Florea rosie de mac: Ce beneficii ascunde aceasta planta pentru organism
Macul de gradina este o planta erbacee anuala care este foarte cunoscuta pentru efectele sale terapeutice. Consumul de macul de gradina poate fi benefic pentru sanatatea noastra, deoarece acesta contine antioxidanti si compusi antiinflamatori. In plus, macul de gradina poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap, a durerilor menstruale si a stresului. Totusi, este important sa fim atenti la cantitatea consumata, deoarece excesul poate avea efecte adverse, cum ar fi somnolenta sau probleme digestive.
Caracteristici principale ale macului rosu de gradina
Are o radacina pivotanta, tulpina dreapta si inalta de 50-150 cm. Frunzele sunt alungite, de culoare verzi-albastrui, cu margini dintate. Florile sunt solitare, cu 4 petale albe, roz sau rosii-violacee iar fructele sunt capsule sferice sau ovale, galben-cenusii. Semintele sunt foarte mici. Aceasta planta infloreste in lunile iunie- august. Recoltarea capsulelor se face inainte de maturitate deplina din care se extrage latexul. Este o specie originara din Orientul Apropiat si Mijlociu. Se cultiva in diferite soiuri pentru productia de opium si de seminte iar zonele cele mai favorabile sunt in centrul si nordul Moldovei, Banat si sud-estul Transilvaniei.
Compozitie chimica
Macul de gradina contine o gramada de compusi precum: alcaloizi din care face parte: morfina, codeina, cadamina, narcotina, narceina, papaverina, tebaina, neopina, protopina, kriptopina, landanozina, landanidina, mucilagii, gumirezine, rasini si pectine. Pe langa aceste substante mai contine acizi organici, vitamina B si saruri minerale K, Ca, Mg, B, Al, Fe. Semintele contin uleiuri grase si acizi grasi nesaturati.
Proprietati terapeutice
Macul de gradina joaca un rol foarte important si are nenumarate efecte, fiind folosit ca si:
analgezice, sedativ nervos, narcotice, stupefiante, euforetice, diaforetice;
emoliente, antitusive, antispasmodice, hipocolesterolemiante, hemostatice;
anticolitice, antirahitice, excitante, hipnotice.
Cand se recomanda folosirea preparatelor din macul de gradina?
Dar fiind faptul ca vorbim de preparare cu un spectru larg ce afecteaza in special sistemul neuro, acestea sunt indicate in situatii precum:
stari de agitatie, nevralgii, insomnie, somnolenta, anxietate, melancolie, depresie psihica, ipohondrie, tulburari de memorie, combaterea morfinomaniei;
bronsite, astm bronsic, raceala, gripa, tuse hemoptizie;
diaree acuta, dizenterie, colici la copii, hemoragii intestinale, vome pe fond nervos, holera, modelarea peristaltismului intestinal;
spasmele muschilor netezi, angina pectorala, spasme viscerale, dureri, tumori, rol in scaderea tensiunii intraoculare;
Alte utilizari ale macului de gradina
Pe langa efectele sale terapeutice, macul este utilizat si in gastronomie. Semintele de mac sunt folosite in cofetarie si brutarie dar si uleiul este comestibil.
Funzele reprezinta o sursa de hrana pentru viermii de matase, iar turtele se folosesc pentru hranirea bovinelor. Semintele de mac fierte in lapte se folosesc pentru a induce o stare de somnolenta copiilor. Se mai puneau si in baia copiilor pentru linistire. Decoctul semintelor se tinea in gura pentru a indeparta durerile de dinti. Semintele pisate si amestecate cu miere se puneau pe bube, pentru a sparge cat mai repede.
Cei care aveau probleme cu genunchii puneai la fiert radacina, tulpina si maciuliile si faceau un amestec cu care se spalau de mai multe ori. Cei care aveau umflaturi faceau lapte din seminte de mac si il foloseau pentru a umezi compresele care se aplicau local. Semintele cu miere se foloseau contra herniei. Semintele de mac contin opiu, codeina, morfina si papaverina. Acestea sunt substante analgezice, ce se intrebuinteaza in industria farmaceutica pentru medicamentele care trateaza durerile de orice fel, de la dureri de cap si dinti, pana la durerile de spate si articulatii. Consumate moderat, semintele de mac au rol calmant pentru afectiunile gastrice, amelioreaza spasmele musculare si calmeaza inflamatiile urinare.
Contraindicatii
Preparatele cu mac nu se administreaza la copii. Morfina in exces poate produce intoxicatii grave, asociate cu simptome precum: greata, varsaturi, ameteli, prurit, teama, boala Parkinson, stari de precoma si chiar deces. Folosite in mod nechibzuit, preparatele pe baza de mac – opiul si morfina – creeaza dependenta, astfel ca pot deteriora foarte mult starea de sanatate.
Alte informatii utile despre macul de gradina
Macul de gradina este o planta anuala care face parte din familia papaveraceelor. Aceasta este o specie medicinala care se deosebeste de macul de camp deoarece este mult mai robust. Macul de gradina este cultivat pentru a se utiliza in alimentatie, in farmacie, dar se foloseste si ca planta ornamentala, pentru ca are un aspect estetic foarte frumos.
Sunt folosite in scop medicinal semintele de mac, frunzele dar mai ales latexul, un produs obtinut din peretii capsulei inainte de uscarea acesteia. Latexul contine opiul – o substanta folosita deseori in medicina. Din opiu dar si din cojile uscate de mac de gradina, se obtine o alta substanta la fel de importanta ca si opiul, si-anume morfina.
Cu alte cuvinte, opiul este un amestec de aproximativ 25 de alcaloizi, dintre care cel mai important este morfina. Semintele de mac de gradina contin un ulei, ce se remarca prin efecte terapeutice de exceptie.
Medicamente din mac de gradina
Din macul de gradina se pot obtine urmatoarele preparate medicinale: decoct din coji de capsule, pudra de opium, morfina, siropuri, tinctura de opium. Datorita numarului mare de substante toxice, macul de gradina este considerat o planta toxica de aceea utilizarea preparatelor pe baza de mac se face cu maxima precautie.
Morfina anuleaza efectiv senzatia de durere din sistemul nervos central. Codeina este benefica impotriva tusei si actioneaza in mod eficient asupra centrului nervos care este responsabil cu respiratia. Un alt compus care se gaseste in mac, papaverina, reduce spasmele musculare si este des folosita pentru combaterea colicilor intestinale, stomacale, uretrale, precum si ale vezicii si uterului.
Preparatele medicinale obtinute din mac regleaza volumul secretiilor din organism si faciliteaza realizarea procesului digestiv in limite normale. Macul contribuie la reducerea starilor de anxietate, a starilor de melancolie, la combaterea ipohondriei, precum si la ameliorarea unor afectiuni pulmonare. Preparatele de mac de gradina, mai ales sub forma de decoct, se folosesc si extern in spalari vaginale dar si intern, in gargare, avand un efect puternic de calmare a durerilor. Cu ajutorul acestor preparate se pot trata diareile puternice, dizenteria precum si holera.
Cimbrisorul, o planta ale carei seminte seamana cu semintele de mac. Cum se foloseste
Ceaiul de cimbrisor si-a dovedit eficienta impotriva mai multor afectiuni. Acesta are efect curativ in laringite, traheite, gripa, bronsite, infectii respiratorii si tuse convulsiva sau chiar tuberculoza, datorita uleiului eteric. Delicioasa licoare calmeaza spasmele cailor respiratorii, stimuleaza pofta de mancare la anemici si are rol in dischinezia biliara, enterocolite, enterite, dureri de stomac, dispepsii nervoase, crampe abdominale, constipatie, aerofagie, meteorism intestinal, hemoragii interne, hemoroizi. Ceaiul de cimbrisor este indicat in caz de reumatism, artrite, sciatica, scleroza in placi, nevroza astenica, neurastenie, stari de oboseala, depresie psihica, migrene, apatie, convalescenta, stari de slabiciune si epilepsie.
Tu stiai ca ceaiul de cimbrisor slabeste? In plus, spre deosebire de cafea, ceaiul de cimbrisor nici nu deshidrateaza. Pentru cateva cani de ceai ai nevoie de: 3 tulpini de cimbru cu frunze proaspete sau 2 tulpini cu frunze uscate, putin suc de lamaie (proaspat stors), 250ml apa, miere dupa gust.
Cum il prepai? Pune apa intr-un ibric. In momentul in care incepe sa fiarba, adauga planta. Opreste focul si lasa planta la infuzat in jur de 10 minute, daca e cimbru verde, sau 7 minute, daca folosesti cimbru uscat. Apoi strecoara ceaiul, aromeaa-l cu zeama de lamaie si indulceste-l cu miere de albine. Poti bea ceaiul dupa ce s-a racit. Daca faci asta timp de 2 luni in fiecare dimineata vei observa schimbari in organism.
Care sunt beneficiile cimbrisorului
Bibliografie:
Abdel-Rahim IR, Using of endophytic Saccharomycopsis fibuligera and thyme oil for management of gray mold rot of guava;
Alamgeer, Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth;
Ali G, Chemical composition, α-glucosidase inhibitory and anticancer activity of essential oil of Thymus vulgaris leaves;
Alshaikh NA, Susceptibility of fluconazole-resistant Candida albicans to thyme essential oil;
Boruga O, Thymus vulgaris essential oil: chemical composition and antimicrobial activity;
Damtie D, Toxicity and oviposition deterrent activities of thyme essential oils against Anopheles arabiensis;
Deletre E, Repellent, irritant and toxic effects of 20 plant extracts on adults of the malaria vector Anopheles gambiae;
El-Darier SM, An in vitro study on antimicrobial and anticancer potentiality of thyme and clove oils;