Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cum alegi un parfum: Legatura dintre ph-ul pielii si alegerea unei esente parfumate

Cum alegi un parfum: Legatura dintre ph-ul pielii si alegerea unei esente parfumate

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 30 mai 2023 Ultima actualizare: 31 mai 2023

Fie ca este vorba de o reflectare a personalitatii tale sau pur si simplu de un parfum cu care te asociezi cu adevarat sau pe care il iubesti, alegerea unui parfum poate deveni dficila, avand in vedere numeroasele optiuni disponibile pe piata. Pentru a te orienta in fata acestui mare numar de optiuni, trebuie sa stii ca parfumul pe care il alegi se simte diferit pe haine fata de piele pentru ca ph-ul pielii tale influenteaza notele de parfum. Gandeste-te la tipurile de parfumuri pe care le preferi in general. Esti atras/a de parfumurile florale, citrice, lemnoase sau orientale? Ai preferinte pentru anumite note olfactive, cum ar fi vanilia, moscul, patchouli sau iasomia? Acest lucru te poate ajuta sa te concentrezi pe parfumurile care corespund gusturilor tale.

Fiecare parfum se incadreaza intr-o anumita familie –  daca iti plac florile proaspete, atunci te vor atrage mirosurile florale, daca parfumurile usor dulci sunt cele dorite, poti opta pentru note citrice. Daca iti plac mirosurile lemnoase masculine, atunci notele de mosc sau de lemn de santal pot fi incluse pe lista ta. Exista diverse categorii de parfumuri, inclusiv florale, orientale, lemnoase, gourmande si fresh. Trebuie sa stii ca exista si o combinatie a acestora.   

Identifica notele olfactive preferate in functie de ph-ul pielii tale

Fa o lista cu aromele pe care le apreciezi cel mai mult, cum ar fi notele florale, citrice, lemnoase, orientale, condimentate sau fresh. Acest lucru te va ghida in directia parfumurilor care iti plac cel mai mult. Intelege caracteristicile parfumului: Un parfum este compus din note de varf, note de mijloc si note de baza. Notele de varf sunt cele pe care le simti imediat dupa aplicarea parfumului, iar notele de baza sunt cele care persista pe parcursul intregii zile. Notele de mijloc apar dupa evaporarea notelor de varf si dau parfumului caracteristicile sale distincte. Intelegerea acestor caracteristici te poate ajuta sa alegi un parfum care evolueaza intr-un mod placut pe pielea ta.

Primul pas pentru a alege un parfum este sa cunoasteti notele unui parfum. Fiecare parfum are o combinatie unica de note care practic fac mirosul ceea ce este. Notele de varf dureaza aproximativ 5-15 minute, notele de mijloc sau de inima dureaza aproximativ 30 de minute pana la o ora, iar notele de baza sunt cele care se resimt ultimele. Unele parfumuri pot avea un miros floral fructat, dar apoi se aseaza intr-o zona mai dulce.

Alege concentratia potrivita
Parfumurile pot fi impartite in patru categorii principale: parfumuri, ape de parfum, ape de toaleta si ape de colonie. Parfumurile au cea mai mare concentratie de uleiuri aromatice si, de obicei, rezista cel mai mult pe piele. Apele de parfum sunt puternice si persistente, iar apele de toaleta sunt mai usoare si se potrivesc pentru utilizare zilnica. Apele de colonie au cea mai scazuta concentratie de uleiuri aromatice si sunt cele mai usoare si mai volatile.

Ai observat vreodata EDP sau EDT pe parfumuri? Ei bine, aceasta este o indicatie a cat de concentrat este parfumul. Cu cat concentratia este mai mare, cu atat parfumul este mai puternic si cu atat dureaza mai mult parfumul. Cea mai mare concentratie se regaseste in parfum, iar o cantitate mica este suficienta pentru a persista toata ziua. Apoi urmeaza eau de parfum (EDP), care dureaza aproximativ sase pana la sapte ore, urmat de apa de toaleta (EDT), iar apa de colonie persista cel mai putin.

Testeaza intotdeauna pe piele
Asigura-te ca testezi multe parfumuri inainte de a alege. Desi ai fi tentat sa pulverizezi parfumurile pe benzile de testare din magazine, cel mai bine este sa il pulverizezi direct pe pielea ta.  A alege un parfum necesita sa iti dai seama daca functioneaza pentru tine si pentru chimia corpului. Datorita feromonilor tai unici, mirosul parfumului tinde sa se regleze mai bine pe piele decat pe cartonasele de testare.  

Testeaza parfumurile in magazin
Cel mai bun mod de a determina daca un parfum se potriveste stilului tau si pielii tale este sa il testezi personal. Mergi in magazine specializate in parfumuri si aplica cateva mostre pe incheietura mainii. Lasa-le sa se usuce si miroase-le pe parcursul zilei pentru a vedea cum evolueaza.  Nu uitat sa testezi un produs pe piele inainte de a alege un parfum ca preferat. Acest lucru iti va permite sa intelegi longevitatea sa si daca parfumul se va adapta in cele din urma la chimia corpului. Parfumurile nu sunt cele mai ieftine achizitii si, prin urmare, trebuie sa te asiguri ca investitia merita.

Consulta recomandari si opteaza pentru variante mici de testat
Poti cauta revizuiri online si in grupurile regasite pe social media si care sunt destinate iubitorilor si pasionatilor de parfumuri, pentru a obtine recomandari privind parfumurile care te-ar interesa Cu toate acestea, aminteste-ti ca gusturile sunt subiective, asa ca este posibil sa nu fie potrivite pentru tine. Un alt sfat important si de ajutor este sa alegi cativa ml din mai multe tipuri de parfum, pe care ii pot cumpara direct de la membrii grupurilor anterior amintite. Astfel, nu risti sa achizitionezi un parfum full size si sa nu ti se potriveasca.

Fa o selectie restransa si testeaza-le pe parcursul mai multor zile
Daca ai identificat cateva parfumuri care iti plac, aplica-le in zile diferite si observa cum se simt pe parcursul intregii zile.

Apeleaza la ajutorul unui expert
In magazinele specializate in parfumuri, poti solicita ajutorul consultantilor care au cunostinte despre diferitele arome si note olfactive. Acestia te pot ghida si sfatui in functie de preferintele tale si iti pot recomanda parfumuri care se potrivesc stilului tau si personalitatii tale.

Gandeste-te la pielea ta
La fel cum te-ai indeparta de produsele pentru ingrijirea pielii puternic parfumate daca ai pielea sensibila, trebuie sa te feresti de parfumurile extrem de sintetice, deoarece iti pot cauza iritatii ale pielii. A alege parfumul potrivit inseamna, de asemenea, a intelege cum reactioneaza pielea ta la purtarea acestuia.  

Alege un parfum care se potriveste contextului si personalitatii tale
Gandeste-te la ocaziile in care vei purta parfumul si modul in care doresti sa te simti atunci cand il porti. Daca ai un stil de viata activ, poate preferi un parfum proaspat si energizant, in timp ce pentru evenimente speciale ai putea opta pentru un parfum mai sofisticat si elegant. In final, alegerea unui parfum este un proces personal si trebuie sa te increzi in instinctele tale si in gusturile tale individuale. Experimenteaza si descopera parfumurile care iti aduc bucurie si te fac sa te simti increzator/a.

Ce se intelege prin stres? Cum se poate gestiona prin aromaterapie

Stresul poate fi descris ca o situatie de supraincarcare sau presiune care afecteaza o persoana si depinde atat de cerintele situatiei, cat si de resursele persoanei pentru a face fata acesteia. Astfel, stresul este un sentiment de tensiune fizica sau emotionala care apare automat si natural in situatii sau ganduri care sunt amenintatoare, frustrante sau provocatoare. Un nivel moderat de stres este normal, deoarece oamenii trebuie sa fie capabili sa se adapteze la situatii multiple. De exemplu, atunci cand se confrunta cu o situatie periculoasa, este bine ca persoana sa fie pusa in alerta, pentru a putea reactiona in mod corespunzator. 

Cu toate acestea, in timpul acestui proces de adaptare, se poate intampla ca persoana sa nu aiba suficiente resurse pentru a rezolva provocarea cu care se confrunta, iar situatia il depaseste, generand niveluri excesiv de ridicate de stres, care pot duce la diferite simptome sau consecinte daunatoare. Din pacate, modelul actual de organizare sociala, a muncii si a economiei face din stresul cronic o problema foarte comuna. 

Cum poti tine stresul sub control?

BIIBLIOGRAFIE:

Smedslund, G; Hagen, KB (January 2011). "Does rain really cause pain? A systematic review of the associations between weather factors and severity of pain in people with rheumatoid arthritis". European Journal of Pain;
Meyers, Alyssa (20 December 2017). "The rain, it's plain, has no effect on pain". Bostonglobe.com. Boston Globe. Archived Anupam B Jena; Andrew R Olenski; Nolan Miller (2017). "Association between rainfall and diagnoses of joint or back pain: retrospective claims analysis". British Medical Journal. 2017 (359);

Articole similare
Plante medicinale: Beneficiile dudului alb pentru organism, reguli de consum Plante medicinale: Beneficiile dudului alb pentru organism, reguli de consum

Dudele sunt fructe bogate in caroteni si vitamina C, fiind des adaugate ca adjuvant in tratamentul racelilor. Aceste fructe au un continut redus de zahar, sunt bogate in proteine, insa au, de asemenea antioxidanti benefici sanatatii inimii si, in cele din urma, acestea abunda in fibre. 

3 octombrie 2024
Edited 3 octombrie 2024
citește articolul
Oregano: proprietati ale plantei, beneficii organism, contraindicatii de folosire Oregano: proprietati ale plantei, beneficii organism, contraindicatii de folosire

Oregano este o planta aromatica originara din zona mediteraneana si este adesea folosita in bucataria italiana si greceasca pentru a da aroma mancarurilor. In afara de gustul sau delicios, oregano este si o sursa importanta de nutrienti si compusi benefici pentru sanatate.

5 mai 2023
Edited 8 mai 2023
citește articolul
Plante care sa te ajute sa respiri sanatos. Cum le alegi Plante care sa te ajute sa respiri sanatos. Cum le alegi

Menta este ideala pentru cazuri de sinuzita nazala sau bronsita. Produce prospetime imediata, cu un efect tonic care imbunatateste circulatia locala a sangelui, desfunda sinusurile si ajuta la eliminarea mucusului. Are proprietati antiseptice, amelioreaza durerea, iritarea si inflamatia, prin urmare, este folosita pentru a calma atat disconfortul gripei, cat si al bolilor respiratorii.

11 aprilie 2023
Edited 11 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate