Cortizol: De ce avem nevoie de acest hormon, tratamente si contraindicatii
Cortizolul este un hormon care mai este cunoscut si sub numele de hidrocortizol. Este un hormon steroid eliberat de cortexul suprarenale. Acesta este un "hormon de stres" care devine eliberat pentru a arata "lupta sau raspunsul la zbor" in conditii stresante. Cortizolul poate creste zahar din sange cu gluconeogeneza .
Este clasificat ca un glucocorticoid care poate stimula formarea glicogenului hepatic. De asemenea, are capacitatea de a suprima sistemul imunitar si actioneaza ca un compus antiinflamator. Cortizolul are capacitatea de a reduce substantele responsabile de raspunsul inflamator. Prin urmare, este administrat ca un medicament pentru boli reumatoide si alergii.
Uneori este folosit si pentru tratarea eruptiilor cutanate si a eczemelor. Daca nivelul cortizolului din organism este constant ridicat, acesta poate duce la proteoliza si, prin urmare, la pierderea musculara. Aceasta poate, de asemenea, reduce formarea osoasa. Cortizolul are, de asemenea, capacitatea de a actiona ca un hormon antidiuretic. De ce avem nevoie de acest hormon si de ce nu trebuie sa abuzam de tratamentele bazate pe acest hormon descopera in urmatorul material.
Este cortizolul un hormon de stres?
Cortizolul este cunoscut pe scara larga ca „hormonul stresului”. Cu toate acestea, are multe efecte si functii importante in corpul tau, in afara de reglarea raspunsului la stres al corpului tau. De asemenea, este important sa ne amintim ca, din punct de vedere biologic, exista mai multe tipuri diferite de stres, inclusiv:
Stresul acut: Stresul acut apare atunci cand va aflati intr-un pericol brusc intr-o perioada scurta de timp. De exemplu, abia evitarea unui accident de masina sau a fi urmarit de un animal sunt situatii care provoaca stres acut;
Stresul cronic: stresul cronic (pe termen lung) apare atunci cand experimentezi situatii in curs de desfasurare care provoaca frustrare sau anxietate. De exemplu, a avea un loc de munca dificil sau frustrant sau a avea o boala cronica poate provoca stres cronic;
Stresul traumatic: Stresul traumatic apare atunci cand experimentati un eveniment care va pune viata in pericol, care induce frica si un sentiment de neputinta. De exemplu, intampinarea unui eveniment meteorologic extrem, cum ar fi o tornada, sau intampinarea unui razboi sau a unei agresiuni sexuale poate provoca stres traumatic. In unele cazuri, aceste evenimente pot duce la tulburare de stres posttraumatic (PTSD).
Corpul tau elibereaza cortizol atunci cand te confrunti cu oricare dintre aceste tipuri de stres.
Ce face cortizolul in corpul omenesc?
Aproape toate tesuturile din corpul nostru au receptori de glucocorticoizi. Din acest motiv, cortizolul poate afecta aproape fiecare sistem de organe din corpul tau, inclusiv: Sistem nervos, Sistem imunitar, Sistemul cardiovascular, Sistemul respirator, Sistemul reproducator (feminin si masculin), Sistemul tegumentar (piele, par, unghii, glande si nervi).
Reglarea raspunsului la stres al corpului se desfasoara astfel. In perioadele stresante, corpul elibereaza cortizol dupa eliberarea hormonilor sai cum ar fi adrenalina, astfel incat sa continuati sa ramaneti in alerta maxima. In plus, cortizolul declanseaza eliberarea de glucoza (zahar) din ficat pentru energie rapida in perioadele de stres.
Cortizolul ajuta la controlul modului in care corpul foloseste grasimile, proteinele si carbohidratii pentru energie. In explozii scurte, cortizolul va poate stimula imunitatea limitand inflamatia. Cu toate acestea, daca aveti un nivel constant ridicat de cortizol, corpul dumneavoastra se poate obisnui sa aiba prea mult cortizol in sange, ceea ce poate duce la inflamatie si la un sistem imunitar slabit.
Cresterea si reglarea zaharului din sange are legatura directa cu nivelul de cortizol din organism. In conditii normale, cortizolul contrabalanseaza efectul insulinei, un hormon produs de pancreas, pentru a-ti regla glicemia. Cortizolul creste glicemia prin eliberarea glucozei stocate, in timp ce insulina scade zaharul din sange. Un nivel cronic ridicat de cortizol poate duce la cresterea persistenta a zaharului din sange (hiperglicemie). Acest lucru poate provoca diabet de tip 2.
In circumstante obisnuite, la nivelul corpului uman avem niveluri scazute de cortizol seara cand mergeti la culcare si niveluri maxime dimineata, chiar inainte de a va trezi. Acest lucru sugereaza ca cortizolul joaca un rol semnificativ in initierea starii de veghe si joaca un rol in ritmul circadian al corpului.
Nivelurile optime de cortizol sunt necesare pentru viata si pentru mentinerea mai multor functii ale corpului. Daca aveti un nivel constant ridicat sau scazut de cortizol, acesta poate avea un impact negativ asupra sanatatii dumneavoastra generale.
Cum controleaza corpul meu nivelul de cortizol?
Hipotalamusul, o zona mica a creierului implicata in reglarea hormonala, si glanda pituitara, o glanda minuscula situata sub creier, regleaza productia de cortizol in glandele suprarenale. Cand nivelul de cortizol din sange scade, hipotalamusul elibereaza hormonul de eliberare a corticotropinei (CRH), care directioneaza glanda pituitara sa produca hormonul adrenocorticotrop (ACTH). Apoi ACTH stimuleaza glandele suprarenale sa produca si sa elibereze cortizol. Pentru a avea niveluri optime de cortizol in organism, hipotalamusul, glanda pituitara si glandele suprarenale trebuie sa functioneze corect.
Care sunt nivelurile normale de cortizol?
Nivelul de cortizol din sange, urina si saliva atinge in mod normal varful dimineata devreme si scade pe parcursul zilei, atingand cel mai scazut nivel in jurul miezului noptii. Acest model se poate schimba daca lucrati in tura de noapte si dormiti in diferite momente ale zilei. Pentru majoritatea testelor care masoara nivelurile de cortizol din sangele dumneavoastra, intervalele normale sunt:
6 a.m. pana la 8 a.m.: 10 pana la 20 micrograme per decilitru (mcg/dL).
In jurul orei 16:00: 3 pana la 10 mcg/dL.
Ce declanseaza glandele suprarenale sa produca cortizol?
Productia de cortizol de catre glandele suprarenale este reglata de glanda pituitara. Hipofiza este o glanda de marimea unui bob de mazare la baza creierului, care este uneori denumita „glanda principala” datorita efectelor sale mai ample asupra organismului. Cand te trezesti, faci sport sau te confrunti cu un eveniment stresant, glanda ta pituitara reactioneaza. Trimite un semnal glandelor suprarenale pentru a produce cantitatea potrivita de cortizol.
tot ce trebuie sa stii despre psoriazis
Ce se intampla cand produceti prea mult sau putin cortizol?
Organismul produce de obicei cantitatea potrivita de cortizol. Intr-o afectiune precum sindromul Cushing, produce prea mult. Intr-o afectiune precum boala Addison, produce prea putin. In caz de boala Cushing simptomele includ: cresterea in greutate, in special in jurul abdomenului si al fetei, piele subtire si fragila, care se vindeca lent, acnee iar daca bolnavul este de sex feminin in boala Cushing apare par facial in cantitati prea mari pe fata si perioade menstruale neregulate.
In cazul Bolii Addison, boala se dezvolta de obicei lent, adesea pe parcursul a cateva luni. Adesea, boala progreseaza atat de lent incat simptomele sunt ignorate pana cand apare un trigger extern, cum ar fi o alta boala aparent banala sau un accident, care agraveaza simptomele. Semnele si simptomele pot include:
- Oboseala extrema
- Pierderea in greutate si scaderea apetitului
- Intunecarea pielii (hiperpigmentare)
- Tensiune arteriala scazuta, chiar si lesin
- Pofta de sare
- Nivel scazut de zahar din sange (hipoglicemie)
- Greata, diaree sau varsaturi (simptome gastrointestinale)
- Durere abdominala
- Dureri musculare sau articulare
- Iritabilitate
- Depresie sau alte simptome comportamentale
- Caderea parului corporal sau disfunctie sexuala la femei
- Insuficienta suprarenala acuta (criza addisoniana)
Uneori, semnele si simptomele bolii Addison pot aparea brusc. Insuficienta suprarenala acuta (criza addisoniana) poate duce la soc care pune viata in pericol.
Ce sunt corticosteroizii?
Daca corpul dumneavoastra nu produce suficient cortizol, medicul dumneavoastra va poate prescrie corticosteroizi. Corticosteroizii sunt versiuni sintetice de cortizol care pot fi utilizati pentru a trata o varietate de afectiuni, inclusiv: afectiuni inflamatorii (cum ar fi astmul); Boala Addison sau alte afectiuni ale pielii (cum ar fi psoriazisul). Unii oameni iau steroizi anabolizanti pentru a construi muschii, fara prescriptia medicului. Acest lucru este riscant. Steroizii anabolizanti sunt diferiti de corticosteroizi.
Cum imi pot reduce nivelul de cortizol?
Daca aveti sindromul Cushing (nivel foarte ridicat de cortizol), veti avea nevoie de tratament medical pentru a va reduce nivelul de cortizol. Tratamentul implica de obicei medicamente si/sau interventii chirurgicale. De asemenea, veti avea nevoie de tratament medical daca aveti niveluri de cortizol mai mici decat cele normale. In general, totusi, exista cateva lucruri zilnice pe care le puteti face pentru a incerca sa va reduceti nivelul de cortizol si sa le mentineti la intervale optime, inclusiv:
Obtineti un somn de calitate: problemele cronice ale somnului, cum ar fi apneea obstructiva in somn, insomnia sau munca in ture de noapte, sunt asociate cu niveluri mai ridicate de cortizol;
Fa sport in mod regulat: mai multe studii au aratat ca exercitiile fizice regulate ajuta la imbunatatirea calitatii somnului si la reducerea stresului, ceea ce poate ajuta la scaderea nivelului de cortizol in timp;
Invata sa limitezi stresul si modelele de gandire stresante: a fi constient de modelul tau de gandire, respiratie, ritm cardiac si alte semne de tensiune te ajuta sa recunosti stresul cand incepe si te poate ajuta sa previi agravarea acestuia;
Practicati exercitii de respiratie profunda: Respiratia controlata va ajuta sa va stimulati sistemul nervos parasimpatic, sistemul dumneavoastra de „odihna si digerare”, ceea ce ajuta la scaderea nivelului de cortizol';
Distreaza-te si razi: rasul promoveaza eliberarea de endorfine si suprima cortizolul. Participarea la hobby-uri si activitati distractive poate promova, de asemenea, sentimente de bunastare, ceea ce va poate reduce nivelul de cortizol;
Mentine relatii sanatoase: relatiile sunt un aspect important al vietii noastre. A avea relatii tensionate si nesanatoase cu cei dragi sau colegii de serviciu poate provoca stres frecvent si poate creste nivelul de cortizol;
Sursa: https://www.healthdirect.gov.au/
Bibliografie:
- Hoehn K, Marieb EN (2010). Human Anatomy & Physiology. San Francisco: Benjamin Cummings. ISBN 978-0-321-60261-9.
- Chyun YS, Kream BE, Raisz LG (February 1984). "Cortisol decreases bone formation by inhibiting periosteal cell proliferation". Endocrinology;
- Laycock JF (2013). Integrated endocrinology. Meeran, Karim. Chichester, West Sussex, UK: Wiley-Blackwell. ISBN 978-1-118-45064-2. OCLC 794973804;
- Martin PA, Crump MH (2003). "The adrenal gland". In Dooley MP, Pineda MH (eds.). McDonald's veterinary endocrinology and reproduction;
- Coderre L, Srivastava AK, Chiasson JL (June 1991). "Role of glucocorticoid in the regulation of glycogen metabolism in skeletal muscle". The American Journal of Physiology;
- Macfarlane DP, Forbes S, Walker BR (May 2008). "Glucocorticoids and fatty acid metabolism in humans: fuelling fat redistribution in the metabolic syndrome". The Journal of Endocrinology;
- Kuo T, McQueen A, Chen TC, Wang JC (2015). "Regulation of Glucose Homeostasis by Glucocorticoids";
- Glucocorticoid Signaling: From Molecules to Mice to Man. Advances in Experimental Medicine and Biology. Vol. 872. Springer;
- Simmons PS, Miles JM, Gerich JE, Haymond MW (February 1984). "Increased proteolysis. An effect of increases in plasma cortisol within the physiologic range". The Journal of Clinical Investigation.