Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
De ce apar ridurile, cum le putem estompa, ce trebuie sa stim despre ten

De ce apar ridurile, cum le putem estompa, ce trebuie sa stim despre ten

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 12 octombrie 2023 Ultima actualizare: 16 octombrie 2023

Medicina estetica este unul dintre domeniile cu cea mai rapida crestere din ultimii 20 de ani. De la tratamente si inovatii in dermatocosmetica pana la solutii hi-tech non-invazive care promit rezultate interesante in procesul de rejuvenare faciala, eliminarea ridurilor sau reglarea sebuumului de la nivelul epidermei, totul se afla intr-o continua transformare. Printre cele mai solicitate probleme legate de ten se numara disparitia sau ameliorarea ridurilor, fie ca vorbim de riduri faciale de expresie sau alte semne de imbatranire ale pielii. Care sunt tehnicile minim invazive sau cu un minim de durere care pot ajuta la eliminarea ridurilor si de ce apar ridurile, sunt doar cateva dintre intrebarile la care o sa gasiti raspuns in urmatorul material.

Ridurile de expresie sunt contractii ale pielii sau incretituri care apar atunci cand zambim, cand suntem nervosi, cand suntem concentrati. Practic, orice grimasa a fetei implica o reasezare a liniilor tenului. Cum se formeaza un rid? Simplu. Pentru ca pielea este elastica si este cel mai mare organ al corpului uman, ridurile sunt zone care ajuta pielea sa se dilate si sa se contracte.

Avem riduri inclusiv in zona degetelor. Poate ati observat ca atunci cand incordati un deget pielea de la articulatii se contracta sau se dilata dupa caz. In general, ridurile de expresie se formeaza intre sprancene, pe partea laterala a narilor, pe frunte sau in colturile ochilor. Daca la 20 de ani pielea este inca foarte elastica si revine la forma initiala imediat ce grimasa dispare, la 40 de ani pielea isi pierde elasticitatea si ridurile raman mai mult timp in zona tenului chiar si dupa disparitia actiunii care le-a declansat. 

Ridurile de expresie apar adesea pe frunte, chiar daca in prima faza sunt riduri dinamice – adica apar doar in timpul unei expresii faciale. Acest lucru se intampla pentru ca fruntea este mai expusa decat alte zone radiatiilor UV, dar si pentru ca nu exista tesuturi adipoase sub pielea de pe frunte, care sa ii ofere sustinere.

Si unele obiceiuri pe care le avem pot favoriza aparitia ridurilor de expresie. Fumatul, de pilda, ne face sa ne tinem buzele intr-un anumit fel, de mai multe ori pe zi. Avand in vedere ca fumul de tigara restrictioneaza si fluxul sanguin de la nivelul pielii, nu e de mirare ca ridurile din jurul gurii apar mai timpuriu la fumatori. Un alt obicei care poate cauza riduri in jurul gurii este acela de a consuma bauturi cu paiul. La fel ca si in cazul tigarilor, buzele se muleaza pe pai, modificandu-si forma si permitand aparitia unor “santuri” la nivelul pielii.

Altfel spus, la intrebarea - De ce avem riduri de expresie este ca prin ele si cu ajutorul lor reusim mai clar sa ne exprimam anumite stari, emotii sau sentimente. Cand apar ridurile pe ten? In functie de varsta persoanei, de obiceiurile sale alimentare, daca este fumator sau nu, daca consuma substante interzise, ridurile pe ten pot aparea tarziu dupa varsta de 40-45 sau pot aparea mult mai devreme din cauza stilului de viata.

Cum alegem solutia pentru tratament riduri? Ce putem folosi pentru riduri?

Asa cum am spus anterior, exista o multime de alternative hi-tech atunci cand vorbim de estetica faciala si eliminarea ridurilor. 

Lifting cu fire resorbabile

Este o procedura minim invaziva in care firele medicale biocompatibile sunt plasate sub piele pentru a ajuta la intarirea pielii libere si a reduce aspectul acesteia. Utilizarea firelor resorbabile ajuta fiecare pacient in starea lor specifica sa evite aparitia complicatiilor. Utilizarea sa este populara datorita usurintei sale de insertie si a timpului de oprire postoperator redus, care este practic inexistent in comparatie cu procedurile chirurgicale estetice care se pot face la nivelul fetei si al gatului.  

O astfel de interventie este ideala pentru pacientii care se confrunta cu pierderea totala a volumului facial, linii profunde si riduri. Procedurile cu fire resorbabile pot ajuta, de asemenea, la redefinirea liniei maxilarelor, lucru care devine foarte popular in ultimele timpuri, desi obiectivul principal al acestei tehnici nu este destinat acestui scop.

Laser CO2 fractionat

Laser CO2 fractionat este unul dintre cele mai bune metode pentru tratarea ridurilor, marcilor, cicatricilor, vergeturilor sau pentru intinerirea faciala sau intinerirea zonei decolteului. Este una dintre cele mai avansate tehnologii pentru intinerirea pielii si imbunatatirea leziunilor pielii. Pe langa vaporizarea mai multor tesuturi cu o mare precizie, procedura permite imbunatatirea calitatii pielii printr-o productie mai buna de colagen, astfel incat vindecarea sa fie accelerata.

In acest sens, laserul CO2 rezolva rapid si eficient ridurile, cicatricile cauzate de acnee, insa nu se rezuma doar la aceste beneficii. Efectele benefice ale tehnicii cu laser se obtin prin emiterea a mii de fascicule de lumina minuscule care patrund adanc in derm, contribuind la eliminarea straturilor de piele imbatranite si stimularea regenerarii colagenului si remodelarea pielii.

Lipofilling

Lipofilling, cunoscut si sub denumirea de transfer de grasime, este o tehnica care implica indepartarea tesutului adipos dintr-o zona a corpului si apoi utilizarea acestuia pentru a crea mai mult volum intr-o alta zona a corpului sau pentru a corecta imperfectiunile. Procedura consta in aspiratia (de canule) a tesutului adipos (grasime) din zonele corpului in care pacientii prezinta mai multa grasime. Deoarece grasimea rezultata este bogata in celule stem, ea poate fi folosita si pentru regenerarea tesuturilor.

In plus, fiind grasimea subcutanata a pacientului, sunt slabe sansele ca organismul sa o respinga. In plus, grasimea poate fi utilizata in orice alta zona a corpului cu rezultate excelente. Pentru tratamentele care nu necesita interventii chirurgicale, tehnica este adesea utilizata pentru a imbunatati proiectia si volumul zonelor fetei, cum ar fi barbia sau pometii; pentru a reduce imperfectiunile, cum ar fi ridurile sau pentru a oferi volum in zone precum buzele.

Peeling chimic

Peelingul chimic este un tratament de intinerire faciala minim-invaziv. Procedura consta in aplicarea unei substante chimice abrazive pe piele. In functie de tipul de acid utilizat, aceasta substanta elimina intr-un mod controlat si limitat o parte a pielii, penetrand pielea mai profund sau nu, in functie de nevoie si de indicatiile medicului. Se va produce o regenerare tarzie a straturilor distruse, care reinnoieste pielea si o lasa mai luminoasa, mai curata, uniforma si elastica, fara anumite defecte estetice, cum ar fi pete, riduri, semne cauzate de acnee etc.

Astfel, peelingul chimic este de obicei utilizat pentru tratamentul ridurilor produse de soare, varsta si a celor dobandite de ereditate, imbunatatirea celor mai agresive tipuri de acnee sau imbunatatirea simpla a aspectului si texturii pielii. Exista trei tipuri de pelling in functie de piele si de cazul care trebuie tratat:

Peelingul superficial patrunde numai in epiderma: este mai recomandat pentru riduri fine, pete si acnee.
Peeling mediu: Penetreaza dermul superficial si este destinat sa stearga ridurile superficiale, precum si diverse pete (leziuni pigmentate raspandite) si acneea in faza activa.
Peeling profund: Penetreaza dermul mijlociu si este destinat sa elimine ridurile cele mai marcate, cauzate de imbatranirea prin supraexpunerea la soare. De asemenea, acest tip de peeling este des utilizat pentru cicatrici post-acneice.  

Baby botox

Baby botox sau botoxul preventiv consta in injectarea unor cantitati mici de toxine botulinice in muschii faciali, avand scopul de a relaxa tenul, micsorand si prevenind aparitia ridurilor, in cazul pielii tinere. Astfel, este o alegere fantastica pentru femeile tinere care cauta un efect usor schimbat al tenului, in scop preventiv si cu un aspect natural. Aplicarea sa se face in microdoze, adica intr-o cantitate mult mai mica decat in tratamentele obisnuite cu botox. Este indicat pentru pielea tanara si, astfel, se evita formarea ridurilor si a liniilor de expresie in viitor. In mod normal, aceste linii sunt de obicei localizate intre sprancene, frunte sau in jurul gurii.

Cand este recomandat sa apelam la acid hialuronic injectii?

Atunci cand vorbim de riduri de expresie si riduri la nivelul tenului, una dintre solutiile cele mai cunoscute sunt injectiile cu acid hialuronic. Materialele de umplere sunt aplicate cu ajutorul unei injectii foarte fine, cu scopul de a modifica aspectul si conturul pielii, asigurarea volumului in acele zone necesare. In aceste cazuri, de obicei injectarile se fac in zona cuprinsa intre capatul nasului si capetele gurii. Aceste semne pot fi prezente prin genetica pura sau prin forma faciala sau pentru ca, in timp, pielea pierde fermitatea in aceasta zona. Umplerea cu acid hialuronic permite intinerirea fetei si reducerea considerabila a acestor linii de expresie. Ofera pielii o hidratare mai mare, precum si mai multa elasticitate si fermitate pentru a o face sa para mai tanara, cu un aspect imbunatatit.  

Acidul hialuronic mai este cunoscut de catre specialisti sub denumirea de hialuronat sau hyaluronan. Acesta a fost identificat prima data in anul 1934 de catre doi cercetatori de la Universitatea Columbia (New York), Karl Meyer și John W. Palmer. Acestia se pare ca au izolat acidul hialuronic dintr-o zona a ochilor unor bovine și au măsurat multe dintre proprietățile sale. Douăzeci de ani mai târziu, Meyer și Bernard Weissman au descoperit aceeasi structura la cordoanele ombilicale de dupa nastere.

Din punct de vedere chimic, acidul hialuronic este o molecula compusa in mare parte din zaharuri (polizaharida), care se gaseste in mod normal in tesutul conjunctiv al organismului si in piele. Practic, acidul hialuronic mentine tesuturile hidratate si le protejeaza de striatii/riduri. Un singur gram de acid hialuronic poate sa sustina aproximativ sase litri de apa. Altfel spus, pielea contine in proportie de 50% acid hialuronic pentru ca este cel mai mare organ al corpului uman si tot aici gasim cea mai mare parte din moleculele de apa. 

Totodata, cele mai mai concentratii se gasesc in articulatii si la nivelul ochilor. De asemenea, pielea bebelusilor contine o cantitate mare de acid hialuronic, dar si placenta si cordonul ombilical. Dermatologii au descoperit de asemenea ca pe masura ce inaintam in varsta, cam de pe la 26 de ani, productia naturala de acid hialuronic din tesuturi scade cu pana la 60%. 

Tratament riduri ochi si umplere riduri. Ce trebuie sa stii

Umpluturile dermice la nivelul pometilor, zonelor oculare, imbunatatesc aspectul liniilor fine si al ridurilor de expresie. Pentru acest proces se foloseste botox, acidul hialuronic sau stimulatorii de colagen care inlocuiesc colagenul pe care corpul tau il pierde in mod natural in timp. Acestia sunt injectati in piele in stratul subcutanat, umpland spatiile in care s-a pierdut colagenul. Odata ce stimulatorii de colagen isi fac efectul, colagenul nou produs permite ca acidul hialuronic si elastina sa refaca dermul. Ce trebuie sa stii inainte de a apela la proceduri estetice?

Un studiu al specialistilor esteticieni a constatat ca procedurile cu Botox si umpluturile dermice cu acid hialuronic pentru riduri sunt foarte sigure atunci cand sunt efectuate de catre medici dermatologi cu experienta, certificati. Efectele secundare au aparut la mai putin de 1% dintre cazuri, iar majoritatea dintre acestea au fost minore. Desi Botoxul si acidul hialuronic pentru tratarea ridurilor de expresie sunt tratamente minim invazive, ele inca prezinta anumite riscuri. O persoana ar trebui sa fie constienta de toate riscurile si beneficiile posibile inainte de a urma aceste tratamente.

Botoxul si umpluturile dermice cu acid hialuronic nu sunt recomandate femeilor insarcinate sau care alapteaza. Persoanele care au anumite afectiuni de sanatate sau care iau medicamente ar trebui sa intrebe doctorul daca Botoxul sau umpluturile dermice pot influenta negativ afectiuni de care acestea sufera.

Bibliografie:

https://www.mayoclinic.org/symptoms/peeling-skin/basics/definition/sym-20050672

Acral peeling skin syndrome. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/genetics/condition/acral-peeling-skin-syndrome/. Accessed April 5, 2022;
Erythroderma (exfoliative dermatitis). Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/dermatitis/erythroderma. Accessed April 5; 

Dry skin. American Academy of Dermatology. https://www.aad.org/public/diseases/a-z/dry-skin-overview. Accessed June 11, 2021.
High WA, et al., eds. Special considerations in skin of color. In: Dermatology Secrets. 6th ed. Elsevier; 2021. https://www.clinicalkey.com. Accessed June 8, 2021.
Kelly AP, et al., eds. Pediatrics. In: Taylor and Kelly's Dermatology for Skin of Color. 2nd ed. McGraw Hill; 2016. https://accessmedicine.mhmedical.com. Accessed May 27, 2021.
Kang S, et al., eds. Cosmeceuticals and skin care in dermatology. In: Fitzpatrick's Dermatology. 9th ed. McGraw-Hill; 2019. https://accessmedicine.mhmedical.com. Accessed June 11, 2021.

Articole similare
Boala Lafora: O boala genetica rara care afecteaza sistemul nervos central Boala Lafora: O boala genetica rara care afecteaza sistemul nervos central

Boala Lafora este o forma mostenita, severa de epilepsie mioclonica progresiva. Conditia incepe cel mai frecvent cu crize epileptice in copilaria tarzie sau adolescenta. Alte semne si simptome includ dificultati de mers pe jos, spasme musculare (mioclonie) si dementa. Persoanele afectate se confrunta, de asemenea, cu o deteriorare cognitiva rapida, care incepe in jurul aceleiasi perioade de timp cu convulsiile.

18 septembrie 2024
Edited 18 septembrie 2024
citește articolul
Boala Ollier: Diagnostic, tratament si sfaturi pentru pacienti Boala Ollier: Diagnostic, tratament si sfaturi pentru pacienti

Boala Ollier este o tulburare scheletica caracterizata prin multiple cresteri necanceroase (benigne) ale cartilajului care se dezvolta in interiorul oaselor. Aceste cresteri pot duce la deformari scheletice, discrepante ale membrelor si fracturi. Apar in principal in oasele membrelor, in special oasele mainilor si picioarelor si tind sa se dezvolte in apropierea capetelor oaselor, unde are loc cresterea. Simptomele apar adesea in primul deceniu de viata, iar cauza principala a bolii Ollier nu este pe deplin inteleasa.

15 mai 2023
citește articolul
Boala Mal de Meleda: O afectiune rara a pielii Boala Mal de Meleda: O afectiune rara a pielii

Mal de Meleda (MDM), de asemenea, cunoscuta sub numele de boala Meleda, este o forma autozmal recesiva rara de keratodermie palmoplantara, caracterizata prin ingrosarea anormala a pielii palmelor si talpilor. Simptomele bolii Mal de Meleda includ keratoza palmoplantara, care afecteaza in special palmele si talpile, precum si degetele si gleznele.

12 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate