Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ciprofloxacina: Cand avem nevoie de ea, efecte secundare si dozajul corect

Ciprofloxacina: Cand avem nevoie de ea, efecte secundare si dozajul corect

Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 13 iunie 2024 Ultima actualizare: 13 iunie 2024

Ciprofloxacina reprezinta un antibiotic din clasa fluorochinolonelor, folosit cu scopul de a trata infectiile bacteriene. Acesta actioneaza prin interferarea cu replicarea ADN-ului bacterian, fapt ce duce la inhibarea cresterii si multiplicarii bacteriilor. Ciprofloxacina este eficienta in tratarea unui spectru larg de infectii cauzate de bacterii sensibile la acest antibiotic.

Medicamentul acesta poate fi prescris pentru tratamentul infectiilor tractului respirator superior si inferior, infectiilor gastrointestinale, infectiilor urinare, infectiilor pielii, dar si pentru unele infectii mai severe, spre exemplu infectiile osoase sau ale articulatiilor. In aceeasi masura, ciprofloxacina poate fi folosita cu scopul de a preveni sau de a trata anumite infectii la persoane care au un sistem imunitar slabit.

Este necesar de subliniat faptul ca, ciprofloxacina trebuie folosita doar in urma recomandarii unui medic, pentru ca utilizarea neadecvata a antibioticelor poate duce la rezistenta bacteriilor la tratament si la aparitia unor efecte secundare nedorite. In egala masura, este recomandat sa discutati cu medicul dumneavoastra despre posibilele interactiuni cu alte medicamente si despre orice conditii medicale preexistente inainte de a incepe un tratament cu ciprofloxacina.

Pentru ce se utilizeaza ciprofloxacina?

Ciprofloxacina este folosita pentru tratarea unei varietati de infectii bacteriene, printre care se numara si urmatoarele:

 • Infectii urinare - Poate fi utilizata cu scopul de a trata infectiile tractului urinar, inclusiv a cistitei, adica infectia vezicii urinare, si a pielonefritei, adica infectia rinichilor.
 • Infectii respiratorii - Ciprofloxacina este folosita cu scopul de a trata infectiile tractului respirator superior si inferior, de exemplu bronsita, exacerbarile infectiilor cronice pulmonare, bronsite si pneumonii.
 • Infectii gastrointestinale - Acest antibiotic poate fi folosit pentru tratarea infectiilor intestinale, inclusiv a diareei infectioase care a fost cauzata de anumite bacterii.
 • Infectii ale pielii si tesuturilor moi - Ciprofloxacina este eficienta in tratarea infectiilor cutanate, spre exemplu furunculele, abcesele si celulitele.
 • Infectii osoase si ale articulatiilor - Aceasta poate fi folosita cu scopul de a trata infectii osoase sau ale articulatiilor, care pot sa fie cauzate de bacterii.
 • Infectii intraabdominale - Ciprofloxacina poate fi prescrisa pentru tratarea infectiilor din cavitatea abdominala sau din organele abdominale.
 • Infectii sistemice – Rareori, acest antibiotic poate fi folosit cu scopul de a trata infectiile care se raspandesc in intregul corp.
 • Prevenirea infectiilor – Cateodata, aceasta poate fi utilizata in scop preventiv in cazul persoanelor care au un risc crescut de infectii, spre exemplu pacientii cu un sistem imunitar slabit.

Este esential de mentionat faptul ca, ciprofloxacina trebuie folosita numai in urma consultului unui medic, pentru ca acesta va evalua infectia specifica, va determina daca tratamentul cu acest antibiotic este adecvat si va stabili doza si durata tratamentului. In aceeasi masura, medicul va trebui sa ia in considerare alergiile medicale si alte medicamente pe care le puteti utiliza cu scopul de a evita interactiunile nedorite sau reactiile adverse.

Care sunt efectele secundare ale folosirii ciprofloxacinei?

Ciprofloxacina poate avea diverse efecte secundare, iar gravitatea acestora poate sa fie diferita de la om la om. Cateva dintre efectele secundare comune si mai putin intalnite ale ciprofloxacinei sunt urmatoarele:

 

 • Probleme gastrointestinale - Acestea pot sa includa greata, diaree, senzatie de disconfort in stomac, varsaturi, si dureri abdominale.
 • Tulburari ale sistemului nervos central - Acest antibiotic poate cauza dureri de cap grave, ameteli sau senzatie de ameteala, insomnie sau agitatie.
 • Tulburari musculare - Exista persoane care pot experimenta dureri musculare sau chiar articulare.
 • Reactii cutanate - In urma consumului acestui antibiotic pot sa apara eruptii cutanate, sensibilitate la soare sau mancarime.
 • Tulburari ale auzului – Rareori, dupa ce s-a utilizat ciprofloxacina, pacientul a experimentat tulburari temporare ale auzului sau zgomote in urechi.
 • Modificari ale valorilor sanguine - Acest antibiotic poate sa influenteze nivelul anumitor componente din sange, spre exemplu celulele sanguine sau enzimele hepatice.
 • Reactii alergice severe - Cateva dintre acestea ar putea fi reprezentate de dificultati de respiratie, eruptii cutanate severe, umflarea fetei sau a limbii. Reactiile acestea necesita asistenta medicala imediata.
 • Probleme la nivelul tendoanelor - Antibioticul acesta poate creste riscul de ruptura a tendoanelor, mai ales in zona tendonului Ahile. Aceasta poate provoca dureri severe si necesita ingrijiri medicale imediate.
 • Tulburari neurologice - In cazuri foarte rare, ciprofloxacina poate sa cauzeze efecte secundare la nivelul sistemului nervos central, spre exemplu convulsii sau halucinatii.
 • Probleme de ritm cardiac - Exista riscul, ca in urma consumului de acest antibiotic, sa se influenteze ritmul cardiac in anumite situatii, fapt ce provoaca batai neregulate ale inimii.
 • Probleme renale – Ciprofloxacina poate cauza modificari ale functiei renale, mai ales in cazul persoanelor cu functie renala afectata preexistenta.
  Cateva efecte benefice ale ciprofloxacinei
 • Tratarea infectiilor bacteriene - Acest antibiotic este foarte eficient in tratarea unei game variate de infectii cauzate de bacterii sensibile la acest antibiotic. Acesta poate contribui la eliminarea bacteriilor care sunt responsabile pentru infectii cum ar fi infectiile urinare, cutanate, respiratorii, gastrointestinale si altele.

Ameliorarea simptomelor 

Prin eliminarea bacteriilor care cauzeaza infectiile, ciprofloxacina poate sa diminueze simptomele neplacute asociate cu acestea, spre exemplu febra, inflamatia, durerile si disconfortul.

Prevenirea complicatiilor 

Tratarea eficienta a infectiilor cu ajutorul ciprofloxacinei poate preveni raspandirea infectiei catre alte parti ale corpului si poate diminua riscul de aparitie al unor complicatii grave care sunt asociate cu anumite tipuri de infectii, cum ar fi septicemia sau deteriorarea tesuturilor.

Rezistenta la infectii 

Folosirea corecta si corespunzatoare a ciprofloxacinei poate contribui la controlul si diminuarea infectiilor bacteriene, ajutand astfel la prevenirea raspandirii rezistentei la antibiotice.

Buna optiune pentru pacientii cu alergii la alte antibiotice 

Ciprofloxacina a poate fi o alternativa adecvata pentru persoanele care au alergii sau intolerante la alte clase de antibiotice.

Tratarea infectiilor severe 

Acest antibiotic poate fi folosit cu scopul de a trata infectiile mai grave, spre exemplu cele ale oaselor sau ale articulatiilor, care pot avea nevoie de interventie medicala prompta cu scopul de a preveni consecintele grave ale acelei afectiuni. Este esential de subliniat faptul ca, beneficiile folosirii ciprofloxacinei trebuie cantarite in raport cu posibilele efecte secundare si riscuri. Folosirea acestui antibiotic trebuie sa fie precisa si monitorizata de catre un medic specializat cu scopul de a se asigura ca beneficiile depasesc riscurile potentiale in fiecare caz specific.

Ce este proteina C Reactiva si legatura ei cu ciprofloxacina

Proteina C reactiva (CRP) este o proteina produsa in principal de ficat ca raspuns la inflamatie. Nivelurile sale cresc in sange atunci cand exista o reactie inflamatorie in organism. CRP-ul este unul dintre indicatorii utilizati in teste de laborator pentru a evalua prezenta si severitatea inflamatiei. Testul se bazeaza pe masurarea nivelului de CRP din sangele pacientului.

Nivelurile ridicate de CRP pot fi intalnite intr-o varietate de afectiuni inflamatorii, cum ar fi infectii bacteriene sau virale, boli autoimune, artrita, boli inflamatorii intestinale si chiar cancer. De asemenea, CRP-ul poate fi utilizat pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului in cazul anumitor boli inflamatorii. Testul de CRP este considerat un marker nespecific al inflamatiei, ceea ce inseamna ca nivelurile ridicate de CRP nu ofera informatii specifice despre cauza exacta a inflamatiei. De aceea, este adesea folosit in combinatie cu alte teste si evaluari clinice pentru a ajuta la diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor inflamatorii.

Bibliografie:

1. Farahnik B, Park K, Kroumpouzos G, Murase J. Striae gravidarum: Risk factors, prevention, and management. Int J Womens Dermatol. 2017 Jun;
 
2. Al-Himdani S, Ud-Din S, Gilmore S, Bayat A - A comprehensive review and evidence-based evaluation of prophylaxis and treatment. 2014 Mar;

3. Lurie S, Matas Z, Fux A, Golan A, Sadan O. Association of serum relaxin with striae gravidarum in pregnant women. Arch Gynecol Obstet. 2011 Feb;

4. Wang F, Calderone K, Smith NR, Do TT, Helfrich YR, Johnson TR, Kang S, Voorhees JJ, Fisher GJ. Marked disruption and aberrant regulation of elastic fibres in early striae gravidarum. Br J Dermatol. 2015 Dec;

5. Neve S, Kirtschig G. Elastotic striae associated with striae distensae after application of very potent topical corticosteroids. Clin Exp Dermatol. 2006 May;

6. Ledoux M, Beauchet A, Fermanian C, Boileau C, Jondeau G, Saiag P. A case-control study of cutaneous signs in adult patients with Marfan disease: diagnostic value of striae. J Am Acad Dermatol. 2011 Feb;

7. Keratosis pilaris. American Osteopathic College of Dermatology. http://www.aocd.org/skin/dermatologic_diseases/keratosis_pilaris.html.  2020 Oct;

Articole similare
Circulatia periferica: Ce boli poate ascunde sindromul urechilor rosii Circulatia periferica: Ce boli poate ascunde sindromul urechilor rosii

Controlul medical de specialitate te va scapa de orice fel de infectii bacteriene si iti va da siguranta ca nu vei pati nimic la urechi si vei auzi la fel de bine si inainte. Se vor face analize de sange, se vor preleva proble de tesut daca este nevoie, se va merge la cabinetul O.R.L. pentru consult amanuntit si diagnosticare complexa, se vor face CT-uri, RMN-uri, orice este indicat pentru a sti ce se intampla cu urechile rosii si ce nu este bine cu ele.

28 mai 2024
Edited 28 mai 2024
citește articolul
Ce este xantocromia? Boli asociate cu xantocromia Ce este xantocromia? Boli asociate cu xantocromia

Xantocromia este o afectiune in care persoana tinde sa aiba pielea, unghiile si ochii galbui. Se datoreaza excesului de bilirubina din organism. Unele boli asociate cu xantocromie sunt: icterul, anemia hemolitica, insuficienta hepatica acuta si boala Addison. Bilirubina este un produs rezidual creat in timpul defalcarii si reciclarii normale a celulelor.

23 martie 2023
citește articolul
Boli autoimune: Sclerodermia, cum apare boala, ce alimente trebuiesc evitate Boli autoimune: Sclerodermia, cum apare boala, ce alimente trebuiesc evitate

Scleroza sistemica, cunoscuta si sub numele de sclerodermie, este o boala autoimuna cronica care afecteaza in principal pielea. In plus fata de afectarea pielii, poate afecta organele interne (plamani, intestine, rinichi sau inima).

3 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina