Sindromul de tunel carpian: De ce apare si cum se poate vindeca

Sindromul de tunel carpian, numit si sindrom de canal carpian, este o afectiune cauzata de compresia nervului median la incheietura mainii. Acest sindrom apare cu predispozitie la persoanele care au un stil de viata sedentar si lucreaza mult la birou si tasteaza intr-o pozitie incomoda la laptop, calculator sau cand executa lucrari de desen si nu numai.
Tunelul carpian este situat la incheietura mainii (mai exact la baza mainii), este un pasaj ingust, inconjurat de oase carpiene dispuse in arcada, si un ligament rezistent. Tunelul este traversat de nervul median si noua tendoane. Uneori, ingrosarea tendoanelor sau a altor structuri ingusteaza acest tunel si provoaca compresia nervului. De ce apare aceasta boala si cum se poate vindeca descopera in acest material
Ce sunt oasele carpiene?
Carpianul os (ossa carpi sau ossa carpalia) formeaza legatura dintre antebratul oasele si oasele metacarpiene (ossa metacarpalia). Osul carpian la om este format din opt oase dispuse pe doua randuri. Randul proximal (aproape de corp) este compus, incepand din partea degetului mare, din scafoid os (Os scaphoideum), osul lunat (Os lunatum), osul triunghiular (Os triquetum) si osul de mazare (Os pisiforme). Oasele carpiene distale (departe de corp), de asemenea incepand de la degetul mare, sunt osul poligonal mai mare (Os trapezium), osul poligonal mai mic (Os trapezoideum), osul capitat (Os capitatum) si osul carligat (Os hamatum).
Cele opt oase carpiene nu au cavitate in interiorul lor, spre deosebire de oasele lungi. Forma lor este in cea mai mare parte patrata sau dreptunghiulara, nu au ax osos, iar substanta osoasa este spongioasa. Extern, acestea sunt inconjurate de o tesut conjunctiv piele (periost) si cartilaj. Oasele individuale sunt conectate stabil intre ele cu ligamente, ceea ce nu permite o mobilitate prea mare. Vazute din lateral, oasele carpiene se curbeaza intr-un arc usor spre partea din spate a mainii.
Acest lucru creeaza tunelul carpian pe partea palmei, un fel de canelura osoasa. Aceasta structura osoasa este conectata proximal la raza, la fel ca si osul semilunar. Osul triunghiular isi primeste numele din forma sa triunghiulara. Este in legatura articulata cu osul de mazare, care este cel mai mic os al carpului. Este unul dintre oasele sesamoide si este atasat la un tendon muscular. Osul poligonal mare al randului distal formeaza articulatia degetului mare cu primul os metacarpal.
Osul mic poligonal este situat intre scafoid iar al doilea metacarpal. Cel mai mare os al carpului este osul capitat. Osul carligat isi primeste numele de la un carlig osos mic (hamulus) care indreapta spre palma si este palpabil prin piele. Ligamentul carpian transvers sau retinaculul flexorilor este inextensibil si poate actiona ca o banda compresiva pe nervul median.
Prin tunel trec mai multe tendoane care asigura miscarea (indoirea) degetelor si un nerv important al mainii – nervul median. Acesta asigura sensibilitatea pe fata a degetelor (degetul mare, aratator, mijlociu si jumatate din inelar). Cresterea volumului elementelor din tunel sau ingustarea tunelului din diferite cauze duce la o crestere a presiunii, care afecteaza structurile dinauntru. Nervul median este mai sensibil decat tendoanele, intra in ischemie si determina aparitia simptomelor tipice de tunel carpian.
Ce este Sindromul de Tunel Carpian?
Sindromul de tunel carpian este o afectiune in care compresia unui nerv de la incheietura mainii - nervul median - produce furnicaturi, amorteala, slabiciune si durere in mana si degete. Diagnosticul precoce este cheia pentru prevenirea leziunilor permanente ale nervilor si implica de obicei un examen fizic, teste functionale si teste neurologice.
Tratamentul pentru sindromul de tunel carpian variaza de la abordari conservatoare, cum ar fi modificarea activitatii, exercitii de asezare a nervilor, atele si medicamente pentru durere si injectii cu cortizon. Unii oameni gasesc usurare de la yoga sau acupunctura, dar simptomele severe pot necesita o interventie chirurgicala.
De ce apare boala?
Sindromul de tunel carpian poate aparea dintr-o diversitate mare de cauze. Anatomia canalului carpian am explicat-o mai sus iar fiziopatologia, mecanismul prin care se produce sindromul de tunel carpian, este reprezentata de ischemia neurala, adica aportul insuficient de sange la nivelul nervului, determinat de ingustarea canalului prin care trece acesta.
Factorii ereditari pot fi o cauza, pentru ca predispun unele persoane la sindrom de tunel carpian prin disproportia intre diametrul canalului osteofibros (continator) si cel al tendoanelor care trec prin acesta (continut). Aceasta explica aparitia sindromului de tunel carpian aparent fara cauzalitate.
Dar sindromul de tunel carpian poate aparea si in timp din cauza pozitiei nenaturale a mainii, mai ales cand folosim gresit mouse-ul in timp ce lucram la laptop, desktop sau poate aparea din cauza unor infectii cauzate de rani, plagi, arsuri, fracturi, luxatii sau alte accidente.
Printre bolile sistemice care pot determina aparitia acestei patologii se numara diabetul zaharat, hipotiroidismul, amiloidoza, poliartrita reumatoida, acromegalia, obezitatea si insuficienta renala cronica. Consumul excesiv de alcool precum si fumatul pot cauza sindromul de tunel carpian sau pot determina agravarea sa. Alte cauze pot fi traumatismele de mana si antebrat (contuzii, luxatii, fracturi), care favorizeaza sau chiar produc sindromul de tunel carpian, iar tumorile sau chistele sinoviale pot genera compresiuni in canal.
Factori de risc care pot duce la Sindromul de Tunel Carpian
O serie de factori au fost asociati cu sindromul de tunel carpian. Desi pot sa nu provoace in mod direct sindromul de tunel carpian, ele pot creste riscul de iritare sau de deteriorare a nervului median. Acestea includ:
Factori anatomici. O fractura sau luxatie a incheieturii mainii sau o artrita care deformeaza oasele mici ale incheieturii mainii, poate modifica spatiul din tunelul carpian si poate pune presiune asupra nervului median. Persoanele care au tuneluri carpian mai mici pot avea mai multe sanse de a avea sindromul de tunel carpian;
Sexul bolnavului. Sindromul de tunel carpian este, in general, mai frecvent la femei. Acest lucru se poate datora faptului ca zona tunelului carpian este relativ mai mica la femei decat la barbati. Femeile care au sindromul de tunel carpian pot avea, de asemenea, tuneluri carpian mai mici decat femeile care nu au aceasta afectiune.
Conditii care afecteaza nervii. Unele boli cronice, cum ar fi diabetul, cresc riscul de afectare a nervilor, inclusiv afectarea nervului median.
Conditii inflamatorii. Artrita reumatoida si alte afectiuni care au o componenta inflamatorie pot afecta captuseala din jurul tendoanelor incheieturii mainii si pot pune presiune asupra nervului median.
Medicamente. Unele studii au aratat o legatura intre sindromul de tunel carpian si utilizarea anastrozolului (Arimidex), un medicament utilizat pentru a trata cancerul de san.
Obezitatea. Obezitatea este un factor de risc pentru sindromul de tunel carpian. Modificari ale fluidelor corporale. Retentia de lichide poate creste presiunea in tunelul carpian, iritand nervul median. Acest lucru este frecvent in timpul sarcinii si menopauzei. Sindromul de tunel carpian asociat cu sarcina se imbunatateste in general de la sine dupa sarcina.
Alte afectiuni medicale. Anumite afectiuni, cum ar fi menopauza, tulburarile tiroidiene, insuficienta renala si limfedemul, pot creste sansele de sindrom de tunel carpian.
Factorii la locul de munca. Lucrul cu unelte vibrante sau pe o linie de asamblare care necesita o flexie prelungita sau repetitiva a incheieturii mainii poate crea presiune daunatoare asupra nervului median sau poate agrava leziunile nervoase existente, mai ales daca munca se desfasoara intr-un mediu rece.
Cu toate acestea, dovezile stiintifice sunt contradictorii si acesti factori nu au fost stabiliti ca cauze directe ale sindromului de tunel carpian.
Mai multe studii au evaluat daca exista o asociere intre utilizarea computerului si sindromul de tunel carpian. Unele dovezi sugereaza ca problema ar putea fi utilizarea mouse-ului si nu a tastaturii. Cu toate acestea, nu au existat suficiente dovezi de calitate si consistente pentru a sustine utilizarea extensiva a computerului ca factor de risc pentru sindromul de tunel carpian, desi poate provoca o forma diferita de durere de mana.
Manifestarea Sindromului de Tunel Carpian
Simptomele sindromului de tunel carpian afecteaza adesea mana dominanta mai intai. Fara tratament, acestea tind sa se agraveze in timp. Acest lucru este valabil mai ales daca continuati activitatea care a provocat-o. Simptomele sunt adesea cele mai deranjante noaptea si chiar te pot trezi. Activitatile care implica miscari repetitive ale mainii pot, de asemenea, agrava simptomele. Unele dintre aceste activitati includ:
- Conducerea masinii peste 8 ore pe zi;
- Dependenta de telefon;
- Modul in care tii o carte in mana sau folosesti mouse-ul;
Cele mai frecvente simptome ale tunelului carpian sunt senzatia de furnicaturi si amorteala a incheieturilor. Unii oameni experimenteaza, de asemenea, senzatii de socuri electrice. Este posibil sa simtiti senzatia de furnicaturi sau soc care se deplaseaza de la incheietura mainii la brat.
Este cel mai probabil sa aveti aceste sentimente de-a lungul nervului median. Acest nerv trece prin tunelul carpian de la incheietura mainii. Apoi trece prin palma si ajunge fie la degetul inelar, sau mijlociu sau aratator sau chiar atinge degetul mare. Multi oameni cu sindromul de tunel carpian spun ca intreaga mana se simte amortita. Cu toate acestea, atunci cand sunt testati, amorteala este aproape intotdeauna absenta la degetul mic si la jumatatea degetului inelar.
Multi oameni au durere in acelasi loc cu amorteala. Altii au dureri care iradiaza in sus antebratului, precum s in partea inferioara a mainii. La fel ca furnicaturile, durerea este adesea ameliorata prin strangerea mainii. S-ar putea sa simti ca degetele ti s-au umflat si ca ai dificultati sa le folosesti. Cu toate acestea, de obicei nu exista dovezi de umflare.
Pe masura ce simptomele progreseaza, s-ar putea sa descoperi ca nu ai atat de multa forta de prindere. Poate deveni greu sa tineti obiecte si sa indepliniti sarcini care necesita dexteritate manuala. S-ar putea sa te trezesti ca scapi llucruri aparent usoare precun un pix, un creion. Se poate simti ca si cum esti stangaci, dar este din cauza slabiciunii si amortelii.
In cazurile severe, partea carnoasa a palmei afectate poate arata semnificativ mai mica decat in cealalta mana. Atrofia musculara face ca tratamentul si recuperarea sa fie mai putin eficiente. Pe scurt, simptomele tunelului carpian includ amorteala, furnicaturi, durere, senzatia ca degetele sunt umflate si stangace, dureri nocturne, probleme cu sarcinile zilnice, slabiciune si atrofie musculara.
Cum se poate preveni Sindromul de Tunel Carpian
Nu exista strategii dovedite pentru a preveni sindromul de tunel carpian, dar puteti minimiza stresul asupra mainilor si incheieturilor prin aceste metode:
Incercati sa relaxati mainile si sa nu lucrati in pozitii fixe mai mult de cateva ore. Daca munca dvs. implica o casa de marcat sau o tastatura, de exemplu, apasati usor tastele. Pentru un scris de mana prelungit, utilizati un stilou mare cu un adaptor supradimensionat, cu prindere moale si cerneala care curge liber.
Luati pauze scurte si frecvente. Intindeti usor si indoiti periodic mainile si incheieturile. Alterneaza sarcinile atunci cand este posibil. Acest lucru este deosebit de important daca utilizati echipamente care vibreaza sau care necesita exercitarea unei cantitati mari de forta. Chiar si cateva minute in fiecare ora pot face diferenta.
Imbunatatiti postura atunci cand lucrati sedentar la birou. Pozitia incorecta cu umerii inainte, scurteaza muschii gatului si umerilor si comprima nervii din gat. Acest lucru poate afecta incheieturile, degetele si mainile si poate provoca dureri de gat.
Schimbati mouse-ul computerului. Asigurati-va ca mouse-ul computerului este confortabil si ca nu va incordeaza incheietura mainii.
Temperatura locului unde lucrezi nu trebuie sa coboare sub 18 grade. Este mai probabil sa dezvoltati dureri de mana si rigiditate daca lucrati intr-un mediu rece. Daca nu poti controla temperatura la locul de munca, foloseste manusi fara degete care tin mainile si incheieturile calde.
Tratamentul sindromului de tunel carpian
- Administrarea de antiinflamatoare pe cale orala;
- Infiltratii locale la nivelul tunelului carpian;
- Fiziokinetoterapie;
- Purtarea de orteze medicale pentru imobilizarea incheieturii afectate.
Tratamentul etiologic presupune interventia chirurgicala pentru decompresia nervului prin sectionarea structurii fibroase a ligamentului carpian transvers, prin metoda deschisa clasica sau prin abord endoscopic, asta doar in cazuri grave si cand durerea este insuportabila.
Sursa: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/carpal-tunnel-syndrome/
Bibliografie:
- Carpal tunnel syndrome fact sheet. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Carpal-Tunnel-Syndrome-Fact-Sheet. Accessed Oct. 25, 2021.
- Carpal tunnel syndrome. American Academy of Orthopaedic Surgeons. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/carpal-tunnel-syndrome. Accessed Oct. 25, 2021.
- Kothari MJ. Clinical manifestations and diagnosis of carpal tunnel syndrome. https://www.uptodate.com/contents/search;
- Kothari MJ. Carpal tunnel syndrome: Etiology and epidemiology. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Oct. 26, 2021.
- Chien HS, et al. Aromatase inhibitors and risk of arthritis and carpal tunnel syndrome among Taiwanese women with breast cancer: A nationwide claims data analysis. Journal of Clinical Medicine. 2020;
- Yung M, et al. Modeling the effect of the 2018 Revised ACGIH Hand Activity Threshold Limit Value (TLV) at reducing risk for carpal tunnel syndrome. Journal of Occupational and Environmental Hygiene. 2019;
- Kothari MJ. Carpal tunnel syndrome: Treatment and prognosis. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Oct. 26, 2021.
- American Academy of Orthopaedic Surgeons. Management of Carpal Tunnel Syndrome Evidence-Based Clinical Practice Guideline. https://aaos.org/quality/quality-programs/upper-extremity-programs/carpal-tunnel-syndrome/. Accessed Oct. 26, 2021.
- Hunter AA, et al. Surgery for carpal tunnel syndrome. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Oct. 26, 2021.
- Jensen NA. Allscripts EPSi. Mayo Clinic. Sept. 17, Associations of screen work with neck and upper extremity symptoms: A systematic review with meta-analysis. Occupational and Environmental Medicine. 2019;