Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Colicile sugarului: de ce apar si cum pot fi prevenite si ameliorate

Colicile sugarului: de ce apar si cum pot fi prevenite si ameliorate

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 19 februarie 2021 Ultima actualizare: 6 octombrie 2023

Colicile sunt atribuite perioadei in care bebelusul plange incontinuu, nu doarme si este tot timpul agitat. Acestea nu reprezinta o boala in sine, ci mai degraba un proces in care sistemul digestiv se acomodeaza cu noul regim alimentar. Colicile sunt cauzate de aparitia crampelor la nivelul abdomenului, de aceea se numesc colici abdominale. Cum se pot ameliora si ce tratamente de preventie exista o sa descoperim in acest articol.

Ce sunt colicii?

De ce apar colicii la sugari?

Care sunt simptomele colicilor?

Remedii si metode de preventie

Ce sunt colicii?

In principiu, indiferent de sexul bebelusului, colicile incep in jurul saptamanii a sasea de viata a copilului, dureaza in jur de trei sau sase luni si pot sa dispara de la sine. Perioadele de plans incontrolabil se declanseaza, de obicei, in cea de-a doua parte a zilei si spre seara. Desi nu afecteaza starea de sanatatea a copilului, aceasta perioada poate fi destul de dificila pentru orice parinte. Studiile arata ca, din cauza colicilor la bebelusi, mamele devin mai stresate si, uneori, pot avea stari depresive. Este important de mentionat insa ca aparitia colicilor nu este influentata de sexul copilului, de modalitatea de hranire (la san sau cu biberonul) sau de momentul nasterii (prematur sau la termen).

Multi dintre bebelusi sufera de colici. Timp de cateva ore, copilul tipa, se zvarcoleste, indoaie genunchii spre piept, isi strange pumnii. Cauza exacta a colicilor nu este cunoscuta, iar specialistii au in discutii mai multe teorii, mentionand intre factorii declansatori: alimentatia excesiva sau insuficienta, alergiile, organizarea neadecvata a mediului (de exemplu, supraincalzirea), comunicarea insuficienta dintre mama si bebelus. De obicei colicile se conformeaza “Regulii celor 3″: 3 ore de plans – de cel putin 3 ori pe saptamana – care dureaza de cel putin 3 saptamani – la un copil altfel sanatos.

Pe scurt, colicile abdominale sunt de multe ori o provocare mai ales pentru parintii care sunt la primul bebelus. Si asta pentru ca micutul in perioada colicilo este extrem de agitat, nu se odihneste suficient, adoarme greu, refuza mancarea, nu suporta sa fie tinut in brate si singurul lucru pe care il face este sa planga incontinuu in reprize concomitente. Colicile afecteaza intre 10 si 40% dintre sugarii din intreaga lume.

Nu exista un moment aparte sau general valabil si chiar daca nu este o afectiune grava, sau care sa creeze probleme pe termen lung, este, totusi, o situatie care supune parintii la un stres complex si asta imediat dupa nasterea copilului. Colicile ii agita si pe parinti pentru ca nu se mai pot odihni dar si pe nou-nascut si pot duce chiar si la depresii, mai ales in cazul mamelor tinere care se afla la prima nastere. 

Eubiotic Baby este o combinatie de tulpini probiotice recomandata in prevenirea aparitieri diareii si a altor probleme digestive cauzate de dezechilibrul florei intestinale. Eubiotic Baby contribuie la reducerea cu 46% a riscului de diaree, reduce durata episoadelor diareice, scade frecvența colicilor/iritabilității de cauză digestivă si ajuta la reglarea tranzitului intestinal pe timpul noptii ca bebelusul sa aiba un somn linistit.

De ce apar colicii la sugari?

Pana in prezent medicii specialisti nu au identificat in totalitate mecanismul care duce la declansarea colicilor si nu se stie cu exactitate ce anume cauzeaza crampele abdominale la bebelusi si de ce apar cand apar si de ce dureaza cat dureaza, insa acestia considera ca au legatura cu alimentatia. Studiile se bazeaza pe faptul ca toate crizele si spasmurile de colici abdominali incep odata ce alimentatia celor mici incepe sa fie diversificata si copilul, pe langa portia de lapte pe care o primeste de la mama incepe sa testeze diferite preparate - legume pasate, orez, gris.

Concret, posibilele cauze care provoaca aparitia durerilor specifice colicilor pot fi urmatoarele:

  • dezvoltarea incompleta a sistemului digestiv - nu este produsa cantitatea necesara de fermenti (probioticele) care ajuta in procesul de digestie;
  • tranzitul intestinal lent - muschii care sustin digestia si sistemul gastrointestinal abia invata sa proceseze alimentele si exista posibilitatea sa nu functioneze corespunzator mai ales datorita faptului ca pana in acel moment au avut de procesat doar proteinele din laptele matern;
  • alimentele cu potential alergen - sistemul digestiv al bebelusului are nevoie de timp ca sa se acomodeze cu alimentatia pe baza de lapte si, uneori, organismul poate fi intolerant la anumite componente din laptele praf;
  • tehnica de alaptare incorecta - copilul trebuie tinut in pozitie dreapta atunci cand se hraneste, astfel incat alimentele sa ajunga mai repede in stomac;
  • regimul alimentar al mamei, daca mama reia obiceiul de a fuma, de a consuma alcool sau are o alimentatie nesanatoasa;
  • introducerea de alimente solide in alimentatia copilului prea devreme - este recomandat ca diversificarea la bebelusi sa inceapa abia de la sase luni si chiar si atunci sa se testeze cantitati mici si nu amestecuri. Practic se incepe cu cate o leguma, preparat cu o pauza de o zi doua ca cel mic sa se poate acomoda;
  • hipersensibilitatea bebelusului la factori externi, precum lumina sau zgomotele;
  • temperamentul schimbator al copilului (proasta dispozitie, toane);
  • nivelul crescut de hormoni care pot provoca dureri la stomac, dar si stari de neliniste.

Gas bimbi picaturi este un extract controlat biologic, obtinut din plante selectionate precum musetel, fenicul, chimen si ulei esential de menta. Datorita calitatii si gustului placut, acest produs este usor de integrat in alimentatia copiilor. Aceste picaturi pentru colici, Gas bimbi, ajuta la eliminarea fiziologica a gazului intestinal. Se foloseste in toate cazurile de flatulenta, meteorism, colici, aerofagie sau fermentatie intestinala.

Care sunt simptomele colicilor?

Cand vorbim de colici, indiferent de sexul bebelusului sau daca acesta a fost nascut natural sau prin cezariana, sugarul prezinta hiperexcitatie si plans timp de 3 sau mai multe ore pe zi si nu mai putin de 3 zile pe saptamana, pe parcursul a cel putin 3 saptamani. Varsta aparitiei colicilor sugarului: de la 6 saptamani pana la 3-4 luni. Cresterea ponderala este buna, apetitul si scaunul sunt nemodificate. Starea generala de sanatate a sugarului nu are de suferit. Din cauza colicilor intestinale infantile in timpul alimentatiei apar urmatoarele lucruri:

  • Tipat puternic, patrunzator, repetitiv;
  • Hiperemia fetei, paliditatea triunghiului nazo-labial;
  • Meteorism, picioarele lipite de abdomen, labele picioarelor reci;
  • Mainile lipite de corp;

Exista studii care au raportat ca plansul inconsolabil si colicile sugarului in primele trei luni de viata sunt frecvent asociate cu lipsa de somn si oboseala la mame sau chiar simptome depresive postpartum. De asemenea, s-a observat o interactiune insuficienta mama-copil, atasamentul mama copil nesigur, concomitent cu probleme de hranire si schimbari dese de formule asociate cu crizele de plans inconsolabil.

Este un cerc vicios evident in care suferinta continua a copilului determina sentimente contradictorii sau instrainare fata de copil din partea parintelui care il ingrijeste. Dar poate fi, la fel de bine, o tulburare materna initiala, ce are drept consecinta o problema digestiva functionala la sugar.

Una dintre teoriile legate de agitatia data de colici se refera la dezorganizarea bioritmurilor. In timpul sarcinii, corpul mamei regleaza automat sistemele copilului, organizare care se rupe in momentul nasterii. Cu cat mai repede copilul primeste ajutor pentru reoganizarea acestor bioritmuri, cu atat mai curand se va adapta la viata din afara.

Ca idee, aproape toti copiii au colici abdominale, dar acestea se manifesta diferit de la un copil la altul. Aceste diferente apar datorita mai multor factori precum: dezechilibre hormonale ale sugarului, colonizarea intestinala cu bacterii bune (dezvoltarea florei intestinale), relatia inadecvata intre mama si copil sau suprasolicitarea copilului, program haotic de alimentatie a copilului si somn.

Desi colicile par niste manifestari benigne, plansul copilului, neputinta parintelui si stresul ca sugarul poate avea vreo afectiune, duc adesea la vizite frecvente la camera de garda. De cele mai multe ori, crizele de colici apar in aceeasi perioada a zilei – de regula seara, putand fi explicate prin oboseala sugarului.

Colicile apar atat la copii alimentati natural, cat si la cei care mananca lapte praf, deci cauzele alimentare nu pot fi determinate cu exactitate. Insa anumite alimente consumate in exces de mama, cum ar fi mai mult de 500 ml de lapte de vaca pe zi, pot cauza dureri abdominale colicative la copil. Acestea, insa, se asociaza de regula si cu un scaun schimbat (mai acid, mai exploziv, eventual cu firisoare de sange – suspect de intoleranta la proteinele din laptele de vaca).

Colicile pot aparea in cazul sugarilor care mananca mult la o masa, si pot fi insotite si de regurgitatii, datorita distensiei abdominale. O alta cauza destul de frecventa e inghitirea aerului din cauza tehnicii gresite de alimentatie, care apare si la san si la biberon.

Din fericire, exista diferite preparate sub forma de picaturi, siropuri si ceaiuri cu efect anticolicativ. Administrarea lor se face doar la recomandarea medicilor si doar in dozele recomandate. In cazul in care, pe langa semnele de colici, copilul prezinta si alte manifestari, cum ar fi febra, varsaturi sau scaune modificate, copilul trebuie obligatoriu consultat de un medic, pentru a stabili cauza respectivelor manifestari.

INFACOL este unul dintre cele mai eficiente produse utile in lupta cu colicile. Sprijina eliminarea gazelor la bebelusi si nou-nascuti si alina durerile de burtica. Simeticona, ingredientul de baza al Infacol, ajuta la adunarea, in stomac, a bulelor mici de gaz in bule mari, care sunt, apoi, inlaturate prin flatulatie. Infacol se poate folosi inca din primele zile de dupa nastere. Se recomanda administrarea unei pipete de 0,5 ml inainte de masa, efectele aparand, de obicei, inca din primele zile de administrare.

Remedii si metode de preventie

Asa cum am mentionat pana acum, chiar daca colicii nu presupun in mod direct o problema de sanatate, daca nu se incearca ameliorarea acestor crize atat copilul cat si mama pot suferi de stres, neodihna si toate aceste elemente pot dezechilibra viata de cuplu si de familie. Si pentru ca tot am vorbit anterior de cat de importanta e pozitia corecta de alaptare pentru ca cel mic sa nu inhaleze bule de aer/gaz e esential ca atunci cand sugarul nu este alaptat la sanul mamei si se foloseste un biberon, sa fie un dispozitiv potrivit bebelusului.

Altfel spus, laptele matern sau formula de lapte adecvata celui mic trebuie oferite bebelusului cu ajutorul biberonului cu atentie si grija sporita, astfel incat cantitatea de aer pe care il poate inspira micutul atunci cand mananca sa fie cat mai mica, in caz contrar vor aparea crizele de colici.

Cum se alege biberonul potrivit? In primul rand este nevoie de o tetina perfect adaptata celui mic, cu o gaura nici prea mare, nici prea mica. Din fericira exista biberoane special concepute, care sa reduca intrarea aerului si evitarea crizelor de colici. De asemenea, pot fi cumparate si biberoane cu orificii interne, ce impiedica bulele de aer sa se formeze in laptic.

La fel de importanta este pozitia copilului in timpul alaptarii si dupa alaptare. Ca sa fie evitate crizele de colici, este esential ca mamele sa execute urmatoarele manevre:

  • Vor tine bebelusul peste umar, capul acestuia sprijinindu-se de umar;
  • Il vor aseza in poala, cu fata in jos si capul mai sus decat stomacul;
  • Il vor aseza in fundulet in poala si-l vor masa sau il vor bate usor pe spate.

Si chiar daca crizele de colici sunt asociate cu trecerea la hrana diversificata, este esential ca si in perioada alaptarii mama sa foloseasca o dieta alimentara echilibrata. Fara consum alcool, tigari, fast-food. Pe scurt trebuie sa fie atenta la urmatoarele aspecte:

  • Sa elimine produsele lactate timp de cateva saptamani daca este cazul;
  • Sa nu foloseasca condimente prea picante;
  • Sa nu manance unele ingrediente la care copilul poate avea alergie: produse din grau, nuci, capsune, legume ca varza, usturoi, brocoli.


Pentru a preintampina crizele de colici, mama trebuie sa introduca in alimentatie ceaiuri cu efect de calmare pe baza de fenicul, marar, anason, menta, musetel sau sa foloseasca pastilele anti-flatulenta. Acestea sunt recomandate atat mamelor dar sunt si produse special concepute pentru bebelusi.

Alinan Happy drink este o bautura indicata sugarilor si copiilor pentru a trata colicile abdominale, si pentru a regla tranzitul intestinal.
Alinan Happy drink este recomandat pentru colicile abdominale, imbunatateste si regleaza tranzitul intestinal al bebelusului, amelioreaza starile de disconfort si agitatie care apar in diferite etape de crestere, de exemplu in caz de eruptii dentare sau crampe digestive.

Sursa foto: shutterstock

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.whattoexpect.com/first-year/health-and-safety/what-is-colic/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colic/symptoms-causes/syc-20371074

REFERINTE:

  1. McInerny TK, et al., eds. Colic. In: American Academy of Pediatrics Textbook of Pediatric Care. 2nd ed. Elk Grove Village, Ill.: American Academy of Pediatrics; 2017. https://pediatriccare.solutions.aap.org. Accessed October 10, 2017.
  2. Shelov SP, et al. Crying and colic. In: Caring for Your Baby and Young Child: Birth to Age 5. 6th ed. New York, N.Y.: Bantam Books; 2014.
  3. Turner TL, et al. Infantile colic: Management and outcome. https://www.uptodate.com/content/search. Accessed Dec. 1, 2017.
  4. Turner TL, et al. Infantile colic: Clinical features and diagnosis. https://www.uptodate.com/content/search. Accessed Dec. 1, 2017.
  5. Pace CA. Infantile colic: What to know for the primary care setting. Clinical Pediatrics. 2017;56:616.
  6. Xu M, et al. The efficacy and safety of the probiotic bacterium Lactobacillus reuteri DSM 17938 for infantile colic: A meta-analysis of randomized controlled trials. PLOS One. 2015;10:e0141445. http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0141445. Accessed Dec. 1, 2017.
  7. Savino F, et al. Crying time and RORgamma/FOXP3 expression in Lactobacillus reuteri DSM17938-treated infants with colic: A randomized trial. Journal of Pediatrics. 2018;192:171.
  8. Fatheree NY, et al. Lactobacillus reuteri for infants with colic: A double-blind, placebo-controlled, randomized clinical trial. Journal of Pediatrics. 2017;191:170.
  9. Schreck Bird A, et al. Probiotics for the treatment of infantile colic: A systematic review. Journal of Pharmacy Practice. 2017;30:366.
Articole similare
Nutritie: La ce trebuie sa fim atenti atunci cand pregatim mancare pentru copii Nutritie: La ce trebuie sa fim atenti atunci cand pregatim mancare pentru copii

Adauga condimente si ierburi aromatice pentru a imbunatati gustul mancarii si a reduce utilizarea excesiva a sarii si a zaharului. Condimentele picante se evita, in general, la prepararea mancarurilor pentru copii, insa daca acestia prefera mancarea usor picanta, ai destule optiuni pe care le poti include.

25 aprilie 2023
Edited 25 aprilie 2023
citește articolul
Baile cu spuma: Beneficii pentru organism, efecte antistres pentru piele Baile cu spuma: Beneficii pentru organism, efecte antistres pentru piele

O baie cu spuma intr-un mediu intunecat sau cu lumina redusa poate ajuta la stimularea eliberarii melatoninei, hormonul care ajuta la reglarea ciclului somn-veghe. Aceasta poate ajuta la inducerea unui somn mai odihnitor si mai profund.

25 aprilie 2023
citește articolul
Este sanatos sa-ti incalzesti mancarea in cuptorul cu microunde? Este sanatos sa-ti incalzesti mancarea in cuptorul cu microunde?

Incalzirea mancarii in cuptorul cu microunde este o metoda comuna de a servi preparatele deja gatite intr-un mod rapid si convenabil. In general, incalzirea mancarii in cuptorul cu microunde este considerata sigura si nu este asociata cu riscuri majore pentru sanatatea umana.

24 aprilie 2023
Edited 24 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...