Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Echimozele: Cum apar, de ce apar, metode de preventie

Echimozele: Cum apar, de ce apar, metode de preventie

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 19 aprilie 2023 Ultima actualizare: 19 aprilie 2023

Vanataile sau cum mai sunt numite echimozele, fiind termenul medical cel mai popular pentru a le descrie, se formeaza atunci cand vasele de sange de la suprafata pielii sunt afectate de un anume impact, in urma unui traumatism. In urma impactului vasele de sange incep sa se sparga, iar sangele este prins sub piele, ulterior formandu-se o mica zona de acumulare, care transforma culoarea pielii intr-o culoare violet sau rosu inchis, dar poate fi si neagra si albastra, depinzand de forta impactului. 

Exista o diferenta intre hematom sau echimoza, este important de stiut ca hematomul reprezinta zona umflata care se formeaza in afara unui vas sanguin spart. De exemplu sub pielea fetei exista un numar mare de vase de sange mici, in cazul unui impact sau altor rani mecanice, vasele de sange se sparg, rezultand o echimoza mica, denumita si vanataie. De regula, diametrul nu acestei echimoze nu depaseste 4-5 cm.

Tipuri de echimoze. De ce apar, cum se pot preveni

Exista trei tipuri principale de echimoze sau vanatai, clasificate in functie de zona unde se formeaza:

Echimoze sau vanatai intramusculare, ce se formeaza la un nivel mai profund al muschilor.
Cele subcutanate, ce apar in tesutul aflat sub stratul pielii.
Echimozele periostale, care se produc la nivelul oaselor.

Spre exemplu, vanataile oaselor, sau periostale, se formeaza in urma unei lovituri superficiale asupra unui os, in consecinta se acumuleaza sange si alte fluide in zona afectata si culoarea pielii se schimba ulterior. Vanataile periostale nu trebuie confundate in niciun caz cu fracturile de os, care sunt mult mai grave presupunand leziuni mai serioase si la un nivel mult mai profund al osului. Desi echimozele periostale pot aparea la orice os, cel mai des sunt afectate oasele mai apropiate de suprafata pielii, cum ar fi oasele coatelor, claviculei, genunchilor sau degetelor.

Diferenta intre echimoza, hematom si contuzie

Echimoza sau vanataia apare atunci cand tesutul este afectat si sangele din capilarele sparte se scurge in preajma lui, acest lucru ducand la decolorarea pielii. In procesul vindecarii tesutului, zona unde exista vanataia poate sa isi schimbe culoarea din violet sau purpuriu, sau chiar si albastru inchis, pana la o culoare galbena sau verde. Sunt necesare pana la trei saptamani pentru o vindecare completa si pentru ca acestea sa dispara complet de pe piele. 

Hematoamele pot avea un aspect diferit, iesit in proeminenta, fiind o zona mai umflata, ce se formeaza atunci cand sangele se acumuleaza si se incheaga in exteriorul unui vas sanguin, pe cand aria unei vanatai simple este plata. In privinta contuziilor, acestea apar de asemenea in urma unor traumatisme, dar pot avea consecinte mai grave, spre exemplu rupturile tendinoase, capsulo-ligamentare sau chiar musculare. Cand este vorba despre o contuzie usoara, aceasta poate fi insotita de hematom, echimoza sau serom ( acumulare de lichid la nivelul unui organ sau al unui tesut ).

Cum pot fi diagnosticate echimozele?

Vanataile sunt foarte frecvente si vor afecta pe toata lumea la un moment dat in viata. Vanataile pot aparea in urma unei caderi, accident, accidentari sportive sau proceduri medicale. Persoanele in varsta de peste 65 de ani sunt mai predispuse la vanatai, impreuna cu femeile si persoanele desemnate de sex feminin la nastere. 

Tu si furnizorul de servicii medicale puteti identifica o vanataie dupa simptomele dumneavoastra, in special dupa aspectul si culoarea semnului de pe piele. Furnizorul dumneavoastra poate identifica in continuare ce tip de echimoza aveti pe baza simptomelor dumneavoastra.Daca aveti vanata frecvente sau inexplicabile, furnizorul dvs. poate solicita teste pentru a exclude posibilele cauze. Aceste teste includ:

Radiografie pentru a verifica daca exista fracturi osoase.
Teste de sange pentru a verifica conditiile de coagulare si deficiente de vitamine.

Cum accelerezi procesul de vindecare a echimozelor?

Pentru a evita formarea echimozelor si impiedicarea formarii sangerarii de sub piele, imediat dupa impact, primul lucru de facut este sa fie tinut apasat cu mana, strans, pe zona respectiva. De asemenea, se poate folosi, imediat dupa lovitura, compresele cu cuburi de gheata sau cu apa foarte rece, timp de 10 minute, ele pot preveni aparitia vanatailor. Ulterior, dupa aplicarea compreselor reci, mai exact 48 de ore, se aplica comprese cu apa calda, trebuie tinute timp de 10 minute deasupra echimozei. Aceasta procedura trebuie repetata de trei ori pe zi. 

Procedura favorizeaza circulatia optima a sangelui, fiind de foarte mare ajutor la disipirea sangelui de sub piele. Pe de alta parte, in situatia vanatailor extrem de mari ( cele de pe picioare ), pentru a stopa imprastierea sangelui pe sub piele, cel mai recomandat este sa te odihnesti tinand piciorul sprijinit pe o perna, deasupra nivelului inimii, cu cat sangele se coaguleaza mai rapid, vanataia se vinde mai repede. 

Pentru a disipa sangele care ramane blocat sub piele este recomandata vindecarea vanatailor prin utilizarea prin comprese a unui amestec de otet de mere cu apa fiarta sau apa distilata, se aplica de mai multe ori pe zi, pe toata suprafata echimozei. De asemenea, otelul sprijina fluidizarea circulatiei sangelui aproape de suprafata pielii, contribuind de altfel, la deblocarea sangelui de sub piele. 

Ca si ultima recomandare, mai pot fi folosite si unguentele pe baza de arnica, care au si ele efecte pozitive asupra echimozelor, accelerand vindecarea si atenuandu-le. Acesta este un remediu homeopat care are rolul de a reduce inflamatiile, se aplica de doua ori pe zi, printr-un masaj gentil. Prin urmare, vanataile sau echimozele reprezinta o reactie destul de normala a organismului atunci cand vine vorba de lovituri, de asemenea procesul de vindere poate fi destul de lent, insa il putem accelera prin utilizarea metodelor explicate mai sus. Simptomele generale ale vanatailor variaza in marime, forma si culoare in functie de tipul vanataii, cauza si locatie. Acestea includ:

Durere sau sensibilitate (senzatie de durere) cand atingeti vanataia.
Decolorarea pielii (rosu pana la violet, negru, maro sau galben)
Umflare sau umflatura ridicata pe piele (hematom)

In schimb, daca vanataile au un aspect anormal persista prin aparitia fara un motiv anume cunoscut, mai ales in zona fetei sau cea abdominala, atunci trebuie de urgenta sa consultam un medic.

Ce este cuperoza si cum se poate preveni

Cuperoza se manifesta prin dilatarea si inflamarea vaselor de sange in special pe nas si obraji, iar roseata persista timp indelungat si este insotita de usturime si senzatie de arsura. La inceput acestea simptome apar insotite de bufeuri si dispar dupa cateva minute. De asemenea, tenul capata o sensibilitate exagerata, pielea se usuca si apar pete depigmentare de culoare maro sau rosie, asemanatoare arsurilor. In cazurile grave, simptomele pot fi insotite de conjunctivita sau de inrosirea pleoapelor.

Tratamentul trebuie aplicat inca de la primele semne si consta in produse dermatocosmetice adecvate acestei probleme. Crema Redupetin este ideala pentru tratarea cuperozei, aceasta putand insoti tratamentul medicamentos recomandat de medicul dermatolog in cazurile severe. Efectele sale sunt remarcabile, crema avand rol antiinflamator si uniformizand culoarea tenului prin reducerea petelor pigmentare. In plus, ofera intocmai ingrijirea de care tenul afectat de cuperoza are nevoie. De asemenea, compresele cu ceai de musetel, cu ceai verde si cu castravete s-au dovedit eficiente in sustinerea tratamentului.

Lucruri mai putin cunoscute despre cuperoza

Articole similare
Glicerina - proprietati, intrebuintari, beneficii pentru piele Glicerina - proprietati, intrebuintari, beneficii pentru piele

Despre glicerina se stie de sute de ani de proprietatile sale pentru piele. Care sunt beneficiile pentru ingrijirea pielii ale glicerinei, descopera in acest material.

28 iunie 2024
Edited 28 iunie 2024
citește articolul
Peelingul chimic: ce este, utilizari, beneficii pentru ten si piele Peelingul chimic: ce este, utilizari, beneficii pentru ten si piele

Peelingul chimic este o procedura cosmetica neinvaziva de imbunatatire a aspectului pielii, care consta in aplicarea unei solutii chimice pe piele pentru a indeparta straturile superioare. Aceasta tehnica de infrumusetare este utilizata pentru a imbunatati aspectul pielii de pe fata, gat sau maini.

25 iunie 2024
Edited 25 iunie 2024
citește articolul
Ceramide: beneficii pentru ten si piele, utilizari in dermatocosmetice Ceramide: beneficii pentru ten si piele, utilizari in dermatocosmetice

Dupa cum am spus anterior, ceramidele se gasesc in mod natural in corpul uman, mai ales la inceput cand suntem tineri. Dar o data cu inaintarea in varsta, din cauza alimentatiei, stresului oxidativ si al radicalilor liberi pielea umana pierde din ceramide si atunci stii ca pielea ta are nevoie de ceramide si e momentul sa cauti un tratament cu ceramide pentru ten.

20 iunie 2024
Edited 20 iunie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.