Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Dr. Olga Ciobanu, Core Invest Health: Ce este sindromul Burnout, cum il recunoastem
Postat in: Noutati Spring

Dr. Olga Ciobanu, Core Invest Health: Ce este sindromul Burnout, cum il recunoastem

Ce este Sindromul Burnout, cum il recunoastem si cum il depasim ca sa nu ne tina el viata sub control? Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Sindromul Burnout sau sindromul de extenuare rezulta in urma stresului cronic la munca negestionat cu succes. Are ca simptome senzatia de epuizare a energiei sau extenuare, sentimente de negativism sau cinism legate de locul de munca si o eficacitate profesionala redusa.

Potrivit OMS, epuizarea poate fi emotionala sau fizica. Epuizarea fizica este o scadere constanta a puterii, iar epuizarea emotionala este atunci cand ai putere fizica, dar nu exista motivatie pentru a face sarcini de lucru. Dupa cum relateaza psihologii, in aceasta stare, o persoana simte o oboseala nesfarsita, nu este capabila sa faca ceva si nici nu isi doreste! Din nefericire, oricine poate fi supus burnout-ului, chiar si adolescentii, de aceea e bine sa cunosti semnele acestuia.

Care sunt semnele, dupa care iti dai seama daca suferi sau nu de burnout?

1. Ai dificultati in a te concentra pe un lucru mai mult de 5-10 minute, pierzi firul conversatiei sau nu te poti concentra pe text, sari de la o sarcina la alta;

2. Senzatia constanta de oboseala si suprasolicitare. Gandul la sarcini noi te deprima, simtul responsabilitatii te apasa. In mod regulat, simti un disconfort - te simti plictisit, anxios, iritat si nemultumit;

3. Simti ca nu reusesti sa iti indeplinesti sarcinile si esti frustrat din aceasta cauza. Simti ca altii se descurca mai bine;

4. In mod regulat ai sentimentul ca ai uitat sau ai omis ceva. Poti avea un sentiment ca ai pierdut controlul asupra vietii tale;

5. Te grabesti constant, verifici obsesiv retelele de socializare si mesageria, simti ca iti pierzi empatia si nu mai poti sa te bucuri de lucrurile marunte si de tot ce iti placea;

Desigur ca aceste trairi si stari emotionale isi pot lasa amprenta si pe starea de sanatate fizica. Poti avea o stare de slabiciune, scadere a rezistentei imunitare, tulburari de somn, cosmaruri, palpitatii, dureri de cap, greata, modificari de greutate. Daca nu este gestionat corect Sindromul de Burnout, pacientii pot dezvolta patologii cardiovasculare, hipertensiune arteriala, depresie si chiar pot recurge la suicid.

Pentru o buna stare emotionala, este bine sa vorbesti cu persoane apropiate in care ai incredere si care te pot ajuta sa depasesti aceste stari alaturi de sedinte la un psiholog cu experienta. Si chiar este recomandar sa iei o pauza mai lunga de la serviciu, sa mergi intr-o vacanta, dupa care sa iti schimbi si job-ul, daca este cazul.

Iar pentru starea de bine a organismului si pentru o crestere a imunitatii ai nevoie de anumite elemente, care ajuta sistemul nervos, cardiovascular si imunitatea sa devina mai rezistente la factorii de stres.

Compania romaneasca Core Invest Health, fondata de un medic, vine in ajutorul tau cu Revidox ADN, un supliment nutritiv inovativ fabricat in Spania, care datorita compozitiei sale unice iti ajuta organismul in felul urmator:

Resveratrolul, extractul de strugure si extractul de rodie, fiind antioxidanti puternici, ofera protectie sistemului nervos si cardiovascular;

Zincul, Seleniul si Vitamina C cu actiune dovedita imunoprotectoare, reprezinta un un scut fata de infectii si neutralizeaza radicalii liberi;

Vitamina B2 asigura respiratia celulara si transforma nutrientii din alimente in energie;

Asadar, Revidox ADN:

• iti ofera energie;

• te face mai puternic fata de infectii;

• iti sustine functionarea buna a sistemului imunitar, protejandu-ti ADN-ul.

Tipuri de Burnout si cele patru semne care indica aparitia acestui sindrom

Asa cum am precizat la inceput, sindromul apare tot mai frecvent in epoca moderna si conduce la scaderea performantelor la locul de munca, afecteaza relatiile cu cei din jur si calitatea vietii individului. In prezent, se considera ca Sindromul Burnout nu se restrange la anumite categorii profesionale, ci poate afecta orice persoana expusa la un stres de lunga durata. In prezent specialistii din zona neuro si din sfera psihoterapeutica au identificat mai multe subtipuri de declansari si crize de tip burnout.

Burnout frenetic - are loc atunci cand oamenii canalizeaza atata energie in munca lor, adesea ca urmare a anxietatii, incat recompensele de pe urma acesteia le par disproportionate fata de efortul pe care il investesc in respectiva activitate. Pe scurt, Burnout-ul apare atunci cand o persoana lucreaza la intensitate maxima pana la punctul de epuizare pentru ca nu mai simt nicio bucurie fara sa obtina rezultate peste rezultate.

Burnout necontrolat - apare atunci cand o persoana se simte prinsa intr-un mediu de munca monoton si care nu-l stimuleaza, indeplinind un rol care nu ofera satisfactie la locul de munca in afara de un venit mic si constant la final de luna. Aceasta contribuie la scaderea generala a starii de spirit si a unei presiuni psihice imense.

Burnout de uzura - apare atunci cand oamenii renunta la jobul pe care il aveau si isi dau demisia dupa ce au trecut printr-o perioada in care mediul lor de munca a fost constant o sursa de stres intens sau care produce recompense neglijabile sau insatisfacatoare.

 

26 mai 2023
Related posts
Sindromul Bartter: Simptome, tratament si gestionarea afectiunii Sindromul Bartter: Simptome, tratament si gestionarea afectiunii

Sindromul Bartter este o tulburare autozomal recesiva rara, care afecteaza rinichii si apare neonatal cu manifestari severe sau care pun viata in pericol, sau in copilarie ori la maturitate cu un curs mai bland, in functie de defectul genetic. Boala clinica este rezultatul reabsorbtiei renale defectuoase a clorurii de sodiu in ramura ascendenta bruta a buclei Henle, unde 30% din sarea filtrata este in mod normal reabsorbita.

15 mai 2023
citește articolul
Sindromul Raynaud: De ce apare, preventie, metode de tratament Sindromul Raynaud: De ce apare, preventie, metode de tratament

Daca ati primit diagnosticul de sindromul Raynaud, ca sa evitati senzatia de frig in zona picioarelor se recomanda sa purtati sosete si pantofi adecvati, optand pentru fibre naturale, cum ar fi bumbacul, aceasta tesatura va poate ajuta sa va mentineti picioarele mai calde. Incaltamintea este, de asemenea, esentiala si cel mai bun aliat pentru plimbarile de afara. Este bine sa alegeti o incaltaminte din material termorezistent si care sa acopere piciorul pana in dreptul inferior al gambei.

7 aprilie 2023
citește articolul
Sindromul de Colon iritabil : Simptome, tratament, regim alimentar Sindromul de Colon iritabil : Simptome, tratament, regim alimentar

Sindromul colonului iritabil este o tulburare gastrointestinala cronica care poate aparea la 1 din 3 persoane, mai afectate fiind femeile. Conform cercetarilor, aproximativ 25% din populatie se confrunta cu sindromul colonului iritabil, indiferent de varsta. Cauzele, din pacate, sunt necunoscute, dar se asociaza o legatura cu sistemul nervos si sistemul imunitar. Astfel, factorii de risc ai colonului iritabil pot fi stresul, alimentatia dezechili

17 martie 2021
citește articolul
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.