Puterile tamaduitoare ale Africii pentru organismul tau
Africa - un continent mai batran decat timpul, leaganul civilizatiilor, locul unde troneaza si azi cele mai importante vestigii ale antichitatii si unde poate fi admirata si azi una dintre cele 7 minuni ale lumii antice- Mare Piramida de pe platoul Gizeh.
Africa, dincolo de fascinatia istorica, are in continuare o gama larga de biomase si ecosisteme si da in continuare resurse din rezervorul verde al naturii pentru sanatatea organismului uman. Chiar daca majoritatea acestor plante sunt endemice si, prin urmare, amenintate si vulnerabile la disparitie, tarile africane incurajeaza cultivarea in masa a speciilor de plante de catre terte parti, inclusiv ofera suport pentru aclimatizarea lor in diferite sere si unitati botanice.
Aloe Vera - Un icon din categoria plante medicinale din Africa
Nu exista la ora actuala o planta cu sorginte africana mai folosita si mai cunoscuta decat Aloe Vera. De la cosmetice la bauturi energizante, de la geluri de corp la diferite suplimente, planta Aloe Vera este cunoscuta drept "elixirul tineretii". In Egiptul Antic planta era folosita doar de faraoni, iar medicii acelor timpuri vorbeau despre Aloe Vera ca despre "planta nemuririi" . Atat de mult credea acest popor african in puterea tamaduitoare a plantei incat, in ritualurile funerare, langa mumia faraonului se plantau vlastari de aloe vera.
Mai mult decat atat, timp de sute de ani, de a lungul vremii, popoarele africane puneau manunchiuri de aloe vera deasupra usii, pentru a alunga spiritele malefice. Medici celebri ai antichitatii au fost fascinati de puterea curativa a acestei plante, iar diferite extacte din aloe vera au fost folosite pentru a vindeca o multime de boli si simptome. Prima atestare "documentara" a ei a fost acum 3500 de ani, si era cunoscută sub denumirea de ,,o mare regina a sanatatii".
Ce contine planta de Aloe Vera
Frunza de aloe vera contine aproape 80 de substante active, iar unele sunt foarte greu de sintetizat in laborator. Vorbim aici de diferiti aminoacizi, minerale, vitamine, fitosteroli, bradikininaza, hormoni vegetali, mucopolizaharide. Un alt lucru interesant este faptul ca planta de aloe vera, asemenea castravetelui, este constituita practic 97% din apa. Aceasta apa, insa, nu e o substanta oarecare, ci aceea aleasa de planta pentru propria crestere si necesitate.
De exemplu, in cazul unui gel bazat pe frunze de Aloe vera, acesta va fi bogat in glicoze antrachinonice si antracene, cum ar fi aloina si cristale de oxilat de calciu. In plus, cand planta de aloe este aplicata pe o arsura, pe o rana sau pe o iritatie a pielii, o multitudine de substante se misca, in mod ordonat pentru a ajuta in zona cu escariatii.
Cum arata si unde se cultiva aloe vera
In prezent planta de Aloe Vera se cultiva in Australia, Bangladesh, Cuba, Republica Dominicana, China, Mexic, Jamaica, Kenya, Tanzania, Africa de Sud si Statele Unite. Chiar si in Romania exista cateva plantatii de aloe vera, in medii controlate (sere si solarii). Denumirea botanica a Aloe vera este Aloe barbadensis miller si apartine familiei Asphodelaceae (Liliaceae). Este o planta perena, xerofita, suculenta, are frunze triunghiulare, carnoase, cu margini zimtate, flori galbene si fructe cu numeroase seminte. In frunze gasim un gel transparent ce are in componenta vitamine, lipide, aminoacizi.
Proprietatile si beneficiile oferite de planta aloe vera pentru sanatate
Beneficiile plantei de aloe vera sunt multiple: frunzele de aloe vera au efect antiinflamator, antiseptic, de detoxifiere, de stimulare a productiei de colagen, fiind utilizat atat in medicina naturista, cat si in cosmetica. In planta de Aloe Vera gasim: Vitamina A (beta-caroten), Vitamina B4 (colina), Vitamina B9 (acid folic), Vitamina B 12, Vitamina C, Vitamina E, plus alte minerale precum: Calciu, Cupru, Crom, Seleniu, Magneziu, Mangan, Potasiu, Sodiu si Zinc.
ABOCA Sollievo Bio este un produs care combina proprietatile laxative ale plantelor senna si aloe, care au influenta asupra digestiei. Aceste doua plante au un rol important in reglarea functiei intestinale, deoarece reduc efectele determinante de antrachinone. Pe langa aloe vera, Aboca Sollievo Bio mai contine extracte de papadie, fenicul si fructe de chimen, cicoare si chimion.
Gheara Diavolului - Un balsam pentru probleme reumatice
Gheara-diavolului (Harpagophytum procumbens) originara din Africa de Sud, este o planta taratoare care creste in soluri nisipoase si clima arida. Numele plantei provine de la fruct, care este oval, incapsulat intr-o coaja lemnoasa, cu doi spini centrali mari si doua randuri de spini mai mici. Substanta activa se extrage din tuberculul si radacinile plantei.
Indigenii din desertul Kalahari din Africa de Sud au folosit Gheara Diavolului timp de secole pentru ingrijirea pielii, a oaselor si a muschilor. Radacina de Gheara Diavolului contine glicozide si un nivel semnificativ de herpagozide, care au proprietati antiinflamatoare si analgezice, reducand durerea si marind mobilitatea articulara. Extractul de radacina de Gheara Diavolului calmeaza tensiunile si durerea musculara, contribuie la santatea si flexibilitatea muschilor, articulatiilor si tendoanelor. Produsul oferit de Rotta Natura contine concentrat de Gheara Diavolului de 470 mg, bogat in substante de tip iridoide, esteri hezterozidici, acizi triterpenici, fitosteroli și flavonide.
Rooibos - O planta care a redefinit ceaiul
Rooibos este o planta care creste in Africa de Sud si arata necultivata ca un tufis rosu cu frunzele ca niste ace, verzi, ce devin un rosu aprins dupa ce sunt culese si uscate. Paradoxal, Rooibos face parte din familia legumelor pentru ca atunci cand infloreste face niste pastai si boabe precum fasolea. Planta rezista si in conditii de seceta, pentru ca radacinile sale pot patrunde si pana la 2 metri adancime, in pamant, dupa apa. Rooibos-ul African nu contine cofeina, astfel incat ceaiul de rooibos se poate savura in orice moment al zilei. Caramel Rooibos este un amestec indraznet, bogat in minerale, dar in acelasi timp delicat, infuzat cu caramel.
Lucruri pe care NU le stiai despre Africa
- Africa este continentul cu cele mai multe tari - 53, enclave si exclave. Tara cu cea mai mare populatie este Nigeria, avand 140 milioane de locuitori. Cea mai putin numeros populata tara se numeste Seychelles si are 80.000 de locuitori;
- In Africa exista 3.000 grupari etnice diferite, dintre care numai in Nigeria sunt 370. Desi adesea aceste grupari se afla in state organizate, altele constituie triburi care se considera independente sau cel putin se comporta ca atare;
- Cel mai mare oras al Africii este Cairo, cu o populatie de 7,5 milioane de locuitori. Exista insa state a caror capitala nu depaseste dimensiunea unei comune din Romania;
- Suprafata desertului Sahara este aproape egala cu suprafata Statelor Unite ale Americii. Vestigii descoperite de cercetatori au dovedit ca Sahara a fost candva un pamant fertil, cu vegetatie luxurianta ca in Amazonul zilelor noastre;
- Desi in Africa se afla cel mai pare pustiu din lume, pe acelasi continent curge si cel mai lung fluviu din lume: Nilul. In plus, nicaieri in lume nu exista un continent cu atatea specii de animale uriase, ca in Africa: elefanti, hipopotami, lei, girafe, leoparzi, gheparzi, antilope, zebre si strutul.
Hibiscus, o floare care are un farmec aparte in zona tropicala a Africii
Hibiscusul reprezinta o planta care are flori frumoase si vibrante, ce isi are originea in zonele tropicale si subtropicale ale lumii. Numele acesteia face referinta la un gen de plante ce cuprinde sute de specii, printre care se numara si celebra floare de hibiscus roz sau rosu, cu petale mari si forme diverse. Aceasta planta poate varia in inaltime, de la plante mai mici de cativa centimetri, pana la arbusti inalti de peste 5 metri. Frunzele acesteia sunt in general verzi si lucioase, iar florile sunt deosebit de atractive, cu o varietate de culori, inclusiv rosu, roz, alb, galben sau mov.
Hibiscusul este apreciat la nivel global nu doar pentru frumusetea sa ci si pentru ca prezinta proprietati medicinale. In acest scop se utilizeaza atat florile, cat si frunzele plantei in diferite forme, spre exemplu infuzii, ceaiuri sau extracte, pentru ca au in componenta antioxidanti si alte substante active folositoare pentru sanatate. Planta se face remarcata pentru proprietatile sale diuretice, antiinflamatorii, antioxidante si pentru capacitatea sa de a regla tensiunea arteriala.
In plus, florile sunt utilizate in unele culturi pentru a decora sau a aromatiza bauturi si alimente. Acestea pot fi folosite cu scopul de a prepara ceaiuri racoritoare sau bauturi traditionale, doua exemple relevante fiind, bissap-ul din Africa de Vest sau aguas frescas din America Latina. Este necesar de mentionat faptul ca hibiscusul este o planta sensibila la temperaturi reci si are nevoie de un climat cald pentru a se dezvolta in mod optim.
Bibliografie:
Abdel Fattah, E. A., Hashem, H. E., Ahmed, F. A., Ghallab, M. A., Varga, I., and Polak, S. Prophylactic role of curcumin against cyclosporine-induced nephrotoxicity: Histological and immunohistological study. Gen.Physiol Biophys. 2010;29(1):85-94. View abstract.
Abraham, S. K., Sarma, L., and Kesavan, P. C. Protective effects of chlorogenic acid, curcumin and beta-carotene against gamma-radiation-induced in vivo chromosomal damage. Mutat.Res 1993;303(3):109-112. View abstract.
Adhvaryu, M. R., Reddy, N., and Vakharia, B. C. Prevention of hepatotoxicity due to anti tuberculosis treatment: a novel integrative approach. World J Gastroenterol. 8-14-2008;14(30):4753-4762. View abstract.
Agarwal, K. A., Tripathi, C. D., Agarwal, B. B., and Saluja, S. Efficacy of turmeric (curcumin) in pain and postoperative fatigue after laparoscopic cholecystectomy: a double-blind, randomized placebo-controlled study. Surg Endosc. 6-14-2011; View abstract.
Agrawal, D. K., Saikia, D., Tiwari, R., Ojha, S., Shanker, K., Kumar, J. K., Gupta, A. K., Tandon, S., Negi, A. S., and Khanuja, S. P. Demethoxycurcumin and its semisynthetic analogues as antitubercular agents. Planta Med. 2008;74(15):1828-1831. View abstract.