Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ebola: Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala infectioasa

Ebola: Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala infectioasa

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 22 iunie 2023

Ebola este o boala rara, dar grava si adesea letala. Epidemiile de Ebola au aparut in principal in zonele rurale ale Africii Centrale si de Ebolast. Acestea pot aparea si in comunitati urbane si pot fi asociate cu practici funerare care implica manipularea cadavrelor persoanelor decedate de Ebola. Infectia este dobandita prin contact cu:

animale infectate atunci cand le pregatesc, gatesc sau le mananca;
lichide corporale ale persoanelor infectate, cum ar fi saliva, urina, materiile fecale sau materialul seminal;
obiecte care contin lichide corporale ale persoanelor infectate, cum ar fi imbracaminte sau asternut.
Ebola intra in corp prin taieturi ale pielii sau prin atingerea ochilor, nasului sau gurii.

Ebola a aparut pentru prima data in 1976 in doua focare simultane, unul in ceea ce este acum Nzara (Sudanul de Sud) si celalalt in Yambuku ( Republica Democrata Congo ). Acesta din urma a aparut intr-un sat de langa raul Ebola, de unde boala isi ia numele. Familia Filoviridae are trei genuri -Cuevavirus, Marburgvirus si Ebolavirus-, iar in cadrul genului Ebolavirus au fost identificate 6 specii: Zaire, Bundibugyo, Sudan, Padurea Tai, Reston si Bombali.

Cum se transmite boala

Ebola se raspandeste prin contact direct cu fluidele corporale ale unei persoane infectate, cum ar fi sangele, saliva, urina, fecalele, sperma sau alte secretii corporale. Transmiterea poate sa apara si prin contact cu obiecte contaminate, cum ar fi ace si seringi. Liliecii de fructe din familia Pteropodidae sunt considerati oaspeti naturali ai virusului Ebola. Virusul este introdus in populatia umana prin contact strans cu organele, sangele, secretiile sau alte lichide ale corpului de la animale infectate, cum ar fi liliecii de fructe, cimpanzeii, gorilele, maimutele, antilope sau porcine gasite bolnave sau moarte in padure. Ebola este apoi raspandit de la o persoana la alta prin contact direct (prin mucoase sau solutii de continuitate a pielii) cu:

sange sau lichide corporale ale persoanelor bolnave sau care mor din cauza virusului Ebola;
obiecte contaminate cu lichide corporale (sange, scaun, varsaturi) ale pacientilor cu Ebola;
Infectia personalului medical atunci cand se trateaza pacientii cu Ebola a fost frecventa atunci cand a existat un contact strans si nu au fost respectate cu strictete precautiile pentru evitarea infectiei.

Ceremoniile funerare care implica contact direct cu cadavrul pot contribui, de asemenea, la transmiterea virusului. Pacientii sunt contagiosi atat timp cat virusul este prezent in sange. Transmiterea sexuala este posibila dupa recuperare, dar poate fi redusa cu sprijin si informatii pentru supravietuitori. Femeile insarcinate care se recupereaza de la Ebola acut continua sa poarte virusul in laptele matern sau in lichidele si tesuturile legate de sarcina.

Simptome pentru Ebola

Virusul Ebola se caracterizeaza prin debut brusc de febra, oboseala si dureri musculare, de cap si gat, urmate de varsaturi, diaree, eruptii cutanate si sangerare externa si interna. Timpul de la infectie la simptome este de obicei de 2 pana la 21 de zile. Pacientii nu sunt contagiosi pana cand nu au simptome, dar apoi pot raspandi boala in timp ce corpul lor contine virusul, chiar si dupa ce mor.

Dupa recuperarea de la Ebola, unii pacienti pot avea simptome, cum ar fi:

oboseala;
durere de cap;
dureri musculare si articulare;
dureri de ochi si probleme de Eboladere;
crestere in greutate;
dureri abdominale si pierderea poftei de mancare;
caderea parului si probleme ale pielii;
tulburari de somn;
pierderea memoriei;
pierderea auzului;
depresie si anxietate;
Diagnostic

Poate fi dificil de distins virusul Ebola de alte boli infectioase, cum ar fi malaria sau meningita. Multe simptome ale sarcinii si cele ale Ebola sunt, de asemenea, destul de similare. Din cauza riscurilor pentru sarcina si pentru ele insele, femeile insarcinate ar trebui sa fie testate in mod ideal rapid pentru Ebola, daca exista suspiciune. Diagnosticul Ebola se bazeaza pe simptomele clinice, dar necesita confirmare de laborator. Nu exista un tratament specific pentru Ebola, dar pacientii primesc ingrijiri cum ar fi hidratare adecvata, controlul febrei si tratamentul simptomelor asociate. Dezvoltarea vaccinurilor a adus o speranta in prevenirea si controlul acestei boli.

Persoanele cu simptome ar trebui sa primeasca imediat ingrijiri medicale, ceea ce le creste sansele de supravietuire. Tratamentul consta in lichide si medicamente orale sau intravenoase si trebuie facut in spital. Nu este sigur sa aveti grija de bolnavi acasa, deoarece nu vor primi acelasi metode de ingrijire pe care le pot primi de la medici si, in plus, exista riscul de a infecta si persoanele sanatoase. Exista un vaccin eficient pentru Ebolavirus Zaire, care apare mai ales in Guineea si Republica Democrata Congo. Tratamentul cu anticorpi intravenosi creste sansele de supravietuire. Sunt cercetate vaccinurile si tratamentele pentru alte tipuri de Ebola. Indiferent de tipul de Ebola, se aplica tratamente de sustinere care sa salveze viata. Aceste tratamente constau in:

lichide orale sau intravenoase;
transfuzii de sange;
medicamente pentru alte infectii pe care le poate avea pacientul, cum ar fi malaria;
medicamente pentru durere, greata, varsaturi si diaree.

Pentru a preveni Ebola, este important sa se evite contactul cu fluidele corporale ale persoanelor infectate si sa se ia masuri de igiena adecvate, cum ar fi spalarea regulata a mainilor cu sapun si apa si utilizarea de echipament de protectie personala in situatiile de risc. Vaccinarea este, de asemenea, o metoda eficienta de preventie.
Evitarea contactului cu persoanele infectate: Ebola se raspandeste prin contact direct cu fluidele corporale ale persoanelor infectate, cum ar fi sangele, saliva, urina, fecalele, sperma sau alte secretii corporale. Evitati sa atingeti sau sa aveti contact direct cu persoanele infectate.
Spalarea regulata a mainilor: Spalati-va mainile cu sapun si apa calda in mod frecEbolant, mai ales dupa ce ati intrat in contact cu persoane sau obiecte potential contaminate. Daca nu aveti acces la apa si sapun, utilizati un dezinfectant pe baza de alcool cu cel putin 60% alcool.
Spalarea fructelor si a legumelor inainte de consum.
Utilizarea protectiei pentru contacte sexuale.

Utilizarea echipamentului de protectie personala: Daca sunteti in contact direct cu persoanele infectate sau cu fluidele lor corporale, asigurati-va ca purtati echipament de protectie personala adecvat, cum ar fi manusi, masti faciale, ochelari de protectie si combinezoane de unica folosinta. Practici funerare sigure: Ebola poate fi transmisa si prin contactul cu cadavrele persoanelor decedate de Ebola. In cazul decesului unei persoane suspectate sau confirmate cu Ebola, este important sa respectati protocoalele de inhumare sigura si sa evitati manipularea cadavrului fara protectie adecvata.

Evitarea consumului de carne cruda sau insuficient preparata: Ebola poate fi transmisa prin consumul de carne de animale salbatice infectate sau prin contactul cu sangele sau fluidele acestor animale. Pentru a preveni infectarea, evitati consumul de carne cruda sau insuficient preparata. Este important sa fiti constient de riscul de Ebola in zonele afectate si sa urmati indrumarile si avertismentele autoritatilor locale si internationale pentru a va proteja si a preveni raspandirea bolii.

REFERINTE:

1. Parashar UD, Hummelman EG, Bresee JS, Miller MA, Glass RI. Global illness and deaths caused by rotavirus disease in children. Emerg Infect Dis. 2003;
2. Tate JE, Burton AH, Boschi-Pinto C, Steele AD, Duque J, Parashar UD, et al. 2008 estimate of worldwide rotavirus-associated mortality in children younger than 5 years before the introduction of universal rotavirus vaccination programmes: a systematic review and meta-analysis. 
3. Lanata CF, Fischer-Walker CL, Olascoaga AC, Torres CX, Aryee MJ, Black RE, et al. Global causes of diarrheal disease mortality in children <5 years of age: a systematic review. PLoS One. 2013;
4. Dickey M, Jamison L, Michaud L, Care M, Bernstein DI, Staat MA. Rotavirus meningoencephalitis in a previously healthy child and a review of the literature. Pediatr Infect Dis J. 2009;28:318–21. 

 

Articole similare
Fibrilatia atriala: Simptome ale bolii, preventie si tratament Fibrilatia atriala: Simptome ale bolii, preventie si tratament

Afectiunea de fibrilatie atriala este cea mai frecventa aritmie cardiaca (ritm anormal al inimii). Desi in mod normal nu pune viata in pericol, poate cauza simptome suparatoare. Simptomele fibrilatiei atriale pot varia foarte mult de la persoana la persoana si chiar la aceeasi persoana in momente diferite. Palpitatiile sunt cel mai frecvent simptom. In timp ce fibrilatia atriala in sine nu este o aritmie care pune viata in pericol, poate duce la complicatii, in special, accident vascular cerebral, care pot fi invalidante sau fatale. In cele mai multe cazuri, cel putin inainte de a fi tratata in mod adecvat, fibrilatia atriala este o cauza de stress.

22 octombrie 2024
Edited 22 octombrie 2024
citește articolul
Socul anafilactic: De ce apare, cum se poate evita, complicatii medicale Socul anafilactic: De ce apare, cum se poate evita, complicatii medicale

Socul anafilactic sau anafilaxia este o reactie alergica severa, care poate pune viata in pericol. Poate aparea la cateva secunde sau minute dupa expunerea la o substanta alergica. Alergenul poate fi un aliment, unele medicamente sau intepaturile unor insecte. De ce apare si cum se poate evita descopera in acest material.

18 septembrie 2024
Edited 18 septembrie 2024
citește articolul
Beta glucan: proprietati, utilizari in dermatocosmetice Beta glucan: proprietati, utilizari in dermatocosmetice

Beta-glucanul este o forma specifica de fibra alimentara solubila. Acesta se gaseste in peretii celulari ai anumitor tipuri de plante si a unor drojdii, bacterii, fungi si alge. Exista insa si suplimente care contin beta-glucan.

20 iunie 2024
Edited 20 iunie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.