provocare.
  • Coloana vertebrala - Artroza la coloana se poate prezenta sub forma de rigiditate si durere de gat sau spate. In unele cazuri, modificarile asociate artrozei la nivelul coloanei vertebrale pot provoca presiuni asupra nervilor, ducand la slabiciune, furnicaturi sau amorteala a bratelor si a picioarelor. In cazuri severe aceasta poate afecta chiar functia vezicii urinare sau a intestinului.

Factorii care pot creste riscul de aparitie al artroze au o legatura directa in primul rand cu varsta (O data cu inaintarea in varsta, riscul de aparitie al artrozei creste) si cu sexul pentru ca femeile au o probabilitate mai mare de dezvolta artroza, cu toate ca inca nu s-a descoperit de ce.

La fel de riscante sunt si alte cauze. De exemplu obezitatea este un factor care duce la artroza din cauza faptului ca transportul de greutate corporala suplimentara contribuie la dezvoltarea artrozei in mai multe moduri, si cu cat greutatea este mai mare, cu atat si riscul de dezvoltare creste. Obezitatea determina o crestere a efortului pentru articulatii, cum ar fii soldurile si genunchii.  Totodata artroza poate aparea din cauza unor leziuni sau accidente, dar poate aparea si din motive genetice

In functie de zona de manifestare a bolii, simptomele artrozei difera. Dar majoritatea formelor acestei boli se manifesta prin: durerea articulara care poate fi o durere de tip mecanic (apare dupa efort, dispare in repaus) sau o durere de tip meteosensibila, accentuata de frig si vreme umeda. Alte simptome mai includ:

• sensibilitate la durere in proximitatea articulatiilor afectate;

• reducerea flexibilitatii in articulatiile afectate;

• osul se freaca pe os, tocmai pentru ca cartilajul este complet distrus;

• apar osteofite sau "ciocuri" osoase; acestea se pot dezvolta in preajma articulatiilor afectate de artroza.

Cum sa te tratezi dupa ce ai aflat de diagnosticul de artroza?

Artroza poate determina modificari ale mersului mai ales cand afecteaza articulatiile portante (sold, genunchi, glezne si picior). Alterarea mersului participa la intretinerea durerii locale, insa are consecinte si asupra celorlalte articulatii portante si coloanei lombare. Practic deformarile articulare netratate apar in stadiile avansate, contribuind la alinierea incorecta si instabilitate. In special la nivelul membrelor inferioare poate cauza scurtarea, devierea in varus sau valgus a genunchilor. Prin urmare, primele semne vizeaza mobilitatea. 
Dar artroza poate fi stabilita in urma unei investigatii de laborator. Totodata, radiografia conventionala este o metoda eficienta de diagnostic in artroza. Un alt mod de a diagnostica artroza este imagistica prin rezonanta magnetica nucleara, care poate indica leziunile cartilajului, lichidul sinovial, sinovita, leziunile de menisc sau a ligamentelor. 
Artroza este cea mai frecventa suferinta articulara. Se apreciaza ca 3 - 6 % dintre persoanele peste 30 ani sufera de artroza, iar modificarile evidentiate la radiografii sunt de 2 - 3 ori mai frecvente. Intre 35 si 60 de ani frecventa artrozei creste de 2 - 10 ori. Numarul cazurilor de artroza este in crestere odata cu cresterea sperantei de viata a populatiei. 

Un remediu naturist eficient in ameliorarea durerilor articulare si reducerea inflamatiei sunt compresele reci sau alternarea acestora cu comprese calde pentru detensionarea musculaturii. Pentru obtinerea compreselor reci se poate folosi gheata sau, pentru o eficienta sporita, se poate folosi ghimbir ras, ceapa feliata, usturoi zdrobit sau frunze de varza crude. Compresele calde pot fi facute din sare, ceai concentrat de ghimbir sau de schinduf. Pe de alta parte, tratamentul in cazul durerilor cronice poate avea la baza injectii cu cortizon si geluri sau unguente pentru ameliorarea durerii, de obicei pe baza de capsaicina sau Gheara Diavolului, fizioterapie, kinetoterapie, acupunctura, dar si tratament balnear. Scaderea in greutate in cazul persoanelor obeze este absolut recomandata in ameliorarea si chiar tratarea durerilor de articulatii.

Ce este coxartroza?

Soldul este format din partea superioara a femurului (osului coapsei) si din acetabul (o cavitate concava la nivelul bazinului). In plus, suprafata acestor oase este acoperita de un tesut numit cartilaj, care impreuna cu lichidul sinovial (lichid care secreta corpul in capsula articulara pentru a promova mobilitatea) reduce semnificativ frecarea dintre oase in timpul miscarii pentru a minimiza deteriorarea lor. 

Coxartroza este uzura cartilajului din oasele care formeaza articulatia si o fac sa devina rigida si inflamata, ceea ce poate provoca durere, care uneori apare chiar si in repaus. Aceasta durere este de obicei localizata in zona inghinala si poate radia pana la genunchi.

Degenerarea soldului din cauza artrozei sau coxartrozei soldului consta in uzura cartilajului care acopera femurul si cotilul sau acetabulul (cavitatea pelvisului unde se potriveste capul femurului) din cauza frecarii sau imbatranirii pacientului. Aceasta boala degenerativa apare in principal ca urmare a modificarilor suferite de celulele si structurile care alcatuiesc cartilajul (condrocitele in cea mai mare parte), in principal din cauza traumelor, modificarilor hormonale sau deficientelor diferite care pot implica o reducere a capacitatii de a rezista presiunii suferite de articulatie.

Tipuri de coxartroza

Exista mai multe modalitati de a clasifica coxartroza, iar una dintre ele fiind distinctia bazata pe cauzele care ii declanseaza aspectul:

  • Coxartroza primara

Vorbim de coxartroza primara atunci cand nu exista o cauza directa a aparitiei ei, motiv pentru care aceasta boala degenerativa este definita ca o patologie multifactoriala. Acest tip de coxartroza este frecvent la persoanele cu varsta de peste 60 de ani.

  • Coxartroza secundara

Cazul artrozei secundare de sold (amintiti-va ca coxartroza este artroza de sold) este atunci cand aparitia artrozei poate fi atribuita unei cauze specifice, cum ar fi, de exemplu, in soldurile displazice care sunt o malformatie anatomica a nasterii si care cauzeaza aparitia artrozei la pacientii mai tineri decat in cazul pacientilor primari. In ciuda acestui fapt, este important sa mentionam ca, desi un pacient este afectat de o problema care cauzeaza coxartroza, aspectul sau este, de asemenea, supus factorilor care cauzeaza coxartroza primara.

Ce cauzeaza coxartroza?

Unii dintre factorii care ar putea provoca artroza soldului sunt:

  • Factori traumatici: De la leziuni sau boli slab vindecate, de exemplu o dislocare;

  • Factori vasculari: Aceste cauze duc la dislocari si alte leziuni vasculare care pot declansa artroza soldului. Un exemplu in acest sens este boala Perhes, care este deformarea capului femural si artroza din cauza insuficientei vasculare;

  • Factori congenitali: Din cauza tulburarii de dezvoltare fetala, de exemplu intr-o displazie de sold sau o tulburare de crestere (boala Perhes la copii);

  • Dezechilibru: De exemplu, cauzat de o dismetrie sau inegalitate a lungimii membrelor inferioare;

Cand coxartroza de sold este primara, desi nu se gaseste niciun declansator, exista o serie de factori de risc care pot declansa aparitia acesteia, cum ar fi:

  • Imbatranirea: Odata cu imbatranirea creste laxitatea ligamentoasa (ligamentele libere), ceea ce implica o scadere a fortei musculare, instabilitatea articulatiilor, reducerea grosimii cartilajului etc. La femei, coxartroza este de obicei frecventa de la varsta de 50 de ani;

  • Obezitatea: Obezitatea este un factor crucial in aparitia coxartrozei. Daca soldul este supraincarcat, presiunea determina o crestere a frecarii si a tensiunii articulatiei, provocand uzura prematura a articulatiei. In aceste cazuri, pierderea in greutate este vitala la pacientii cu artroza;

  • Practicarea continua a sportului de inalta performanta: La fel ca si in genunchi, practicarea sportului de elita in mod continuu poate duce la pierderea prematura a cartilajului si poate face necesara operatia la nivelul soldului;

  • Unele tipuri de munca: Supraincarcarea zilnica a articulatiei in locuri de munca care necesita manevrarea obiectelor grele, poate duce la aparitia coxartrozei;

  • Cauze genetice: Factorii ereditari sunt frecventi in acest tip de boala, fiind foarte probabil ca, daca un parinte a fost diagnosticat cu coxartroza, copiii sa aiba si ei aceasta afectiune;

Pe de alta parte, atunci cand coxartroza de sold este secundara, aceasta apare ca urmare a mai multor factori, cum ar fi urmatoriiꓽ

  • Tulburari de dezvoltare fetala in uterul matern, in timpul sarcinii

  • Displazia soldului

  • Sechelele bolilor copilariei sau adolescentei

  • Fracturi ale articulatiilor

  • Boli reumatice

  • Infectii la nivelul articulatiilor

  • Necroza osoasa vasculara (flux sanguin insuficient catre capul femural)

  • Dimetrie (inegalitate in lungimea extremitatilor inferioare)

Care sunt simptomele generale care apar?

Pacientii care sufera de coxartroza manifesta ca simptome principale durerea, care creste atunci cand pacientul merge sau se misca, deformare articulara si pierdere lunga de mobilitate din cauza rigiditatii articulatiilor. In cazul durerii, aceasta se prezinta chiar si atunci cand pacientul este in repaus. Durerea este principalul simptom si este, de obicei, localizata in zona inghinala, zona fesei sau partea din spate a coapsei, desi uneori durerea poate aparea, de asemenea, in zona genunchiului. Cand coxartroza este mai avansata, pacientul poate auzi un ”scartait” atunci cand isi misca articulatia si chiar poate observa pierderea fortei in picior, ceea ce va conduce la schiopatare.

Cum se diagnosticheaza?

Diagnosticul se bazeaza pe simptomele pacientului, impreuna cu examinarea soldului, care prezinta o pierdere a mobilitatii. Pentru a confirma diagnosticul, se poate face o radiografie care arata constatarile tipice produse de coxartroza. Aceasta investigatie permite stabilirea unui prognostic in functie de starea soldulului, daca prezinta o degradare avansata sau una minora.

Ce tratament se poate urma?

In prezent, nu exista niciun tratament care poate vindeca in totalitate coxartroza, dar exista tratamente care ajuta la ameliorarea simptomelor, putand sa incetineasca simptomele si evolutia lor, dar se poate imbunatati si calitatea vietii. Pentru a face acest lucru, sunt disponibile mai multe alternative: Masuri fizice (terapii), medicamente si interventii chirurgicale.

Coxartroza este o boala cronica, adica dureaza o viata. De obicei, evolueaza foarte incet de-a lungul anilor. Pacientii care sufera de aceasta afectiune pot fi limitati in activitatile lor zilnice intr-o masura mai mare decat pacientii la care artroza afecteaza alte articulatii mai putin importante.

REFERINTE:

  1. Arthritis. National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. https://www.niams.nih.gov/health-topics/arthritis/advanced. Accessed May 9, 2019.
  2. Arthritis and rheumatic diseases. National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. https://www.niams.nih.gov/health-topics/arthritis-rheumatic-diseases. Accessed May 9, 2019.
  3. Ferri FF. Osteoarthritis. In: Ferri's Clinical Advisor 2019. Philadelphia, Pa.: Elsevier; 2019. https://www.clinicalkey.com. Accessed May 9, 2019.
  4. Ferri FF. Rheumatoid arthritis. In: Ferri's Clinical Advisor 2019. Philadelphia, Pa.: Elsevier; 2019. https://www.clinicalkey.com. Accessed May 9, 2019.
  5. Deveza LA. Overview of the management of osteoarthritis. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed May 9, 2019.
  6. Weisman MH, et al. Total joint replacement for severe rheumatoid arthritis. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed May 9, 2019.
  7. Osteoarthritis: In depth. National Center for Complementary and Integrative Health. https://nccih.nih.gov/health/arthritis/osteoarthritis. Accessed May 9, 2019.
  8. Rheumatoid arthritis: In depth. National Center for Complementary and Integrative Health. https://nccih.nih.gov/health/RA/getthefacts.htm. Accessed May 9, 2019.
Articole similare
Sindromul Munchausen: Cum il recunosti, in ce situatii apare, metode de gestionare Sindromul Munchausen: Cum il recunosti, in ce situatii apare, metode de gestionare

Motivele exacte care stau la baza dezvoltarii sindromului Munchausen nu sunt pe deplin intelese. Unele teorii sugereaza ca aceasta afectiune poate fi asociata cu o nevoie profunda de atentie si recunoastere sau cu traume anterioare. Persoanele cu sindrom Munchausen experimenteaza adesea experiente traumatice din copilarie, cum ar fi abuzul din partea membrilor familiei, pierderea unei persoane dragi la o varsta frageda si abandonul. In astfel de cazuri, s-a postulat ca indivizii se prefac ca au probleme medicale pentru a primi atentia pe care nu au primit-o niciodata.

20 iulie 2023
citește articolul
Sindromul Tolosa-Hunt: Simptome, diagnostic si optiuni de tratament Sindromul Tolosa-Hunt: Simptome, diagnostic si optiuni de tratament

Sindromul Tolosa-Hunt este o oftalmoplegie dureroasa, cauzata de inflamatia nespecifica a sinusului cavernos sau a fisurii orbitale superioare. Patologia este rara si se caracterizeaza prin dureri de cap periorbitale severe, impreuna cu miscari oculare scazute si dureroase (oftalmoplegie). Simptomele afecteaza de obicei un singur ochi (unilateral). In cele mai multe cazuri, indivizii afectati prezinta dureri ascutite intense si miscari ale ochilor scazute. Se considera ca tulburarea este asociata cu inflamatia zonelor specifice din spatele ochiului (sinus cavernos si fisura orbitala superioara).

28 iunie 2023
citește articolul
Sindromul CREST: Cum il recunosti, de ce apare, preventie si tratament Sindromul CREST: Cum il recunosti, de ce apare, preventie si tratament

Sclerodermia limitata inseamna ca doar zonele limitate ale pielii sunt groase; de obicei doar degetele si/sau fata. Sclerodermia limitata este forma mai blanda a sclerodermiei si este mai frecventa in randul caucazienilor decat alte populatii. Fiecare persoana cu sclerodermie este diferita si are un model diferit de simptome. Sindromul CREST este un tip de sclerodermie limitata.

27 iunie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.