Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Fosforul: rol in organism si beneficii pentru sanatate

Fosforul: rol in organism si beneficii pentru sanatate

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 16 martie 2023 Ultima actualizare: 16 septembrie 2024

Fosforul este, dupa calciu, cel mai abundent element mineral din organism, aflandu-se in majoritatea tesuturilor. Fosforul reprezinta 1% din greutatea corpului, cantitate repartizata, in cea mai mare parte in constitutia scheletului (85%), in muschi (6%), in nervi si sange (9%).

Fosforul din sange este prezent in forma organica, aproximativ in proportie de 70%, in principal in fosfolipide, dar si in forma anorganica, sub forma de ortofosfati.

Fosforul intra in compozitia oaselor si a dintilor, este unul dintre constituentii acizilor nucleici, nucleoproteinelor, fosfolipidelor din membranele celulare, fiind implicat, de asemenea, si in mentinerea echilibrului acido-bazic, in stocarea si transferul de energie din procesele enzimatice, stimuleaza contractia musculara si intervine in mentinerea activitatii neuronale.

Ce este mineralul fosfor?

De ce are nevoie organismul de fosfor seric?

De ce are nevoie corpul uman de fosfati?

Rolul fosforului in organism

Care sunt cauzele deficitului de fosfor si ce afectiuni poate atrage ?

Ce surse de fosfor exista in alimente?

Suplimente cu fosfor si utilizarea fosforului

Cum sa eviti o intoxicatie cu fosfor

Ce este mineralul fosfor?

Probabil unii dintre noi isi mai aduc aminte de orele de chimie de la liceu si cum au descoperit in tabelul lui Mendeleev elementul fosfor. Pe scurt, fosforul este un mineral prezent in fiecare celula din organismul uman.

Vitamina D si calciul sunt esentiale pentru buna functionare a fosforului.  Calciul si fosforul trebuie sa fie in proportie de doi la unu pentru a functiona corect (de doua ori mai mult calciu decat fosfor). Fosforul este implicat in aproape toate reactiile chimice fiziologice. Fosforul este necesar pentru structura normala a oaselor si dintilor.

Vitamina B3 (niacina) nu poate fi asimilata fara fosfor. Important pentru functionarea regulata a inimii. Este esential pentru functionarea normala a rinichilor si de asemenea pentru transferul de impulsuri nervoase.

Fosforul este necesar la nivelul organismului si de asemenea actiunea sa este decisiva in urmatoarele directii:

  • Ajuta corpul la folosirea vitaminelor si la transformarea hranei in energie.
  • Ajuta la crestere si la diferitele procese de tip reparatoriu de la nivelul organismului.
  • Coagularea sangelui, pentru formarea oaselor si a dintilor;
  • Contractiile muschiului inimii;
  • Dezvoltarea celulara,
  • Furnizeaza energie si vigoare, ajutand la metabolizarea grasimilor si aamidonului.
  • Normalizarea ritmului cardiac si a functiei renale.
  • Reduce durerea provocata de artrita si contribuie la sanatatea gingiilor si a dintilor.

De ce are nevoie organismul de fosfor seric?

Cand vorbim de corpul uman si minerale nu putem sa nu vorbim si de fosfor seric. De ce are nevoie organismul de el? Substanta fosfor seric este vitala in cazul unor pacienti cu boli osoase, boli renale cronice, pacienti dializati, status posttiroidectomie, boli paratiroidiene, nefrolitiaza, alcoolism cronic, pacienti care necesita ingrijiri medicale intensive (nutritie parenterala, ventilatie mecanica), suspiciune de deficit de vitamina D (sindroame de malabsorbtie), slabiciune musculara.

Nivelurile de fosfor seric trebuie evaluate intotdeauna impreuna cu cele ale calciului, deoarece exista o relatie inversa intre cele 2 elemente: cresterea unuia din cei doi electroliti in sange determina cresterea excretiei urinare a celuilalt electrolit. Multe din cauzele care cresc nivelul calciului determina de asemenea scaderea nivelului fosforului.

De ce are nevoie corpul uman de fosfati?

Compusii de tip fosfati sunt prezenti in multe produse alimentare (carne, vegetale), absorbtia intestinala a fosforului depinzand linear de aportul de fosfat si numai o mica parte este absorbita activ, mecanism care devine important in cazurile asociate cu diferite dezechilibre de vitamine si minerale.

Rinichii sunt principalii reglatori ai homeostaziei fosforului; aproximativ 80% din cantitatea filtrata glomerular este reabsorbita in tubii proximali si 10% in tubii distali. Fosfatul este transportat de doi cotransporteri Na+/fosfat prin marginea in perie a membranei tubilor renali. 

PTH faciliteaza excretia renala a fosfatului prin inhibarea transportului Na-dependent. Alti hormoni joaca de asemenea un rol in reglarea transportului fosfatului: hormonul de crestere, IGF1, insulina, hormonii tiroidieni care reduc excretia fosfatului; calcitonina, factorul natriuretic atrial, EGF, TGF-α, glucocorticoizii cresc efectul excretor

Rolul fosforului in organism

Putini stiu cat de important este acest mineral si care este rolul fosforului in organism. 

Corpul uman are nevoie de fosfor pentru a mentine oasele puternice si sanatoase, pentru a produce energie si pentru a pune muschii in miscare.

In plus, fosforul ajuta si in cazul altor procese: ajuta la crearea oaselor puternice si a dintilor, filtreaza rezidurile din rinichi, mentine o bataie regulata a inimii, echilibreaza nivelul de vitamine B si D din organism si ajuta la fixarea si asimilarea unor minerale precum iod, magneziu si zinc, produce ADN si ARN, dezvolta, mentine si repara tesuturile si celulele.

Care sunt cauzele deficitului de fosfor si ce afectiuni poate atrage ?

In functie de complexitatea carentei de fosfor si de durata acesteia de cand s-a instalat in organism, simptomele pot varia de la caz la caz, de la varsta la varsta.

Pe scurt, manifestarile variaza dar simptomele generice includ boli ale pielii, dezechilibre la nivelul sangelui, deteriorarea parului, simptome gastrointestinale, fragilitate osoasa si a unghiilor.

Ce surse de fosfor exista in alimente?

Din fericire, cand vorbim de surse de fosfor trebuie stiut faptul ca cele mai multe alimente contin acest mineral. Produsele bogate in proteine reprezinta, de asemenea, surse de fosfor excelente. Printre acestea se numara: carnea, pestele, laptele si alte produse lactate, ouale, nucile, semintele si fasolea.

Daca dieta ta include suficiente surse de calciu si proteine, cel mai probabil asimilezi suficient fosfor. Acest lucru se explica prin faptul ca multe dintre alimentele care sunt bogate in calciu ofera si concentratii mari de fosfor.

Fosforul se regaseste si in cateva dintre alimentele lipsite de proteine, si anume: cerealele integrale, cartofiiusturoiul, fructele uscate, bauturile carbonatate (acidul fosforic este folosit in procesul de carbonatare).

Painea din cereale integrale contine mai mult fosfor decat painea obtinuta din faina alba. Totusi, organismul uman nu poate asimila fosforul din produsele obtinute din cereale. 

Concentratia zilnica de care are nevoie organismul depinde de varsta. Adultii au nevoie de mai putin fosfor decat copiii cu varsta cuprinsa intre 9 si 18 ani, dar necesita o concentratie mai mare decat copiii cu varsta mai mica de 8 ani.

Suplimente cu fosfor si utilizarea fosforului

Atunci cand vorbim de suplimente cu fosfor ne gandim in principiu la diferite solutii de impachetare pentru ca acest mineral se gaseste in majoritatea suplimentelor de tip multivitamine pentru adulti. Legat de utilizarea fosforului la nivelul corpului uman putem spune ca el este esential in dezvoltarea sanatoasa a danturii.

In general, fosforul este legat de calciu, formand fosfatul de calciu necesar cresterii oaselor, precum si mentinerii integritatii oaselor si dintilor. De asemenea, fosforul are rol in buna functionare a sistemului nervos, a inimii si a enzimelor (fermentilor). Fosforul din organism provine din alimente care contin mari cantitati din acest mineral ca: lapte, branza, oua, icre, creier, carne.

Fosforul sanguin creste in sange dupa ingestia excesiva a alimentelor care contin fosfor, dupa tratamentul cu vitamina D, in insuficienta renala, in bolile glandelor paratiroide, in tumori ale oaselor.

Excesul de fosfor in sange se elimina prin urina sub forma de fosfat de calciu, fapt care favorizeaza formarea calculilor urinari. O urina care contine o cantitate prea mare de fosfat de calciu este tulbure, devenind albicioasa in urmatoarele 30-60 de minute de la urinare.

Scaderea fosforului sanguin se intalneste in cazul lipsei sale din alimentatie, in lipsa vitaminei D, in rahitism si in boli ale intestinului cu diaree cronica, care perturba absorbtia de fosfor din intestin. De mentionat ca, la copii, valorile fosforului urinar sunt mai mari si scad progresiv pe masura inaintarii in varsta.

Cum sa eviti o intoxicatie cu fosfor

O intoxicatie cu fosfor apare atunci cand nu avem un stil de viata echilibrat sau adoptam un regim disociat gresit bogat in fosfor si sarac in calciu (alimentatie pe baza de orez, de peste si de fainuri necernute, caracteristica tarilor asiatice).

El poate provoca o hipocalcemie severa (nivel sangvin de calciu foarte scazut). Lasata nemonitorizata, aceasta intoxicatie poate duce la crize de lipotimie (lesin), vertij sau ameteli.

Curiozitati despre fosfor. Ce trebuie sa stii

Cand auzim de hidroxid de fosfor avem de fapt de a face cu un compus care poate fi obtinut prin efectuarea unei reactii chimice intre oxidul sau si apa. Datorita acestor reactii, se formeaza diferite tipuri de substante. Astfel, hidroxidul poate fi obtinut din trioxid, iar hidroxidul de fosfor poate fi obtinut din pentaoxid. Aceste substante au proprietati acide si sunt capabile, la randul lor, sa reactioneze cu metale, saruri, baze;

Atunci cand cautam fosfor simbol sau simbol fosfor gasim litera P pentru ca aceasta substanta face parte din mineralele gasite in perioada de glorie a latinitatii si si-a pastrat numele de sorginte latina;

Fosforul in organism este un mineral esential fara de care omul n-ar putea trai. Acesta se gaseste in fiecare celula a corpului uman, fiind al doilea cel mai abundent macroelement, dupa calciu, si unul dintre cele 16 minerale esentiale. Fosforul reprezinta aproximativ 1 la suta din greutatea totala a corpului;

Principalul rol al fosforului este de a forma si mentine oasele si dintii la un nivel sanatos. Are, de asemenea, o functie majora in crearea ADN-ului si ARN-ului (elementele genetice ale corpului). In acest fel, celulele si tesuturile sunt intretinute, refacute si inlocuite corespunzator pe masura ce imbatranesc;

Fosforul este un element important si pentru ritmul cardiac, metabolism (transformarea caloriilor si oxigenului in energie), contractia musculara si transmiterea semnalelor nervoase. Fosforul este, de asemenea, considerat un macromineral (alaturi de calciu, sodiu, magneziu, potasiu, clorura si sulf). Acest lucru inseamna ca organismul are nevoie de mai mult fosfor decat, de exemplu, de fier si zinc.

SURSE DOCUMENTARE:

http://www.homeoint.org/books/boericmm/p/phos.htm

https://homeopathyplus.com/know-your-remedies-phosphorus-phos/

1. Delaney MP, Lamb EJ: Kidney disease. In: Rifai N, Horvath AR, Wittwer CT, eds: Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. 6th ed. Elsevier;

2. Agarwal R, Knochel JP: Hypophosphatemia and hyperphosphatemia. In: Brenner BM, ed. The Kidney. 6th ed. WB Saunders Company;

3. Yu GC, Lee DBN: Clinical disorders of phosphorus metabolism. West J Med. 1987 Nov;</p><p>4. Koumakis E, Cormier C, Roux C, Briot K: The causes of hypo- and hyperphosphatemia in humans. Calcif Tissue Int. 2021 Jan;

Articole similare
Merisoarele: Cum recunosti fructele, beneficii pentru organism, contraindicatii Merisoarele: Cum recunosti fructele, beneficii pentru organism, contraindicatii

Merisoarele, care mai sunt numite si "insulina verde” sunt fructe de padure mici si rosii, ce au o compozitie nutritionala valoroasa pentru organismul uman. Merisoarele se folosesc in constipatia cronica si au actiune purgativa, dar si in cazurile de insuficienta hepatica, cand creste secretia biliara. Se pot folosi in combinatie cu alte plante cum este anghinarea sau papadia si se recomanda in afectiunile ficatului si in constipatie, dar si in alte afectiuni care pot modifica tranzitul intestinal.

21 mai 2024
Edited 21 mai 2024
citește articolul
Florea rosie de mac: Ce beneficii ascunde aceasta planta pentru organism Florea rosie de mac: Ce beneficii ascunde aceasta planta pentru organism

Consumul de macul de gradina poate fi benefic pentru sanatatea noastra, deoarece acesta contine antioxidanti si compusi antiinflamatori. In plus, macul de gradina poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap, a durerilor menstruale si a stresului. Totusi, este important sa fim atenti la cantitatea consumata, deoarece excesul poate avea efecte adverse, cum ar fi somnolenta sau probleme digestive.

10 aprilie 2023
Edited 10 aprilie 2023
citește articolul
Nutritie: Plante de ceai cu puternic efect antioxidant. Cum le alegi Nutritie: Plante de ceai cu puternic efect antioxidant. Cum le alegi

Printre ingredientele sale se numara flavonoidele si terpenoidele (de asemenea antioxidanti). Ceaiul de musetel poate ajuta la controlul zaharului din sange, la calmarea anxietatii, la ameliorarea inflamatiei si la scaderea colesterolului, desi majoritatea studiilor au fost facute pe animale. Se pare ca aceasta planta lupta impotriva infectiilor si previne bolile de inima, insa florile de musetel sunt folosite si pentru a ajuta in insomnii, precum si in afectiunile gastrice.

6 aprilie 2023
Edited 6 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina