Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Detoxificare: Cum te ajuta ceaiul de cimbru in dietele de slabit

Detoxificare: Cum te ajuta ceaiul de cimbru in dietele de slabit

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 8 mai 2023 Ultima actualizare: 12 octombrie 2023

Cimbrul este o planta aromatica, folosita in principal ca si condiment in bucatarie, dar si ca planta medicinala pentru proprietatile sale terapeutice. Este o planta perena, cu frunze mici si flori mici, fiind originar din regiunile mediteraneene, dar se poate gasi acum in intreaga lume. Cimbrul este bogat in vitamina C si antioxidanti, ceea ce il face benefic pentru sistemul imunitar si pentru lupta impotriva stresului oxidativ din organism. De asemenea, este bogat in fier, calciu si magneziu, minerale esentiale pentru sanatatea oaselor.

In bucatarie, cimbrul este folosit ca si condiment in preparatele cu carne, legume, supe si tocanite. De asemenea, se poate face si ceai de cimbru, care poate fi benefic pentru tratarea durerilor de gat si a tusei. Cimbrul poate fi crescut in gradina sau in ghivece, fiind o planta usor de intretinut. Este o planta rezistenta si poate fi folosita atat proaspata, cat si uscata.

Proprietati si beneficii ale ceaiului de cimbru verde

Cimbrul, pe langa faptul ca este o planta aromatica foarte apreciata in bucatarie, este folosit ca planta medicinala inca din cele mai vechi timpuri. Grecii l-au folosit pentru a vindeca ranile, egiptenii l-au folosit pentru imbalsamare. In Evul mediu, cimbrul a fost folosit pentru a vindeca multe boli. In vremurile actuale, este o planta frecvent utilizata in homeopatie si este, de asemenea, prezenta in medicina traditionala.

Infuzia de cimbru este un remediu excelent pentru tuse, aar, de asemenea, aceasta planta are efecte antibacteriene, antivirale, antiinflamatoare, expectorante, digestive, mucolitice, hipotensive, antioxidante, carminative, analgezice, antiseptice, antifungice, antitusive si diuretice.

Cimbrul este o planta folosita pentru a trata bolile din caile respiratorii si actioneaza ca un antiseptic, expectorant si mucolitic, O alta utilizare fundamentala este pentru problemele digestive, deoarece favorizeaza eliminarea mucusului din tractul intestinal, serveste la tratarea indigestiei, creste secretia de bila, combate parazitii intestinali si faciliteaza procesele digestive.

La randul sau, are proprietati dezinfectante, antiseptice si de vindecare, astfel este util si pentru tratarea ranilor. Pentru aceasta, se recomanda sa se faca o infuzie de cimbru si sa se aplice direct pe rana cu tifon.Cimbrul este o planta foarte versatila si are utilizari medicinale si culinare pe care probabil nu le asteptati de la o astfel de planta aparent banala. Iata ce beneficii are asupra organismuluiꓽ

Are proprietati antibiotice si este digestiv
Aceasta planta are o incarcatura mare de timol si carvacrol, ceea ce o face una dintre cele mai bune plante dezinfectante. Si astfel poate fi folosit ca un antibiotic natural si pentru a preveni infectarea ranilor. In ceea ce priveste sistemul digestiv, are un efect benefic deoarece nu numai ca imbunatateste gustul alimentelor, ci si faciliteaza digestia. Utilizarea sa previne acumularea de gaze abdominale, precum si retinerea acestora. In plus, serveste, de asemenea, pentru a creste pofta de mancare.

Cimbrul este antiinflamator
Aceasta planta are proprietati antiinflamatorii, antispasmodice si analgezice care ajuta la ameliorarea durerii. Este eficient si in evitarea problemelor colaterale care provoaca modificari hormonale, cum ar fi dureri de cap, iritatii ale stomacului, retentie de lichide si iritabilitate generala. Planta este bogata in polifenoli, o substanta antioxidanta. Polifenolii, pe langa combaterea radicalilor liberi care produc imbatranirea celulelor, au, de asemenea, proprietati antiinflamatorii. De aceea, utilizarea uleiului esential in forma topica poate ajuta la ameliorarea umflaturilor si a ranilor. In plus, ceaiul de cimbru combat durerile menstruale. Unele cercetări sugerează faptul ca cimbrul poate ajuta la ameliorarea durerii articulare asociate cu afectiuni precum ar fi artrita.

Proprietati antioxidante
Cimbrul contine compusi antioxidanti, cum ar fi acidul rosmarinic, care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din corp si previn deteriorarea celulelor. In plus, polifenolii prezenti in planta, care au un efect antioxidant, adica incetinesc si lupta impotriva oxidarii altor molecule. Oxidarea este o reactie chimica care produce radicali liberi, responsabili de imbatranirea celulara care provoaca multe boli, cum ar fi bolile cardiovasculare, degenerative si cancerul. Prin urmare, cimbrul lupta impotriva radicalilor liberi care dauneaza corpului nostru.

Ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv
Pentru proprietatile sale antiinflamatorii si carminative, infuzia acestei plante este utila pentru a reduce disconfortul digestiv, cum ar fi umflarea abdominala sau gazele.

Posibile proprietati anticancerigene
Unele studii au aratat ca anumiti compusi din cimbru ar putea avea proprietati anticancerigene.

Intareste apararea organismului
Pe langa proprietatile antiseptice, antiinflamatorii si antioxidante, cimbrul este bogat in vitamine si minerale care intaresc sistemul imunitar si previn infectiile. Timolul, unul dintre uleiurile esentiale ale cimbrului, este un dezinfectant puternic si fungicid, un alt motiv pentru care aceasta planta  ne mentine sanatosi.

Cimbru este relaxant
Consumul de infuzie de cimbru ajuta la relaxare, reduce anxietatea si tensiunea si, daca este luata inainte de culcare, ajuta la instalarea mai rapida a somnului. 

Efect diuretic
Ceaiul de cimbru are, de asemenea, un efect diuretic. Astfel, stimuleaza urinarea, ceea ce faciliteaza eliminarea toxinelor prin urina si previne infectiile sistemului urinar.

Eficient impotriva problemelor respiratorii
Una dintre cele mai recunoscute utilizari ale acestei plante este legata de probleme respiratorii comune, cum ar fi raceli, tuse. Cimbrul are proprietati antitusive si antispasmodice care amelioreaza iritarea cailor respiratorii. De asemenea, are proprietati expectorante, deoarece ajuta la eliminarea mucusului si a flegmului. Utilizarea medicinala a cimbrului se efectueaza in principal in doua moduri: Utilizarea uleiului esential sau a ceaiului ori infuziei.  

Proprietatile ceaiului de cimbru
Am spus deja ca utilizarea cimbrului pentru tuse este una dintre cele mai raspandite, dar nu este singura, deoarece ceaiul de cimbru actioneaza ca:

Antitusiv: Amelioreaza tusea
Expectorant: Elimina mucusul si flegma din bronhii
Mucolitic: Dizolva mucusul
Antibacterian si antiviral: Lupta impotriva infectiilor bacteriene si a virusilor
Antiinflamator: Reduce inflamatia
Analgezic: Calmeaza durerea
Antiseptic: Lupta impotriva infectiilor microbiene
Diuretic: Stimuleaza urinarea
Carminativ: Elimina gazele

Cimbrul este o planta aromatica folosita in mod traditional pentru a adauga gust si aroma aparte preparatelor culinare. In afara de utilizarea sa culinara, cimbrul are si o serie de beneficii pentru sanatate, datorită compusilor activi din compozitia sa. In concluzie, cimbrul poate aduce multe proprietati pozitive pentru sanatate, dar ar trebui utilizat cu prudenta, deoarece poate fi toxic in doze mari. De asemenea, persoanele cu anumite afectiuni medicale ar trebui sa discute cu medicul lor inainte de a utiliza cimbrul ca supliment alimentar sau in scopuri terapeutice.

Ceaiul tulsi: beneficii pentru organism, reguli de consum. Asemanari cu cimbrul verde

Ceaiul Tulsi, realizat din planta cunoscuta in mod obisnuit sub numele de "busuioc sfant", este o bautura populara cu multiple beneficii care ii sunt atribuite de catre traditia indiana. Credinta traditionala afirma ca aceasta bautura aduce beneficii sanatatii, prin uciderea germenilor si cresterea imunitatii, ceea ce reduce riscul de boli si infectii. Ceaiul Tulsi s-a dovedit, de asemenea, a fi un tratament eficient pentru infectiile tractului respirator superior, cum ar fi raceala si durerile de gat.

In India, Tulsi este considerata „Regina plantelor” si este renumita pentru efectele sale terapeutice asupra corpului, mintii si spiritului. In fata templelor si a caselor veti gasi adesea o planta Tulsi, ca atare aceasta este extrem de cunoscuta in randul oamenilor. Bunicile din India vor avea intotdeauna la indemana cateva frunze de tulsi pentru a pregati o infuzie, deoarece tulsi este recunoscut ca un remediu eficient pentru o varietate de afectiuni, inclusiv febra, tuse si raceli, atat de tipice acestei perioade a anului.

Lucruri mai putin cunoscute despre tulsi

BIBLIOGRAFIE:

Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research;
Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70;
"Ocimum tenuiflorum (holy basil) - CABI Invasive Species Compendium"."ITIS Standard Report Page: Ocimum tenuiflorum";
Sundaram, R. Shanmuga; Ramanathan, M; Rajesh, R; Satheesh, B; Saravanan, D (2012). "Lc-Ms Quantification of Rosmarinic Acid and Ursolic Acid in Theocimum Sanctumlinn. Leaf Extract (Holy Basil, Tulsi)". Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies;
Padalia, Rajendra C.; Verma, Ram S. (2011). "Comparative volatile oil composition of four Ocimum species from northern India". Natural Product Research;

Articole similare
Ceaiul de hibiscus: Beneficii pentru organism Ceaiul de hibiscus: Beneficii pentru organism

Hibiscusul este o planta bogata in nutrienti, flavonoide si minerale care reduc absorbtia de grasimi si carbohidrati. Mai mult, hibiscusul este un diuretic natural, fiind astfel un produs valoros pentru eliminarea surplusului de apa si managementul greutatii.

29 mai 2024
Edited 29 mai 2024
citește articolul
Rozmarinul: proprietati si beneficii pentru sanatate Rozmarinul: proprietati si beneficii pentru sanatate

Rozmarinul este o planta perena, cu o indelungata istorie in ceea ce priveste utilizarea sa in bucatarie si in aromaterapie, pe langa utilizarea sa in medicina naturista. Rosmarinus officinalis isi are originea in America de Sud si regiunea mediteraneana.

12 iulie 2022
Edited 6 februarie 2023
citește articolul
Tipurile de colesterol si efectele acestora asupra organismului nostru Tipurile de colesterol si efectele acestora asupra organismului nostru

Colesterolul este un tip de substanta grasa care se gaseste in majoritatea alimentelor de origine animala, insa poate fi produs si de organismul nostru. Acesta are rolul de a mentine integritatea celulara, de a sustine buna functionare a sistemului nervos si imunitar si de a participa la sinteza anumitor hormoni, dar si a bilei. Colesterolul se imparte in doua mari categorii: colesterol „bun”, HDL, si colesterol „rau”, LDL.

31 mai 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina