Dr. Olga Ciobanu, Core Invest Health: Ce este sarcopenia si cum te poate afecta?

Dr. Olga Ciobanu, Core Invest Health: Ce este sarcopenia si cum te poate afecta?

Postat in: Info sanatate
Data publicării: 26 mai 2023 Ultima actualizare: 7 septembrie 2023

Sarcopenia este un termen relativ nou in medicina si se caracterizeaza prin pierderea masei musculare. Aceasta pierdere, de cele mai multe ori se intampla odata cu inaintarea in varsta, dar poate fi cauzata si de alte stari sau boli. Intr-o masura mai mare, procesul de pierdere a masei mulculare si a fortei musculare afecteaza persoanele de peste 50 de ani. Deci, potrivit unor rapoarte, 1 din 10 persoane, care au depasit aceasta limita de varsta, prezinta simptome de degenerare musculara. Acest lucru explica in mare masura riscul crescut de cadere si fracturi la varstnici.

Cauze care pot duce la instalarea bolii

Inaintarea in varsta - un fenomen inevitabil si natural;

Hipodinamia - limitarea sau lipsa activitatii fizice, reprezinta a doua cauza a sarcopeniei dupa imbatranirea naturala. Cea mai colosala si rapida pierdere de tesut muscular se observa la persoanele care sunt imobilizate dupa o accidentare sau din cauza unei boli grave. De exemplu, o persoana cu sepsis poate pierde pana la un kilogram de masa musculara pe zi!

Lipsa unei diete echilibrate - Un regim alimentar precar, lipsit de nutrienti esentiali, duce inevitabil la pierderea tesutului muscular. Mai ales daca nu consumi cantitatea necesara zilnica de proteine, care reprezinta sursa energetica si principalul material de constructie pentru celulele si tesuturile corpului.

Din pacate, dieta persoanelor varstnice adesea este lipsita de un aport suficient de alimente bogate in proteine si energie. Cauze ar fi: probleme cu dantura, gingiile, deglutitia, tulburari ale peristaltismului, scaderea productiei de suc gastric, enzime, boli cornice, care duc la afectarea digestiei alimentelor si a absorbtiei nutrientilor. Unele boli cronice: artrita reumatoida, boala Crohn, colita ulceroasa, tumori maligne, lupus eritematos sistemic, tuberculoza, arsuri grave, etc.

O alta situatie mai putin dramatica este o lipsa a activitatii fizice zilnice obisnuite timp de 2-3 saptamani se reflecta supra starii muschilor. Mai simplu spus, daca stai 2-3 saptamani acasa in fata unui televizor sau computer, atunci acei muschi, care au fost „dobanditi” prin plimbari regulate, antrenamente la sala sau piscina vor incepe sa se topeasca.

Este sarcopenia o boala sau o consecinta inevitabila a imbatranirii? Ce simptome indica procese degenerative? Se poate preveni pierderea musculara? Exista recomandari, in urma carora poti reduce semnificativ probabilitatea de sarcopenie si consecintele asociate acesteia? Deci, cum iti dai seama daca esti sau nu afectat de aceasta stare de pierdere a masei si fortei musculare?

ai o senzatie de slabiciune fizica constanta;

ti-ai pierdut interesul pentru activitatea fizica;

ai pierdut in greutate fara motive obiective;

obosesti rapid;

iti este dificil sa la ridici unele obiecte;

ai o rezistenta redusa la efort fizic, etc.

Aceste simptome pot fi si semne ale altor boli, ceea ce reprezinta un argument pentru a vizita un medic, care te va examina, pentru evaluarea volumului si a starii tesutului muscular. In cazul in care medicul tau a diagnosticat o scadere a masei si fortei musculare, vei urma cateva recomandari esentiale pentru o restabilire a performantei fizice si anume:

1. Vei urma un complex de exercitii fizice, stabilit special pentru tine.

2. Va trebui sa adopti un regim alimentar echilibrat, cu un rol important in succesul tratamentului: este vorba de macronutrienti si micronutrienti, aminoacizi. Aportul lor este important pentru a suplini deficitul de proteine, vitamine, in special vitamina D si minerale. Aceasta te va ajuta la reducerea oboselii musculare si la cresterea rezistentei la efort fizic.

 

Compania Core Invest Health vine in suportul tau cu o solutie inovativa si unica in Romania, pentru suplinirea carentelor de elemente esentiale, responsabile de functionarea normala a muschilor. Sarcodyn, este o formula inovatoare, care contine trei compusi cu actiune sinergica:

1. Ca-HMB (catabolit de leucina)

- stimuleaza sinteza proteinelor si reduce distrugerea acestora

- reduce atrofia musculara si grabeste recuperarea

- creste masa si forta de contractie musculara

2. Vitamina D3

- imbunatateste forta de contractie musculara

- imbunatateste functionalitatea muschiului

3. Magneziu

- ajuta la reducerea oboselii musculare

- imbunatateste anduranta si rezistenta la efort

Sarcodyn - pentru ca fiecare pas conteaza!

Articole similare
Circulatia periferica: Ce boli poate ascunde sindromul urechilor rosii Circulatia periferica: Ce boli poate ascunde sindromul urechilor rosii

Controlul medical de specialitate te va scapa de orice fel de infectii bacteriene si iti va da siguranta ca nu vei pati nimic la urechi si vei auzi la fel de bine si inainte. Se vor face analize de sange, se vor preleva proble de tesut daca este nevoie, se va merge la cabinetul O.R.L. pentru consult amanuntit si diagnosticare complexa, se vor face CT-uri, RMN-uri, orice este indicat pentru a sti ce se intampla cu urechile rosii si ce nu este bine cu ele.

5 septembrie 2024
Edited 5 septembrie 2024
citește articolul
Sindromul Lynch: Diagnostic, tratament si moduri de gestionare a acestei afectiuni ereditare Sindromul Lynch: Diagnostic, tratament si moduri de gestionare a acestei afectiuni ereditare

Sindromul Lynch este o afectiune genetica care poate duce la cancer. Persoanele cu sindrom Lynch fac adesea cancer inainte de varsta de 50 de ani si ar trebui sa fie supuse unor teste de cancer pe tot parcursul vietii pentru a detecta si trata cancerul in stadii incipiente. Sindromul Lynch poate afecta pe oricine, deoarece este rezultatul unei mutatii genetice. Mutatiile genetice trec de la parinti la fat in timpul dezvoltarii fetale. Uneori, mutatiile genetice apar la intamplare, fara a fi prezente in istoricul familial al cuiva.

17 mai 2023
citește articolul
Sindromul de tunel carpian: De ce apare si cum se poate vindeca Sindromul de tunel carpian: De ce apare si cum se poate vindeca

Sindromul de tunel carpian, numit si sindrom de canal carpian, este o afectiune cauzata de compresia nervului median la incheietura mainii.

19 august 2022
Edited 30 octombrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina